#2541168 - 14/08/2008 19:36
Re: Olimpiada w Pekinie - ile medali?
[Re: antyfutbol]
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
Meldunek: 12/08/2002
|
no w koncu jakas szansa na braz wyczytane na quasi  Skandal podczas wręczania medali dla zapaśników klasycznych! Szwed Ara Abrahamian, który zajął 3. miejsce (84kg), przegrał walkę o finał w kontrowersyjnych okolicznościach. Podczas wręczania medali najpierw wszedł na najniższe podium ostentacyjnie z rękami w kieszeni. Następnie po zawieszeniu medalu na swojej szyi, zszedł z podestu. Cisnął medalem o matę i nie uczestniczył dalej w ceremonii! Złotym medalistą został właśnie Włoch, z którym Abrahamian przegrał... Kiedy Szwed zszedł z podium wszyscy patrzyli na siebie kompletnie zaskoczenie, a medal przez całą ceremonię leżał na macie.
|
Do góry
|
|
|
|
#2541182 - 14/08/2008 19:43
[Re: Lipi]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/01/2007
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2541236 - 14/08/2008 20:05
[Re: Daramanian]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 01/12/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2541243 - 14/08/2008 20:08
[Re: codi]
|
Tenis Trader
Meldunek: 09/02/2003
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2541246 - 14/08/2008 20:09
[Re: Goget]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/09/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2541359 - 14/08/2008 20:29
[Re: antyfutbol]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 05/09/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2542134 - 15/08/2008 01:07
[Re: connor]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/09/2004
|
No ale co się dziwić Phelps zdobędzie medale wszędzie gdzie startuje, kwestia tylko czy wszystkie będą złote, tylko dyskwalifikacja sztafety może mu jakikolwiek odebrać, a że w sztafetach mają ogromną przewagę w pozostałych konkurencjach to nie muszą ryzykować przy zmianach. Polacy na igrzyskach nie sprawiają żadnych pozytywnych niespodzianek, na basenie pokuszę się mimo, że jeszcze pozostało kilka konkurencji, że medalu nie będzie dla nas. Z lekkiej atletyki nie liczę na więcej niż 1 medal. Sporty drużynowe, zobaczymy jak się pary ułożą w piłce ręcznej i siatkówce mężczyzn, siatkarki mimo teoretycznych szans na awans dla mnie już zakończyły udział. Z szans na złote medale liczę mocno na Blanika i Kołeckiego. Reprezentacja na razie jak widać jest zbyt liczna, jednak lepiej wysłać połowę mniejszą ale z szansami realnymi na medal, nie jesteśmy super potęgą, by wydawać tyle pieniędzy. Warto zacząć trenować niszowe konkurencje, których koszt szkolenia nie jest duży.
|
Do góry
|
|
|
|
#2542260 - 15/08/2008 01:38
[Re: ciacho1984]
|
I see dead people
Meldunek: 04/08/2001
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2542312 - 15/08/2008 01:50
[Re: Kameleon]
|
Zbanowany
Meldunek: 01/03/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2542808 - 15/08/2008 03:42
[Re: connor]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/01/2007
|
nasze siatkarki na naszej klasie juz wrzucily nowe fotki z chin które  ?
|
Do góry
|
|
|
|
#2542896 - 15/08/2008 04:04
[Re: Sabre]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/12/2007
|
Ja troche z innej beczki http://nasza-klasa.pl/profile/12794029Deceniam wyobraźnie osoby ktora utworzyła to konto i jednoczesnie jestem pełen podziwu dla głupoty wspisujących sie tam ludzi. Śmiać sie czy płakać?
