#2081033 - 20/02/2008 09:43
Kosowo
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/09/2003
|
W dziale polityka bylo wspomniane co nieco, ale mysle, ze watek zasluguje na swoj, osobny temat. szczerze mowiac dziwie sie, ze nikt tego nie zalozyl, biorac pod uwage fakt, ze w TiO chyba mozna znalezc wszystko  No wiec jakie sa Wasze opinie na ten temat? Za, przeciw i dlaczego? Ja sie wypowiem jutro, bo spac mi sie chce. Dzis powiem tylko, ze jestem przeciw 
|
Do góry
|
|
|
|
#2081541 - 20/02/2008 20:57
Re: Kosowo
[Re: Rysio Ochudzki]
|
$
Meldunek: 30/12/2002
|
taa gospodarka u nich kwitnie ktos widział jak ksiądz serbski na kazaniu w kościele mówił żeby ruski przysyłali im broń i odbić Kosowo ? ratunku To czasem jakby ruski pomogły, to USA by pomoglo Kosowie ? jak tak to wojna światowa  a kto naszym wrogiem ?  ruskie i serbskie itd.
|
Do góry
|
|
|
|
#2081648 - 20/02/2008 21:23
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 17/12/2004
|
Jeżeli albańscy  "demokraci" będą wyzywać sie na mniejszości serbskiej to nie obędzie sie bez dymu mysle ze sie nie odwaza .Serbowie (niekoniecznie ci z Kosowa) pewnie tylko czekaja na taką akcje . Nie mozna wykluczyc paru prowokacji . A wie ktos moze jak sie zapatruje na to nowe panstwo Chorwacja i Czarnogora ? Bywalem w Chorwacji w 94'95' i 96' i pamietam ze chorwaci nie trawili albanczykow i traktowali ich jak ludzi 2 kategorii ale moze w sprawie Kosowa maja inne zdanie ?
|
Do góry
|
|
|
|
#2082282 - 20/02/2008 23:30
[Re: bolo_lacznik]
|
old hand
Meldunek: 07/12/2007
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2082293 - 20/02/2008 23:33
[Re: Goget]
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
Miejsce Albańczyków jest w Albanii. Kto wie może my się na Wyspach Brytyjskich też doczekamy własnego państwa  tam była siedziba naszego rządu. w Edynburgu był nawet polski wydział lekarski.
|
Do góry
|
|
|
|
#2082296 - 20/02/2008 23:33
[Re: Goget]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 18/06/2003
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2082757 - 21/02/2008 00:38
[Re: Fro_Lech]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/09/2003
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2082936 - 21/02/2008 01:12
[Re: z o ® r o]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 05/02/2008
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2082960 - 21/02/2008 01:19
|
Pooh-Bah
Meldunek: 07/11/2003
|
Marna prowokacja ... Polacy nie neguja granicy z Litwa. A Albanczycy silami V kolumny dokonuja rozbioru Serbii (i pewnie niedlugo Macedonii). A tragiczne jest, ze wielu oglupionych propaganda Polakow temu przyklaskuje, choc nie potrafi podac zadnej sensownej odpowiedzi na pytanie, co z tego uznania Kosowa ma Polska.
|
Do góry
|
|
|
|
#2083071 - 21/02/2008 01:39
[Re: Llama]
|
Pooh-Bah
|
Hornblower , a co miała być mieć? nie rozumiem. No wlasnie zadnych korzysci nie widze, a raczej szkody. Wbijamy noz w plecy pokrewnemu narodowi - czy nie nasuwa sie analogia z ochoczym rozbiorem Czechoslowacji na spolke z Hitlerem? ale wtedy chociaz zyskalismy splachetek gruntu (na pare miesiecy) Nasz sasiad - Czechy nie spieszy sie z uznaniem Kosowa.
|
Do góry
|
|
|
|
#2083093 - 21/02/2008 01:44
[Re: Hornblower]
|
Carpal Tunnel
|
A Albanczycy silami V kolumny dokonuja rozbioru Serbii (i pewnie niedlugo Macedonii).
Skoro to ich ziemie od wieków to nie widzę przeszkód. Zresztą pewnie i tak prędzej czy później zjednoczą się z Albanią. Porównanie do rozbiorów jest moim zdaniem nadużyciem. W żadnym z zaborów okupant nie miał nawet zbliżonego do 90% odsetka swojej ludności a zatem sytuacja była diametralnie inna. A tragiczne jest, ze wielu oglupionych propaganda Polakow temu przyklaskuje, choc nie potrafi podac zadnej sensownej odpowiedzi na pytanie, co z tego uznania Kosowa ma Polska.
Na razie jedyny rodzaj propagandy obserwuję ze strony przeciwników Kosova. Co nam to da? Ano zakończenie sytuacji patowej, w której mamy albo czystki etniczne albo obecność NATO (którego Polska jest członkiem) przedłużającą się w nieskończoność. Ja nie rozumiem z kolei po co utrzymywać ten pat? Z powodu solidarności z Serbami? A może strachu, że Opolszczyzna ogłosi niepodległość  Bądźmy poważni.
|
Do góry
|
|
|
|
#2083096 - 21/02/2008 01:45
[Re: Conrad]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/12/2004
|
Mnie tam Bałkany mało interesują, ale czy w Kosowie mieszkają głównie... Albańczycy... których to Serbowie jeszcze nie tak dawno mordowali?
Według mnie to jest porażka świata, że pozwolił na te barbarzyństwo zamiast interweniować wcześniej. Ale przecież tę zadymę w Kosowie rozpoczęli Albańczycy z których to wiekszość nie posiadała nawet jugosłowiańskich dowodów osobistych  A jeżeli ktoś obcy wpada do Twojego domu i narzuca swoje zasady (np. buduje dom na czyjejś posesji  ) to niestety ale zazwyczaj dostaje wpierd ***l  Oczywiscie w umysłach ludzi pozostały wspomnienia z wiadomość tv w których to biedni Albanczycy uciekali przed rozsierdzonymi Serbami ;)pytanie tylko skąd uciekali?? od siebie ?? Ps. Od lat w chorych umysłach albanskich nacjonalistów jest stworzenie potworka pod tytułem  "Wielka Albania" a to zrodzi napwno destabilizację, cierpienie i kolejne wojny 
|
Do góry
|
|
|
|
#2083140 - 21/02/2008 01:56
|
Pooh-Bah
|
Wspaniale rozumowanie, zoRro. Juz widze jak od jutra wychodzisz na ulice i domagasz sie przylaczenia do Polski Wilensczyzny, do Szwecji - Wysp Alandzkich itd. itp.
