Strona 3 z 5 < 1 2 3 4 5 >
Opcje tematu
#2263081 - 16/04/2008 02:11 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Feel-Tsu]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/09/2004
Reguły głosowania w półfinale

Citizens of each participating country vote by telephone and SMS. Two of the so-called 'Big Four' (France, Germany, Spain and the United Kingdom) will also vote in this Semi-Final (to be decided by draw), and possibly the Host Country (also to be decided by draw). Each country's 10 favourites are awarded 1 to 8, 10 and 12 points based on the number of votes. The top-9 of the tele-voting qualifies for the Final. The highest ranked entry of the back-up jury that has not qualified for the Final in the tele-voting also qualifies for the Final. The 10 qualified countries will be presented in randomly drawn order at the end of the show. The complete results of the tele-voting will not be announced until after the Final, to keep the tension high.

Do góry
Bonus: Unibet
#2265786 - 17/04/2008 01:02 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Szewa]
Feel-Tsu Offline
veteran

Meldunek: 04/08/2006
zapoznalem sie juz z drugim polfinalem i zgodze sie ze poziom tych piosenek jest znacznie slabszy niz w pierwszym. brakuje mi jakiegos zdecydowanego lidera, a duzo piosenek znajduje sie w takim sordku (szarzyznie).
moze sie wiec okazac ze przy drugim polfinale bedzie decydowac tylko i wylacznie geografia. hehe trzeba bedzie zrobic symulacje \:\)

generalnie faktycznie Ukraina i Szwecja powinny walczyc tutaj o wysokie miejsce, ale osobiscie jakos nie podcho0dzi mi Szwedka \:\)
ktora nie wiem czy ktos zwrocil uwage spiewa do mikrofonu wygladajacego jak wibrator...

ten polfinal bedzie puszczany tylko w krajach-uczestnikow tego polfinalu i jesli tak wlasnie bedzie to warto zwrocic uwage na to, ze jest tu kilka republik b. ZSRR
Ukraina, Litwa, Białoruś, Łotwa i Gruzja moga oddawac punkty na siebie i konsekwecnja tego moze byc awans ktorychs z tych krajow. Najwieksze szanse ma oczywiscie Ukrainka Ani Lorak, a co do pozostalych krajow to najwieksze szanse z tej piatki moga miec Bialorus oraz Łotwa. Bialorusin moze spowodowac bicie serca radzieckich kobiet, a Łotysze i Wilki Morskie na scenie sa w stanie zabrac rowniez punkty krajow skandynawskich, a takze tych z dostepem do morza. jesli tak sie stanie to ciekawie wyglada kurs na awans Łotwy

w unibecie 1.90 za awans Lotyszy

a moga liczyc na glosy republik radzieckich oraz Szwecji, Islandii, Croatii, Danii, Portugalii, Malty i Cypru.
wyglada wiec niezwykle interesujaco...
tylko czy beda chcieli wybrac parodie \:\) to juz decyzja mas:)

z pozostalych krajow nic mi specjalnie nie utkwilo w glowie, no bo jak zapamietac Maltanke ktora spiewa o wódce, albo Chorwackie granie w stylu kapel podworkowych.
moze leciutko jeszcze pomyslimy o Turcji, ktora tym razem ma jakies psychoDELIczne granie...

Szewa to wyglada jednak na to, ze np. ten polfinal beda ogladac w 19 krajach uczestnikow. plus do tego w dwoch z wielkiej czworki i u gospodarzy. Razem to daje 21 krajow i pewnie do tego polfinalu dolosuja Niemców (i zaglosuja komplet na Turcje) oraz Hiszpanię (kolejny kraj z dostepem do morza)...

Do góry
#2266016 - 17/04/2008 01:53 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Feel-Tsu]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Widzę, że w większości przypadków mamy podobne zdanie, to dobrze wróży na przyszłość ;\)

Po bliższym przyjrzeniu można podzielić te piosenki na trzy kategorie:

- piosenki walczące o zwycięstwo

- piosenki, które znajdą się w finale

- piosenki, które odpadają w półfinale

Ja tej analizy dokonałem we wcześniejszych postach, dlatego nie ma sensu tego jeszcze raz przepisywać.

