W przypadku Komara nie była skazana na porazkę lecz na sukces gwarantowany.Zanim sie pojawiła w ksiegarnich juz jej praktycznie nie było.
Trafił idealnie w okres, z idealnym tematem i to jest jego wielka SZTUKA.
A czemu jej nie polecam.
Książke czyta się fajnie, napisana jest w prostym , zrozumiałym jezyku dodatkowo ubarwiona madrymi myslami.Kolorytu dodaje tez pani Zosia czy Szalony Edward.Co kilkanascie stron wstawki o wynikach historycznych,ktos tam zarobił na metalach czy na akcjach , rozpalaja wyobraźnię czytelnika.
Wcale zresztą Komarowi sie nie dziwie iż wstawia tam tyle dyrdymałów, gdyby je wyciąc nie byłaby to książka ale broszurka.
Liznął troszke wykresów które w ksiązce wyglądają wzorowo a praktycznie takich wykresów mozna szukac co kwadrans.
Choc własciwie to mi sie nie chce pisac bo trzeba zaraz robic totka pilkarskiego , niezła kumulacja jest na jutro , więc tak krótko.
Po przeczytaniu Sztuki spekulacji kazdy odnosi wrazenie iz giełda to nic trudnego, kilka regułek , tu kupic tam sprzedac i sra sie kasą.
Otrzeźwienie przychodzi w praktyce i dochodzi sie do wniosku iż książka ta ma niewiele wspolnego z zyciem giełdowym.Wtedy dopiero widac że te jego wsparcia czy fale Eliota nie jest tak latwo znaleźc na wykresie .Dojdzie sie wtedy do wniosku iz druga obnizka stóp procentowych to wcale nie jest sygnał kupna akcji jak pisze Komar itd itd
Tekstów typu :"zdecyduj, jaki zysk chcesz osiągnąc i zlikwiduj spekulację po osiagnięciu celu" komentowac mi sie nie chce ale jak komus ta przykladowa regułka zostanie we łbie to dlugo na gieldzie nie pociagnie.
"Sztuka" kojarzy mi sie jako pewna umiejętnośc opanowana prawie do perfekcji, gdyby tytuł ksiązki brzmiał "Podstawy giełdy" czy "Giełda dla poczatkujących" z pewnością bym to zaakceptował jednak jak widze tytuł "Sztuka spekulacji" to mnie wtedy rozbraja.
Oczywiscie knigę tą mozna przeczytac,poczatkujący będa zachwyceni łatwoscia szukania górek czy dołków ale biada temu dla kogo bedzie to zarazem pierwsza i ostatnia pozycja.
A teraz już Liga Polska na jutro , kumulacja 70 tys a ponadto walka w punktacji TotoMaster w Totomix.Zwycięzca jedzie na EURO do Wiednia.
Poki co mam dopiero 9 miejsce w rankingu krajowym ale broni nie skladam i bede walczył do konca o bilecik .
Ktoś z Was tez tam punktuje ?