Tylko skad takie szowinistyczne podejscie do kwestii granic? Kilkadziesiat late temu taki pan z wasikiem tez sie domagal rewizji granic wg klucza etnicznego.
|
Do góry
|
|
|
|
#2083149 - 21/02/2008 01:59
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Meldunek: 14/11/2000
|
Mnie tam Bałkany mało interesują, ale czy w Kosowie mieszkają głównie... Albańczycy... których to Serbowie jeszcze nie tak dawno mordowali?
Według mnie to jest porażka świata, że pozwolił na te barbarzyństwo zamiast interweniować wcześniej. Ale przecież tę zadymę w Kosowie rozpoczęli Albańczycy z których to wiekszość nie posiadała nawet jugosłowiańskich dowodów osobistych  A jeżeli ktoś obcy wpada do Twojego domu i narzuca swoje zasady (np. buduje dom na czyjejś posesji  ) to niestety ale zazwyczaj dostaje wpierd ***l  Oczywiscie w umysłach ludzi pozostały wspomnienia z wiadomość tv w których to biedni Albanczycy uciekali przed rozsierdzonymi Serbami ;)pytanie tylko skąd uciekali?? od siebie ?? Ps. Od lat w chorych umysłach albanskich nacjonalistów jest stworzenie potworka pod tytułem  "Wielka Albania" a to zrodzi napwno destabilizację, cierpienie i kolejne wojny To Kosovo ma jakąś tożsamość narodową czy chodzi tylko o kawałek ziemi zamieszkały przez Serbów i Albańczyków?
|
Do góry
|
|
|
|
#2083152 - 21/02/2008 02:00
|
Pooh-Bah
|
A może strachu, że Opolszczyzna ogłosi niepodległość  Bądźmy poważni. Dwadziescia lat temu, to co teraz sie stalo bylo niemozliwe. Tez bys wtedy pewnie rechotal. I co? Proporcje etniczne sie zmienily i jakos ta niemozliwa sytuacja stala sie mozliwa. A jesli Niemcy beda masowo wykupywac ziemie na Opolszczyznie, to co bedzie za jakis czas? Dasz gwarancje, ze nie zechca przylaczyc sie do Reichu - skoro lekcja kosowska pokazuje ze wolno ? MYSLENIE NIE BOLI - zapewniam.
|
Do góry
|
|
|
|
#2083187 - 21/02/2008 02:11
|
Pooh-Bah
Meldunek: 14/12/2006
|
Wspaniale rozumowanie, zoRro. Juz widze jak od jutra wychodzisz na ulice i domagasz sie przylaczenia do Polski Wilensczyzny, do Szwecji - Wysp Alandzkich itd. itp.
Tylko skad takie szowinistyczne podejscie do kwestii granic? Kilkadziesiat late temu taki pan z wasikiem tez sie domagal rewizji granic wg klucza etnicznego.
A kilka lat wcześniej od pana z wąsikiem, pewien Lach z wąsiskami wcielał w życie anszlus Wilna siłą zbrojną.
|
Do góry
|
|
|
|
#2083210 - 21/02/2008 02:16
[Re: Misza_SB]
|
Pooh-Bah
|
A jak juz zajrzysz do ksiazek, zoRro - to przeczytasz ze spolecznosc m-narodowa temu wasatemu dala ochoczo przyzwolenie (pakt w Monachium). Byly przemowienia, wielkie slowa o pokoju, kwiaty, usmiechy itd. I tez byly tysiace jeleni, ktorzy temu przyklaskiwali.
|
Do góry
|
|
|
|
#2083323 - 21/02/2008 02:36
|
Carpal Tunnel
|
A może strachu, że Opolszczyzna ogłosi niepodległość  Bądźmy poważni. Dwadziescia lat temu, to co teraz sie stalo bylo niemozliwe. Tez bys wtedy pewnie rechotal. I co? Proporcje etniczne sie zmienily i jakos ta niemozliwa sytuacja stala sie mozliwa. A jesli Niemcy beda masowo wykupywac ziemie na Opolszczyznie, to co bedzie za jakis czas? Dasz gwarancje, ze nie zechca przylaczyc sie do Reichu - skoro lekcja kosowska pokazuje ze wolno ? MYSLENIE NIE BOLI - zapewniam. Widzę, że propaganda na pełnych obrotach  20 lat temu nie było Albańczyków w Kosovie? Ciekawe. To pewnie czystki etniczne i wypędzenie setek tysięcy do Albanii spowodowało tak gwałtowny wzrost populacji. I skończ już może temat Opolszczyzny bo jest on równie ciekawy co kwestia Wileńszczyzny o ile nie mniej. Co mają Niemcy do Opolszczyzny? Współcześni mają ją głęboko w dupie i nawet nie wiedzą gdzie leży. Równie dobrze można by rozważać zagrożenie roszczeniami Aborygenów do Warmii i Mazur.
