Strona 3 z 3 < 1 2 3
Opcje tematu
#2076375 - 19/02/2008 05:41 Re: Operacja przegrody nosa [Re: Amkwish]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/01/2006
Dziś rano przeczytałem ten wątek i ... po kilku godzinach dostałem skierowanie na operację przegrody nosa \:D Może Pani doktor to medium jakaś \:D

Do góry
Bonus: Unibet
#2076383 - 19/02/2008 05:45 Re: Operacja przegrody nosa [Re: AGASSI]
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/01/2004
Originally Posted By: AGASSI
Ktoś mówi,że Mu operacja nie pomogła to z dwóch powodów : 1. spartolił lekarz 2. czas odwiedzić alergologa.

Ad1.

Trudno nie spartolic ,skoro w dalszym ciagu najpopularniejsza metoda septoplastyki jest przesuwanie przegrody "na chama".
Narzedzie do lapy i jedziemy ,az chrupnie.
Patrza tylko czy po takim "zabiegu" przegroda jest w miare symetryczna i ....koniec.
W polsce septoplastyka trwa srednio 10-15 minut ,z czego gro czasu zajmuje tamponowanie.

Laryngologowi cywilizowanemu \:\) septoplastyka zajmuje co najmniej godzine ,wykonuje sie ja za pomoca skopii ,obserwujac caly czas obraz pola operacyjnego na monitorze.
Tak wiec wszystko delikatnie ,pod kontrola wzroku.
Robi sie plastyke kazdej malzowiny nosowej.
Po takim zabiegu efekt poprawy jest gwarantowany.

W Polsce ta metoda pracuje bardzo niewielu laryngologow ,rozumiejacych co oznacza pojecie "septoplastyka".

Dla wiekszosci niestety to nadal "narawienie przegrody" ,sposobem bardziej charakterystycznym dla kowalstwa niz wspolczesnej medycyny.

Nalezy zauwazyc ,ze idealnie symetycznej przegrody nie ma nikt \:\)

Przyjrzyjcie sie swoim nosom ,z reguly u doroslego prawa dziurka jest szersza ,ze sie tak kolokwialnie wyraze \:\)

Problemy pojawiaja sie dopiero przy infekcjach ,gdy obrzmiala blona sluzowa uposledza droznosc.
Inna sprawa ,ze krzywa przegroda (najczesciej w efekcie przebytego urazu) sprzyja powstawaniu infekcji ,a wiec ...bledne kolo i wtedy trzeba zrobic septoplastyke.
Krople pomagaja poczatkowo ,potem szkodza ,a ich przewlekle stosowanie prowadzi w linii prostej do martwicy sluzowki.
Zostaja wtedy powaznie zaburzone podstawowe funkcje nosa ,z funkcja ogrzewania wdychanego powietrza na czele.

Inne powod to tzw.wskazania kosmetyczne i w tym przypadku odradzam interwencje sposobem "klasycznym" ,wiecej bedzie szkod niz pozytku.

Zdrowia zycze

Do góry
#2076395 - 19/02/2008 05:48 Re: Operacja przegrody nosa [Re: Amkwish]
Master.com back Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/08/2004
Dziękuję amk.

ps. czy jest jakaś reguła (zasadniczo), ile czasu po takim zabiegu/operacji jest się "wyłączonym" z życia, ile czasu trwa gojenie nosa, ile czasu należy spędzić bez pracy, ile bez treningu?

Do góry
#2076414 - 19/02/2008 05:56 Re: Operacja przegrody nosa [Re: Amkwish]
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Ad 2.

W zadnej innej dziedzinie medycyny nie ma tylu szamanow i czarodziei ,co w alergologii.

Dobra praca ,najpierw wszelkie przyczyny choroby tlumaczy sie alergia ,potem uswiadamia pacjentowi ,jak takowa alergie trudno wyleczyc ,po czym doi sie takiego delikwenta przez czas dlugi ,nie dajac zadnej nadziei na wyleczenie ,a tylko na okresowa poprawe ,bo to przeciez...ALERGIA

Jeszcze 2-3 lata ,a w Polsce bedzie wiecej przypadkow alergii niz egzemplarzy telefonow komorkowych.

Kilkunastu pacjentow przyjmowalem na OIT po wczesniejszym zaaplikowaniu im testow przez alergologow.
To jest rzecz bardzo niebezpieczna ,dawka alergenow jest niesamowita ,a tlumaczy sie "No to zrobimy tesciki ,ktore pokaza nam ,na co jest pan uczulony".

