Strona 3 z 8 < 1 2 3 4 5 6 7 8 >
Opcje tematu
#267128 - 31/12/2004 14:14 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Informatyk Offline
enthusiast

Meldunek: 01/08/2003
Ps.
Informatyk - chyba sami powinnismy wejsc do Elity zeby miec wieksze pole do popisu.

Witam
Panowie (a może i Panie ?), z mojej strony tylko jedna uwaga do powyższej (świetnej) dyskusji, spróbujmy zastanowić się nad założeniem kont u jak największej liczby ale pewnych netowych buków i wprowadzić warunek: typy podajemy tylko i wyłącznie od nich (chodzi o to, żebyśmy mogli zagrać realnie podawane typy). Zdaję sobie sprawę, że taki pomysł może wymagać powiększenia "kapitału początkowego" (min. wpłaty itp), ale do pewnych granic jestem w stanie to sfinansować (dokładne wyliczenia po ew. zaaoprobowaniu pomysłu).
Baaardzo trafne jest porównanie wuzz'a naszego tematu do firmy..
Jeżeli chodzi, lajkonik, o sytuację bankier - elita to przypomnę, że byłem w elicie, niestety tylko jeden tydzień bodajże po czym musiałem się pożegnać wogóle z rankingiem..... A tak a propo mojej osoby i porównania wuzz'a to w firmie STOPROCENTONLY widzę siebie jako, powiedzmy, ekscentrycznego udziałowca

Oby Nowy Rok 2005 dał nam wszystkim wiele radości z typowania ze STOPROCENTONLY a "naszej fimie" tylko zyski

Do góry
Bonus: Unibet
#267129 - 31/12/2004 15:42 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
wuzz Offline
veteran

Meldunek: 26/07/2001
Witam

Dev - racja, nie da się zagrać wszystkich typów ze względu na zbyt późne publikowanie. Można tylko zaapelować, aby typy były podawane z odpowiednim wyprzedzeniem, np. jeden dzień - w zależności od możliwości bankierów. Moim zdaniem nie można nikogo zmuszać do podawania typów dużo wcześniej, można tylko zaapelować... Dodatkowo, jeżeli gramy "pewniaki" po niskich kursach (poniżej 2,0) to bardzo często takie kursy w ciągu tygodnia zwykle spadają o 0,05 czy nawet 0,15-0,20 . Jeżeli ktoś typuje na podstawie swoich analiz, bez uwzględniania wieści z szatni pół godziny przed spotkaniem, to taki typ może spokojnie podać kilka dni wcześniej...

(Dev - Masz rację, jeden procent zysku tygodniowo 1,01 oczywiście oznacza inaczej jednorazowe uzyskanie 2% zysku przy obrocie 50% budżetu, czyli przy p*k = 1,02 albo 1,03 przy obrocie 33% budżetu...)

-> brak w zdarzeń w ofercie "naszych" buków. Propozycja Informatyka zwiększenia ilości buków u których są konta - w ogromnej większości przypadków ten problem rozwiąże i dodatkowo pomoże uzyskać lepsze kursy. Popieram !
-> podawanie typów o kursach tylko u buków u których firma STOPROCENTONLY ma konto - według mnie jest to bardzo dobry pomysł, ale na pewno będą przeciwnicy... Popieram, bo w ten sposób będzie wyraźnie widać, który typer (i jak bardzo) jest opłacalny u "naszych" buków.

Zestawienia radmi i lajkonika - jak widać w stosunkowo krótkim czasie wyniki mogą być całkowicie przeciwstawne. Do realnej oceny skuteczności wymagany byłby dłuzszy czas, np. jeden rok.
Przydałoby się takie zestawienie dla całego roku, dwóch albo więcej lat... Czy ambasador mógłby takie zestawienia przygotować?
Przy dużej ilości danych możemy wyłapać pewne statystyczne prawidłowości, które mogłyby posłużyć do "filtrowania" typów. "Filtrowanie" polegałoby na zakazie obstawiania każdego typu mającego jakąś cechę, która przynosi straty.
Jeżeli mamy zbiór typów, które razem dają niewielki zysk, to odjęcie podzbioru typów przynoszących stratę da w efekcie większy zysk na mniejszej ilości typów.