Mam nadzieję, że z czasem inni userzy również wyrażą swoje opinie na temat tegorocznych piosenek - uczestniczek, co na pewno pomoże w skutecznym ograniu buków ;\)

Co do głosowania, to masz racę Feel-Tsu . Głosują państwa - uczestnicy danego półfinału + dwa kraje, które już są w finale (wyłonione w losowaniu) i być może gospodarze konkursu ( w tym roku Serbia). Do finału awansuje z każdego półfinału 9 piosenek wyłonionych w głosowaniu smsowym i telefonicznym, a dziesiąte miejsce przypada którejś z pozostałych piosenek, najwyżej ocenionej przez jury.

Do góry
#2281831 - 21/04/2008 05:47 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Szewa]
Giertyszek Offline
Inwestor

Meldunek: 07/12/2004
Witam,

Jakoś w tym roku wg mnie są trzy piosenki reprezentujące sobą coś, a później długo długo nic...mam na myśli Rosję, Serbię i Ukrainę (kolejność alfabetyczna). Należy też podkreślić że te trzy kraje zawsze otrzymują dużo głosów wg tzw klucza geograficznego (fani Eurowizji wiedzą o czym mówię).

I dlatego będę coś próbował z tymi trzeba piosenkami ugrać, zdziwię się jeśli ktoś inny wygra - choć Eurowizja w ostatnich latach nie raz zaskoczyła - vide potworki z Finlandii.

Do góry
#2337820 - 13/05/2008 22:14 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Giertyszek]
Giertyszek Offline
Inwestor

Za tydzień już konkurs, i pytanie czy namierzyliście buka, gdzie można grać kombosy na awanse do finału?

Rok temu miał taka ofertę Nordicbet ale w tym roku póki co kompletna klapa w tym buku jeśli chodzi o Eurowizję....

Do góry
#2338371 - 14/05/2008 00:27 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Giertyszek]
Filozof_ Offline
enthusiast

Meldunek: 15/07/2004
Witam serdecznie!

Eurowizje traktuje troche jako takie moje zboczenie muzyczne, bo niby kompletnie slucham czegos innego, ale od 1994r. nie przegapilem ani jednego Konkursu. Odkad wprowadzono glosowanie telewidzow, muzyka juz zdecydowanie zeszla na drugi plan. Jednak
raz na jakis czas potrafie znalezc jedna piosenke, ktora mi sie spodoba (ostatni raz w 2004r Niemcy i "Can't Wait Until Tonight" - dla mnie rewelacja, zeszloroczna Gruzja tez niczego sobie) Ale w zdecydowanej wiekszosci to muzyka dla mas, dlatego smieszy mnie opinia ludzi, ktorzy potwierdzaja fakt, ze Eurowizja to kicz, itd., ze tego nie ogladaja, po czym wlaczaja sobie Vive, czy jakies komercyjne rozglosnie radiowe i juz kicz przestaja dostrzegac...

Ale do sedna, potwierdzam, pierwszy polfinal bardziej wyrownany.
Skupie sie tylko na najciekawszych typach.

Rosja - poczatkowo nie rozumialem tak niskiego kursu (nawet ponizej 3,00), bo piosenka mocno przecietna uwazam, ale powoli zaczynam wierzyc, ze Rosja wygra caly Konkurs. Niby w swoim polfinale moze byc pewna 10-12 pkt tylko od Estonii, ale sama prezentacja na scenie bedzie jedna z ciekawszych, a to na Eurowizji dzisiaj niestety najwazniejsze. Wystarczy przejrzec
filmiki na youtube z prob, zeby troche sobie wyrobic opinie. Na scenie pojawi sie nawet lyzwiarz figurowy Evgeni Plushenko, ktory na specjalnej platformie bedzie jakies swoje figury odstawial, wiec jesli sama piosenka sie nie spodoba (pomijajac geograficzne glosowanie), to ludzie beda glosowac ze wzgledu na tego lyzwiarza :-)

