#2418436 - 14/06/2008 21:19
Re: Motory
[Re: chris]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/11/2004
|
A 600-tka nie jest za mocnym silnikiem jak na początek przygody z motocyklami?
Zaledwie kilka razy miałem okazję jechać WSK'ą;)
|
Do góry
|
|
|
|
#2418819 - 14/06/2008 23:51
[Re: dextereq1]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/04/2006
|
Tak jak Ci mowie, sam pisalem na poczatku, ze nie jest za ciekawie jak wsiadasz na cos mocnego. Ale z drugiej strony mozesz przeciez poswiecic 1 sezon na nauke i nic sie nie stanie. Jak po roku zobaczysz, ze nie dajesz rady to sprzedasz bez problemu takie moto i kupisz sobie slabsze. Jesli chodzi o Suzuki to jest popularne wiec problemow nie powinno byc. Ja nie mam prawka jeszcze, wiec swojego moto nie mam. Mam zamiar robic w te wakacje. Ale sporo jezdzilem i da sie jakos przezyc jak jezdzisz 600 ale trzeba uwazac. To zalezy jeszcze od Twoich 'umiejetnosci'. Mam kumpla, ktory wsiadł na skuter i przez pol dnia nie mogl plynnie ruszyc, mi udalo sie od razu [to bylo jakies 5-6 lat temu  ]. To samo na moto niektorzy w ogole sobie nie radza, innym silnik nie robi roznicy. Jesli Ci sie podoba GSX to sie nawet nie zastanawiaj nad kupnem. Na 95% bedziesz zadowolony. Bedziesz cwiczyl, sporo jezdzil - beda szybko efekty. Jesli sie boisz, wiesz, ze sobie nie poradzisz to kup cos slabszego. Jednak mysle, ze nie powinienes miec po jakims czasie wiekszych problemow. Oczywiscie jezeli bedziesz jezdzil z glowa.
|
Do góry
|
|
|
|
#2422687 - 16/06/2008 19:37
|
addict
Meldunek: 11/01/2005
|
lupus a co sądzisz o następujących pozycjach: Honda CBR 600 Kawasaki ZX6R Yamaha Fazer Naked Tak na szybko przeszukałem allegro.. całkiem ciekawie te pozycje wyglądają... nie za mocne na początek? Panowie to moze ja pozwole sobie rowniez sie wypowiedziec. Moim zdaniem to zdecydowanie za mocne na poczatek, nawet jezeli jestes rozsadny. Zawsze przyjdzie taka chwila gdzie zechcesz wyprobowac troszeczke mocy. Wtedy nie majac pewnych umiejetnosci, ktore nabywa sie tylko poprzez doswiadczenie, to gleba murowana. Ja polecilbym na poczatek cos ala 250cm3. A idealna propozycja wydaje sie tu mz etz 250/251. Wierz mi ze nie bedzie Ci go latwo okielznac. Swoje wazy, przyspieszenie ma niezle. Sprzet kupisz juz za 1,5 tys. Nie bedzie go tak bardzo szkoda w przypadku gleby (nie znam motocyklisty ktory by jej nie zaliczyl, i mam tu na mysli wiekowych, dojrzalych i doswiadczonych ojcow i mezow), do tego samemu mozesz przy niej podlubac i podszkolic sie z mechaniki. Nawet wazna konserwacja motocykla na zime, lepiej to robic na mz niz czyms nowszym. I powtorze, moim zdaniem powyzsze maszyny na pierwsze moto to bardzo zly pomysl. Pamietaj tez o kasie na ubior i porzadny kask. Tu moze byc koszt w granicach 1-2 tysiace, ale nie wolno zalowac. Musisz byc ubrany.
|
Do góry
|
|
|
|
#2424073 - 17/06/2008 04:08
[Re: kubi20]
|
addict
Meldunek: 27/08/2005
|
Hornet na poczatek? chyba nie wiesz co mowisz :| tak naprawde to ciezka maszynka do jazdy dla poczatkujacego. Hornet ma prawie 100KM wiec nie ma co tu gadac bo to zdecydowanie za duzo dla niedoswiadczonego motocyklisty, (niecale 4sek do setki). Ta honda tylko wyglada niepozornie, ale silnik od CBRy 600 robi swoje, zwlaszcza przy mniejszej masie niz cebra. Ja osobiscie na poczatek wzial bym cos z max 60KM np. CB500, wyglada calkiem, jezdzi calkiem, cena tez calkiem calkiem, i dopiero pozniej wsiasc na bandita/horneta/fazera itd. Ale zainteresowany zrobi co uzna za stosowne  jego kasa i jego zycie.