|
Do góry
|
|
|
|
#2083389 - 21/02/2008 02:46
|
Pooh-Bah
|
A może strachu, że Opolszczyzna ogłosi niepodległość  Bądźmy poważni. Dwadziescia lat temu, to co teraz sie stalo bylo niemozliwe. Tez bys wtedy pewnie rechotal. I co? Proporcje etniczne sie zmienily i jakos ta niemozliwa sytuacja stala sie mozliwa. A jesli Niemcy beda masowo wykupywac ziemie na Opolszczyznie, to co bedzie za jakis czas? Dasz gwarancje, ze nie zechca przylaczyc sie do Reichu - skoro lekcja kosowska pokazuje ze wolno ? MYSLENIE NIE BOLI - zapewniam. Widzę, że propaganda na pełnych obrotach  20 lat temu nie było Albańczyków w Kosovie? Ciekawe. To pewnie czystki etniczne i wypędzenie setek tysięcy do Albanii spowodowało tak gwałtowny wzrost populacji. I skończ już może temat Opolszczyzny bo jest on równie ciekawy co kwestia Wileńszczyzny o ile nie mniej. Co mają Niemcy do Opolszczyzny? Współcześni mają ją głęboko w dupie i nawet nie wiedzą gdzie leży. Równie dobrze można by rozważać zagrożenie roszczeniami Aborygenów do Warmii i Mazur. Nie wmawiaj mi czegos, co nie pisalem !!! Nie twierdzilem, ze Albanczykow tam nie bylo - tylko ze bylo ich mniej. A ci wypedzeni najnormalniej w duzej mierze wrocili. Przypuscmy, ze dzisiejszym Niemcom Opolszczyzna zwisa a (czy tym dziesiatkom tysiecy wschodnich Niemcow, ktorzy glosuja na neofaszystow tez?). Pytam po raz kolejny (naucz sie czytac ze zrozumieniem) - co, jesli sytuacja sie kiedys zmieni? CO JESLI SYTUACJA SIE ZMIENI? (teraz kumasz?) Przyzwolenie na secesje Kosowa da kazdemu w Europie prawo do powtorzenia tego schematu w odpowiednich okolicznosciach. I ja po prostu pytam, co Polska bedzie w stnie zrobic, jesli taka sytuacja zaistnieje? Natomiast pan Nostradamus XXI w. - imc zoRro jest w stanie przewidziec przyszlosc i zapewnic, ze bedzie raj na ziemi. OK, uwierze, ze potrafisz . Podaj liczby z LOTTO na sobote
|
Do góry
|
|
|
|
#2083585 - 21/02/2008 03:26
|
Carpal Tunnel
|
Pytam po raz kolejny (naucz sie czytac ze zrozumieniem) - co, jesli sytuacja sie kiedys zmieni? CO JESLI SYTUACJA SIE ZMIENI? (teraz kumasz?) Wszystko się może zmienić. Aborygeni mogą zacząć masowo osiedlać się na Warmii i Mazurach a Eskimosi na Lubelszczyźnie. Z tym, że prawdopodobieństwo jest małe. Robisz jakieś abstrakcyjne porównania to nie dziw się, że dostajesz abstrakcyjne odpowiedzi. Ten wątek jest dla mnie wyczerpany. Ciekawszy jest argument o niesłuszności roszczeń Albańczyków do ziemi kosowskiej. Nie mam historii tego regionu w małym palcu i chętnie zapoznam się ze źródłami, które mówią, że na przykład w latach 80-tych w prowincji było około 20% Albańczyków, na początku zeszłego wieku około 10%, w XIX wieku - 5% a w XV - 0,5%. Innymi słowy, chętnie przekonam się, że obszar ten był od wieków serbski a te obecne 90% to efekt "najazdu" sąsiada w ciągu dwóch ostatnich dekad.
|
Do góry
|
|
|
|
#2083909 - 21/02/2008 04:31
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/09/2003
|
dobra zaczalem temat to moze cos napisze  Zdecydowanie popieram uzytkownika Hornblower. Ma calkowita racje, juz teraz latwiej dojechac z Zachodnich ziem polskich do Berlina niz do Warszawy. Unia Europejska idzie w taka strone, ze to co Hornblower pisal wcale nie jest nierealne, a tego bysmy nie chcieli. Glosy o wzrastaniu pozycji slaska tez sa coraz czestsze. Nikt nie mowi, ze jutro slazacy oglasza niepodleglosc, ale przeciez sytuacja jest na tyle podobna by byc przeciw. Rozumiem, ze mamy polityke pro UK i US, ale to chyba polityka partnerska? Mamy prawo glosu o sytuacji w Europie czy robimy to co USA? Po co takie panstwo jak Kosowo? Panstewko bez racji bytu, bez surowcow, bez stabilnosci, bez niczego (Kononowicz?:D). Idealne panstwo by marnowac srodki Unii Europejskiej, ktore moglyby byc przeznaczone dla Polski...
|
Do góry
|
|
|
|
#2084826 - 21/02/2008 07:09
[Re: Wahi]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 17/12/2004
|
Po co takie panstwo jak Kosowo? bo jedna Albania to widzocznie malo . Bardzo ciekawie wygladaja te flagi albanskie w nowo powstalym panstwie ktore teoretycznie ma swoja flage ale jakos jej nie widzialem na ulicach .
|
Do góry
|
|
|
|
#2085058 - 21/02/2008 08:58
[Re: Sebastijan]
|
addict
Meldunek: 06/08/2004
|
Co do kwestii historyczno-demograficznych to przewaga Albańczyków zaczyna zarysowywać się na przełomie XIX/XXw. ( http://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Kosovo ). Osobiście jestem przeciw czemuś takiemu jak państwo kosowskie bo nie było dotąd żadnych precedensów na których jego powstanie można by opierać. Samo za to staje się precedensem i to groźnym, który łamie zasady jako takiego ładu międzynarodowego. Nie ma tu mowy o prawie historycznym bo to mają wyraźnie Serbowie. Wolnego Kosowa nigdy nie było, nigdy tez nie należało do Albanii. Prawo do samostanowienia narodów też nie ma tu zastosowania, ponieważ kolebka i ojczyzna narodu albańskiego leży sobie obok, więc ambicje ich do niepodległosci są w pełni zaspokojone. Nie interesuje mnie wcale szczególnie potencjalna talibanizacja Kosova (zresztą Albańczycy to jedni z najbardziej zesświedczonych muzułmanów), czy słowiańskość Serbów (chociaż generalnie odczuwam do nich pewną sympatię, a do społeczeństwa klanów i zemst rodowych jakie Albańczycy po części wciąż stanowią nie mam jakichś bardzo pozytywnych odczuć  ), ale powstanie Kosowa tylko dlatego że chce tego spora część mieszkających tam ludzi nie ma podstaw prawnych czy jakichkolwiek. Tu nawet nie ma korelacji z Opolszczyzną czy Wileńszczyzną bo Shqiptarzy nigdy nie byli w żaden sposób w posiadaniu Kosowskiej ziemi w przeciwieństwie do odpowiednio Niemców i Polaków. Oczywiście nie są też tam żadnymi najeźdźcami (bo faktem jest że wiekszość z nich mieszka tam od conajmniej kilku pokoleń) i powinni mieć zapewnione podstawowe prawa czy nawet daleko posuniętą autonomię (tzn nie autonomia dla mieszkańców oczywiście [bo tym mogloby przyjść na myśl osiedlić się bardziej na północ i poszerzyć teren autonomiczny], a dla rejonu Kosowo jako autonomicznej część Serbii, niezależnie od tego kto by tam teraz czy w przyszłości mieszkał), ale nie niepodległość.