Na przykład:
-> opłacalność typu od aktualnej pozycji typera w rankingu. Pozycje typerów w rankingu ulegają ciągłym zmianom. Typerzy z wyższych pozycji spadają, na ich miejsce wchodzą ci z niższych pozycji. Może się okazać, że bardziej opłacalni są ci, którzy są niżej (to tylko moja hipoteza). A nawet gdyby było odwrotnie, to korzyścią
-> opłacalność typu w zależności od kursu (mój konik ) Kiedyś ambasador przygotoał takie zestawienie dla wszystkich typów dla całego roku. Przydałoby się sprawdzić, czy ten wykres jest powtarzalny, to znaczy czy wystepują podobne przedziały opłacalności i nieopłacalności jak poprzednio. Oczywiście, potrzebne byłyby dane o dużej rozdzielczości np. kurs co 0,05 (a nie sztucznie wyznaczone przedziały np. poniżej 1,7 oraz 1,7-2,5 i powyżej...)
Jeżeli okazałoby się, że wykresy dla ostatnich trzech lat są podobne, to wnioski nasuwają się same.

I jeszcze raz podkreślam - Moim zdaniem decyzja o tym czy typ obstawić powinna być podjęta na podstawie analizy dotychczasowych efektów obstawiania, a nie ponownej analizy konkretnego typu pod względem sportowym przez bankierów lub innych typerów, głosowania lub nominowania...
I żadnych pisemnych uzasadnień typu! Szkoda czasu...

I jeszcze jedno, radmi zwrócił mi uwagę na to że bardziej opłacalne powinny być typy typerów z czołowej 20 o wyższym p*k niż o czołowej 20 w rankingu. Mam podobne zdanie.
Czy mamy rację? Można to sprawdzić w danych archiwalnych...

Nawet gdyby wszystkie moje propozycje natychmiast zostały zaakaceptowane , to i tak nie dałoby się wprowadzić wszytkich zmian w takim kształcie od przyszłego tygodnia.
Mogę też się mylić...

PROPONUJĘ, aby przez pewien czas np. pierwszy kwartał 2005 dokładnie przeanalizować "przeszłość" zapisaną w archiwach STOPROCENTONLY, wyciągnąć wnioski (np. "filtry" !!!) i równocześnie na bieżąco śledzić "co by było, gdyby" i dopiero potem wprowadzić zmiany.

Zapraszam do dyskusji.

Pozdrowienia i sukcesów w 2005 roku!

wuzz

Do góry
#267130 - 31/12/2004 20:23 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
tangerine Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 26/10/2002
to jest właśnie najpoważniejszy błąd metodologiczny... rozchodzi się o zysk, a ranking nie odzwierciedla zysku poszczególnych typerów potęgując efekt nietrafienia... albo więc można zmienić zasady rankingu, albo prowadzić oddzielny ranking wykorzystywany do gry za pulę nagrody...

Do góry
#267131 - 01/01/2005 22:31 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
ambasador Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/10/2002
STOPROCENTONLY 2005 - propozycja zmian (ostatnie czytanie):
> odswiezenie statystyki typerow czyli anulowanie wynikow typowania z roku 2003
> typerzy kat a (''a'' male) w przypadku pudla sa wykluczani na 26 tygodni
> TOPTEN rozszerzamy do TOPTWENTY - chcielibysmy w ten sposob udokumentowac fantastyczne osiagniecia wiekszej grupy unikalnych typerow

powyzsze nowosci wchodza w zycie od zaraz (z tygodniem 501) i beda obowiazywac do konca roku 2005
natomiast ewentualne zmiany dotyczace zasad dysponowania funduszem nagrodowym (wynik dyskusji wywolanej przez wuzza) mozemy wprowadzac sukcesywnie
zatem sprawe nagrody 2005 zostawiamy narazie otwarta

