Strona 1 z 8 1 2 3 4 5 6 7 8 >
Opcje tematu
#2581114 - 02/09/2008 00:16 Puchar Ekstraklasy 2008/2009
s_LP Offline
old hand

Meldunek: 03/05/2006
Ten mecz upatrzyłem sobie zaraz po rozlosowaniu Pucharu Ekstraklasy, wiedziałem, że go zagram, zdawałem sobie sprawę, że można będzie złapać VALUE, ale nieprzypuszczałem, że aż takie. Lechia - Lech 1 @ 3,5 Bet-at-home. Spodziewałem się kursów ok 2,5 co i tak nieoddawało by realnych szans na zwycięstwo w tej konfrontacji.
Do sedna - stosunek Kolejorza do Pucharu Ekstraklasy jest powszechnie znany, co udowodnił w zeszłym roku odpadając po fazie grupowej. Dziś sytuacja jest nieco inna.
Kolejorz bije się nie tylko w lidze, ale również w Pucharze Polski (w 2007 poległ w Warszawie z Polonią już pierwszej rundzie) i co najważniejsze w Pucharze Uefa, gdzie ma realną szansę awansować do fazy grupowej, co na tę chwilę jest zdecydowanie nadrzędnym priorytetem w klubie. W zeszłym roku przepis o 7 zawodnikach z pierwszej drużyny był traktowany przez Smudę z przymrużeniem oka, sam na spotkania wyjazdowe nie jeździł, tylko wysyłał drugiego trenera - Bajora oraz samych młodych, bądź testowanych zawodników. W piątek dodatkowo nawet nie będzie możliwości wystawienia, najprawdopodobniej aż 9 zawodników z pierwszej jedenastki, ponieważ pojadą oni na kadre (Bosacki, Wojtkowiak, Bandrowski, Murawski, Peszko, Lewandowski, Stilic, Rengifo, Henriquez), zostaje Kotorowski oraz Arboleda. Bramkarz zapewne dostanie wolne, a swój debiut zaliczy Turina z którym Lech podpisał kontrakt, jest to Chorwat, więc dodatkowo współpraca z obrońcami będzie znacznie utrudniona. Zresztą i tak nie bardzo jest w kim grać, Smuda niechętnie daje szanse rezerwowym, kadra pierwszego zespołu jest bardzo krótka - w obwodzie w pełni sił pozostaje Tanevski, Injac (pierwsyz rezerwowy, jedyny, który jest w dobrej dyspozycji), Cueto, Reiss i Wilk, cała reszta będzie musiała dołączyć z zespołu młodej ekstraklasy. Lechia swój ostatni mecz ligowy przegrała z kretesem, w piątek zagra zapewne bez osłabień, pojawi się spora szansa ogrania Lecha, nieważny skład, ważne że wynik pójdzie w Polskę. No i jeszcze jedna sprawa. Od zeszłego roku PE jest bojkotowany przez większość ekip kibicowskich, dlatego w Gdańsku nie pojawią się symaptycy Kolejorza, czy Lechia będzie prowadzić normalny doping - nie wiem, nie moje podwórko w zeszłym roku nie grali w tych rozgrywakch. Daje Lechii około 60% szans na zwycięstwo, dlatego każdy kurs wyższy od 2 jest kursem przeszacowanym.

Zrzucone już na 3,15.

Do góry
Bonus: Unibet
#2581902 - 02/09/2008 06:38 Re: Puchar Ekstraklasy 2008/2009 [Re: s_LP]
s_LP Offline
old hand

Polonia - Legia 1
Derby Warszawy. Polonia z Legią na Konwiktorskiej nie wygrała ponad pół wieku. Teraz nadarza się wyśmienita okazja, ponieważ legioniści przyjadą bardzo okrojonym składem. Z zawodników regularnie grających brany pod uwagę będzie jedynie Rocki, reszta to głebokie rezerwy oraz hiszpanie, których forma jest wielką niewiadomą. Polonia posiada wyrównaną kadre, z pewnością skład również będzie się różnić od najsilniejszego, ale na Legie w takiej dyspozycji, grającą rezerwami powinno starczyć. Kursy ok 2,5.