|
Do góry
|
|
|
|
#2542979 - 15/08/2008 04:34
[Re: muminek bez ogonka]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/08/2006
|
Ja troche z innej beczki http://nasza-klasa.pl/profile/12794029Deceniam wyobraźnie osoby ktora utworzyła to konto i jednoczesnie jestem pełen podziwu dla głupoty wspisujących sie tam ludzi. Śmiać sie czy płakać? Jak popatrzyłem na wpisy, to mi sie niedobrze zrobiło  ludzie są popieprzeni
|
Do góry
|
|
|
|
#2544783 - 15/08/2008 20:34
[Re: Rancorn]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/08/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2545491 - 15/08/2008 23:24
[Re: Federer]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/06/2007
|
Majewski - złoto Polska szpada - srebro =========================== Kusznierewicz-zeglarstwo Pyrek - skok o tyczce Dołęga - podnoszenie ciężarów FlorecistkiKołecki - podnoszenie ciężarów Blanik - gimnastyka Jesień/Plawo - lekka siatkarze/piłkarze ręczni w wersji optymistycznej moze sie skonczyc na 10 mysle  *pogrubieni faworyci do jakiegoś krązka
|
Do góry
|
|
|
|
#2545589 - 16/08/2008 00:14
[Re: kadus]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/01/2002
|
Kołecki nie jest faworytem? zawsze sie spalał , teraz traktuje go jako underdoga, choc oczywiscie szanse na medal są ogromne , oby tylko nie spalił 3 prób Na ktorych igrzyskach według Ciebie sie spalił ? 8 lat temu srebro, 4 lata temu nie startował z powodu kontuzji. Przy okazji pozdrowienia dla ponad 60 loserow-maruderow ktorzy głosowali na Phelpsa. Powodzenia w zyciu z takim podejsciem.
|
Do góry
|
|
|
|
#2545764 - 16/08/2008 02:53
[Re: gizmo]
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
Przy okazji pozdrowienia dla ponad 60 loserow-maruderow ktorzy głosowali na Phelpsa. Powodzenia w zyciu z takim podejsciem. Z tej strony jeden z 60 loserow. Mamy 2 medale to cieszy, tym bardziej, ze zdobyli je ludzie na ktorych nikt raczej nie stawial, ze beda miec medal. Plywacy zawiedli, Otylia przebakuje o zakonczeniu kariery (oby slowa dotrzymala)  Świat nam juz dawno uciekl, tak jak uciekl w p.noznej Chinczyki rzadza w konkurencjach technicznych tak jak sie tego spodziewalismy, ale jak widze chinskich medalistow w plywaniu to jest jakas kpina, niech zyje doping 
|
Do góry
|
|
|
|
#2545771 - 16/08/2008 02:56
[Re: micha$]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/01/2002
|
A może "looserze-maruderze" wpadniesz na to, że niektórzy głosowali dla jaj? Wyzywać innych bardzo łatwo... zwłaszcza w necie. Tak na pewno dla jaj, to jest najlepsze wytlumaczenie, szczegolnie jak sie poczyta tematy na quasi i temat o Pekinie, to na pewno mozna odniesc takie wrazenie ..... Dla jaj to mogły zaglosowac jednostki, niestety przykre to ale prawdziwe,wiekszosc osob tak wlasnie myslała, a teraz jak choragiewki po dwoch medalach pewnie zmienili zdanie. Swoja droga zastanawiałem sie co by było gdyby nasi przegrali 44-45, Motyka zostałby dla wiekszosci "looserem" pewnie do konca kariery. I nie wiem co ma do tego net, sugerujesz ze "prosto w oczy" bym Ci nie powiedzial co mysla o takich ludziach, ze to polskie narzekanie i czepianie sie na kazdym kroku jest irytujace, niby czemu mialbym tego nie zrobic ? Nie pisalbym tego wszystkiego,ale w pewnym momencie juz mialem dosyc tego "zalewu postow" w tym stylu, oddajacych idelanie polska mentalnosc. Tyle ode mnie w tym temacie.
