Strona 2 z 3 < 1 2 3 >
Opcje tematu
#2505119 - 26/07/2008 05:21 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: micha$]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Najlepsza zaleta III filaru jest to, ze jest on nieobiazkowy \:\)

Originally Posted By: micha$
Wpłacając 100 zł miesięcznie można mieć po 18 latach 100.000 złotych.

To jest naprawde niezly zart \:D

@qbasmuggy

pracujesz w ubezpieczeniach?

Do góry
Bonus: Unibet
#2505158 - 26/07/2008 05:51 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: lupus]
yaaho Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/11/2005
po tych 18 latach to bedzie kolo 22-23 tysiecy zeta, zalezy gdzie to bedziemy wplacac i jakie bedzie oprocentowanie, ale teraz pytanie...ile te 22000 beda warte za 18 lat? \:\) podejrzewam, ze z rok moze za to pożyjesz wtedy

Do góry
#2505246 - 26/07/2008 06:15 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: lupus]
qbasmuggy Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/03/2003
Originally Posted By: lupus
Najlepsza zaleta III filaru jest to, ze jest on nieobiazkowy \:\)

Wpłacając 100 zł miesięcznie można mieć po 18 latach 100.000 złotych.

@qbasmuggy

pracujesz w ubezpieczeniach?

nie, ale polecam to co moim zdanie jest dobre, żeby być konkretnym to ike mbanku, tam nie ma żadnych ukrytych prowizji, opłat manipulacyjnych i innych form okradania przyszłych emerytów, przede wszystkim należy uważnie czytać warunki - jakie są opłaty, osobiście nie polecam wszelkich polis ubezpieczeniowych bo to rzeczywiście jest rozbój w biały dzień
ja nikogo nie zmuszam, ani nawet nie zachęcam do zakładania takich kont, chcę tylko żeby ludzie wiedzieli że jest możliwość oszczedzania w IKE bez złodziejskich prowizji, większosć ludzi wyrabia sobie opinie na podstawie własnych doświadczeń albo opinii znajomych któzy mieli do czynienia z firmami ubezpieczeniowymi typu CU itp., które mają w umowie np. 10% "opłaty manipulacyjnej", ludzie podpisują takie coś a potem się dziwią, że wpłacają już kilka lat a tu nic nie urosło a nawet zmalało, i z tego też wynika mała popularność ike

Do góry
#2505529 - 26/07/2008 18:09 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: micha$]
wafe(L)nica Offline
Wiara Gwarancja Wygranej

Meldunek: 19/07/2004
Wpłacając 100 zł miesięcznie można mieć po 18 latach 100000 złotych. I teraz oblicz sobie, ile będziesz miał jak zaczniesz teraz a ile jak zaczniesz wpłacać w wieku 40 lat (zakładając, że masz mniej niż 40 ;\) )

hehe to by tak każdy robił i za 20 lat Polska by była Ameryka ,chodzi mi o ludność ,auta i wogole wszystko

Do góry
#2505669 - 26/07/2008 20:36 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: wafe(L)nica]
Robak1984 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 20/01/2006
Originally Posted By: pawel Wafel
Wpłacając 100 zł miesięcznie można mieć po 18 latach 100000 złotych. I teraz oblicz sobie, ile będziesz miał jak zaczniesz teraz a ile jak zaczniesz wpłacać w wieku 40 lat (zakładając, że masz mniej niż 40 ;\) )

hehe to by tak każdy robił i za 20 lat Polska by była Ameryka ,chodzi mi o ludność ,auta i wogole wszystko

Problem w tym, że ludzie tak nie robią... W Polsce większośc inwestuje w taki sposób. Kupuje jednostki uczestnictwa po najwyższej cenie, a sprzedaje po najniższej...

Z tym jest jak z bukmacherką. Wielu ludzi traci na pewniakach, ale dalej je grają.

Ludzie nie potrafią zrozumiec, że inwestowanie powinno byc długookresowe. Oni oczekują, że ze 100 zł w ciągu tygodnia zrobią 1 mln...