Do góry
#267132 - 03/01/2005 07:21 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
lajkonik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/02/2003
Quote:

STOPROCENTONLY 2005 - propozycja zmian (ostatnie czytanie):

> typerzy kat a (''a'' male) w przypadku pudla sa wykluczani na 26 tygodni

Tu sie zgadzam, jestem za zaostrzeniem przepisow, bo w tym temacie nie chodzi o wyskoczenie jak sie uda 2-3 typami do gory, tylko o w miare pewne i przemyslane pozycje przez dluzszy(jak najdluzszy) okres czasu.
Ale mam pytanie co z "b". Tu mozna byc na minusie dokad nie dojdzie sie do literki A ? A z tego co widac, to niektorzy typerzy po wejsciu do "a", beda miec problem zeby jednym typem podniesc sobie ranking na "A"(oczywiscie bez jakiegos szalonego typu).

I jeszcze slowko gry o nagrode.
Moze by sprobowac czesciowo wprowadzic w zycie propozycje wuzz'a. Czesciowo, tzn. grac bez dyskusji wszystkie typy Elity ktorzy maja skutecznosc powyzej 80 %. Tylko mala uwaga, typy np. z ako-1,04 sa chyba troche zartobliwe, (zwlaszcza u typera o takiej randze).

pozdrawiam
lajkonik

Do góry
#267133 - 03/01/2005 09:46 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Coin Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/09/2003
lajkonik - typer 'a' nie musi jednym typem wejsc do kategorii 'A' - musi po prostu trafic typ. Jesli nie to wylatuje. Jak trafi i dalej bedzie 'a' to kolejny typ tez musi trafic...

Natomiast Dev (to byl chyba Dev, jesli sie myle to przepraszam) typowal kurs 1,04 gdyz powiedziano mu, ze wystarczy jak trafi cokolwiek i wygra. Jak sie okazuje na koncu - niekoniecznie.

Ambasadorze nie jestem w stanie zajac sie tematem w ciagu najblizszych 3 tygodni ze wzgledu na sporo ilosc zaliczen i egzaminow jakie mnie czekaja. Najwczesniej dam rade 24-30 stycznia, ale ten tydzien rowniez moze okazac sie niefortunny. Dlatego w styczniu wolalbym udzielac sie z rezerwa, natomiast od lutego obiecuje poprawe

Dodatkowo jesli Ambasador wyrazi chec moge zrobic symulacje calego roku 2004 jesli chodzi o gre stala stawka wszystkich typow A01-A20. Nie moglbym jednak podac dokladnej daty takiego zestawienia... byloby zrobione jakos w styczniu.

A na koniec zycze udanego typowania w roku 2005
Coin

Do góry
#267134 - 03/01/2005 14:01 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Dev Offline
addict

Meldunek: 26/01/2004
tak Coin to bylem ja, jednak wysokosc kursu jaki podalem akurat nie mial znaczenia, poprostu musialem podac typ i go trafic i tak zrobilem, a to ze niekoniecznie musze wygrac zalezy tylko i wylacznie od tego grzie wypadnie granica miedzy A/B (ale pretensji chyba nie mozecie miec do mnei za ten typ, poniewaz po 1. byl trafny, po 2. i tak mam skutecznosc powyzej 80%, i po 3. moj sredni kurs jest naprawde bardzo wysoki bo ponad 1,4.

a co do :
Quote:

I jeszcze slowko gry o nagrode.
Moze by sprobowac czesciowo wprowadzic w zycie propozycje wuzz'a. Czesciowo, tzn. grac bez dyskusji wszystkie typy Elity ktorzy maja skutecznosc powyzej 80 %

to jak pisalem wczesniej nie jest to mozliwe do zrealizowania technicznie, gdyz bankierow (poki co) mamy tylko dwochm i nie moga oni non stoip sledzic tematu czy przypadkiem ktorys z elity nie podal typu zeby go zagrac, ponadto tez nie zawsze dany zaklad jest w ofercie bukmachera u ktorego bankierzy maja konta.