|
Do góry
|
|
|
|
#2545796 - 16/08/2008 03:12
[Re: lelu]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/11/2005
|
o co kamą z Phelpsem ? bo nie w temacie jestem ;] ósmy post w tym temacie
|
Do góry
|
|
|
|
#2546041 - 16/08/2008 05:15
[Re: Dziadek69]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/08/2006
|
Jak tak narzekacie na wszystko i wszystkich to proponuje samemu zabrać się daną dyscyplinę sportową i zdobyć złoto dla swojego kraju, tyle. Takie słowa to ty kieruj do moich rodziców- w tej chwili to właśnie rodzice decydują, w jakiej dyscyplinie i czy kiedykolwiek ktoś zdobędzie medal. P.S.no chyba, że ten post był kierowny do 10-latków którzy nagminnie rzygaja na QC (zresztą, 10 lat, to już ostatni dzwonek)
|
Do góry
|
|
|
|
#2546054 - 16/08/2008 05:22
[Re: _Way_]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/07/2006
|
Jak tak narzekacie na wszystko i wszystkich to proponuje samemu zabrać się daną dyscyplinę sportową i zdobyć złoto dla swojego kraju, tyle. Takie słowa to ty kieruj do moich rodziców- w tej chwili to właśnie rodzice decydują, w jakiej dyscyplinie i czy kiedykolwiek ktoś zdobędzie medal. P.S.no chyba, że ten post był kierowny do 10-latków którzy nagminnie rzygaja na QC (zresztą, 10 lat, to już ostatni dzwonek) to niech te wysmiewiska a raczej zale kieruja CI wszyscy eKSperci do swoich rodziców,
|
Do góry
|
|
|
|
#2546062 - 16/08/2008 05:26
[Re: Pierniczek]
|
antimadrista
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2546077 - 16/08/2008 05:32
[Re: lupus]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/10/2005
|
Powiedzial Pierniczek, miszcz dzialu to i owo. Robię w życiu to co lubię, nie będę sie do niczego zmuszał. Tyle tylko, ze ja nie szydzę z Polaków na igrzyskach tylko dlatego, ze zdobywają mało medali. Doceniam ich ciężką pracę. Ty się opier.dalasz jako moderator, a sportowcy wstają z rana żeby iść na trening. Wstań sobie kiedys o 6 rano i pójdź pobiegać...zobaczymy ile dni tak wytrzymasz...a sportowcy robią tak prawie przez cały rok. Może kiedys to zrozumiesz...
|
Do góry
|
|
|
|
#2546081 - 16/08/2008 05:33
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/04/2006
|
Dzaidek69 ma rację, bo to same cwaniaczki siedzą. Codziennie żłopią piwo i brzuszyska im rosną...a na samą myśl o siłowni czy joggingu im sie gorzej robi. Ale wymagania to mają...co Wy se kur.wa myślicie, ze oni nie chcą zdobyć medalu? Który z Was potrafiłby żyć takim samym stylem życia jak oni? Zero czasu dla rodziny, dieta, ciągłe treningi, presja. Ale jeden z drugim zarzuci nogę na stół rozpi.erdoli się na kanapie, pizza na stole, piwo w ręce i teksty: "ale z nich cioty". W igrzyskach startuje wiele krajów i kibice każdego kraju mają takie same oczekiwania medalowe. Każdy chce żeby ich sportowcy stawali na podium. Ale cóż tu jest Polska, tu sie pije i kozaczy. racja ale, no wlasnie ale ... kazdy robi to na co sie zdecydowal i za to mu placa, ja w pracy jak cieniuje, nie wyrabiam normy itp. to mnie zwolnia lub zabiora premie a taki jeden z druga gwiazdeczka albo obrazi sie na krytyke albo rozbierze sie w playboyu, nie jestesmy jakims trzecim swiatem, tu jest Polska, tu sie wymaga honoru i ambicji, tu sie wymaga wynikow 
|
Do góry
|
|
|
|
#2546090 - 16/08/2008 05:37
[Re: Linc]
|
Pooh-Bah
|
Dzaidek69 ma rację, bo to same cwaniaczki siedzą. Codziennie żłopią piwo i brzuszyska im rosną...a na samą myśl o siłowni czy joggingu im sie gorzej robi. Ale wymagania to mają...co Wy se kur.wa myślicie, ze oni nie chcą zdobyć medalu? Który z Was potrafiłby żyć takim samym stylem życia jak oni? Zero czasu dla rodziny, dieta, ciągłe treningi, presja. Ale jeden z drugim zarzuci nogę na stół rozpi.erdoli się na kanapie, pizza na stole, piwo w ręce i teksty: "ale z nich cioty". W igrzyskach startuje wiele krajów i kibice każdego kraju mają takie same oczekiwania medalowe. Każdy chce żeby ich sportowcy stawali na podium. Ale cóż tu jest Polska, tu sie pije i kozaczy. racja ale, no wlasnie ale ... kazdy robi to na co sie zdecydowal i za to mu placa, ja w pracy jak cieniuje, nie wyrabiam normy itp. to mnie zwolnia lub zabiora premie a taki jeden z druga gwiazdeczka albo obrazi sie na krytyke albo rozbierze sie w playboyu, nie jestesmy jakims trzecim swiatem, tu jest Polska, tu sie wymaga honoru i ambicji, tu sie wymaga wynikow Wymagać to sobie można loda od dziwki jak się jej zapłaci...co najwyżej nam kibicom wolno oczekiwać medali. Ja też bym chciał żeby Polska była na szczycie tabeli medalowej. Ale tak nie jest i to toleruję. Wiem, że na pewno dali z siebie wszystko. Bardzo sie dzisiaj ucieszyłem dwom medalami. Ale to nie znaczy, ze można opluwać np pływaków tylko dlatego, ze im się nie powiodło...
