#2482165 - 15/07/2008 04:04
Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka.
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/01/2005
|
Witam! Po dłuższym zastanowieniu postanawiam założyć temat, który miał powstać już jakiś czas temu, kiedy podobna historia przytrafiła mi się po raz pierwszy. Jestem poważnym człowiekiem i nie ma w tym co napiszę odrobiny żartu, naciągania, bądź fantazji. Nie zwracam się również w tym temacie do nikogo konkretnie, uważam jednak, że o takich sytuacjach trzeba mówić/pisać. Rzecz będzie o trzech powiązanych ze sobą kwestiach: koncie mailowym na portalu interia.pl, koncie w Bet-at-home oraz koncie usera na mecz.pl. Jakiś czas temu, ciężko powiedzieć dokładnie, myślę, że ok. 1 roku, ktoś włamał się na moje konto mailowe na interii. Nierozważnie posiadałem wówczas takie samo hasło i login na mecz.pl i poczcie mailowej. Tam nieopatrznie w jednym z maili pozostawione było hasło do bahu. Moja wina - przyznaję. W ten sposób ktoś wypłacił pieniądze z mojego konta.Gdzie związek z mecz.pl? W dziwnych zbiegach okoliczności. Dzień przed tymi wydarzeniami po raz pierwszy wkleiłem skan kuponu do odpowiedniego działu w TiO. Kolejny zbieg okoliczności - osobnik, który mnie wówczas okradł, przed wypłatą pieniędzy zakupił jeszcze pewną ilość żetonów do kasyna. Dokładnie tego samego dnia (po całych wydarzeniach), przypadkiem natknąłem się na post pewnego usera na QC w pokoju pokerowym, w którym zawarta była propozycja wymiany pieniędzy z mb z dopłatą.Po napisaniu priva z pytaniem o wysokość kwoty i wyrażającym zainteresowanie taką wymianą, nie otrzymałem od tego usera odpowiedzi. Zbieg okoliczności ... Sytuacje powyższą dość długo analizowałem i podjąłem pewne działania. Przede wszystkim poprawiłem swoje oczywiste błędy: pozmieniałem hasła, wykasowałem maile z hasłami do buka. Jakiś czas temu ponownie wpłaciłem pieniądze na konto w Bet-at-home. Oczywiście hasło do konta zostało zmienione. Również ostatnio kilkakrotnie wklejałem skany swoich kuponów w odpowiednim dziale TiO (to apropo zbiegów okoliczności ...). Wystąpiły problemy z logowaniem się na pocztę ... Wczoraj zaś jakiś osobnikwłamał się na moje konto w Bet-at-home i zagrał za całą kwotę pewien zakład (nota bene przegrany, ale to nieważne). Kilka luźnych uwag na temat całej sytuacji: - interia.pl i biuro obsługi klienta tego pseudo-portalu, to jest cyrk na kółkach - zawsze mnie zastanawiało czemu tak wiele osób narzeka na weryfikację u buka. Czy to naprawdę tak wielki problem przesłać skan dowodu przy pierwszej wypłacie??? Moim zdaniem buki, które posiadają tego typu zabezpieczenie (lub podobne) są właśnie "sprzymierzeńcami" graczy, a nie odwrotnie!Gdyby Bet-at-home posiadał tego typu zabezpieczenie, moja sytuacja wyglądałaby inaczej (przynajmniej jeżeli chodzi o pierwszą kradzież) - jeszcze o Bet-at-home-u: zauważyliście jak MIZERNY jest poziom zabezpieczeń w tym buku? Raptem przyznawany odgórnie numer konta gracza i do niego również automatycznie 5 cyfrowe hasło. Przecież to śmiech ... NA KONIEC do złodzieja, który być może to czyta: W myśl obowiązujących przepisów, czyn którego dokonałeś jest ze względu na wysokość kwoty przestępstwem w rozumieniu prawa karnego. Nie mówiąc o włamaniu na konto mailowe. 
|
Do góry
|
|
|
|
#2482225 - 15/07/2008 04:34
Re: Dziwne zbiegi okoliczności i znikająca kasa. Ostrzeżenia słów kilka.