Edited by Dev (03/01/2005 14:05)

Do góry
#267135 - 03/01/2005 19:39 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Coin Offline
Carpal Tunnel

Dev osobiscie nie mam do Ciebie zadnych pretensji - tlumaczylem tylko lajkonikowi. Pozdrawiam

Do góry
#267136 - 03/01/2005 20:11 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
ambasador Offline
Carpal Tunnel

STOPROCENTONLY 2005 - zmiany w regulaminie:

> odswiezenie statystyki typerow czyli anulowanie wynikow typowania z roku 2003 (nowy ranking przedstawiony bedzie w temacie 501)
> typerzy kat a (''a'' male) w przypadku pudla sa wykluczani na 26 tygodni (pozostale wykluczanie bez zmian)
> TOPTEN rozszerzamy do TOPTWENTY
> nie podajemy juz wiecej typow dlugoterminowych (malo pozyteczne z racji szybkiej dezaktualizacji, nieprzydatne w statystyce, komplikuja zestawienia)

sprawa nagrody 2005 (w tym zasady obrotu funduszem nagrodowym) tematem otwartym do dyskusji - decyzje podejmiemy wspolnie w ciagu najblizszych 3-4 tygodni

Do góry
#267137 - 03/01/2005 20:17 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
lukboj Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/05/2002
Quote:

STOPROCENTONLY 2005 - zmiany w regulaminie:
> nie podajemy juz wiecej typow dlugoterminowych (malo pozyteczne z racji szybkiej dezaktualizacji, nieprzydatne w statystyce, komplikuja zestawienia)

To jakieś jaja chyba <lol> przecież z punktu widzenia typera typ długoterminowy jest teoretycznie najpewniejszy, sam postawiłem że CELTIC będzie lepszy od RANGERS na koniec tego sezonu... tu przecież nie może być przypadku bo zostało jeszcze ponad 20 spotkań, przypadkiem to można słabo zagrać w jednym meczu ale na przestrzeni 20-kilku nie ma takiej możliwości... jeśli typ nie wejdzie to jest to tylko i wyłącznie moja wina, tu przypadku jets niewiele!
Stanowczo protestuje!!!

Do góry
#267138 - 03/01/2005 21:01 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
ambasador Offline
Carpal Tunnel

lukboj
zgadzam sie, ze wsrod typow dlugoterminowych moga sie znalezc super pewniaki
problem polega na tym, ze atrakcyjne kursy mamy tylko na poczatku rozgrywek (lub przed) a my pozniej przez pol roku publikujemy kilka razy w tygodniu typ, ktorego nie mozna juz zagrac na podanych warunkach
(nie wiem tez czy wsrod normalnych typerow zaklady ktore wiaza na dlugo gotowke sa az tak popularne)
przez ponad dwa lata trwania tematu mielismy moze kilkanascie takich typow - jest to za maly podklad statystyczny zeby wyciagac wnioski
wazny jest stopien przydatnosci pewniakow a nie tylko ich ewentualna 100procentowosc

Do góry
#267139 - 03/01/2005 21:05 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Petroniusz Offline
addict

Meldunek: 17/07/2003
Popieram Ambasadę

Do góry
#267140 - 04/01/2005 10:43 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Pitersson Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 05/05/2003
Witam wszystkich Don Kichotów walczących z bukami!

Po kilkutygodniowej nieobecności spowodowanej faktem, że w okresie świąteczno-noworocznym lubie sobie wypocząć w górach, wracam do gry.
Chętnie zajmę się zarządzaniem firmą Stoprocentonly SA w tygodniu 502, to dla mnie zaszczyt. Chciałbym jednakże wraz z pełnomocnictwem otrzymać również szczegółowe instrukcje od ambasady odnośnie wszystkich niezbędnych czynności do wykonania wraz z wzorami itp.
Co do zmian zaproponowanych przez Ambasadora to nie mam uwag.
Bardzo podoba mi się też to co mówi wuzz, to doświadczony typer i uważam że warto go słuchać. Więcej kont i bankierów oraz granie typów pierwszej '20' rankingu uważam za bardzo sensowne.