|
Do góry
|
|
|
|
#2085178 - 21/02/2008 09:39
[Re: bolo_lacznik]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 16/11/2004
|
A wie ktos moze jak sie zapatruje na to nowe panstwo Chorwacja i Czarnogora ? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/Kosovo_relations.pngCiemny niebieski - Państwa, które oficjalnie uznały niepodległość Kosowa. Jasny niebieski - Państwa, które zapowiedziały uznanie Kosowa w najbliższym czasie. Żółty - Państwa zwlekające lub wyrażające neutralność w sprawie uznania Kosowa. Jasny pomarańczowy - Państwa, które chcą dalszych negocjacji lub zatroskane jednostronnymi posunięciami. Ciemny pomarańczowy - Państwa, które oficjalnie nie uznały Kosowa. Szary - Państwa, które nie zajęły oficjalnego stanowiska.
|
Do góry
|
|
|
|
#2085666 - 21/02/2008 19:11
[Re: Igor]
|
Pooh-Bah
|
Niektore "dziwne" posuniecia UE (czyli fasady dla Niemiec) moga stac sie jasniejsze. Polecam strone: http://www.german-foreign-policy.comJest wersja polska
|
Do góry
|
|
|
|
#2085757 - 21/02/2008 19:54
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 10/06/2004
|
Historyjki i mafii w Kosowie prawdziwe jak najbardziej trochę mnie jednak bawią. Tak jakby to Arkan i jego serbscy koledzy dorobili się w czasie wojny na Bałkanach wielomilionowych majątków na hodowli buraków  Jugosławia to najdziwniejszy w Europie tygiel etniczny, religijny i kulturowy. Tito trzymał całość za mordę, ale kiedyś to się musiało rozlecieć. Niemniej jednak niepodległości Kosowa nie rozumiem... Przecież separatyści nie uważają się za Kosowarów tylko za Albańczyków! Przyłączyć część do Albanii, przesiedlić tam resztę chętnych i wszystko jest OK  Kolejny rozlew krwi jest niestety możliwy, bo Serbowie mają swoje mocarstwowe ciągoty i mogą się one znów obudzić. Porównania zaś do byłych terenów niemieckich leżących obecnie w Polsce jest wybitnie nietrafne, a wynika jak sądzę z nieznajomości specyfiki tych rejonów. Moja babcia mieszkająca pod Raciborzem z sąsiadami rozmawia nierzadko po niemiecku, większość jej rodziny od dawna siedzi za zachodnią granicą! Babci jednakże do głowy nie przyszło przeprowadzić się tam na stałe, a co dopiero zaprowadzać Niemcy tutaj  Ja od 6 lat mogę w każdej chwili podjechać do konsulatu i wyrobić sobie niemiecki paszport, a jednak tego nie zrobiłem. Mnie się tu podoba, a ci z niemieckim pochodzeniem którzy do Polski sentyment mają mniejszy już dawno w Reichu siedzą  Śląsk przyłączy się do Niemiec zaraz po tym jak do Polski Lwów, czyli raczej nigdy  A popularność radykałów pokroju NPD bierze się z tego samego co popracie dla Samoobrony czy LPR-u - z biedy i frustracji, która akurat w tym wypadku przerodziła się w chory nacjonalizm.
|
Do góry
|
|
|
|
#2085899 - 21/02/2008 20:39
|
enthusiast
Meldunek: 03/10/2007
|
Kosovo je Srbija - Tako je bilo, tako ce biti i tako ce i ostati! Srbe na vrbe! Srbe na vrbe! Srbe na vrbe! Chyba tłumaczyć nie muszę. Jak nie zrozumieliście tego zdanka to wystarczy wrzucić w google i od razu widać wytłumaczenie tego zdanka. Ja mam rodzinę w BiH i Chorwacji. Część rodziny kuzyni i wujkowie walczyli z Serbami. Wujek z Chorwacji dostał nawet dwa ordery od Franjo Tudżmana za zasługi wojenne. Jest jedym wielu heroji (Braniteli Hrvacke) bo brał udział w Akcji Oluja (Burza). Wtedy dali popalić Serbom. Był w oddziale Ante Gotoviny, który w Chorwacji nadal jest uważany za bohatera narodowego. Co od Akcji Oluja to według mnie dobra była. Wypieprzyli Serbów którzy w czasie wojny napłyneli do Chorwacji (Serbia stosowała niedozwolone Międzynarodowym Prawem przesiedlenia, czyli wykurzali Bośniaków i Chorwatów i odrazu zasiedlali jakimiś wieśniakami z zadupia Serbii). Chcieli ogłosić Serbską Krainę. Ale Chorwaci odpłacili się im i przy użyciu wojska pomagali w pakowaniu rzeczy ;-) Ci którzy nie chcieli lub się rzucali to dostali. W wakacje jadę z bratem do BiH i Chorwacji. Najlepiej, że rodzinka ma w piwnicach od chxxx jeszcze broni (wszyscy mają na wszelki wypadek) i wujek mi mówił, że jak przyjadę to będę mógł sobie z kałacha postrzelać. Ma jeszcze wiadro naboji. Ma też cieższe rzeczy (kilka granatów i jedną ręczną wyrzutnię rakiet) ale tego nie pozwoli się pobawić bo za dużo hałasu. Najlepiej jak w BiH była akcja odbierania broni ludności to za kałacha dawali dvd, tv lub lodówkę, pralkę. I tylko kilka osób się zgłosiło. Na Bałkanach broń to jedyna rzecz która daję poczucie bezpieczeństwa. Na wszelki wypadek gdyby się zaczął młyn. Sebastijan (Bośniak)
|
Do góry
|
|
|
|
#2085915 - 21/02/2008 20:46
|
Pooh-Bah
|