Polska nudnawa ballada wydaje mi sie bedzie rywalizowac z Izraelem i Rumunia, bo nie wierze, zeby wszystkie 3 weszly do finalu. Nasza piosenka, wyroznia sie swietnym wykonaniem i jesli
Isis zaspiewa 20-tego maja tak jak na 1-szej probie to jestem spokojny o awans, a kurs na awans Polski to 2,02 (Bwin). Moj typ awans Polski do finalu (2,02) - 7/10

Azerbejzdzan - piosenka raczej smieszna, szczegolnie angielski jest slabiutki tych wykonawcow, ale bedzie napewno to prezentacja bardzo wyrazista, zapamietywalna. Moj typ awans Azerbejdzanu
do finalu (1,85) - 8/10

Belgia - utwor z innej bajki kompletnie, folklorystyczny, kojarzy mi sie troche z propozycja Austrii z 2005 (Global Kryner) co wowczas ostro zagralem na zwyciestwo w calej Eurowizji, a
piosenka nie wyszla nawet z polfinalu \:\) Teraz pewnie bedzie podobnie, ale posrod papki, gdzie wszystko sie zlewa ze soba, taka piosenka moze byc bardziej zauwazona. Moj typ awans Belgii do finalu (2,55) - 4/10.

Irlandia - gdy pierwszy raz uslyszalem, co bedzie reprezentowac zielona wyspe bylem w szoku. Do tej pory Irlandia to byly tylko ballady, ale odkad na Eurowizji nie ma jury, ten kraj kompletnie przestal sie liczyc. Tym razem bedzie napewno lepiej, muzycznie kompletne zero, postawili Irlandczycy na show i chyba im sie to uda, ale w zwyciestwo nie wierze. Moj typ awans do finalu Irlandii (1,55) - 9/10.

Norwegia - w sumie to dobra popowa piosenka, ale po 1-szej minucie moglaby sie juz skonczyc bo kompletnie kompozycja nie zaskakuje, podarza dalej tym samym szablonem, jednak punkty z
Estonii, Finlandii oczywiscie, Holandii, Irlandii powinny byc wysokie, a napewno jeszcze jakies Norwegowie nazbieraja dlatego Moj typ na awans Norwegii do finalu (1,60) - 8,5/10.

Ponadto uwazam, ze w finale maja duze szanse sie znalezc: Armenia, Bosnia, Slowenia oraz Grecja.

Drugi polfinal moim zdaniem jest za to ciekawszy bo i trudniejszy do przewidzenia. To co najciekawsze bedzie juz na samym poczatku, mam na mysli pierwsze 4 piosenki. Uwazam, ze wlasnie kolejnosc wystepow bedzie miala bardzo istotne tutaj znaczenie, wieksze napewno niz w pierwszym polfinale. Po tych pierwszych 4 prezentacjach (Islandia, Szwecja, Turcja, Ukraina) nastapi
zdecydowane zwolnienie tempa.

Najwyzszy kurs na awans do finalu sposrod w/w czworki jest na Islandie (1,85, Bwin). Jednak powstrzymam sie od grania tego, bo nie sadze zeby wszystkie pierwsze 4 piosenki weszly do
finalu, ktos odpadnie.

Turcja - Zawsze mnie cieszy, gdy na Eurowizji startuje zespol rockowy, a ten napewno moze sie za takiego uwazac. Piosenka za ktoryms przesluchaniem u mnie zyskala i to bardzo, to chyba jedyny prawdziwie rockowy zespol w tym roku, bo tegoroczna Finlandia czy Azerbejzdzan to kicz w najczystrzej postaci... Zwykle jest tak, gdy cos mi sie podoba, nie podoba sie to eurowizyjnej publice i jesli tureccy emigranci za bardzo nie beda szalec przy telefonach to Turcji nie bedzie finale. Moj typ to Turcja nie zakwalifikuje sie do finalu (4,75) - 3/10.