Wszystkiego dobrego w nowym roku!

Do góry
#267141 - 04/01/2005 11:33 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
lajkonik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/02/2003
ambasador 'ze - czy jest mozliwe (bez duzych klopotow) zrobic statystyke dotyczaca Elity. Chodzi mi o dane, jezeli ktos wszedl to jak dlugo byl, czy byl z przerwami czy caly czas, ile czasu byl ogolnie, jakie byly najdluzsze serie nietrafione Elity, itp...
Bylo by to napewno przydatne przy zasadach dotyczacych nagrody.

pozdrawiam
lajkonik

Do góry
#267142 - 04/01/2005 12:11 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
mar99 Offline
enthusiast

Meldunek: 04/12/2003
Uwazam ze bankierzy powinni posiadac konta w betandwin (najszersza oferta) i betfair (najwyzsze kursy).Ja moge sie podjac tej funkcji w tych firmach jesli zyska to akceptacje

Do góry
#267143 - 04/01/2005 15:11 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Coin Offline
Carpal Tunnel

Ambasadorze mysle ze nienajgorszym pomyslem byloby przekazanie wszystkim wspolpracownikom ambasady listy kontaktowej ze wszystkimi adresami e-mail i ewentualnie numerami GG. Moj adres Ambasada ma, wiec prosze go przeslac Radmi'emu, Pitersson'owi oraz Mitul'owi. Dobra komunikacja to podstawa

Dodatkowo jesli dostalbym od Ambasady arkusze wszystkich tygodni roku 2004 moglbym zrobic symulacje sposobu obracania nagroda przedstawionego przez wuzz'a (widze, ze nie tylko ja popieram Jego tok myslenia). Jedyny problem to termin... bylby on blizej nieokreslony ze wzgledu na zly miesiac styczen

Do góry
#267144 - 04/01/2005 17:56 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
ambasador Offline
Carpal Tunnel

. . . . .
uporzadkujmy dyskusje
niestety brak czasu nie pozwala mi w tej chwili na wieksze osobiste zaangazowanie
krotko:
jest kilka spraw do zalatwienia i tematow do omowienia
skoncentrujmy sie na najwazniejszych/najpilniejszych

>>> WSPOLPRACA
proponuje komunikowac sie glownie w tym temacie (zapytania, wyjasnienia, propozycje itp)
w wyjatkowych przypadkach (sprawy niepubliczne) na priva
przesylanie dokumentow przez e-mail (adresy podawane na priva)
dbajmy o jawnosc naszych dyskusji i przejrzystosc poczynan

radmi daje sobie swietnie rade
Pitersson dostanie arkusz-szablon (czekam na adres mailowy)
kto sie pisze na tydzien 503?

>>> NAGRODA
kogo bedziemy nagradzac i czym?
rozumiem, ze wspanialomyslny Informatyk proponuje zachowac to co bylo na kontach (465 PLN ?) jako startowy fundusz na rok 2005
mar99 moglby sie podjac roli bankiera u nowych bukmacherow
narzuca sie rozwiazanie, zeby Informatyk przekazal mu czesc swojej puli
a moze sie znajda inni sponsorzy? (kazda suma 10 euro lub wiecej jest mile widziana)
w zeszlym roku probowalem zainteresowac bukmacherow obiecujac, ze bedziemy grali tylko u nich - bez efektu, nikt sie nie zgodzil na sponsring

zasadnicze pytanie to kogo i co nagradzac i wg jakiego klucza?
proponuje przyjac podobne zasady jak w zeszlym roku z jedna modyfikacja:
wprowadzilibysmy trzy kwartalne nagrody (po tygodniu 513, 526 i 539) za najdluzsza serie bezpudlowa w danym kwartale (decyduje data bicia rekordu)
wysokosc nagrod kwartalnych moglaby wyniesc 10-20% aktualnego funduszu nagrodowego
przyczyni sie to, mniejmy nadzieje, do faworyzowania ostrozniejszego typowania
czestsze nagrody uatrakcyjnia temat a poniewaz nie dotycza pozycji w rankingu nie spowoduja szalenczych/kosmicznych typow
koncowa nagroda specjalna pozostalaby bez zmian