Do góry
#2582424 - 02/09/2008 18:45 Re: Puchar Ekstraklasy 2008/2009 [Re: s_LP]
Arsen Offline
old hand

Meldunek: 09/08/2002
przypominam Wam jak sie skonczylo granie rezerw Legii z pierwszym skladem wisly, bylo 1-0 na luziku w krakowie \:\)
z tymi rezerwami to bez przesady

bramkarze: Machnowski, Skaba
obrońcy: Bronowicki, Descarga, Kiełbowicz, Wysocki, Zbozień
pomocnicy: Edson, Ekwueme, Giza, Mikołajczak, Smoliński, Tito, Vuković
napastnicy: Arruabarena, Chałas, Rocki

Pomoc i tak 100 razy lepsza od polonii,
w ataku polonii nie gra ivanovski, a broni majdan \:\)
ja biore 2, ewentualnie x2

Do góry
#2582473 - 02/09/2008 19:33 Re: Puchar Ekstraklasy 2008/2009 [Re: Arsen]
s_LP Offline
old hand

Ty masz w sygnaturce LW i niestety klapki na oczach.

Skład Legii w meczu z Górnikiem:

Jan Mucha - Jakub Rzeźniczak, Inaki Astiz, Wojciech Szala, Jakub Wawrzyniak - Miroslav Radović (72. Piotr Rocki), Ariel Borysiuk, Maciej Iwański, Roger Guerreiro (79. Tito), Sebastian Szałachowski (64. Maciej Rybus) - Takesure Chinyama

Na 14 zawodników z niedzielnego spotkania pokrywa się dwóch, jeżeli nie są to dla Ciebie rezerwy to gratulacje w obiektywnym odbieraniu rzeczywistości. No chyba, że w obecnej forimie jaką prezentuje Legia, Urban ma do wyboru spośród 50 zawodników i tę pozostałą 20 należy nazwać rezerwami. Ciekawe w jakiej muszą być formie, skoro nie łąpią się do meczowych 18-tek.

Powołujesz się na mecz z Wisłą (btw nazwy innych klubów piszmy z wielkich liter, mimo zapewne wielkich nienawiści targających co niektórymi zza monitora), to ja się powołam na finałowy mecz pucharu ekstraklasy z Dyskobolią. Kompletnie zdemolowani Legioniści, w żadnej części spotkania nie mieli nic do powiedzenia, skończyło się 4-1. Niewykluczone, że skład Polonii będzie oparty właśnie na graczach z Grodziska, którzy zawsze mieli patent na Legionistów.

Znalazłem na stronie Polonii.

Przypuszczalny skład Polonii: Radosław Majdan - Radek Mynarz, Krzysztof Bąk, Łukasz Skrzyński, Błażej Telichowski - Michał Ciarkowski, Łukasz Piątek, Radosław Majewski, Mariusz Zasada - Jacek Kosmalski, Krzysztof Gajtkowski.

czy jest gorszy od składu Legii - śmiem wątpić

Do góry
#2582485 - 02/09/2008 19:53 Re: Puchar Ekstraklasy 2008/2009 [Re: s_LP]
arturro Offline
old hand

Meldunek: 13/09/2007
trzeba rozdzielić dwie sprawy,kibicowanie[w sercu Legia} a zarabianie kasy....2,50 z rezerwami Legii trzeba brać i to szybko.Moim skromnym zdaniem 3,15 na lechie wygląda jeszcze lepiej...ładny kusik wychodzi z tych meczyków...pzdr

Do góry
#2582489 - 02/09/2008 20:00 Re: Puchar Ekstraklasy 2008/2009 [Re: s_LP]
Bombej22 Offline
old hand

Meldunek: 28/10/2004
Originally Posted By: s_LP
Skład Legii w meczu z Górnikiem:

Jan Mucha - Jakub Rzeźniczak, Inaki Astiz, Wojciech Szala, Jakub Wawrzyniak - Miroslav Radović (72. Piotr Rocki), Ariel Borysiuk, Maciej Iwański, Roger Guerreiro (79. Tito), Sebastian Szałachowski (64. Maciej Rybus) - Takesure Chinyama

Na 14 zawodników z niedzielnego spotkania pokrywa się dwóch, jeżeli nie są to dla Ciebie rezerwy...