[Re: Mindman]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/11/2003
|
dlaczego w tym tekście pod Bet-at-home kryje się jakiś dziwny link??
|
Do góry
|
|
|
|
#2482229 - 15/07/2008 04:36
[Re: Nirtz]
|
Zbanowany
Meldunek: 01/03/2005
|
dlaczego w tym tekście pod BAH kryje się jakiś dziwny link?? Normalny link affiliate do Bet-at-home.Co w tym dziwnego 
|
Do góry
|
|
|
|
#2482231 - 15/07/2008 04:36
[Re: Nirtz]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 03/09/2003
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2482242 - 15/07/2008 04:42
[Re: rafal08]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/03/2004
|
dlaczego w tym tekście pod BAH kryje się jakiś dziwny link?? Normalny link affiliate do Bet-at-home.Co w tym dziwnego  kolega poprostu nie wiem, nie każdy zetknął się z tą firmą
|
Do góry
|
|
|
|
#2482254 - 15/07/2008 04:50
[Re: Boomber]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/03/2006
|
jak ci się ponownie włamał do Bet-at-home? chyba źle pocztę zabezpieczyłeś po pierwszym włamie
|
Do góry
|
|
|
|
#2482266 - 15/07/2008 05:01
[Re: Hajzel]
|
Carpal Tunnel
|
@dimes Kwota nieduża, ale dla mnie znaczna. Nie utrzymuje się z grania, jest to dla mnie źródło dodatkowego dochodu. @Hajzel  poczta była zabezpieczona dobrze, hasło od tego czasu zmieniałem kilkakrotnie, składało się z cyfr i liter i było długie, pytanie pomocnicze również trudne
|
Do góry
|
|
|
|
#2482313 - 15/07/2008 05:28
[Re: dondo]
|
Carpal Tunnel
|
@ciacho akurat o karalności włamania na pocztę mailową wiem co nieco  a jaki jest Twoim zdaniem najlepszy antywir i firewall? Przed chwilą zadałem to samo pytanie w kąciku komputerowym @Noob zgadza się, o keyloggerach już poczytałem trochę i o sniffingu czy jak to się tam zwie 
|
Do góry
|
|
|
|
#2482378 - 15/07/2008 06:08
[Re: ciacho1984]
|
addict
Meldunek: 11/01/2005
|
ja bym raczej przyczyny szukal w zabezpieczeniach interii, keylogger to chyba lata musial by chodzic, dobry antyvirus i firewall niestety tez sprawy nie rozwiazuje jezeli blad jest u dostawcy
|
Do góry
|
|
|
|
#2482380 - 15/07/2008 06:10
[Re: rycerz_83]
|
addict
Meldunek: 11/01/2005
|
aha, przeciez jak ktos wyplacil ta kase, znaczy masz jego numer konta, to jaki problem to zglosic i goscia namierzyc.
|
Do góry
|
|
|
|
#2482462 - 15/07/2008 07:17
[Re: rycerz_83]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/09/2004
|
aha, przeciez jak ktos wyplacil ta kase, znaczy masz jego numer konta, to jaki problem to zglosic i goscia namierzyc. Z tego co się orientuję, to za pierwszym razem koleś wpłacił jakąś symboliczną kwotę za pomocą MB (konto założone specjalnie na tą okazję), a później tą samą drogą wypłacił kasę, reszta już jest prosta...
|
Do góry
|
|
|
|
#2482479 - 15/07/2008 07:36
[Re: luk4sz_]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/09/2004
|
aha, przeciez jak ktos wyplacil ta kase, znaczy masz jego numer konta, to jaki problem to zglosic i goscia namierzyc. Z tego co się orientuję, to za pierwszym razem koleś wpłacił jakąś symboliczną kwotę za pomocą MB (konto założone specjalnie na tą okazję), a później tą samą drogą wypłacił kasę, reszta już jest prosta... Szewa a skąd to wiesz? Z relacji autora tematu  Jeżeli coś się nie zgadza, to Mindman na pewno jutro mnie poprawi.