Moze i jest, jak piszesz, Emrod. Ale ... ja przeciez daje do zrozumienia, ze nie jestesmy w stanie przewidziec przyszlosci. A przypadek Kosowa to otwarta furtka dla wszelkiej ekstremy Sebastijan (Bośniak)  B. dobre podsumowanie w nawiasie. Moze i dla Bosni secesja Kosowa jest dobra. Dla nas - nie. Hornblower (Polak)
|
Do góry
|
|
|
|
#2085948 - 21/02/2008 21:05
|
Carpal Tunnel
|
Przyznasz, że Bośnia i Hercegowina to dość dziwny twór państwowy? Macie hymn bez słów bo i o czym miałby być hymn BiH? BiH to chyba jedyne na świecie państwo z trzema prezydentami. Jeden prezydent jest muzułmaninem, drugi Serbem, a trzeci Chorwatem. W samej Bośni muzułmanie, którzy zwą siebie Bośniakami stanowią mniejszość. Większość tam stanowią Serbowie, a oprócz Serbów i Bośniaków żyją tam jeszcze Chorwaci. Poza tym BiH to tak na prawdę dwa kraje - jeden to chorwacko-muzułmańska Federacja Bośni i Hercegowiny, a drugi to Republika Serbska. Twierdzisz, że Kosowo powinno być niepodległe? A czy dokładnie na tej samej zasadzie Republika Serbska nie powinna być niepodległa? Tylko że jak od BiH odłączy się Republika Serbska, a następnie ziemie zamieszkałe w większości przez Chorwatów to pozostanie malutkie państewko Bośnia z ziemiami wokół Sarajewa. I wtedy powstaje pytanie - po co była ta cała wojna? Dlaczego Alija Izetbegović nie zgodził się na pokój oferowany mu przez Miloszewicia i Tudżmana w marcu 1992 roku w Lizbonie?
|
Do góry
|
|
|
|
#2085955 - 21/02/2008 21:11
|
Carpal Tunnel
|
Rozpad Jugosławii miał pociągnąć za sobą falę separacji, potem niepodległość Czarnogóry - też bez szerszych konsekwencji. Każdy kraj i każdy region ma swoją specyfikę i nie wystarczy tylko przekonanie, że "my byśmy chcieli się odłączyć". No bo jak to to wygląda w Europie: Włochy się różnicują na Północ i Południe, a Niemcy na Wschód i Zachód. Różnice mają jednak podłoże wyłącznie ekonomiczne, tak więc nic się dziać nie powinno. Francja jest właściwie jednorodna, podobnie Portugalia i Holandia. Coraz wyraźniej dzieli się Belgia, ale tutaj mowa być może chyba tylko o autonomii, a nie niepodległości. Wielka Brytania też raczej niezagrożona, ewentualnie może dojść kiedyś do zjednoczenia Irlandii. Problemem jest Cypr i tu się coś dziać może! Sensowne byłoby jednak podzielenie wyspy na część grecką i turecką i dołączenie ich do tych państw. Po co komu Grecja bis i Turcja bis? No i jest jeszcze Hiszpania! Co do Katalonii to się powinien wypowiedzieć Amkwish, ja się aż tak nie orientuję. Popieram natomiast niepodległość Baskonii, bo to przecież zupełnie inna bajka niż reszta Hiszpanii! Baskowie wywodzą się z zupełnie innego pnia niż reszta zachodniej Europy i mimo upływu setek lat ich tożsamość narodowa wciąż jest bardzo silna. Zamordyzm Franco się skończył i nie rozumiem dlaczego teraz nie da się im zapewnić własnego państwa? Kluczem zapewne jest pieniądz... Była Jugosławia to jest ewenement na skalę Europy i nigdzie indziej nie widzę równie wyraźnego ogniska zapalnego. Zróżnicowanie na Bałkanach jest tak silne, że chyba nawet miejscowi nie do końca się w nim łapią 
|
Do góry
|
|
|
|
#2085962 - 21/02/2008 21:17
|
enthusiast
|
Dlaczego Alija Izetbegović nie zgodził się na pokój oferowany mu przez Miloszewicia i Tudżmana w marcu 1992 roku w Lizbonie? Wg. mnie nie powinno być porozumienia w Daytonie. W tym czasie Bośniacy i Chorwaci zaczeli wypierać Serbów i gdyby jeszcze z rok to był w BiH Serbów już nie było, a tak Dayton ustanowił granicę między liniami frontu. Co do Republiki Serbskiej to wg. mnie nie powinna wogóle istnieć (gdyż została utworzona na ludobójstwie i co za ludobójstwo Serbowie dostają nagrodę)?? Rząd Federacji BiH dąży do unieważ nienia Republiki Serbskiej (poza tym tam Serbowie nie stanowią takiej przewagi jak w Kosovie Albańczycy). Jeśli Repiublika się odłączy to odrazu Sandzak to samo zrobi. Co do Hymnu to oficajalnie nie ma słów bo 3 narody nie umieją się dogadać co ma być. Ale Bośniacy do Hymnu śpiewają słowa z poprzedniego Hymnu Jedna i Jedina http://pl.wikipedia.org/wiki/Jedna_i_Jedina
|
Do góry
|
|
|
|
#2086020 - 21/02/2008 21:35
[Re: Emrod]
|
Pooh-Bah
|
Włochy się różnicują na Północ i Południe, a Niemcy na Wschód i Zachód. Różnice mają jednak podłoże wyłącznie ekonomiczne, tak więc nic się dziać nie powinno
Teoretycznie zgoda, ale wloska Liga Polnocna stanowi potege na polnocy kraju. I wlasnie ze wzgledu na skok na kase, politycy Lega Norda beda dazyc do secesji. Wielka Brytania też raczej niezagrożona, ewentualnie może dojść kiedyś do zjednoczenia Irlandii.