Przypuszczalny skład Polonii: Radosław Majdan - Radek Mynarz, Krzysztof Bąk, Łukasz Skrzyński, Błażej Telichowski - Michał Ciarkowski, Łukasz Piątek, Radosław Majewski, Mariusz Zasada - Jacek Kosmalski, Krzysztof Gajtkowski.

To też są REZERWY Polonii.
Skład Polonii z meczu ze Śląskiem:
Przyrowski - Jodłowiec, Mynar, Lazarevski, Sokołowski, Majewski (68' Piątek), Bąk, Piechniak (82' Mąka), Lato, Gajtkowski (61' Kosmalski), Ivanovski.

Do góry
#2582584 - 02/09/2008 21:31 Re: Puchar Ekstraklasy 2008/2009 [Re: Bombej22]
arturro Offline
old hand

O ile Polonia traktuje derby niezwykle prestiżowo, to sztab szkoleniowy Legii pozwoli odpocząć piłkarzom najbardziej eksploatowanym w poprzednich meczach. - Traktujemy te mecze tak jak w poprzednim sezonie, jako szansę dla tych, którzy grają mniej, żeby zachowali dyspozycję meczową - powiedział trener Urban.

Legia tydzień temu zagrała z Jagiellonią, w czwartek z FK w Moskwie, a przedwczoraj w Zabrzu z Górnikiem. To daje szansę występu tym, którzy do tej pory grali mniej. Zapewne na dłuższy występ może zaliczyć Hiszpan Alberto Ortiz Tito, który zagrał zaledwie kwadrans w meczu z Górnikiem. Na mecz z Polonią powołano też trzech graczy z drużyny Młodej Ekstraklasy: Tomasza Chałasa, Radosława Mikołajczaka i Damiana Zbozienia.

cytat z Legia.com

Do góry
#2582593 - 02/09/2008 21:38 Re: Puchar Ekstraklasy 2008/2009 [Re: arturro]
Arsen Offline
old hand

Meldunek: 09/08/2002
pozyjemy zobaczymy \:\)
ja biore 2 po 3,1
x2 po 1,58
i under po 1,75

Edson Vuko Descarga i Arru to ma byc trzon pierwszej 11 Legii, jesli mowisz, ze to sa Legii rezerwy to spoko \:\)
do tego Kielbowicz, ktory praktycznie caly czas gral w 1 skladzie i Giza (tez)
z rezerw widze tu tylko Chalasa, Ekwueme, Smolinskiego, Zbozienia i Mikolajaczaka, wszystcy razem na pewno nie zagraja.

Derby to derby, Polonia nie wygrala od 58 lat!! i nie wygra dzis \:\)

Do góry
#2582595 - 02/09/2008 21:43 Re: Puchar Ekstraklasy 2008/2009 [Re: Arsen]
Dyniu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/06/2004
Polonia może i nie wygrała od 58 lat, ale to gra Dyskobolia, która sobie z Legią radziła niejednokrotnie.

Co z tego, że ci Hiszpanie mają byc trzonem. Skoro kilka dni temu byli zupełnie niegotowi do gry, to chyba do dnia dzisiejszego niewiele się zmieniło.

Do góry
#2582597 - 02/09/2008 21:44 Re: Puchar Ekstraklasy 2008/2009 [Re: Arsen]
tomo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/12/2004
Tak się przekrzykujecie czy to Polonia pokona Legię, czy może będzie dokładnie na odwrót... a ja tu po prostu widzę remis jak w morde strzelił \:\)

@3.2

Do góry
#2582599 - 02/09/2008 21:48 Re: Puchar Ekstraklasy 2008/2009 [Re: Arsen]
arturro Offline
old hand

jak wygra Legia to się będę cieszył,że wygrała-a jak przegra to odbbirę kasę ....to niech wygra....wiadomo kto......