|
Do góry
|
|
|
|
#2482544 - 15/07/2008 15:34
[Re: bitnap]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/01/2006
|
przeciez nie mozna wyplacic kasy na inne dane niz mamy w buku chyba ze sie myle?
|
Do góry
|
|
|
|
#2483044 - 15/07/2008 21:42
[Re: qbasmuggy]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/12/2007
|
Jesli ktos siedzi na windowsie to polecam program Kaspersky Internet Security 7.0 + częste skanowanie jakims antyspyware a jesli ktoś chce przejsc na linuksa to mozna mieć zainstalowane 2 systemy operacyjne i do obstawiania logować sie na lunuksa a po za tym to działać sobie na winowsie albo jak kolega wyzej napisał bez instalacji linuksa odpalać system z płyty
|
Do góry
|
|
|
|
#2483404 - 16/07/2008 00:14
[Re: qbasmuggy]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 25/11/2005
|
wystarczy odpalić jakiegoś linuxa live-cd np. Knoppix (można sciągnąć za free z netu) DSL - Damn small linux byłby lepszy. Wchodzi na małe płyty CD.
|
Do góry
|
|
|
|
#2483516 - 16/07/2008 01:00
[Re: Szewa]
|
Carpal Tunnel
|
@ rycerz ad 1 ---> również uważam, że częściowo problem polega na zabezpieczeniach na interii, dlatego NIKOMU NIE POLECAM konta mailowego na tym portalu. ad 2 ---> dokładnie tak jak pisze Szewa  @ Conrad Po pierwszej przygodzie zmieniłem wiele kwestii w zakresie bezpieczeństwa i naprawdę wydawało mi się, że wszystko będzie już ok. Również zaciekawiła mnie bardzo kwestia z tą płytką Dvd. Jeżeli znajdziesz chwile to napisz o tym więcej, może być priv. A tak ogólnie jeszcze: Szewa jest poza wszelkim podejrzeniem Bet-at-home - naprawdę nie wydaje Wam się dziwne jak słabe są te zabezpieczenia u nich? ... Po pierwszej z opisywanych "przygód" pisałem o tym do supportu Bet-at-home. Nawet nie raczyli się ustosunkować do pewnych sugestii w zakresie bezpieczeństwa. Jednego można być pewnym: wszystkim będę odradzał zarówno granie w bah, jak i konto mailowe na portalu interia.
|
Do góry
|
|
|
|
#2484843 - 16/07/2008 21:12
|
Carpal Tunnel
|
Sprawy ciąg dalszy. Skontaktowałem się z supportem Bet-at-home i o dziwo dość sprawnie mi odpisali. Treść odpowiedzi jest dla mnie jednak trochę szokująca, a najważniejszy fragment to: " Po sprawdzeniu logowań jakie były na Pana konto gracza w dniu 13.07.08 informujemy, że: O godzinie 21:10 (data postawienia kuponu) logowanie do konta gracza odbyło się poprzez adres IP Pana komputera" W tej chwili korzystam z internetu z sieci bezprzewodowej. Czy to ma jakieś znaczenie? Czy jest tak, że tego rodzaju sieć ma jedno zewnętrzne IP? Czy to w takim razie musiał być ktoś kto włamał się do tej sieci, czy też osoba korzystająca z tej sieci? Sorry za być może lamerskie pytania, ale nie jestem specem od kompów, a kwestia jest, jak się domyślacie dla mnie dość ważna. Proszę o odpowiedź w temacie lub na priv. Może ktoś miał do czynienia z taką sytuacją lub wie, jak możnaby spróbować z tego wybrnąć?
|
Do góry
|
|
|
|
#2485019 - 16/07/2008 22:50
[Re: Federico DiCarlo]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/10/2003
|
Jak ktoś sie podpiął pod twoją sieć bezprzwodową to ma IP takie samo jak Twoje...
