Strona 2 z 3 < 1 2 3 >
Opcje tematu
#2482471 - 15/07/2008 07:27 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: Szewa]
luk4sz_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/04/2004
Originally Posted By: Szewa
Originally Posted By: rycerz_83
aha, przeciez jak ktos wyplacil ta kase, znaczy masz jego numer konta, to jaki problem to zglosic i goscia namierzyc.

Z tego co się orientuję, to za pierwszym razem koleś wpłacił jakąś symboliczną kwotę za pomocą MB (konto założone specjalnie na tą okazję), a później tą samą drogą wypłacił kasę, reszta już jest prosta...

Szewa a skąd to wiesz? ;\)

Do góry
Bonus: Unibet
#2482472 - 15/07/2008 07:29 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: _Way_]
fala Offline
?

Meldunek: 23/09/2006
Originally Posted By: _Way_
Conrad napisz coś o tym systemie z DVD bo to może być strasznie fajna sprawa

podłączam się

Do góry
#2482479 - 15/07/2008 07:36 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: luk4sz_]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/09/2004
Originally Posted By: luk4sz_
Originally Posted By: Szewa
Originally Posted By: rycerz_83
aha, przeciez jak ktos wyplacil ta kase, znaczy masz jego numer konta, to jaki problem to zglosic i goscia namierzyc.

Z tego co się orientuję, to za pierwszym razem koleś wpłacił jakąś symboliczną kwotę za pomocą MB (konto założone specjalnie na tą okazję), a później tą samą drogą wypłacił kasę, reszta już jest prosta...

Szewa a skąd to wiesz? ;\)

Z relacji autora tematu ;\)

Jeżeli coś się nie zgadza, to Mindman na pewno jutro mnie poprawi.

Do góry
#2482506 - 15/07/2008 08:03 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: Szewa]
bitnap Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/09/2007
krotko i na temat

Szewa ile mu zwinales ?

Do góry
#2482544 - 15/07/2008 15:34 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: bitnap]
ice18 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/01/2006
przeciez nie mozna wyplacic kasy na inne dane niz mamy w buku chyba ze sie myle?

Do góry
#2482552 - 15/07/2008 16:26 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: _Way_]
qbasmuggy Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/03/2003

wystarczy odpalić jakiegoś linuxa live-cd np. Knoppix (można sciągnąć za free z netu)

Do góry
#2483044 - 15/07/2008 21:42 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: qbasmuggy]
muminek bez ogonka Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 21/12/2007
Jesli ktos siedzi na windowsie to polecam program Kaspersky Internet Security 7.0 + częste skanowanie jakims antyspyware a jesli ktoś chce przejsc na linuksa to mozna mieć zainstalowane 2 systemy operacyjne i do obstawiania logować sie na lunuksa a po za tym to działać sobie na winowsie albo jak kolega wyzej napisał bez instalacji linuksa odpalać system z płyty

Do góry
#2483404 - 16/07/2008 00:14 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: qbasmuggy]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Originally Posted By: qbasmuggy
wystarczy odpalić jakiegoś linuxa live-cd np. Knoppix (można sciągnąć za free z netu)

DSL - Damn small linux byłby lepszy. Wchodzi na małe płyty CD.

Do góry
#2483516 - 16/07/2008 01:00 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: Szewa]
Mindman Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/01/2005
@ rycerz

ad 1 ---> również uważam, że częściowo problem polega na zabezpieczeniach na interii, dlatego NIKOMU NIE POLECAM konta mailowego na tym portalu.

ad 2 ---> dokładnie tak jak pisze Szewa

@ Conrad

Po pierwszej przygodzie zmieniłem wiele kwestii w zakresie bezpieczeństwa i naprawdę wydawało mi się, że wszystko będzie już ok.

Również zaciekawiła mnie bardzo kwestia z tą płytką Dvd. Jeżeli znajdziesz chwile to napisz o tym więcej, może być priv.