Szwecja i Ukraina to propozycje, ktore smialo poradzilyby sobie w radiu, jestem o tym przekonany. Szwedzi akurat komponowanie hitow maja we krwi, zwykle Melodifestivalen czyli konkurs, w ktorym wylaniany jest szwedzki reprezentant na Eurowizje, stoi na wyzszym poziomie niz cala Eurowizja. Kurs na awans do finalu Szwecji i Ukrainy to kolejno 1,25 i 1,10. Kompletnie nie warte grania.

Natomiast Ukraina jest moim glownym typem na sam final w Eurowizji. Wiadomo, ze w glosowaniu najwiecej do powiedzenia ma blok wschodni. Dlatego Moj typ to Ukraina wygra final Eurowizji Each way : 1/4 miejsca 1-2-3-4 (kurs 9,00, William Hill) - 8/10.
Tak wiec Ukraina nie musi wygrac wcale, aby nasz zaklad byl wygrany, wystarczy ze bedzie 2, 3 lub 4 to wtedy wygrywamy po 3-krotnie mniejszym kursie. Zachecam do grania, choc kursy stale spadaja, podobny zaklad mozna zawrzec jeszcze w Sportinbet.

Szwajcaria - kolejna ballada, ktora troche pozniej sie rozwija i jest dosyc dynamiczna popowa kompozycja. Startuje po nudnej Litwie i Albani, dlatego Moj typ Szwajcaria awansuje do finalu (1,65) - 8,5/10.

Ponadto przychylam sie do typu kogos wczesniej, ze Lotwa awansuje do finalu, sadze takze ze ta sztuka powinna sie udac takze Danii (2,10) - 7/10.

Poki co oferta na Eurowizje jest bardzo ogolna, jedynie Bwin oferuje kilka ciekawszych propozycji. Mysle, ze im blizej Konkursu tym oferta stanie sie ciekawsza.

Pozdrawiam!
Filozof

Do góry
#2343724 - 16/05/2008 05:28 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Filozof_]
Giertyszek Offline
Inwestor

Można się pobawić symulatorkiem:

http://www.escnation.com/index.php?section=15

Ps.Na youtube sa juz dostepne nagrania z prób wiec mozna sie przekonac jak dany wykonawca prezentuje sie na scenie.

Do góry
#2343730 - 16/05/2008 05:36 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Giertyszek]
Giertyszek Offline
Inwestor

I jeszcze szybki przegląd piosenek - w kolejności w jakiej je usłyszymy w półfinałach.

I półfinał:

http://www.youtube.com/watch?v=06wS5Q7LPbA&feature=related

II półfinał:

http://www.youtube.com/watch?v=fvbpxZzEn8k&feature=related

Do góry
#2345287 - 17/05/2008 02:02 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Giertyszek]
Feel-Tsu Offline
veteran

pobawilem sie troche na tym symulatorze eurowizji i na podstawie tego mniej wiecej juz rysuje mi sie obraz krajow, ktore awansuja z poszczegolnych polfinalow
duzo latwiejsza sprawa jest z semi nr 1
tu jest kilka krajow-pewniakow, ktore z pewnoscia znajda sie w finale
nie odkryje Ameryki jesli podam, ze juz na final moga szykowac sie Rosja, Armenia, Bośnia, i jednak mimo wszystko Irlandia oraz Grecja
to daje 5 krajow, ktore niemal za kazdym razem wychodzi mi, ze beda w najlepszej dziewiatce polfinalu

stawke uczestnikow finalu powinni uzupelnic rowniez Słowenia i Andora, a o pozostale dwa miejsca powinny bic sie Norwegia, Holandia, Polska, Rumunia, Czarnogora i Mołdawia \:\)
awansuje 9 najlepszych plus jedna piosenka z glosowania jury - tzn. najlepsza piosenka z wewnetrznego glosowania jury, ktora nie zmiesci sie w czolowej 9-tce wybieranej sms-ami. i tu moze byc niespodzianka - nawet i w postaci Estonii \:\)