|
Do góry
|
|
|
|
#2431521 - 20/06/2008 01:39
[Re: thandor]
|
Carpal Tunnel
|
A wiecie może Panowie kiedy wchodzi ta ustawka że prawko na moto od 24 lat? Mam 21 lat na karku więc muszę się chyba spieszyć żeby nie czekać następnych 3 lat na zrobienie uprawnień..
|
Do góry
|
|
|
|
#2431548 - 20/06/2008 01:59
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2432867 - 20/06/2008 20:47
[Re: lupus]
|
Carpal Tunnel
|
lupus w obecnej chwili zastanawiam się nad dwoma modelami: Honda CBR 600 f4 albo f3 Suzuki GSX 600
Którą propozycję pod względem technicznym Wy byście wybrali? Która będzie odpowiedniejsza dla osoby nie do końca obcykanej z motocyklami?
|
Do góry
|
|
|
|
#2433119 - 20/06/2008 22:25
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
|
lupus w obecnej chwili zastanawiam się nad dwoma modelami: Honda CBR 600 f4 albo f3 Suzuki GSX 600
Którą propozycję pod względem technicznym Wy byście wybrali? Która będzie odpowiedniejsza dla osoby nie do końca obcykanej z motocyklami? Jak chcesz zyc, zadna jak chcesz byc przynajmniej kaleka kazda. Pierwszy raz na "dwa kolka" wsiadlem jak mialem chyba 10 lat na Pony (taki maly Romet), jak pozniej wsiadlem na simsona enduro to o malo sie nie zabilem, nie wspominam nawe ile lezalem, jak dopadlem MZ 251 to myslalem ze siedze na rakiecie, a to ze nie jestem kaleka zawdzieczam glownie szczesciu, a nie umiejetnosicia. Zaczalbym od czegos co nie ma wiecej niz 30 koni, chociaz w przypadku totalnie zielonego to i tak za duzo.
|
Do góry
|
|
|
|
#2433343 - 21/06/2008 00:22
[Re: Biszop]
|
Carpal Tunnel
|
Biszop rozumiem Twoją troskę bo sporo forów motocyklowych już zdążyłem przeczytać. Kilka dobrych lat temu miałem do czynienia z MZtką 150 i komarkiem... doświadczony więc nie jestem.
Nie piszę oczywiście że chciałbym kupić CBRkę i śmigać od razu po 260km/h. Pierwsze 2-3 sezony poświęciłbym na naukę i dokładne poznanie tej maszyny. Na działce zalega w stodole stara MZka 150 i podczas kursu na prawko spróbuję ją doprowadzić do stanu używalności. Można gdzieś znaleźć mechaniczne schematy jak zabrać się za naprawę?
|
Do góry
|
|
|
|
#2433356 - 21/06/2008 00:37
|
Carpal Tunnel
|
A może najlepszym rozwiązaniem byłby zakup CBRki 600 i zblokowanie jej do pewnej wartości? Jestem rozsądną osobą (przynajmniej tak mi się wydaje), prawko na samochód zrobiłem od razu po skończeniu 18stki więc 3 lata już przejeździłem i spory dystans przejechany mam już na karku. Psychomotoryka przydaje się dla początkującego kierowcy motocykla.
Z tego co czytałem to moto na niskich obrotach nie ma super-nadzwyczajnej mocy. Dopiero przy pewnej wartości obrotów (dokładnie nie napiszę jakiej) budzi się potwór.
Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#2433444 - 21/06/2008 01:09
|
Carpal Tunnel
|
Nie odpowiedziałeś mi Biszopie na pozostałe pytania;) Czy CB 500 byłaby dużo lepszym rozwiązaniem na początek? Takie opinie da się odczytać na forach, skoro na nauce jazdy są 150 i 250 to jaki jest Biszopie sens kupować mniejszy moto do jazdy na początek?
|
Do góry
|
|
|
|
#2433667 - 21/06/2008 01:46
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
Ja ezgamin zdawalem na Suzuki 250  wrzucalo sie 1, i nie trzeba bylo dodawac gazu, sam jechal w osemce i slalomie, jakakolwiek proba czy to wrzucenia dwojki czy tez dodania gazu konczyla sie wyjazdem poza linie. Natomiast lezalem na Hondzie, na ktorej mialem nauke. W przypadku deszczu (robilem prawko pozna jesienia, a i tak nie zdazylem zdac, dopiero na wiosne) jezdzilismy po starej opuszczonej hali, troche piachu i koniec jazdy. Koles ktory najczesniej przychodzil po mnie, przyjezdzal na wlasnym motocyklu  ale tez tam lezal 
|
Do góry
|
|
|
|
#2446848 - 26/06/2008 00:23
[Re: lupus]
|
Carpal Tunnel
|
Biszop a Ty uważasz że dla rozsądnej osoby 600tka nie jest dobrym rozwiązaniem na początek?