Tu juz sie mylisz zdecydowanie. Predzej Szkocja odpadnie niz Ulster. Oczywiscie Szkoci to niekwestionowany narod. Ostatnie wybory lokalne nacjonalisci wygrali z ogromna przewaga. Bylem wtedy zreszta w Edynburgu i wierz mi: to kwestia paru lat. Wiekszosc Szkotow jest za wlasnym panstwem. Osobiscie sadze, ze zbiednieja na tym eksperymencie - ale dano im mozliwosc wyboru i jest, jak jest.
|
Do góry
|
|
|
|
#2087688 - 22/02/2008 04:02
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/01/2004
|
Nawet nieźle zacząłes na forum ,ale z kazdym postem wychodzi z ciebie kompletny imbecyl. Jedź do wujka ,do Bosni,postrzelaj sobie z kałacha ,zapisz sie w punkcie werbunkowym Hamasu jako zamachowiec - samobójca ,dostap wiecznej chwały i...nie wracaj. I jeszcze jedno. Jezeli ktoś do tej pory zastanawia sie dlaczego doszło do tylu zbrodni na Bałkanach ,po przeczytaniu twoich postów ma gotową odpowiedź. Debile i zwyrodnialcy to margines kazdego narodu ,wojna stworzyła okazje by "zabłysnęli" ,zarówno ci serbscy ,jak i bosniaccy. Jeden z tych ostatnich własnie nam sie tu w całej okazałości zaprezentował. PS. Aby było jasne. Za Serbami nie przepadam ,wielokrotnie bywałem w Chorwacji i...Bośni ,opowiadam sie za uznaniem Kosowa ,ale......jak widze takie teksty jak w powyzszym poscie ,to mi sie przebiera.
|
Do góry
|
|
|
|
#2087815 - 22/02/2008 04:33
[Re: Amkwish]
|
enthusiast
|
nie wiem jak Ty ale ja przed chwilą oglądałem na RTS (Kanał serbski Radio Telewizja Serbii) i tam od 17 pokazywali wiec w Belgradzie.
Jakie oni tam rzeczy mówili, to lepiej nie powtarzać. To zacofani, ortodoksyjni fanatycy, kierowani przez popów, którzy nawołują do rozlewu krwii.
Serbowie jako cały naród nie odpowiadają za Srebrenicę (tak uważa Trybunał w Hadze) ale oni na każdym spotkaniu sportowym z BiH to skandują "Noż, żica, Srebrenica!" ("Nóż, drut (taki do wiązania rąk), Srebrenica!").
Oni nigdy się nie zmienią! Są największymi chamami na świecie. To zbrodniarze, gwałciciele, złodzieje i kłamcy!
Nie wiem czy wiesz ale Rząd Federacji BiH, wystosował pismo do Youtuba za pozwalanie na umieszczanie filmików propagandowych robionych przez Serbów. Oni chcą wszystko przeinaczyć, zrobić z siebie ofiary. A jak coś złego się dzieje to szybko uciekają z pomocą do Rosji.
Wy nie umiecie zrozumieć jakie uczucie oni wywołują w Bośniakach, to tak jak kilka lat po II Wojnie Światowej Polacy nienawidzili Niemców (część z nich nadal ich nienawidzi a minęły ponad 62 lata) a tutaj nawet 15 lat nie minęlo. Ile jeszcze jest zaginionych, o których słuch zaginął, rodziny musiały się rozpaść, by ratować życie, wszyscy uciekali.
Kilka miesięcy temu była afera w Serbii, bo się okazało, że jacyś serbscy wieśniacy, przez cały czas od wojny przetrzymywali jednego chłopaka z BiH, traktowali go jak niewolnika.
Gdy widzę to wszystko to mi się nóż w kieszeni otwiera.
Mam nadzieję, że po tym jak Serbowie rozwalili amerykańską ambasadę, USA zareaguje. Właśnie usłyszałem, że Serbowie zaatakowali ambasadę Chorwacji i Turcji. Mam nadzieję, że Serbia spłonie cała.
Jak uważacie, że moje wypowiedzi są za ostre ("debilne") to proszę o BANA!
"Imbecyl" Sebastijan (Bośniak)
|
Do góry
|
|
|
|
#2088422 - 22/02/2008 06:04
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
Sam z chęcią podpaliłbym jakąś amerykańską ambasadę, ale niestety mam trochę za daleko W Warszawie tez jest. Od biedy do krakowa i konslulat, ale to juz nie takie spektakularne
|
Do góry
|
|
|
|
#2088431 - 22/02/2008 06:05
[Re: Conrad]
|
Carpal Tunnel
|
Zawsze możesz wstąpić do Talibów i żyć z barbarzyńcami, którzy boisku piłkarskie w Kabulu wykorzystywali do egzekucji kobiet, strzałem w tył głowy. Wybacz, ale tak jak już wcześniej powiedziałem - z muzułmanów toleruję tylko Bośniaków, Irańczyków i Rosjan, więc żadnych talibów mi nie proponuj.
|
Do góry
|
|
|
|
#2088447 - 22/02/2008 06:07
[Re: lupus]
|
Carpal Tunnel
|
Sam z chęcią podpaliłbym jakąś amerykańską ambasadę, ale niestety mam trochę za daleko W Warszawie tez jest. Od biedy do krakowa i konslulat, ale to juz nie takie spektakularne Do Warszawy mam nie mniej niż 400 km, a do Krakowa chyba jeszcze dalej. To trochę za daleko jak dla mnie 
|
Do góry
|
|
|
|
#2088917 - 22/02/2008 07:55
|
Carpal Tunnel
|
Nie wiem czy wiesz ale Rząd Federacji BiH, wystosował pismo do Youtuba za pozwalanie na umieszczanie filmików propagandowych robionych przez Serbów. Oni chcą wszystko przeinaczyć, zrobić z siebie ofiary.