|
Do góry
|
|
|
|
#2546109 - 16/08/2008 05:41
|
antimadrista
|
Pierniczek ostrzezenie za wulgaryzmy A jak chcesz sie ze mna sprawdzic w konkurencjach sportowych to ok , moze bedzie kiedys okazja. Oczywiscie na łucznictwo itp sie nie pisze 
|
Do góry
|
|
|
|
#2546151 - 16/08/2008 05:53
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 05/09/2006
|
My też mamy swoją olimpiadę  Typowanie 200 zdarzeń stylem dowolnym Rzut kuponem Maraton na lajfie Pięcobet nowoczesny Skok po over/under
|
Do góry
|
|
|
|
#2546165 - 16/08/2008 05:57
[Re: rafal08]
|
Pooh-Bah
|
Istnieje opcja Powiadom Moderatora, wystarczy z niej skorzystac :-) A ile kasy dostaniesz jak mnie zbanujesz? Bo jeden moderator mówił mi, ze dostajecie kasę za bany. Jak sobie na mnie zarobisz to czemu nie O za 2005 rok to calkiem,całkiem Mówisz? Mój bart miał tu kiedyś konto też chyba z 2005 roku i już nie korzysta. Musiałbym sie tylko hasła dowiedzieć. Ale to żaden problem 
|
Do góry
|
|
|
|
#2563586 - 24/08/2008 03:26
[Re: Linc]
|
Live fast, die young
Meldunek: 25/02/2004
|
Dzaidek69 ma rację, bo to same cwaniaczki siedzą. Codziennie żłopią piwo i brzuszyska im rosną...a na samą myśl o siłowni czy joggingu im sie gorzej robi. Ale wymagania to mają...co Wy se kur.wa myślicie, ze oni nie chcą zdobyć medalu? Który z Was potrafiłby żyć takim samym stylem życia jak oni? Zero czasu dla rodziny, dieta, ciągłe treningi, presja. Ale jeden z drugim zarzuci nogę na stół rozpi.erdoli się na kanapie, pizza na stole, piwo w ręce i teksty: "ale z nich cioty". W igrzyskach startuje wiele krajów i kibice każdego kraju mają takie same oczekiwania medalowe. Każdy chce żeby ich sportowcy stawali na podium. Ale cóż tu jest Polska, tu sie pije i kozaczy. racja ale, no wlasnie ale ... kazdy robi to na co sie zdecydowal i za to mu placa, ja w pracy jak cieniuje, nie wyrabiam normy itp. to mnie zwolnia lub zabiora premie a taki jeden z druga gwiazdeczka albo obrazi sie na krytyke albo rozbierze sie w playboyu, nie jestesmy jakims trzecim swiatem, tu jest Polska, tu sie wymaga honoru i ambicji, tu sie wymaga wynikow Pawel Randa dorabial na magazynie, teraz jest srebrnym medalista IO. Marta Pihan przez 3 miesiace pracowala w Grecji jako barmanka, zeby spelnic swoje marzenie o IO..z 263 osob, ok. 130-140 musi pracowac gdzie indziej, zeby utrzymac rodzine. Jakis 5-10 jest fajnymi dupami i moze zadzwonic do playboya. Tylko reszta moze sie utrzymac ze sportu, gdyz jest w tym po prostu dobra. Nasi pilkarze reczni sa uwazani za absolutna czolowke swiatowa, mistrzowie dyscyplin maja swoich ind. sponsorow...najlepsi nasi sportowcy, zajmujacy miejsca w pierwszej osemce imprez mistrzowskich maja stypendia w wysokosci kilku k zlotych, gdzie k<5...wiekszosc z naszych sportowcow moze tylko pomarzyc o warunkach, jakie maja najlepsi. W Wlk. Brytanii lozy sie na zeglarstwo ponad 10x wiecej niz u nas...maja w sztabie psychologow, fizjologow, serwisme(a)now itd. U nas w naszej mistrzowskiej zalodze stara od wszystkie sa Zycki, Zawieja i Kusznierewicz...o innych juz nie wspominam. W szermierczej ekipie rosyjskiej tez jest bardzo rozbudowany sztab...zobacz ile oni medali zdobyli, jak zawiedli...u nas nie ma nikogo poza trenerem, ktory by chcial, zeby jego podopieczna nie bzykala