|
Do góry
|
|
|
|
#2446924 - 26/06/2008 00:45
|
veteran
Meldunek: 28/12/2004
|
Biszop a Ty uważasz że dla rozsądnej osoby 600tka nie jest dobrym rozwiązaniem na początek? A co to znaczy rozsądnej?? Załóżmy, że nawet tak jest ale na początku, po pewnym czasie zaczniesz odkręcać motor i w końcu złapiesz uślizg koła i leżysz... Ja mam prawko na samochód już ponad 4 lata ale co to zmienia?? Motor to całkiem inna bajka, jadąc samochodem kiedy na drodze wjedziesz na piasek, liście itp nic Ci sie nie stanie a na motorze oznacza to upadek. polecam ten artykuł http://www.motogen.pl/artykuly/porady/ar...tocyklisty.htmlJa osobiście już wybrałem co kupie na pierwsze moto, popytałem znajomych, poczytałem dużo na ten temat i wybór był prosty Suzuki GS 500 lub Honda CB 500. Z uwagi, że wole coś z układem ABS a w Suzuki go brakuje, wybieram Honde CBF 500, jest to następczyni CB produkowana od 2004 roku i za dopłatą można było dokupić moduł ABS. Chociaż nie ukrywam, że będzie to dla mnie spory wydatek w Niemczech najtańsze są za około 3500euro do tego trzeba dodać jeszcze crash-pady, gmole. No i najważniejsza rzecz czyli ubiór: kask + kurtka + spodnie + buty + rękawice co da dodatkowe 6tys zł ale na swoim zdrowiu nie można oszczędzać bo to właśnie on ma pomóc nam przeżyć w przypadku jakiegoś wypadku
|
Do góry
|
|
|
|
#2448061 - 26/06/2008 09:57
[Re: thepilator]
|
Carpal Tunnel
|
Może i masz racje.. przeglądałem już dziesiątki stron i naprawdę na wielu polecają CB 500 na początek. Szczególnie przemówił do mnie ten artykuł: http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56426,3702428.htmlMa ktoś jeszcze jakieś zdanie na ten temat. Ja zakochałem się z CBRce f4i i raczej nic tego nie zmieni, ale może rozsądek weźmie góre? Jak to z tym jest? Może da radę kilka osób pojeździć typowo w celach naukowych? Miałem już jeden bardzo poważny wypadek samochodem (nie z mojej winy), ledwo wyszedłem z życiem więc mam szacunek do motoryzacji. Jest to akurat bardzo ważny punkt moim zdaniem, po takim wydarzeniu podczas jazdy samochodem zwrot "zasada ograniczonego zaufania" naprawdę się wyostrza..
|
Do góry
|
|
|
|
#2450578 - 27/06/2008 07:57
|
Carpal Tunnel
|
thepilator mógłbyś podać jakieś namiary na miejsce z którego będziesz ściągał tą CBFkę?
Może rzeczywiście jak na pierwsze moto nie ma co szaleć i dopiero po 3-4 sezonach przesiąść się na CBRke f4i, kiedy moje obycie z motorem będzie na takim poziomie że uznam że to dobry moment na zmianę..
|
Do góry
|
|
|
|
#2450611 - 27/06/2008 09:05
|
veteran
Meldunek: 28/12/2004
|
Prawdopodobnie z Niemiec, ofert szukałem na mobile. Tak jak pisałem sam motor to 3500euro. Gdyby to był samochód to sam bym go ściągnał ale w przypadku moto taka opcja odpada więc pewnie będe musiał kogoś do tego znaleźć. Z motocyklami to było u mnie tak, że jakoś nigdy o nich nie myślałem, pewnie dlatego, że mój ojciec ma bzika na punkcie aut, który po nim odziedziczyłem Ja miałęm bzika na punkcie aut sportowych, ale ostatnio mi przeszło za sprawą tego auta http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5014530 wszystko było dobrze dopóki nie postanowiłem go sprzedać, ceny tak pospadały, że w ciągu roku jestem spoooro w plecy. I teraz doszedłem do wniosku, że wole kupić motor a reszte kasy zainwestować niż jeździć dalej czymś tak ,,nie praktycznym" Dopiero od lipca będę szedł na prawko na motor, wcześniej jakoś nie było czasu a teraz sesja i jest go jeszcze mniej. Nie wiem ile trwa teraz zrobienie tej kategorii mam nadzieje, że do końca wakacji sie wyrobie. Moto będe głównie używał na dojazdy na uczelnie, od października będe na 4 roku PWR i chce rozpocząć coś na AE więc do przemieszczania sie pomiędzy tymi uczelniami moto napewno sie przyda 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|