>>> OBSTAWIANIE
temat chyba najbardziej dyskusyjny
przydalaby sie podkladka w postaci statystycznych wnioskow z roku 2003 i 2004
pojawily sie zyczenia zrobienia takich czy innych zestawow
wszystkim sie zajmiemy w ramach mozliwosci czasowych

moja sugestia (zainspirowana dotychczasowa dyskusja):
obstawiac wszystko z czolowki z wylaczeniem ewidentnych typow hazardowych
pozostaje do ustalenia co rozumiemy przez czolowke i przez hazard
no i ile stawiac?
. . . . .

Do góry
#267145 - 04/01/2005 19:11 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Mitul Offline
Villain

Meldunek: 27/08/2004
>>> WSPOLPRACA

ambasador, przekazuję Ci moje namiary (e-mail i GG) na priv'a. Jak najbardziej możesz je rozesłac zainteresowanym osobom pomagającym w temacie.

>>> NAGRODA

nie wiem, czy ten temat nie był już kiedyś rozpatrywany (nie śledziłem wcześniej tego forum) ale co myślicie o wprowadzeniu pewnej opłaty za udział w konkursie... to może być niepopularne podejście, ale w zależności od stawki może udałoby się na tyle uatrakcyjnić udział w konkursie (poprzez wysokość finalnej nagrody) że warto bedzie wpłacić pewna kwotę. (jaką ??)
Może niech uczestnicy się wypowiedzą... ? Na pewno wprowadziłoby to pewną dyscyplinę i ludzie nie zapisywaliby się ot tak, z kaprysu, na jeden, dwa tygodnie.
Ja ze swojej strony jestem za (przy odpowiednio dobranej kwocie), oczywiście to tylko jeden malutki głosik w dyskusji czekam na opinie...

>>> OBSTAWIANIE

przy założeniu grania pewniaków musimy liczyć się z niskimi kursami, ale za to z dużym prawdopodobieństwem trafienia kuponu. Moim zdaniem należałoby przyjrzeć się statystykom grania niekoniecznie SINGLI !!! Zastanówmy się nad tym punktem Bibli i może dopuścilibyśmy duble ... (wybrane na przykład z najbardziej prawdopodobnych wg elity) ?? Łatwo udowodnić, że przy dużej skuteczności typowania bardziej opłacalne jest granie dubli, nawet pomimo zwiekszania marży bukmachera.

Do góry
#267146 - 04/01/2005 20:18 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
ambasador Offline
Carpal Tunnel

. . . . .
>>> NAGRODA
mitul, pomysl bardzo dobry ale czy mozliwy technicznie do przeprowadzenia?
trzeba byloby wprowadzic rutyny wplacania co przy malych sumach jest na tyle klopotliwe, ze w ostatecznym rozrachunku nie bedzie nam sie to oplacalo
chociaz mysle, ze wplacanie ''udzialow'' zblizyloby nasza dzialalnosc do dzialania firmy
bylby to tez dobry filtr do ochrony przed przypadkowymi ''ekspertami''
sa tez mankamenty, ktore moga niezaleznie wykluczyc takie rozwiazanie (ryzyko naruszenia anonimowosci, ograniczenie dostepnosci, zobowiazania wobec uczestnikow itp)
tak wiec na dzien dzisiejszy nie widze niestety mozliwosci wprowadzenia oplat
. . . . .

Do góry
#267147 - 05/01/2005 11:19 Re: S T O P R O C E N T O N L Y . . . sprawy organizacyjne
Pitersson Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 05/05/2003
ambasadorze - priv (mam nadzieję że dobrze go wysłałem)

Do góry
Strona 3 z 8 < 1 2 3 4 5 6 7 8 >

Moderator:  rafal08