sie z Wlochem. Wielu ma pretensje do sportowcow, ze zadowala ich final, miejsce w osemce...ciekawe co oni by zrobili, jakby wiedzieli, ze jak osemki nie osiagna beda musieli zajac sie czyms innym...wszystkie kur.ewsko ciezkie treningi pojda na marne...przez to czesto wychodzi tak, ze w elim. nasi osiagaja lepsze wyniki, presja psychiczna itd., wtedy jest potrzebny psycholog. Ale u nas nie ma na psychologow, jest za to na dzialacza, ktory pojechal do Pekinu jako trener i sie tak naj.ebal, ze spal na trawniku. Blanik trenowal na korytarzu, w Polsce nie ma ani jednego obiektu gimnastycznego na wysokim poziomie...ale narod powie po co budowac? Po co oni jada...sa wazniejsze sprawy...pzeciez ja mam 30 lat, mam udawana rente, ale ktos mi musi ja zaplacic, co nie? Ale jakby Blanik medalu nie zdobyl to na pal z nim. Mozna o tym pisac i pisac, ale zapewniam Cie, ze zawodowi sportowcy sa ostatnim czynnikiem w ukladance, gdzie trzeba dokonac poprawek, aby to mialo jakis sens...aby nasi nie zdobywali coraz mniej medali. Ilu z nas regularnie sie rusza? Ilu uczniow cwiczy na wfie i dlaczego rodzice notorycznie godza sie na pisanie usprawiedliwien? Czemu u nas nie mozna sie utrzymac z trenerki na szkolym poziomie? Kto ma trenowac mlodych dzieciakow? Gdzie maja trenowac?
|
Do góry
|
|
|
|
#2563599 - 24/08/2008 03:34
[Re: polskignom]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/01/2007
|
przecież Tusk buduje boiska
|
Do góry
|
|
|
|
#2563791 - 24/08/2008 05:00
[Re: Ludwiczek]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/01/2007
|
Tak tylko że nasz rząd tego nie zmieni. Ani Kaczyński ani Tusk, trzeba czekać na lepsze czasy  choć my się chyba ich nie doczekamy
|
Do góry
|
|
|
|
#2563840 - 24/08/2008 05:45
[Re: Ludwiczek]
|
Tenis Trader
Meldunek: 09/02/2003
|
Dziwić sie jak w kraju najpopularniejsza jest piłka nożna - to oczywiście piłkarzy trzeba mieć. Na WF-ach też - granie w piłke 80 % czasu.
Taa lepiej co miesiąc przegrywać ze Słoweniami, Litwami, Łotwami i MŚ czy ME oglądać w TV, żeby tylko w klasyfikacji końcowej igrzysk być na 9 miejscu, a nie na 16-stym. Za kilka dni prawie cały świat zapomni o igrzyskach, nie licząc samych sportowców. W dzisiejszych czasach większy wstyd być nisko w rankingu FIFA, niż w klasyfikacji końcowej igrzysk. Z Anglików się do dzisiaj wszyscy śmieją, że nie zakwalifikowali się do Euro. Co do kolejnych igrzysk to warto kasę wpompować we wioślarstwo i kajakarstwo. Tam można masę medali nastukać, a Amerykanie i Chińczycy się tym nie interesują. Co do tych 263 sportowców to trzeba pamiętać, że nie wszyscy startują w indywidualnych konkurencjach. Same drużyny (siatka x2 plus ręczna) to jakieś 40 osób, do tego sporo mieliśmy sztafet wioślarskich i kajakarskich (ósemki, czwórki, dwójki). Najbardziej zawiedli pływacy (17 sztuk i zero medali i chyba tylko 3-4 finały). 60 lekkoatletów to też sporo za dużo.
|
Do góry
|
|
|
|
#2563873 - 24/08/2008 06:36
[Re: Goget]
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
Mnie trochę śmieszy fakt, że pół narodu nagle zostało wielkimi kibicami sportu (choć o większości dyscyplin nie miało pojęcia, że istnieją). Te pół narodu dostawało sraczki na widok medali (lub ich braku). Jak by to była rzecz najważniejsza na świecie.