|
Do góry
|
|
|
|
#2485233 - 17/07/2008 01:43
[Re: Widget]
|
old hand
Meldunek: 07/03/2005
|
Jak ktoś sie podpiął pod twoją sieć bezprzwodową to ma IP takie samo jak Twoje... Albo ktoś się podpiął pod Twojego PC...
|
Do góry
|
|
|
|
#2485447 - 17/07/2008 03:29
[Re: Conrad]
|
Carpal Tunnel
|
Dobra Panowie, więc po kolei: @Federico DiCarlo Byłem w domu ... @Widget Jak może się podpiąć po taką sieć? Da się namierzyć w jakiś sposób takiego intruza? Może być na priv, jeśli byłbyś tak uprzejmy  @SenDPL Pytanie i prośba jak wyżej  Będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi i sugestie. W ogóle - dzięki wszystkim, którzy w jakimś stopniu zainteresowali się moją sprawą, czy to w temacie czy na priv 
|
Do góry
|
|
|
|
#2486171 - 17/07/2008 18:46
[Re: micha$]
|
Carpal Tunnel
|
A może ktoś z rodziny robi sobie dowcipy? Albo na złość...
 Nie no stary, bez przesady  raz lepiej, raz gorzej jest, ale o takie coś to nie posądzam  Jak sprawdzić czy sieć była w danym momencie zabezpieczona?
|
Do góry
|
|
|
|
#2487944 - 18/07/2008 06:20
|
2fast 2furious
Meldunek: 06/11/2001
|
Nie sprawdzisz czy dana sieć była danego dnia, o danej godzinie zabezpieczona. Możesz teraz sprawdzić klikając na właściwości sieci. Wcześniej pytałeś czy da się namierzyć kogoś, kto się włamał do sieci. To zależy od umiejętności włamywacza  Jeśli jest bardzo sprytny, to usunie po sobie wszystkie ślady i kapa. Jeśli to ktoś początkujący to można spokojnie go namierzyć. Jeśli administratorem Twojej sieci jest jakiś twój znajomy, to po kilku chwilach masz namiary na włamywacza. Jeśli admin to osoba obca dl Ciebie (np. ktoś od twojego dostawcy), to takie dane udostępnią dopiero na żądanie prokuratory lub sądu. A ja mam do ciebie takie pytanie: czy przed pierwszym włamaniem nie otwierałeś czasem jakiegoś załącznika w mejlu ? Może ktoś ci podrzucił trojana w postaci pliku exe ? Jak go uruchomisz, to wyskakuje komunikat, że jest błąd (czy jakieś tam duperele). W tym momencie twój komputer staje się serwerem dla włamywacza, który łączy się z twoim kompem, tak jakby łączył się z serwerem. Wystarczy mu tylko twój IP i gdy tylko masz włączony komputer to włamywacz siedzi razem z tobą na kompie, tzn. widzi dokładnie to co Ty robisz. Nie zdarzyło ci się, żeby nagle na chwilę kursor myszy zaczął latać po ekranie monitora bez twojej ingerencji ? Swego czasu żaden antyvir nie potrafił namierzyć tego trojana, a i firewalle dawały ciała, bo rozpoznawały połączenie przychodzące tak, jakbyś sam z sobą się łączył i puszczały to połączenie bez żadnego zająknięcia. Jedynym zabezpieczeniem przed tym trojanem było nie uruchamianie pliku z załącznika. Jak jest teraz ? Nie wiem, ale po różnych forach undergroundowych można poczytać, że nadal ten sposób włamywania działa. A teraz tak pół żartem, pół serio  Już totalnym beszczelem byłoby, gdybyś poszedł się odlać, a w międzyczasie ktoś siedział na twoim kompie poprzez tego trojana i buchnął ci kasę 
|
Do góry
|
|
|
|
#2489398 - 19/07/2008 01:50
[Re: majner]
|
Carpal Tunnel
|
A ja mam do ciebie takie pytanie: czy przed pierwszym włamaniem nie otwierałeś czasem jakiegoś załącznika w mejlu ?