w drugim polfinale juz troche trudniej, ale na 100 procent w finale zaspiewaja Ukraina, Szwecja, Bułgaria
do tego trzeba dopisac Turcję, Łotwę, Szwajcarię, i raczej Albanię,
spore szanse na awans do finalu maja rowniez Islandczycy, a stawke 9 wspanialych z tego polfinalu uzpelni Gruzja lub Bialoruś. a boje sie ze jury wybierze Portugalię \:\)

to teraz kursowo wg Bwin wyglada to tak:

kursy na awans do finalu

Semi 1:
Rosja 1,10
Armenia 1,10
Bośnia 1.35
Irlandia 1,55
Grecja 1,20
Słowenia 1,72
Andora 2,20
Norwegia 1,60
Rumunia 1,26

Semi 2
Ukraina 1,10
Szwecja 1,35
Turcja 1,15
Łotwa 1,65
Bułgaria 1,15
Szwajcaria 1,90
Albania 1,85
Islandia 1,85
Białoruś 2,30

trzeba jednak uwazac na ten polfinal bo cos mi naprawde sie wiele niepodoba (czytaj: dziwne kursy, i jednym slowem tu wszystko sie moze zdarzyc).

jestem ciekaw czy ktorys z naziemnych bukow wystawi oferte na Eurowizji. Pamietam jak w tamtym roku totomix dał mi w prezencie kurs 7,50 na Serbie:) moze teraz tez cos wymysla interesujacego..

Do góry
#2345304 - 17/05/2008 02:06 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Feel-Tsu]
Linc Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/04/2006
gdyby nie klucz geograficzny ( a z tym moze byc roznie ) to dla mnie Polska awans do finalu izii, ogolnie poziom artystyczny biedny .. jak co roku ;\)

Do góry
#2354847 - 20/05/2008 20:41 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Giertyszek]
Igor Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 16/11/2004
Originally Posted By: Giertyszek
I jeszcze szybki przegląd piosenek - w kolejności w jakiej je usłyszymy w półfinałach.

I półfinał:

http://www.youtube.com/watch?v=06wS5Q7LPbA&feature=related

II półfinał:

http://www.youtube.com/watch?v=fvbpxZzEn8k&feature=related

Przesłuchałem te piosenki. Kraje z piosenkami wyróżniającymi się na tle reszty to Andora, Finlandia, Cypr, Armenia, Bośnia i Belgia.
W ucho może też wpaść piosenka z Rosji i Ukrainy. Ja osobiście nie lubię tego piosenkarza rosyjskiego i jak włączam jakiś program z rosyjską muzyką i leci Dima Bilan to zawsze przełączam kanał. Nie lubię Timberlajków, a ten rosyjski artysta to właśnie taki Timberlajk. Ale obiektywnie patrząc to młodym lakom taka muzyka może się bardzo podobać i pewnie głosy młodych lasek z Rosji zadecydowały o tym że Dima reprezentuje Rosję.
Ukraińska piosenka też wpada w ucho.

Na zwycięzcę konkursu typuję dwie piosenki z Bałkanów:
1. http://www.youtube.com/watch?v=n-QHFPYiQ9Q
2. http://www.youtube.com/watch?v=HOTJKHAu2wI&NR=1
Ludzie na Bałkanach lubią takie swojskie rytmy i ta pierwsza piosenka na pewno może liczyć na dużą ilość punktów ze Słowenii, z Bośni, z Macedonii, z Serbii, z Czarnogóry. Myślę, że z Grecji też sporo punktów pójdzie na tą piosenkę. Również Rumunia i Mołdawia powinny dać sporo punktów bo słychać w tej piosence trochę cygańskich rytmów. Może Węgrzy też coś dadzą. Może Ukraina w której ludzie też lubią takie rytmy też dołoży parę punktów? Chorwacka piosenka zdecydowanie wyróżnia się na tle innych. Jestem przekonany, że na 99% będzie w pierwszej trójce finału.