Co 4 lata jest tak samo. Wysyłamy na olimpiadę armię sportowców, z których wiadomo od początku do końca, że 80% jedzie tylko na wycieczkę. Potem Szaranowicz ze Szpakiem mają 2 tygodnie spuszczania się w majty z tej okazji. W Polsce zapada jakaś mania medali - jakby lud wierzył, że dogonimy żółtych i jankesów i będziemy najlepsi na świecie. Oczywiście nie jesteśmy, a te 15-20 miejsca w klasyfikacji medalowej to realne miejsce. A patrząc na ogólne warunki do uprawiania sportu w naszym kraju to i tak za wysokie. Ponieważ medali nie ma tyle, ile pismaki by chciały, to tradycyjnie promujemy średniactwo (sam udział się liczy, ale walczył...).
Olimpiada się kończy, wszyscy wracają do swoich zajęć, gorączka opada, a wyczerpani komentatorzy TVP idą na urlopy. Gorączka medalowa opada.
Sportowcy, którym się udało te medale zdobyć wracają do Polski i robią dalej to, co potrafią. Na ich (w większości) niszowe sporty dalej pies z kulawą nogą dalej nie zagląda, znalezienie sponsora dalej graniczy z cudem... słowem, życie toczy się dalej.
Tylko ktoś tam zawsze liczy grube miliony z tego tytułu, że udało się sprzedać milionom produkt, który na co dzień im wisi i powiewa. Dawna idea ruchu olimpijskiego już dawno skończyła jako papier toaletowy - teraz przyjeżdżają tam w większości nakoksowane roboty, którym ciężko przejść kilka metrów na stadionie by nie potknąć się o baner reklamowy Coca-Coli. Olimpiada jest cool i trendy. Dzięki Bogu, że tylko raz na cztery lata.
|
Do góry
|
|
|
|
#2563877 - 24/08/2008 06:47
[Re: hbr]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 05/03/2006
|
Polska nie stwarza młodym ludziom możliwości sportowego rozwoju! Powiedzmy sobie to raz na zawsze...
Jesteśmy sto lat za murzynami... i to nie tylko przez brak boisk, obiektów sportowych. Bo czasami gdy takie obiekty się znajdą- są niedostępne, bo komuś jest tak wygodniej, lub ktoś szuka na nich dobrego zarobku... A przecież te wszystkie obiekty budowane są z publicznych pieniędzy- k****ca mnie bierze, kiedy mam płacić za godzinę grania na małej sali kilkadziesiąt złotych, które pójdą na premie dla tych leniuchów (czyt. nauczycieli), lub prosto do kieszeni dyrektora.
Lekcje WFu to farsa. Może przez to nasz naród jest kaleki, póki co nikt jeszcze nie zrozumiał, że sport to zdrowie.
polska mentalność jest godna pogardy.
*są wyjątki, pasjonaci, dzięki którym mamy jeszcze 10 medali na IO.
|
Do góry
|
|
|
|
#2563878 - 24/08/2008 06:54
[Re: D@mian]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 25/11/2005
|
Jesteśmy sto lat za murzynami... i to nie tylko przez brak boisk, obiektów sportowych. Bo czasami gdy takie obiekty się znajdą- są niedostępne, bo komuś jest tak wygodniej, lub ktoś szuka na nich dobrego zarobku... A przecież te wszystkie obiekty budowane są z publicznych pieniędzy- k****ca mnie bierze, kiedy mam płacić za godzinę grania na małej sali kilkadziesiąt złotych, które pójdą na premie dla tych leniuchów (czyt. nauczycieli), lub prosto do kieszeni dyrektora. Liczysz na to, że każde wejście obcej osoby na boisko (salę) szkolną powinno być gratis? Nie dość, że szkoły są biedne to jeszcze mają utrzymywać ogromne sale?