Do góry
#2505712 - 26/07/2008 21:23 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: Robak1984]
ksu Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 02/06/2005
Dobry temat \:\)

Ja od 5 lat robię tak:
Konto>>>Handel

Jak to działa? założyłem konto w mbank i wpłacam co miesiąc 200zł bez oprocentowania,polis i innych rzeczy, by w razie czego mieć dostęp do gotówki i dwa lub trzy razy w roku zawsze znajduje coś co kupie tanio i sprzedam z zyskiem i cały zysk zasila konto tak kombinując zawsze mam 100% zysku rocznie bez żadnych polis ,ike czy tez oprocentowań,kwestia tylko znalezienia takiego towaru dwa-trzy razy w roku.

Do góry
#2505739 - 26/07/2008 21:38 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: lupus]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Originally Posted By: lupus

Poznaj trochę możliwości finansowych a później się wypowiadaj.

To co napisałem jest prawdą.

Do góry
#2505754 - 26/07/2008 21:52 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: ksu]
Robak1984 Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: ksu
Dobry temat \:\)

Ja od 5 lat robię tak:
Konto>>>Handel

Jak to działa? założyłem konto w mbank i wpłacam co miesiąc 200zł bez oprocentowania,polis i innych rzeczy, by w razie czego mieć dostęp do gotówki i dwa lub trzy razy w roku zawsze znajduje coś co kupie tanio i sprzedam z zyskiem i cały zysk zasila konto tak kombinując zawsze mam 100% zysku rocznie bez żadnych polis ,ike czy tez oprocentowań,kwestia tylko znalezienia takiego towaru dwa-trzy razy w roku.

Każdy sposób na zarabianie kasy jest dobry - to się chwali.

Ludzie wolą jednak siedziec i narzekac, że wszystko jest do dupy, nic się nie opłaca, wszędzie sami złodzieje itp itd.

Lupus nie wierzysz w fundusze i giełdę? OK. Wpłacaj do buka rocznie 3000 zł i za każdym razem osiągaj roczny zysk w wysokości 20%.

Czyli w 1 roku wpłacasz 3000 zł - zrób z tego przez rok 3600 zł.
Wpłac znowu 3000 zł będziesz miał 6600 z tego zrób znowu 20%, będziesz miał 7920 zł. Rób tak przez 20 lat i będziesz bogaty.

Jeżeli nie inwestowaliście nigdy na giełdzie albo w funduszach to się na ten temat najlepiej nie wypowiadajcie, bo to nie ma sensu.

Do góry
#2505758 - 26/07/2008 21:59 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: micha$]
unnormal Offline
newbie

Meldunek: 11/03/2004
qbasmuggy - moze IKE w mbanku nie ma oplat, ale jezeli kase w ramach ike zainwestujesz w fundusz inwestycyjny to i tak placisz prowizje taka jak w zwyklym funduszu. nie ma nic za darmo.
mimo to IKE jest na razie najlepszym sposobem na oszczedzanie z racji unikniecia podatku belki.

a w co inwestowac? jezeli ktos nie zna sie na finansach i nie chce sie wglebiac mozna zrobic prosty portfel funduszy inwestycyjnych gdzie inwestujemy w fundusze akcji wg wzoru (100% - wiek), a reszta w obligacje.
czyli np 30 latek inwestuje 70% oszczednosci w fundusze akcji, a 30% w fundusze obligacji.
warto tez wspomniec o tzw stopie zastapienia. to jest suma ktora okresla ile procent z ostatniej pensji otrzymanej przed emerytura bedzie stanowila sama emerytura. w polsce ma to byc ok 50%. czyli jezeli ktos przed przejsciem na emeryture zarabial 5000zl, to emeryturke dostanie w wysokosci 2500 zl. nie ma lekko - trzeba oszczedzac samemu.