No właśnie. A według niektórych to podobno uznający niepodległość Kosowa "ulegają propagandzie". Youtube to w dzisiejszym świecie dla wielu źródło prawdy objawionej. Wystarczy, że jakiś mądrala nakręci "dokument" o tym, że to Amerykanie zniszczyli sobie Światowe Centrum Handlu i Pentagon i już ma rzeszę wyznawców. Cała reszta ulega syjonistycznej propagandzie.
|
Do góry
|
|
|
|
#2088973 - 22/02/2008 08:26
[Re: Nirtz]
|
Carpal Tunnel
|
jestem za jak najpóźniejszym wypowiedzeniem się Polski w tej sprawie; dopiero gdy cała UE uzna to państwo, a także sytuacja w Serbii się uspokoi i sprawa przycichnie można uznać Kosowo Czyli nigdy bo cała UE nigdy nie uzna niepodległości Kosowa. Takie państwa jak Słowacja czy Rumunia nie uznają niepodległości Kosowa. Jak patrzyłem na tą mapkę: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/Kosovo_relations.pngkilka dni temu to dużo było państw zaznaczonych kolorem jasno niebieskim czyli zamierzających uznać niepodległość Kosowa w najbliższym czasie. Widzę, że z dnia na dzień jest coraz mnie niebieskich i coraz więcej pomarańczowych państw czyli nieuznających niepodległości Kosowa. To mnie napawa optymizmem 
|
Do góry
|
|
|
|
#2089364 - 22/02/2008 18:44
|
enthusiast
Meldunek: 22/08/2007
|
Kosovo je Srbija - Tako je bilo, tako ce biti i tako ce i ostati! Srbe na vrbe! Srbe na vrbe! Srbe na vrbe! Chyba tłumaczyć nie muszę. Jak nie zrozumieliście tego zdanka to wystarczy wrzucić w google i od razu widać wytłumaczenie tego zdanka. Ja mam rodzinę w BiH i Chorwacji. Część rodziny kuzyni i wujkowie walczyli z Serbami. Wujek z Chorwacji dostał nawet dwa ordery od Franjo Tudżmana za zasługi wojenne. Jest jedym wielu heroji (Braniteli Hrvacke) bo brał udział w Akcji Oluja (Burza). Wtedy dali popalić Serbom. Był w oddziale Ante Gotoviny, który w Chorwacji nadal jest uważany za bohatera narodowego. Co od Akcji Oluja to według mnie dobra była. Wypieprzyli Serbów którzy w czasie wojny napłyneli do Chorwacji (Serbia stosowała niedozwolone Międzynarodowym Prawem przesiedlenia, czyli wykurzali Bośniaków i Chorwatów i odrazu zasiedlali jakimiś wieśniakami z zadupia Serbii). Chcieli ogłosić Serbską Krainę. Ale Chorwaci odpłacili się im i przy użyciu wojska pomagali w pakowaniu rzeczy ;-) Ci którzy nie chcieli lub się rzucali to dostali. W wakacje jadę z bratem do BiH i Chorwacji. Najlepiej, że rodzinka ma w piwnicach od chxxx jeszcze broni (wszyscy mają na wszelki wypadek) i wujek mi mówił, że jak przyjadę to będę mógł sobie z kałacha postrzelać. Ma jeszcze wiadro naboji. Ma też cieższe rzeczy (kilka granatów i jedną ręczną wyrzutnię rakiet) ale tego nie pozwoli się pobawić bo za dużo hałasu. Najlepiej jak w BiH była akcja odbierania broni ludności to za kałacha dawali dvd, tv lub lodówkę, pralkę. I tylko kilka osób się zgłosiło. Na Bałkanach broń to jedyna rzecz która daję poczucie bezpieczeństwa. Na wszelki wypadek gdyby się zaczął młyn. Sebastijan (Bośniak) Pogadaj troche z wujkiem lub innym starszym członkiem rodziny o ustaszach i ich przerażającym okrucieństwie, zbrodnie Serbów z lat 90tych są nie porównywalnie mniejsze do zbrodni Ustaszów z II wojny światowej... wiem, że wikipedia to czasami mało wiarygodne źródło, ale polecam fragment: Okrucieństwo Ustaszów przerażało nawet Niemców, którzy - zdarzało się - rozbrajali chorwackie oddziały. Włosi (sojusznicy) na swoim terytorium pomagali nawet Żydom, aby ci nie wpadli w ręce Ustaszów.
|
Do góry
|
|
|
|
#2089540 - 22/02/2008 20:21
[Re: AdrBet]
|
Carpal Tunnel
|
Okrucieństwo Ustaszów przerażało nawet Niemców, którzy - zdarzało się - rozbrajali chorwackie oddziały. Włosi (sojusznicy) na swoim terytorium pomagali nawet Żydom, aby ci nie wpadli w ręce Ustaszów.
Mnie sie przypomina film "Okupacja w 26 obrazach" ,a scene w autobusie odradzam widzom o slabszych nerwach.
|
Do góry
|
|
|
|
#2089542 - 22/02/2008 20:22
[Re: mura]
|
Carpal Tunnel
|
wygląda na to że cała "zabawa" na Bałkanach dopiero się zaczyna, w ogóle nie dziwi mnie obecne zachowanie Serbów i niestety zaczynam mieć obawy czy konflikt nie przeniesie się na cały świat :| Tia....dochodza juz sluchy ,ze Aborygeni i Eskimosi juz dostali karty mobilizacyjne 
|
Do góry
|
|
|
|
#2089544 - 22/02/2008 20:23
[Re: KeeP]
|
Carpal Tunnel
|
jestem za jak najpóźniejszym wypowiedzeniem się Polski w tej sprawie; 2 dni po Rosji? Oszalales ? Po wyborach ,jak Jarus ponownie zostanie premierem 
|
Do góry
|
|
|
|
#2089628 - 22/02/2008 20:51
[Re: KeeP]
|
Carpal Tunnel
|
jestem za jak najpóźniejszym wypowiedzeniem się Polski w tej sprawie; 2 dni po Rosji? Rosja już dawno wypowiedziała się w tej sprawie. Minęło więcej niż 2 dni. Czas aby Polska ogłosiła, że nie uznaje niepodległości Kosowa.
|
Do góry
|
|
|
|
#2089630 - 22/02/2008 20:53
[Re: AdrBet]
|
Carpal Tunnel
|
Kosovo je Srbija - Tako je bilo, tako ce biti i tako ce i ostati! Srbe na vrbe! Srbe na vrbe! Srbe na vrbe! Pogadaj troche z wujkiem lub innym starszym członkiem rodziny o ustaszach i ich przerażającym okrucieństwie, zbrodnie Serbów z lat 90tych są nie porównywalnie mniejsze do zbrodni Ustaszów z II wojny światowej... http://video.google.pl/videoplay?docid=-4317038589131761601
|
Do góry
|
|
|
|
#2089635 - 22/02/2008 20:55
|
enthusiast
|
ja na temat Kosova już nie mam zamiaru się wypowiadać...