|
Do góry
|
|
|
|
#2563884 - 24/08/2008 07:02
[Re: micha$]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 05/03/2006
|
micha$, oczywiście, że nie. tylko, że jak ktoś chce za salke 22 na 11 30-40 złotych/h to jest to dla mnie małe nieporozumienie. i tak np. ta sala (zupełnie nowa- ma 6 miesiący) nie jest przez nikogo używana. Pytam się jaki był sens jej budowy?  Czy rzeczywiście koszt jej używania jest tak wysoki? A najbardziej mnie śmieszą zapowiedzi polityków, którzy przy okazji otwarcia obiektów zapowiadają, że są one przede wszystkim dla lokalnej społeczności  Poza tym dla dzieciaków takie sale powinny być (prawie) zupełnie darmowe...nie mówie tutaj o osobach starszych.
|
Do góry
|
|
|
|
#2564331 - 24/08/2008 18:17
[Re: Chaoz]
|
Live fast, die young
Meldunek: 25/02/2004
|
Najpierw trzeba ludzi zachecic do sportu, wytlumaczyc, ze sport to najtansza promocja kraju, ze organizowanie imprez mistrzowskich przynosi same korzysci, ze warto wybudowac obiekty, ze odwiedza nas ludzie z innych krajow, ze zostawia u nas swoje pieniadze. A my przy okazji bedziemy mogli odniesc jakiekolwiek sukcesy w sporcie. Ale nie...u nas panuje poglad, zeby wyslac 100 sportowcow, albo i 50-ciu, zeby zdobyli 5 medali, bo nas nie stac na wiecej. Zamiast sie rozwinac, walczyc o bogatych turystow, wzbogacic kraj, rozwinac infrastrukture. Nie organizujmy nic, bo nas na to nie stac. Co najgorsze slysze to od ludzi wyksztalconych w srednim wieku. Jesli wyksztalcony tak mowi, to jak maja mowic inni? Mi normalnie witki opadaja. Dopiero pozniej zrobic porzadki w zwiazkach, zatrudnic menedzerow, a nie pijakow, kolegow i innych. Ale jak widac po PZPS...menedzerowie przeszkadzaja Niemczykowi, lepszy byl Biesiada  Zrzucanie winy tylko na niezbyt dobrze zarzadzane zwiazki sportowe uwazam tylko i wylacznie za ucieczke od ogolnego problemu. To ciekawe, ze u nas 15% ludzi uprawia regularnie sport  Mamy tylu krewkich kibicow, moze by ich zachecic do sportow walki...mamy kryzys w judo, zapasach, boksie...moze rozwinac taekwon-do...niech sie tam chlopaki wyzyja, a nie rozwalaja stadiony...moze by chociaz 5% udalo sie zachecic, bo nie watpie, ze reszta by miala pelno w gaciach jakby wyszla 1-on-1 do ringu, albo na tatami.
|
Do góry
|
|
|
|
#2565247 - 25/08/2008 02:00
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/04/2005
|
I będzie chyba coraz gorzej. Kiedyś to jeszcze widać, że ludzie coś uprawiali ze sportu. A teraz to nawet boiska do gry zarośnięte trawą. Przejechałem się ostatnio po mojej miejscowości skąd pochodzę: tam gdzie sobie grałem 10 lat temu teraz już nie ma szans. Albo trawa do kolan, albo pobudowali coś innego. Wiele osobom się po prostu nie chce.
Wiadomo, internet, TV i te sprawy.
A kiedyś to było zupełnie inaczej. I stąd te sukcesy sprzed 20-40 lat. Sport był jakimś sposobem na życie. A przecież to nie dawało takiej kasy. Ludziom się bardziej chciało. Mój wujek przykładowo to sam robił sobie skocznie do skoku w dal czy wzwyż. Teraz inne nastawienie, większe lenistwo. Skoro media pokazują, że można nic nie robić, być pięknym itp a najlepiej w ogóle sie nie przemęczać. Masz fajną komórkę, ipoda i już jesteś super. W Polsce w ogóle nie ma zainteresowania sportem. jest mnostwo niedzielnych kibiców, którzy będą sie zachwycać Małyszem czy Kubicą. A w USA to na mecz futbolu małego miasteczka potrafi przyjść połowa mieszkanców. Ludzie pasjonują się rozgrywkami i kibicują zespołom ze swojego stanu. Sport na poziomie szkół jest bardzo dobrze rozwienięty. A u nas? Jeśli kojarzę jakieś zawody z czasów podstawowki czy LO to była to bardziej amatorka. I częsciej jakieś jednorazowe eventy. Kolejna sprawa, że przygotowanie do tego to była kpina bo niektórzy jechali po to aby troche sie powygłupiać.