Natomiast drugia piosenka, wykonywana przez Jelenę Tomaszewić jest po prostu bardzo ładna. Trochę podobna do tej piosenki, która ostatnio wygrała Eurowizję. Dlatego jestem przekonany, że serbska piosenka również będzie się liczyła i znajdzie się na wysokiej pozycji.

Z naszych okolic Europy największe szanse mają piosenki z Rosji i Ukrainy. W takiej właśnie kolejności.

Będzie ciekawie na tegorocznej Eurowizji.
Ja mam takie przeczucie, że chorwacka piosenka wygra w tym roku.

Do góry
#2354876 - 20/05/2008 20:56 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Igor]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Nie sądzę żeby chorwacka piosenka wygrała. O ile mogą liczyć na głosy z krajów bałkańskich i kilka punktów ze wschodu Europy, to nie sądzę żeby ochoczo głosowali na nią ludzie z zachodu. A tego głosy mogą być języczkiem u wagi. Mimo, że piosenka fajna, to nie jest typową piosenką eurowizyjną, przepadnie gdzieś w potoku cycatych lasek i tanecznych rytmów. Niestety.

Z kolei piosenka serbska miałaby duże szanse na wygraną, gdyby nie to, że konkurs odbywa się w Serbii. Ludzie nie lubią statyczności i marazmu i nie sądzę żeby drugi raz z rzędu powierzyli Serbom organizowanie Eurowizji. Tylko raz w historii zdarzył się taki przypadek. Mianowicie w latach 1993 - 1995 Eurowizję organizowała Irlandia.

Do góry
#2354910 - 20/05/2008 21:12 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Szewa]
Igor Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Szewa
Z kolei piosenka serbska miałaby duże szanse na wygraną, gdyby nie to, że konkurs odbywa się w Serbii.

Właśnie dlatego na pierwszym miejscu dałem piosenkę chorwacką ;\)
Ale kto wie? Może Serbia powtórzy wyczyn Irlandii?
Myślę, że piosenka chorwacka może się spodobać też na Zachodzie, podobnie jak spodobała się piosenka Rusłany. Chorwaci coś nowego wnoszą, coś nieznanego na Zachodzie, a to co nieznane bywa ciekawe i pewnie ludzie z Zachodu zwrócą uwagę na tą piosenkę. Może też zagłosują na to?

Słoweńska piosenka też jest ładna i wpadająca w ucho, ale raczej nie ma szans w rywalizacji z piosenką z Serbii. Z chorwacką chyba też ;\)

Do góry
#2354924 - 20/05/2008 21:16 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Igor]
Feel-Tsu Offline
veteran

czy ja dobrze czytam?
uwazacie ze Chorwacja moze namieszac w tym roku?
moim zdaniem ta kapela nie przejdzie nawet eliminacji i nie zobaczymy jej w finale, a jesli juz chcecie piosenki z bylej Jugosławii to zdecydowanie wolalbym zaglosowac na Bośnie (Laka - Pokusaj) albo juz nawet Słowenię.....

jesli juz to Bośnia w tym roku moze byc nawet pierwsza piatka, a nie Chorwacja

i powoli juz od tygodnia odchodze od mysli ze Dima Bilan moze wygrac ten eurowizyjny konkurs. tym bardziej jeszcze po tym jak zobaczylem jego wystep na probach i zgarniecie na scene tego łyżwiarza figurowego..

Do góry
#2355076 - 20/05/2008 22:17 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Feel-Tsu]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

@Feel-Tsu

To Igor pisze, że piosenka Chorwacka może namieszać. Ja uważam wręcz przeciwnie (wystarczy poczytać moje wcześniejsze posty, gdzie pominąłem zupełnie tą propozycję). Uważam, że Chorwatom brakuje argumentów, aby cokolwiek zwojować. To piosenka dobra do posłuchania w zimowy wieczór przy kominku, a nie na Eurowizję ;\)

Porównanie do Rusłany to też nadużycie. Ukraińska piosenka była łatwiej przyswajalna ( "lżejsza" ), no i Rusłana zrobiła show na scenie, co w dużej mierze przesądziło o jej wygranej.