A guzik prawda \:D

Testy maja mala selektywnosc i co ciekawe...tak zwane odczyny dodatnie moga byc efektem nadmiaru uzytego alergenu ,a nie jego reakcji z przeciwcialami.

Jezeli ktos chce sie wybrac do alergologa ,to niech wczesniej sprawdzi ,czy ten lekarz posiada inna specjalizacje.

Jezeli np.pulmonologie to bedzie to dobry adres.

Pytajcie rowniez jakimi testami dysponuje (chodzi o producenta).

Do góry
#2076567 - 19/02/2008 06:42 Re: Operacja przegrody nosa [Re: Master.com back]
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Master.com back
Dziękuję amk.

ps. czy jest jakaś reguła (zasadniczo), ile czasu po takim zabiegu/operacji jest się "wyłączonym" z życia, ile czasu trwa gojenie nosa, ile czasu należy spędzić bez pracy, ile bez treningu?

Master i znowu ta sama spiewka...zalezy od metody.

Poniewaz odradzam te "kowalska" ,skupie sie na postepowaniu po fachowej septoplastyce.

Pierwsza sprawa.
Nie mozna poddac sie zabiegowi ,gdy mamy infekcje.
Oczywiscie ktos powie ,ze ma ciagle i dlatego ten zabieg jest konieczny ,ale...wczesniejsza antybiotykoterapia i operacja w optymalnym momencie.

Generalnie goi sie szybko ,bardzo nieprzyjemna jest tamponada ,jednakze powinna byc ona usunieta w ciagu 24-36 godzin.
Nalezy unikac przede wszystkim wysilku w pierwszych dniach po zabiegu ,nos oprozniamy bardzo delikatnie \:\) ,spimy z glowa lekko uniesiona ku gorze (najwazniejsze to jest w 1 dobie po zabiegu).
Szczegolnie musza uwazac osoby z nadcisnieniem ,bowiem wzrost cisnienia moze spowodowac krwawienie.
Niedobry po wyjsciu ze szpitala jest kontakt ze schlodzonym powietrzem ,dlatego na operacje przegrody najlepiej wybrac sie na przelomie wiosny i lata ,w okresie ,w ktorym dodatkowo spada podatnosc na infekcje i nie panuje epidemia grypy ,bowiem ,jak po kazdej operacji ,ogrganizm jest oslabiony i latwiej sie zarazic.

Po okresie tygodnia wszystko winno byc w normie ,jednak wysilek nalezy zwiekszac stopniowo ,powoli.

Powrot do pracy ?

Hmm..zalezy jaki ta praca ma charakter.
Jak za biurko to prawie natychmiast ,jak praca fizyczna to wzialbym ze 2 tygodnie zwolnienia.
Zreszta najlepiej to oceni lekarz ,ktory wykona septoplastyke.

Powodzenia !

Do góry
#2076675 - 19/02/2008 07:06 Re: Operacja przegrody nosa [Re: Amkwish]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Widać, że pracujesz w Hiszpanii. W Polsce (nie prywatnie) pewnie będzie "metoda kowala". No ale co zrobić...

Do góry
#2076764 - 19/02/2008 07:27 Re: Operacja przegrody nosa [Re: Amkwish]
arvid Offline
old hand

Meldunek: 03/08/2004
Originally Posted By: amkwish

Przyjrzyjcie sie swoim nosom ,z reguly u doroslego prawa dziurka jest szersza ,ze sie tak kolokwialnie wyraze \:\)

Kurde , u mnie lewa jest szersza \:\)

A reszta się zgadza.. też znam "przyjemność" chodzenia zakatarzonym przez 365 dni w roku... nieważne zima czy lato \:\(

Najgorsze, że gram w piłę na środku pomocy, gdzie ciągle trzeba biegać. Moim dwóm znajomym zrobiono taki zabieg i obaj sa bardzo zadowoleni. Katar im zniknął, oddycha się lepiej i nawet wydolność sporo skoczyła.
Ja juz niestety za stary jestem na to albo po prostu się mi nie chce \:\)

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Do góry
#2077277 - 19/02/2008 18:43 Re: Operacja przegrody nosa [Re: arvid]
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: arvid

Kurde , u mnie lewa jest szersza \:\)

A nie jesteś czasami mankutem ? \:\)

Chyba rozmawialismy o tym w Barcelonie albo mnie pamiec myli ,hehe.