Do góry
#2583156 - 03/09/2008 03:54 Re: Puchar Ekstraklasy 2008/2009 [Re: arturro]
Domingos Offline
veteran

Meldunek: 02/05/2003
Lechia-Lech

kilka slow od trenera Zielinskiego

Lechia zagra w najbliższy piątek z Lechem Poznań. Trener Zieliński zapowiada, że w tym meczu pozwoli pograć zawodnikom nie wychodzącym w podstawowej "11". Natomiast mecz z Arką potraktuje bardziej prestiżowo.

- Derby to derby, dlatego na mecz z Arką wystawię skład zbliżony do optymalnego. Więcej eksperymentów będzie podczas spotkania z Lechem - wyjaśnia Zieliński dla "Gazety".

Jak bede znal sklady Arki i Lechii to odrazu zapodam na forum

Do góry
#2584039 - 03/09/2008 21:07 Re: Puchar Ekstraklasy 2008/2009 [Re: Domingos]
Zabielany Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/02/2005
Wisła - Śląsk 2 @8.00 STS

Nie wiem po co, ale Śląsk traktuje te śmieszne rozgrywki poważnie. Może Tarasiewicz chce podbudować mentalnie swój zespół zwycięstwem na Reymonta ?

"Trener Ryszard Tarasiewicz wielkich zmian w składzie raczej nie przeprowadzi, bo do Krakowa oprócz Mariusza Pawelca, który przebywa na zgrupowaniu reprezentacji Polski do lat 21 w Warszawie, zabiera wszystkich swoich najlepszych zawodników. Śląsk nie może sobie pozwolić na kolejną przegraną – po porażkach z Nielbą Wągrowiec i Polonią Warszawa Wrocławianie muszą wreszcie udowodnić, że rzeczywiście wnoszą do polskiej ligi coś nowego. Nawet na boisku rywala, na którym gospodarze przegrywają niezwykle rzadko. Nawet z zespołem, który niedawno pokonał słynną Barcelonę."

Wisła gra zawodnikami z młodej ekstraklsy, choć jak znam Skorże to pewnie zagra po 1 zawodniku z pierwszego składu... w obronie i pomocy, żeby jako tako to wyglądało. Być może szanse dostanie nowo pozyskany obrońca Marcelo.

W tym gównianym pucharze nie warto ruszać czegokolwiek poniżej 2.5. Poziom naszej ekstraklsy sprawia, że jest ona strasznie nieprzewidywalna, co dopiero gdy zespoły grają w rezerwowych ustawieniach. Po takim kursie myślę, że warto spróbować.

Kursy w necie spadają. Wczoraj w Bet-at-home było bodajże 8.50, dziś tylko lekko powyżej 6.00.

Do góry
#2584069 - 03/09/2008 21:57 Re: Puchar Ekstraklasy 2008/2009 [Re: Zabielany]
Hakan Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/11/2007
Originally Posted By: Zabielany
Wisła - Śląsk 2 @8.00 STS

"Trener Ryszard Tarasiewicz wielkich zmian w składzie raczej nie przeprowadzi, bo do Krakowa oprócz Mariusza Pawelca, który przebywa na zgrupowaniu reprezentacji Polski do lat 21 w Warszawie, zabiera wszystkich swoich najlepszych zawodników.

Owszem Zabiera wszystkich, ale i tak będą roszady w składzie. Wg zapowiedzi ma zagrać 5-6 z podstawowego składu , a reszta to zmiennicy którzy dostaną szansę wykazania się. Nie zmienia to jednak faktu że kurs na Śląsk jest zdecydowanie zawyżony. Ja osobiście pokuszę się o x2, bo w ostatnich dówch meczach klub z Wrocławia nie zachwycał i pojawia się wątpliwość czy to chwilowa niemoc czy zwiastun poważniejszego kryzysu ( ja stawiam na opcję nr 1). Mecz przyjaźni więc może Wisła się "zlituje" i da im ugrać 1 pkt ;\)

Do góry
#2584653 - 04/09/2008 04:34 Re: Puchar Ekstraklasy 2008/2009 [Re: Hakan]
Ignorator Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/10/2005
05/09 godzina 20:30
Lechia Gdańsk VS Lech Poznań

Typ: Lechia Gdańsk

Pomimo przerwy reprezentacyjnej, nasze rodzime zespoły nie mają szansy na choćby chwilę odpoczynku. Wszystko przez Puchar Ekstraklasy, który właśnie wystartował w zeszły wtorek.