Do góry
#2505760 - 26/07/2008 22:00 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: Robak1984]
Bzyku Offline
Blade Runner

Meldunek: 04/05/2004
Ja tam zgarnę dziś szóstkę w totka i wszystkie te fundusze mogą mi skoczyć

Do góry
#2505781 - 26/07/2008 22:33 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: Bzyku]
Mindman Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/01/2005
Originally Posted By: Bzyku
Ja tam zgarnę dziś szóstkę w totka i wszystkie te fundusze mogą mi skoczyć

dobry plan

Ja nawet nie jestem taki pazerny ;\) i wystarczy mi 1 mln. Niech inni też będą szczęśliwi ;\)

Do góry
#2506633 - 27/07/2008 18:39 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: Mindman]
chris Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/04/2006
Odkladaj z pensji kilka stowek na jakis fundusz inwestycyjny.

Czytalem, ze jakis gosc w USA odkladal 1$ dziennie i po 30 lub 50 latach miał milion $.

Do góry
#2506642 - 27/07/2008 18:44 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: chris]
Bzyku Offline
Blade Runner

Meldunek: 04/05/2004
U nas jak będziesz wpłacał po kilka stówek miesięcznie, to po 50 latach będziesz miał może milion złotych. Za to pracownikom funduszu domy wybudujesz ;\)

Do góry
#2506761 - 27/07/2008 20:24 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: Bzyku]
Robak1984 Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Bzyku
U nas jak będziesz wpłacał po kilka stówek miesięcznie, to po 50 latach będziesz miał może milion złotych. Za to pracownikom funduszu domy wybudujesz ;\)

No, lepiej grać w totka albo obstawiać forumowe peffki - wtedy każdy będzie miał "grube" miliony \:p

Do góry
#2506775 - 27/07/2008 20:37 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: Robak1984]
Xanthos Offline
addict

Meldunek: 10/12/2002
Dobry temat.

Trzeba myslec przyszlosci, zeby nie zdychac na starosc bo

czlowieka nie stac na leki. Niedawmo mialem stycznosc z kobieta

ktora plakala, ze maz jej umiera a lekarze odmawiaja operacji z

powodu zlego stanu jamy ustnej. To ta pani poszla do stomatologow

ze schorowanym mezem a oni- 750 zl. I co? I facet nie ma

operacji...

A wracajac do tematu- co sadzicie o wzieciu kredytu po wynajem?

Czy orientuje sie ktos czy to jest oplacalne? Niby wyglada to

prosto- kredyt na mieszkanie w jakims miescie uniwersyteckim, z

czynszu placonego przez najemce splacac rate kredytu, a na

starosc miec nieruchomosc. To tez jakas mozliwosc ale zapewne nie

jest tak lekko jak sie by wydawalo- jakies opinie na ten temat?

Do góry
#2506838 - 27/07/2008 21:21 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: Xanthos]
[T]-error Offline
I see dead people

Meldunek: 04/08/2001
Originally Posted By: Xanthos
- co sadzicie o wzieciu kredytu po wynajem?

Czy orientuje sie ktos czy to jest oplacalne? Niby wyglada to

prosto- kredyt na mieszkanie w jakims miescie uniwersyteckim, z

czynszu placonego przez najemce splacac rate kredytu, a na

starosc miec nieruchomosc. To tez jakas mozliwosc ale zapewne nie

jest tak lekko jak sie by wydawalo- jakies opinie na ten temat?

Nie jest to takie proste, łatwe i przyjemne jakby się wydawało

;\)

Do góry
#2507854 - 28/07/2008 13:57 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: [T]-error]
Stoin Offline
Profesor

Meldunek: 19/08/2005
Napewno nie jest to takie proste i łatwe ale pomysł jest bardzo dobry \:\)

Ja i moja drugą połową myślimy o kupnie mieszkania w Gdyni. Na szczęście tak sie składa że moja panna ma mieszkanie w Olsztynie i przy okazji załatwiania wszelkich formalności związanych z zamianą mieszkania (z większej rudery na mniejsze ale nowsze) pani w urzędzie miasta podsunęła nam pomysł aby wziąć kredyt pod zastaw tamtego w Olsztynie, kupić w Gdyni a w Olsztynie wynajmować i z czynszu opłacać rate kredytu ... tylko że w naszym przypadku z czynszu raczej na całą rate nie starczy ponieważ mieszkanie w Olsztynie ma ok 33m2 a My potrzebujemy większe więc bedziemy musieli dokładac do interesu.