Jakby nie było ,jestes w mniejszości ,mniej wiecej 20-procentowej, ale szersza lewa to nie patologia ,zmiennośc osobnicza po prostu.

Nie jestes za stary na zabieg ,powiedziałbym nawet ,ze Twój wiek jest optymalny ,aby poddać sie septoplastyce.

Do góry
#2079405 - 20/02/2008 03:39 Re: Operacja przegrody nosa [Re: Amkwish]
M!cHaI Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/01/2007
No ja właśnie wracam od dziewczyny która leży w Szpitalu, Właśnie jutro będzie miała robioną przegrodę nosa i zabieg nie trwa długo, lecz po zabiegu zostawiają na minimum 5 dni ponieważ, pierwsze 2 dni to tamowanie krwawienie(zmienianie opatrunków co 2-3 godz ,), 3-4 dzień zdjęcie opatrunków i ściąganie zakrzepów, 5 dzień jeśli wszystko ładnie się goi, możliwy wypis do domu. Mam nadzieje że wszystko będzie ok i że za 5 dni zobaczę już ją w domku.

Do góry
#2080444 - 20/02/2008 06:05 Re: Operacja przegrody nosa [Re: M!cHaI]
arvid Offline
old hand

Meldunek: 03/08/2004
Praworęczny od urodzenia \:\)
Co do wieku domyslam się , że na takie zabiegi jest niezły bo układ kostny już ukształtowany, zmieniać się wiele nie będzie a jeszcze nie sypie sie na tyle, żeby to przeszkadzało przy zabiegu. Pisząc "za stary" myslałem bardziej o tym, ze jakoś specjalnie w codziennym funkcjonowaniu to mi nie przeszkadza. Jedynie przy większym wysiłku mam problem z oddychaniem. A że w piłkę pogram jeszcze max 2 lata to nie mam wielkiej motywacji \:\)

P.S. Pamięc chyba Cię nie myli.... też mi się coś kojarzy \:\)

Do góry
#2088997 - 22/02/2008 08:58 Re: Operacja przegrody nosa [Re: arvid]
SebaS.... ... Offline

Meldunek: 30/01/2001
O ktos sie orientuje, jesli do szpitala trzeba sie zglosic na operacje w piatek, to zabieg jest od razu w piatek czy trzeba czekac do poniedzialku ?
Jesli do poniedzialku to puszczaja na weekend ?

Do góry
#2089001 - 22/02/2008 09:09 Re: Operacja przegrody nosa [Re: Amkwish]
Adammm Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 01/10/2006
najlepsza na katar jest tabaka \:D \:p

Do góry
#2089241 - 22/02/2008 17:51 Re: Operacja przegrody nosa [Re: SebaS.... ...]
nOcnY Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2004
Originally Posted By: SebaS.... ...
O ktos sie orientuje, jesli do szpitala trzeba sie zglosic na operacje w piatek, to zabieg jest od razu w piatek czy trzeba czekac do poniedzialku ?

ja mialem tego samego dnia

Do góry
#2089467 - 22/02/2008 19:54 Re: Operacja przegrody nosa [Re: nOcnY]
M!cHaI Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/01/2007
Originally Posted By: nOcnY
Originally Posted By: SebaS.... ...

ja mialem tego samego dnia

Moja dziewczyna miała robiony na drugi dzień. chyba że idziesz prywatnie to w tym samym dniu. Co do wypisu na weekend to nie wiem, ale wydaje mi sie , że nie wypisuja!

Do góry
#2473734 - 10/07/2008 03:27 Re: Operacja przegrody nosa [Re: M!cHaI]
Izajasza53 Offline
Ps 1; J 3,16; 2 Tm 2,3

Meldunek: 11/07/2005
Miałem złamany nos 11dni temu. Nastawiali mi ale i tak jest krzywy. Mam przesuniętą też przegrode. I za pewne jest potrzebna operacja, więc czy lepiej podjąć operacje już jutro jak najbliżej niż po miesiącu gdzie mam dać ostateczną odpowiedź. Czy kości do łamania są teraz bardziej przygotowane niż po miesiącu i dłuższym okresie?
Prawą przegrodą oddycham bez problemu, a lewą jak tylko zatknę prawą.
Czy warto podjąć się operacji łamania nosa i ustawiania przegrody nosa?

Do góry
Strona 3 z 3 < 1 2 3

Moderator:  Biszop, rafal08