Do góry
#2355151 - 20/05/2008 22:41 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Szewa]
Filozof_ Offline
enthusiast

No nie przesadzajcie z ta Chorwacja, tu nawet kraje balkanskie nie pomoga. Zreszta piosenka wybitnie malo oryginalna, melodia snuje sie strasznie schematycznie, napewno spodoba sie to moim rodzicom, ale tu raczej dzieciarnia glosuje przez sms...

Z balkanow tylko Bosnia i Serbia beda sie liczyc, jestem przekonany ze oba kraje beda w finale w TOP10. Serbowie pewnie drugi raz z rzedu nie wygraja, ale moim zdaniem bardziej na to zasluguja niz przed rokiem. Bardzo klimatyczny utwor, mysle ze sprawdzilby sie na soundtracku do jakiegos filmu batalistycznego, takie mam z nim skojarzenia.

Niestety wciaz o wizerunku tego Konkursu decyduja nie takie piosenki jak serbska, a takie propozycje jak tegoroczna Estonia, Irlandia, Hiszpania... dlugo by wymieniac...

Mam pytanie, czy znalazl ktos buka z oferta na Eurowizje gdzie mozna laczyc zaklady, a nie same single?

Do góry
#2355184 - 20/05/2008 22:52 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Feel-Tsu]
Igor Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Feel-Tsu
czy ja dobrze czytam?
uwazacie ze Chorwacja moze namieszac w tym roku?

Nie my tylko ja tak uważam z tego co zauważyłem. No chyba że wzorem Francuzów i Rosjan tak z grzeczności napisałeś do mnie w drugiej osobie liczby mnogiej? ;\)

Quote:
moim zdaniem ta kapela nie przejdzie nawet eliminacji i nie zobaczymy jej w finale

Każdy ma prawo do własnego zdania. Przyznam że wcale mnie nie dziwi Twoje zdanie. Zapewne większość Polaków ma takie zdanie jak Ty. A jest to spowodowane tym, że Polska jest zachwycona amerykańską muzyką i kulturą. W Polsce robi się wszystko na wzór amerykański. Ale polscy wykonawcy nigdy nie dorównają tym amerykańskim. Polska muzyka przez to jest jedynie marną podróbą tej amerykańskiej. Przez to u nas promuje się jakieś dziwne zespoły jak Jet Set czy ta Isis czy jak jej tam?
A w Europie być może publiczne stacje radiowe bombardują ludzi amerykańską muzyką, ale ci ludzie wcale tą muzyką nie są zachwyceni tak jak Polacy. Przez to takie cudaki jak Jet Set czy Isis nie mają żadnych szans.
Patrząc na Eurowizję można dojść do wniosku, że Europejczycy mają zupełnie odmienny gust od Polaków. Ta piosenka, która Tobie wydaje się fajna z polskiego punktu widzenia w Europie wcale nie musi się spodobać, a ta którą Polacy nazwaliby "wiochą" w Europie, która walczy z dominacją amerykańskiej kultury i stara się promować kulturę europejską, a nawet kulturę mniejszości etnicznych może odnieść sukces.
Takie jest moje zdanie.

Quote:
a jesli juz chcecie piosenki z bylej Jugosławii to zdecydowanie wolalbym zaglosowac na Bośnie (Laka - Pokusaj)

Nie Pokusaj tylko Pokuszaj. Polski język jest wyjątkiem wśród słowiańskich języków. W słowiańskich językach występują takie litery jak "c", "s" z ptaszkami u góry i te litery czyta się jak polskie "cz", "sz". Natomiast słowiańskie "z" z ptaszkiem to polskie "ż". A w czeskim to nawet mają "r" z ptaszkiem u góry i ta litera jest odpowiednikiem polskiego "rz".
A co do piosenki bośniackiej to mi osobiście jakoś ona nie przypadła do gustu. Jakoś ona kojarzy mi się z tą słynną holenderską piosenką jak to śpiewały dziewczyny w jakimś wymyślonym przez siebie języku, a później Holendrzy wstydzili się tego.