Zbliżające się spotkanie ligowe będzie bardzo wyjątkowe dla Lechii Gdańsk. Podopieczni trener Jacka Zielińskiego zaliczyli bardzo dużą "Wpadkę" w Bytomiu, Lechia musiała uznać wyższość miejscowej Polonii. Przegrana (1:4) boli na pewno nie tylko sztab szkoleniowy, ale i samych zawodników. Możliwość jednak rehabilitacji przyszła bardzo szybko i już w piątek po godzinie 22:30 nastroje mogą się diametralnie zmienić. Zwłaszcza, że przyjeżdża do Gdańska silnie osłabiony Lech Poznań. Wszystko przez reprezentacyjne powołania dla graczy klubu z Wielkopolski. Trener Franciszek Smuda nie będzie mógł skorzystać z, aż ośmiu swoich podopiecznych: Bartosza Bosackiego, Grzegorza Wojtkowiaka, Luisa Henriqueza, Rafała Murawskiego, Semira Stilicia, Tomasza Bandrowskiego, Roberta Lewandowskiego i Hernana Rengifo. Praktycznie jest to pierwsza jedenastka zespoły z Bułgarskiej. Wobec tego trener Franciszek Smuda zamierza zagrać zespołem Młodej Ekstraklasy w Gdańsku. Najprawdopodobniej jednak wzmocnienym resztą piłkarzy pierwszego składu, których ma aktualnie do dyspozycji. Jeśli chodzi o Lechię Gdańsk to także tutaj możliwa jest inna jedenastka niż ta z Bytomia. Jednak ruchy w kadrze nie powinny być za duże i raczej to Lechia Gdańsk powinna zgarnąć trzy oczka na własne konto. Z resztą podopiecznym trener Jacka Zielińskiego taka wygrana jest po prostu potrzebna. Wiadomo poprawi to nastroje i wzmocni zespół psychiczne przed kolejnym meczem ligowym z wodzisławską Odrą.

.::Think Twice::. Ignorator.

Do góry
#2585195 - 04/09/2008 19:50 Re: Puchar Ekstraklasy 2008/2009 [Re: Ignorator]
Hakan Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/11/2007
Ruch - Górnik

Brak formy w przypadku piłkarzy z Zabrza zauważalny jest gołym okiem. Górnik gra beznajdziejnie, co przełożyło się na ostatnie miejsce w tabeli. Plany były wielkie a póki co trzeba naprędce szukać planu awaryjnego, żeby się nie okazało że celem będzie walka o utrzymanie a nie pudło...Najgorsze jest to że Leo wśród tych słabo spisujących się grajków dostrzega kandydatów do kadry... Na dodatek " Wczoraj zarząd Górnika zdecydował o zwolnieniu trenera Ryszarda Wieczorka ". Atmosfera w klub nie jest dobra, co nie sprzyja grze. Ruch będzie chciał się zrehabilitować za porażkę z Odrą, szansę wykazania się dostaną zapewnie niektórzy zmiennicy, a zatem o brak zaangażowania nie można posądzić Niebieskich. Górnik też nie odpuści i potraktuje to spotkaniem poważnie, ale na chwilę obecną to więcej atutów jest po stronie Ruchu.

Zastanawiam się co będzie lepszym rozwiązaniem over 2.5 czy 1 ?