Nie. Nie zdarzyło ci się, żeby nagle na chwilę kursor myszy zaczął latać po ekranie monitora bez twojej ingerencji ? Nie. A teraz tak pół żartem, pół serio  Już totalnym beszczelem byłoby, gdybyś poszedł się odlać, a w międzyczasie ktoś siedział na twoim kompie poprzez tego trojana i buchnął ci kasę  Do osiłków nie należę, ale jakbym gnoja złapał ... 
|
Do góry
|
|
|
|
#2489703 - 19/07/2008 03:33
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/10/2003
|
Mindman, czy Twoja sieć bezprzewodowa jest w jakiś sposób szyfrowana? WEP? WPA? WPA2?
|
Do góry
|
|
|
|
#2489924 - 19/07/2008 05:00
|
enthusiast
Meldunek: 27/08/2005
|
Powiedz jak u ciebie wygląda dostęp do sieci. Rozumiem, że masz laptopa. I teraz: czy korzystasz z sieci mobilnej typu BlueConnect, iPlus, itp., czy masz internet podpięty kablem, kupiłeś bezprzewodowy router, podłączyłeś go do neta i on wysyła bezprzewodowy sygnał? Jeżeli to drugie, to zajrzyj do instrukcji i sprawdź, czy twój router obsługuje szyfrowanie danych. Raczej powinien, jak nie, to kupiłeś szajs. Ustawienia zapewne robi się poprzez przeglądarkę wpisując adres IP routera i podając login i hasło (zazwyczaj w stylu admin1234 admin1234). Wszystko będzie w instrukcji, jak nie dali, to szukaj manuala na stronie producenta.
|
Do góry
|
|
|
|
#2490273 - 19/07/2008 06:59
[Re: Federico DiCarlo]
|
2fast 2furious
Meldunek: 06/11/2001
|
Droga od zalogowania się do czyjejś sieci bezprzewodowej, do włamu na czyjegoś kompa w tej sieci jest baaaaaaaardzo długa, więc nie wiem czemu tak dociekacie kwestii zabezpieczeń sieci.
|
Do góry
|
|
|
|
#2490292 - 19/07/2008 07:45
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 25/11/2005
|
Wcześniej pytałeś czy da się namierzyć kogoś, kto się włamał do sieci. To zależy od umiejętności włamywacza  Jeśli jest bardzo sprytny, to usunie po sobie wszystkie ślady i kapa. Jeśli to ktoś początkujący to można spokojnie go namierzyć. Jeśli administratorem Twojej sieci jest jakiś twój znajomy, to po kilku chwilach masz namiary na włamywacza. Jeśli admin to osoba obca dl Ciebie (np. ktoś od twojego dostawcy), to takie dane udostępnią dopiero na żądanie prokuratory lub sądu. I co Ci po adresie IP lub mac jeżeli to jest bezprzewodowa sieć? Będziesz mierzył natężenie pola?
|
Do góry
|
|
|
|
#2490316 - 19/07/2008 08:45
|
enthusiast
Meldunek: 27/08/2005
|
Droga od zalogowania się do czyjejś sieci bezprzewodowej, do włamu na czyjegoś kompa w tej sieci jest baaaaaaaardzo długa, więc nie wiem czemu tak dociekacie kwestii zabezpieczeń sieci. Przy sygnale wysyłanym z routera droga jest krótka jak stąd do stąd. Jeżeli sieć nie jest zabezpieczona (u mnie np. mam ustawioną listę adresów MAC, które mogą się połączyć, ale i to pewnie da się złamać) to wystarczy włączyć laptopa i korzystać. Kumpel z klatki obok odbiera 3 sieci bezprzewodowe. Jeżeli dane nie są szyfrowane, to złodziej może je prosto przechwycić. Nie wiem jak to zrobić, ale typ (prowadzący zajęcia) u mnie na uczelni zrobił to w kilka sekund i przechwycił kumpla hasło do poczty. Oczywiście dane nie były szyfrowane.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|