Quote:
i powoli juz od tygodnia odchodze od mysli ze Dima Bilan moze wygrac ten eurowizyjny konkurs. tym bardziej jeszcze po tym jak zobaczylem jego wystep na probach i zgarniecie na scene tego łyżwiarza figurowego..

A ja mam odwrotnie. Nie lubię go i jak go zobaczyłem to byłem przekonany, że Rosja w tym roku nie ma szans. A teraz coraz bardziej dochodzę do wniosku, że Dima może trochę namieszać w tym konkursie. Jednak ta piosenka wpada w ucho.

Do góry
#2355228 - 20/05/2008 23:08 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Igor]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Igor

Quote:
moim zdaniem ta kapela nie przejdzie nawet eliminacji i nie zobaczymy jej w finale

Każdy ma prawo do własnego zdania. Przyznam że wcale mnie nie dziwi Twoje zdanie. Zapewne większość Polaków ma takie zdanie jak Ty. A jest to spowodowane tym, że Polska jest zachwycona amerykańską muzyką i kulturą. W Polsce robi się wszystko na wzór amerykański. Ale polscy wykonawcy nigdy nie dorównają tym amerykańskim. Polska muzyka przez to jest jedynie marną podróbą tej amerykańskiej. Przez to u nas promuje się jakieś dziwne zespoły jak Jet Set czy ta Isis czy jak jej tam?
A w Europie być może publiczne stacje radiowe bombardują ludzi amerykańską muzyką, ale ci ludzie wcale tą muzyką nie są zachwyceni tak jak Polacy. Przez to takie cudaki jak Jet Set czy Isis nie mają żadnych szans.
Patrząc na Eurowizję można dojść do wniosku, że Europejczycy mają zupełnie odmienny gust od Polaków. Ta piosenka, która Tobie wydaje się fajna z polskiego punktu widzenia w Europie wcale nie musi się spodobać, a ta którą Polacy nazwaliby "wiochą" w Europie, która walczy z dominacją amerykańskiej kultury i stara się promować kulturę europejską, a nawet kulturę mniejszości etnicznych może odnieść sukces.
Takie jest moje zdanie.

A mi się wydaje, że Polska dużo nie różni się od Europy. Cały nasz kontynent bombardowany amerykańską papką i później, świadomie czy nie, ludzie w tego typu konkursach oddają sporo głosów na piosenki wpisujące się w ramy "amerykańskości". Chociaż muszę przyznać, że od kilku lat to się zmienia, patrząc na zwycięstwa Ukrainy i Serbii, czy też wysokie miejsca innych krajów ze Wchodu. Z drugiej strony, nie oszukujmy się, bardzo duże znaczenie ma klucz geograficzny i pewne państwa będą się obdarowywały punktami bez względu na jakość wykonywanych piosenek.

Ja dalej podtrzymuję swoje zdanie, że Chorwacka piosenka nie zwojuje wiele w tym roku (mimo, że jest OK). O wiele większe szanse daję Serbii. Ale jak już napisałem, regułą jest, że konkurs co roku odbywa się w innym państwie. Ale w TOP 3 powinna być \:\)

Do góry
#2355260 - 20/05/2008 23:14 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Szewa]
Igor Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Szewa
Ale w TOP 3 powinna być \:\)

Co do serbskiej piosenki jesteśmy zgodni ;\)

Do góry
#2355268 - 20/05/2008 23:15 Re: Eurowizja 2008 - międzynarodowy konkurs piosenki [Re: Filozof_]
Filozof_ Offline
enthusiast

[quote=Mam pytanie, czy znalazl ktos buka z oferta na Eurowizje gdzie mozna laczyc zaklady, a nie same single? [/quote]

Odpowiem sobie sam \:\) Unibet ma taka oferte!

Do góry
Strona 3 z 5 < 1 2 3 4 5 >

Moderator:  Green Arrow, rafal08