Do góry
#2585210 - 04/09/2008 20:30 Re: Puchar Ekstraklasy 2008/2009 [Re: Hakan]
arturro Offline
old hand

moim zdaniem Górnik wreście zacznie wygrywać,czy stanie się to już w meczu z Ruchem-myślę ,że tak-kurs w okolicach 3,00 warty ryzyka,no i jeszcze zmiana trenera.Zazwyczaj po zmianie trenera chłopaki zaczynają grać,chcą się pokazac nowemu trenerowi[tymczasowemu}.Nowy trener pewnie jest już znany władzom Górnika,tylko ta informacja nie została jeszcze ogłoszona i pewnie będzie on na dzisiejszym meczu. Ja gram dzisiaj Górnik na przełamanie po kursie 3.00.PZDR.

Do góry
#2585221 - 04/09/2008 20:42 Re: Puchar Ekstraklasy 2008/2009 [Re: arturro]
domi Offline
old hand

Meldunek: 11/01/2003
Zgadzam się z Arturro. Oba zespoły już grały w lidze na Cichej i skończyło się na 0-0. Dla Górnika to bardzo ważny mecz a Ruch może lekko odpuścić. Jedyne co mnie wzbrania trochę przed czystą 2 to fakt, że jednak są to Wielkie Derby Śląska, więc na pewno piłkarze z Chorzowa nie przejdą obok meczu, choćby ze względu na komplet na stadionie... Ja gram w Pinnacle Górnik (+0,25) po kursie 2.14

Do góry
#2585244 - 04/09/2008 21:23 Re: Puchar Ekstraklasy 2008/2009 [Re: domi]
bcn1899 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2005
Originally Posted By: domi
Dla Górnika to bardzo ważny mecz a Ruch może lekko odpuścić

dlaczego tak uważasz? nie śledzę krajowego podwórka, ale tak sobie myślę, że motywować może ich głównie ranga meczu/przeciwnik. natomiast biorąc pod uwagę ich formę i sytuację to poza chęcią zmotywowania się i odbudowy morale zasadniczo powinni całą moc wkładać w ligę a nie puchar... broń boże nie sugerują tu rozwiązania żadnego, po prostu pytam...

--
pzdr.bcn1899 *som i serem*

Do góry
#2585419 - 05/09/2008 00:26 Re: Puchar Ekstraklasy 2008/2009 [Re: bcn1899]
domi Offline
old hand

Meldunek: 11/01/2003
Może trochę późno, ale już odpowiadam. Ano choćby dla tego ten mecz jest ważniejszy dla Górnika, ponieważ najprawdopodobniej już dziś będzie znany ich nowy trener. Z ławki oczywiście poprowadzi ich Bochynek, ale najprawdopodobniej nowy coach spotkanie obejrzy. Do tego mamy już 18-tkę Górnika na mecz i nie ma tam żadnych juniorów i zawodników z ME, z podstawowego składu brak tylko kontuzjowanych (Pavlenda) i powołanych na kadry (Wodecki, Papeckys, Pazdan). Poza tym kiedy najlepiej się przełamać jak nie w meczu derbowym? \:\) Do tego dochodzi value, które imho leży jednak po stronie Górnika. dyby to był początek sezonu to przypuszczam, że na podstawie tylko i wyłącznie składów wystawiono by handi (0) a nie plusowe dla Górnika. Zresztą ruchy rynku wskazują na to, bo z 2.14 rano jest już 2.02

Co do zdania, które przytoczyłeś, to oczywiście wyrywając z kontekstu nie brzmi to dobrze, ale jak doczytasz dalej ("fakt, że jednak są to Wielkie Derby Śląska, więc na pewno piłkarze z Chorzowa nie przejdą obok meczu, choćby ze względu na komplet na stadionie") to jednak widać, że za ten typ ręki sobie uciąć nie daję i wiem, że mecz nie jest z gatunku "peffka" \:\) Sumując już nieco przydługą wypowiedź - zwyczajnie myślę, że handi i kurs rano był trochę zbyt "hojny".

Pozdrawiam

Do góry
Strona 1 z 8 1 2 3 4 5 6 7 8 >

Moderator:  Akhu, Biszop, Ojro