A tak ogólnie jeszcze:

Szewa jest poza wszelkim podejrzeniem

Bet-at-home - naprawdę nie wydaje Wam się dziwne jak słabe są te zabezpieczenia u nich? ... Po pierwszej z opisywanych "przygód" pisałem o tym do supportu Bet-at-home. Nawet nie raczyli się ustosunkować do pewnych sugestii w zakresie bezpieczeństwa.

Jednego można być pewnym: wszystkim będę odradzał zarówno granie w bah, jak i konto mailowe na portalu interia.

Do góry
#2484843 - 16/07/2008 21:12 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: Mindman]
Mindman Offline
Carpal Tunnel

Sprawy ciąg dalszy.

Skontaktowałem się z supportem Bet-at-home i o dziwo dość sprawnie mi odpisali. Treść odpowiedzi jest dla mnie jednak trochę szokująca, a najważniejszy fragment to:

"Po sprawdzeniu logowań jakie były na Pana konto gracza w dniu 13.07.08 informujemy, że:
O godzinie 21:10 (data postawienia kuponu) logowanie do konta gracza odbyło
się poprzez adres IP Pana komputera
"

W tej chwili korzystam z internetu z sieci bezprzewodowej. Czy to ma jakieś znaczenie? Czy jest tak, że tego rodzaju sieć ma jedno zewnętrzne IP? Czy to w takim razie musiał być ktoś kto włamał się do tej sieci, czy też osoba korzystająca z tej sieci?

Sorry za być może lamerskie pytania, ale nie jestem specem od kompów, a kwestia jest, jak się domyślacie dla mnie dość ważna.

Proszę o odpowiedź w temacie lub na priv.

Może ktoś miał do czynienia z taką sytuacją lub wie, jak możnaby spróbować z tego wybrnąć?

Do góry
#2484890 - 16/07/2008 21:32 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: Mindman]
_Way_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/08/2006
Jeżeli radiówka to sieć bezprzewodowa ( ) to taka sieć ma jedno zewnętrzne IP.

Do góry
#2484940 - 16/07/2008 21:54 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: _Way_]
Federico DiCarlo Offline
enthusiast

Meldunek: 27/08/2005
Pierwsze pytanie, to czy ktoś miał dostęp do twojego komputera? Czy o 21:10 byłeś w domu?

Do góry
#2485019 - 16/07/2008 22:50 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: Federico DiCarlo]
Widget Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/10/2003
Jak ktoś sie podpiął pod twoją sieć bezprzwodową to ma IP takie samo jak Twoje...

Do góry
#2485233 - 17/07/2008 01:43 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: Widget]
SenDPL Offline
old hand

Meldunek: 07/03/2005
Originally Posted By: Widget
Jak ktoś sie podpiął pod twoją sieć bezprzwodową to ma IP takie samo jak Twoje...

Albo ktoś się podpiął pod Twojego PC...

Do góry
#2485303 - 17/07/2008 02:03 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: _Way_]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000

Na slax.org można ściągnąć taki system operacyjny. Później w BIOSie ustawiasz bootowanie z CD i masz system, który pomija w ogóle dysk twardy. \:\)

Do góry
#2485447 - 17/07/2008 03:29 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: Conrad]
Mindman Offline
Carpal Tunnel

Dobra Panowie, więc po kolei:

@Federico DiCarlo

Byłem w domu ...

@Widget

Jak może się podpiąć po taką sieć? Da się namierzyć w jakiś sposób takiego intruza? Może być na priv, jeśli byłbyś tak uprzejmy \:\)

@SenDPL

Pytanie i prośba jak wyżej \:\)

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi i sugestie.

W ogóle - dzięki wszystkim, którzy w jakimś stopniu zainteresowali się moją sprawą, czy to w temacie czy na priv

Do góry
#2485459 - 17/07/2008 03:38 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: Mindman]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Jeżeli masz routera tylko kablowego to chyba byś wiedział czy ktoś się wpiął. Jeżeli wifi i to niezabezpieczone to można sprawdzić ile osób korzysta z AP. Podstawowa sprawa - czy sieć była zabezpieczona.