Krótko mówiąc pomysł jest bardzo dobry, nie wiem jak z realizacją bo napewno nie będzie łatwo, banki z tego co się zdążyłem zorientować nie udzielają tylu kredytów co jakiś czas temu =/

Btw wie ktoś w jakim banku można dostać "dobry" kredyt ? \:\)

Do góry
#2507859 - 28/07/2008 14:43 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: Stoin]
[T]-error Offline
I see dead people

Kur ... sie napisałem i mi skasowało \:D
Zaraz to wklepię jeszcze raz.

Do góry
#2507861 - 28/07/2008 14:56 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: [T]-error]
[T]-error Offline
I see dead people

Wszystko ładnie pięknie, ale ...

1 - po co brać kredyt pod zastaw mieszkania w Olsztynie skoro można wziąć pod zastaw kupowanego w Gdyni?

2 - na 99% kwota za wynajem, nie pokryje w całości kwoty kredytu, trzeba dokladać - oczywiście w jakimś przeszczęśliwym układzie może się dobrze ułożyć, ale nie liczyłbym za bardzo

3 - potencjalny/idealny wynajmujący to taki który ma kasę, ale skoro ma kasę może pomyśleć w ten sam sposób, po co mam komuś w gratisie spłacać kredyt skoro mogę go spłacać sam sobie

4 - co za tym idzie, w wielu przypadkach grono wynajmujących zawęża się do student/studenci mało kasy, imprezy, problemy ;), wolne elektrony, ciemne typy \:D - ciężko wyczuć, walą ścieme aż miło, po jakimś czasie okazuje się, że wybyli od kochanki, żony bez kasy , same problemy :D, młode małżeństwa + przychówek - wynajem krótkookresowy raczej + możliwość dewastacji/szkód/zniszczeń przez radosne pociechy

5 - optymalne byłoby wynajęcie mieszkania jakiejś firmie, kancelaria adwokacka, lekarz, biuro rachunkowe - wady: konieczność zarejestrowania umowy, opłaty podatku = niższe zyski

6 - konieczne zaplecze finansowe na pokrycie rat kredytu, w przypadku przerw między wynajmującymi, każdy miesiąc bez lokatorów to kasa z naszej kieszeni idzie na ratę do banku, nie ma zysków

7 - konieczne/wymagane odświeżenie mieszkania po jednych lokatorach dla następnych - wady: koszt, czas = kasa na remont, brak kasy za wynajem, kasa do banku na ratę

\:\)

oczywiście nikogo nie zniechęcam, ale trzeba to dobrze przemyśleć, na pewno nie jest tak słodko jak w pierwszej chwili się wydaje, dużo ludzi myśli w podobny sposób, a i wynajmujący też nie są ciemni jacyś - jak ktoś umie liczyć i ma dochody prędzej sam sobie skredytuje mieszkanie niż wynajmie ;\)

pzdr

Do góry
#2507866 - 28/07/2008 15:26 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: [T]-error]
ELDORADO Offline
Joker

Meldunek: 09/07/2002
Jesli tylko mozesz olej zus i tym bardziej fundusze , jesli nie mozesz, nie licz na zus, a tym bardziej na fundusze, pomysl o emerytce dla siebie i przelewaj sobie na lokatke co miesiac stałą kwotke , jednym słowem ubezpieczaj sie sam nie ma innego i lepszego rozwiazania \:\)

Do góry
Strona 2 z 3 < 1 2 3 >

Moderator:  Biszop, rafal08