Trzeba zmienić to na poziomie szkoły. Zainwestować w trenerów, nauczycieli, dotacje dla obiektów sportowych. I w ogóle te obiekty udostępnić bo w wielu miejscach są ale w ogóle nie ma zachęty do skorzystania. I przy okazji może jakaś kampania społeczna. Ale bardziej do przeprowadzenia bezposrednio w szkołach. Stypendia sportowe, jakieś wyróznienia dla najlepszych. I wywalić starych dziadkow z tych zwiazkow. Zero pojecia nie mają o biznesie. Glownie ich praca polega na wyjazdach i chlaniu. Zmniejszyć te zastępy kierowników itp. Wiadomo, to trochę kosztuje ale są potem efekty. Kasę mozna zawsze znaleźć. jakieś dotacje z UE. Moze troche oszczednosci w admistracji.
No i organizowanie imprez sportowych wyzszego szczebla - jak najbardziej. To wcale tak duzo nie kosztuje. Poza tym są sponsorzy i zawsze mozna z nimi ładnie to rozegrać. Miasto potrafi wydać sporo kasy na jakieś pseudo gwiazdy typu Doda ale jesli chodzi o imprezy sportowe to już cięzko. Jest duzo mozliwosci do poprawy. Ale trzeba chciec to [poprawic. Cos tam nieraz ktoś robi - np. te setki boisk, które mają powstać. Ale trochę mnie smieszy bo to wychodzi propaganda z tego olbrzymia. Kilka pobudowali a już niby taki sukces. Tusk jedzie tam na otwarcie i wyglasza swe madrosci. I wtedy już wszystko pieknie - boisko jest, zrobilismy duzo, wiecej nie trzeba. Tak to my niewiele poprawimy. Mozna brać przyklady z innych krajów. W koncu tego nie zabraniają. Nie wszystko jest tak zalezne od kasy. Wiadomo, bogaci nie jestesmy ale przeciez biedniejsi też mają dobrze rozwiniety sport. Za czasów komuny chyba wielkich pieniedzy nie pompowano a sukcesy były i na najwazniejszych imprezach. Teraz niby liczą się pieniądze ale i z mniejsza kasa mozna nasz sport polepszyć. Ale bez zmian nie bedzie poprawy.
|
Do góry
|
|
|
|
#2565321 - 25/08/2008 02:27
|
shaken not stirred
Meldunek: 07/07/2005
|
W Wlk. Brytanii lozy sie na zeglarstwo ponad 10x wiecej niz u nas...maja w sztabie psychologow, fizjologow, serwisme(a)now itd. U nas w naszej mistrzowskiej zalodze stara od wszystkie sa Zycki, Zawieja i Kusznierewicz...o innych juz nie wspominam.
Czy x10 to nie wiem...być może nawet to jest x30-40 spokojnie, jakby nie patrzeć ten kraj to jest wyspa i oni żeglować MUSZĄ umieć  Ale ja nie o tym - nasz Star Kusznierewicz/Życki to jest po prostu finansowy fenomen, głównie dzięki marketingowym zdolnościom "Cebuli" który wie jak dobrze pozyskać sponsora i to od razu z górnej półki (Era, Omega, Mercedes, Henri Lloyd) a nie jakiegoś producenta marchewek (bez urazy of course). Tak więc ich sytuacja jest tak dobra, że mogą sobie pozwolić na natychmiastowe kupno łódki tylko po tym, że sobie na niej 1 dzień popływali i im się spodobała  a koszt samego kadłuba to ok.100-150 tyś.zł, do tego z 50 może (pewnie) więcej tyś. na osprzęt + maszt. Od związku (PZŻ) też trochę kasy dostają, ale pewnie prawie sam związek nie pozwolił by im osiągnąć taki topowy poziom klasy sportowej (wiadomo głównie wydatki poza łódką to zgrupowania-treningi w USA-Miami, na Gardzie, itp.).
|
Do góry
|
|
|
|
|
|