A może ktoś z rodziny robi sobie dowcipy? Albo na złość...

Do góry
#2486171 - 17/07/2008 18:46 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: micha$]
Mindman Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: micha$

A może ktoś z rodziny robi sobie dowcipy? Albo na złość...

\:D

Nie no stary, bez przesady ;\) raz lepiej, raz gorzej jest, ale o takie coś to nie posądzam \:\)

Jak sprawdzić czy sieć była w danym momencie zabezpieczona?

Do góry
#2487944 - 18/07/2008 06:20 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: Mindman]
majner Offline
2fast 2furious

Meldunek: 06/11/2001
Nie sprawdzisz czy dana sieć była danego dnia, o danej godzinie zabezpieczona. Możesz teraz sprawdzić klikając na właściwości sieci.
Wcześniej pytałeś czy da się namierzyć kogoś, kto się włamał do sieci. To zależy od umiejętności włamywacza \:\) Jeśli jest bardzo sprytny, to usunie po sobie wszystkie ślady i kapa. Jeśli to ktoś początkujący to można spokojnie go namierzyć. Jeśli administratorem Twojej sieci jest jakiś twój znajomy, to po kilku chwilach masz namiary na włamywacza. Jeśli admin to osoba obca dl Ciebie (np. ktoś od twojego dostawcy), to takie dane udostępnią dopiero na żądanie prokuratory lub sądu.

A ja mam do ciebie takie pytanie:
czy przed pierwszym włamaniem nie otwierałeś czasem jakiegoś załącznika w mejlu ? Może ktoś ci podrzucił trojana w postaci pliku exe ? Jak go uruchomisz, to wyskakuje komunikat, że jest błąd (czy jakieś tam duperele). W tym momencie twój komputer staje się serwerem dla włamywacza, który łączy się z twoim kompem, tak jakby łączył się z serwerem. Wystarczy mu tylko twój IP i gdy tylko masz włączony komputer to włamywacz siedzi razem z tobą na kompie, tzn. widzi dokładnie to co Ty robisz. Nie zdarzyło ci się, żeby nagle na chwilę kursor myszy zaczął latać po ekranie monitora bez twojej ingerencji ?

Swego czasu żaden antyvir nie potrafił namierzyć tego trojana, a i firewalle dawały ciała, bo rozpoznawały połączenie przychodzące tak, jakbyś sam z sobą się łączył i puszczały to połączenie bez żadnego zająknięcia. Jedynym zabezpieczeniem przed tym trojanem było nie uruchamianie pliku z załącznika.
Jak jest teraz ? Nie wiem, ale po różnych forach undergroundowych można poczytać, że nadal ten sposób włamywania działa.

A teraz tak pół żartem, pół serio \:\) Już totalnym beszczelem byłoby, gdybyś poszedł się odlać, a w międzyczasie ktoś siedział na twoim kompie poprzez tego trojana i buchnął ci kasę \:p

Do góry
#2489398 - 19/07/2008 01:50 Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka. [Re: majner]
Mindman Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: majner

A ja mam do ciebie takie pytanie:
czy przed pierwszym włamaniem nie otwierałeś czasem jakiegoś załącznika w mejlu ?

Nie.

Nie zdarzyło ci się, żeby nagle na chwilę kursor myszy zaczął latać po ekranie monitora bez twojej ingerencji ?

Nie.

A teraz tak pół żartem, pół serio \:\) Już totalnym beszczelem byłoby, gdybyś poszedł się odlać, a w międzyczasie ktoś siedział na twoim kompie poprzez tego trojana i buchnął ci kasę \:p

;\)

Do osiłków nie należę, ale jakbym gnoja złapał ...

Do góry
Strona 2 z 3 < 1 2 3 >

Moderator:  Biszop, rafal08