Może to niektórych ucieszy (amkwish) ;-) ale nie będę się produkował...
To nie ma sensu... bo i tak nie zmieni Waszego poglądu na temat Kosova, Serbii...
Ja swoje wiem i założe się, że od niektórych mam bardziej rzetelne informacje, gdyż od samego źródła (np. mój dom w BiH był zajęty przez Serbów - wieśniaków do roku 2000 - bo się skxxwysyni nie chcieli wynieść - nie chcieli wracać do Serbii na wieś bo im się kxxxa w mieście podoba. Ale prawomocnym wyrokiem ich wyjexxli z tamtąd, oczywiście dom pusty, bez niczego, nawet kaloryfery zajebali). Nie wiem czy Wasza rodzina ginęła tam, bo maja tak... Z powodu wojny to cała rodzina po świecie jako uchodźcy... Cały majątek przepadł... Nawet cmentarze poniszczone...
Nigdy Serbom nie wybaczę... Mam nadzieję, że dojdzie do reakcji ONZ, czy np. Bośniaków i Chorwatów i ten naród przestanie istnieć... Życzę im wszystkiego najgorszego...
Jestem za niepodległością Kosova, Sandzaka, Vojvodiny...
Ja już wolę Wielką Albanię niż Wielką Serbię...
Pozdrawiam (niektórych, z którymi fajnie było podyskutować - nie są zacietrzewionymi serbofilami, czy rusofilami)
Sebastijan (Bośniak)
|
Do góry
|
|
|
|
#2089724 - 22/02/2008 21:37
|
enthusiast
|
Nigdy Serbom nie wybaczę... Mam nadzieję, że dojdzie do reakcji ONZ, czy np. Bośniaków i Chorwatów i ten naród przestanie istnieć... Życzę im wszystkiego najgorszego...
Dziadek z chorwacko-bosniackiego SS takie poglady wnuczkowi do glowy wbil? Kuxxa Hornblower nie dam obrażać zmarłego dziadka. Jakbyś chciał wiedzieć, był Partizanem (ale Bośniakiem) i walczył przeciwko Niemcom. Jakie masz prawo pomawiać czyiś przodków (jeszze do tego zmarłych), tylko dlatego, że ktoś ma inne poglądy. Niewyobrażalne... to tak samo powiedzieć, że twój dziadek kolaborował z Niemcami i Żydów sprzedawał do obozów. Bo po twoich wypowiedziach tak sądzę. I co fajnie?? Kurna jeszcze jakiś link znajdę na Wikipedii, czy Youtubie (niby dowód - by potwierdzić swoje urojone tezy). Przykro mi, że są tacy ludzie jak Ty. Miałem nie odpowiadać ale jak któś bezpodstawnie atakuje moich przodków (to nie ma kuxxa wybacz)
|
Do góry
|
|
|
|
#2089752 - 22/02/2008 21:45
|
Pooh-Bah
|
Jakie masz prawo pomawiać czyiś przodków (jeszze do tego zmarłych), tylko dlatego, że ktoś ma inne poglądy.
Wtedy, gdy ktos publicznie i to na tym forum nawoluje do ludobojstwa. Notabene, w polskim prawie to przestepstwo.
Niewyobrażalne... to tak samo powiedzieć, że twój dziadek kolaborował z Niemcami i Żydów sprzedawał do obozów. Bo po twoich wypowiedziach tak sądzę.
To znaczy, ze jestes idiota - bo chyba nikt na tym forum nie jest tak antyniemiecki jak ja. Kurna jeszcze jakiś link znajdę na Wikipedii, czy Youtubie (niby dowód - by potwierdzić swoje urojone tezy).
I co tam bedzie napisane? "Zydow wydawal w rece Niemcow dziadek >Hornblowera< z forum.mecz.pl" ??? Wracaj do tej swojej Bosni ostrzyc noze - balkanskie rzezie pomieszaly niestety wielu ludziom w glowach
|
Do góry
|
|
|
|
#2089832 - 22/02/2008 22:06
|
Carpal Tunnel
|
Sebastijan wracaj lepiej do domu walczyć o niepodległość Bośni. Zdaje się że Stany Zjednoczone wywołały właśnie nową wojnę na Bałkanach: "Obradujący w Banja Luce na północy i Bośni i Hercegowiny parlament Republiki Srpskiej (RS), wchodzącej w skład wieloetnicznego państwa Bośnia i Hercegowina, zapowiedział możliwość secesji z tego państwa.
Zgromadzenie Serbów Bośni zagwarantowało sobie "prawo" do wystąpienia z Bośni i Hercegowiny, jeśli ONZ i większość krajów Unii Europejskiej uzna niepodległość Kosowa.
- Jeśli znacząca liczba członków ONZ, a zwłaszcza członków Unii Europejskiej, uzna niepodległość Kosowa, Zgromadzenie nasze przyjmie, że stanowi to precedens w zakresie uznania prawa do samookreślenia, w tym również do secesji - stwierdza się w rezolucji uchwalonej przygniatającą większością głosów.
- W takiej sytuacji Republika Srpska uzna, że ma prawo do zorganizowania referendum, które zadecyduje o jej statusie państwowym - zapowiedziano."źródło
|
Do góry
|
|
|
|
#2090174 - 22/02/2008 23:24
[Re: Ulvgaard]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/09/2004
|
Gdy znów do murów klajstrem świeżym Przylepiać zaczną obwieszczenia, Gdy "do ludności", "do żołnierzy" Na alarm czarny druk uderzy I byle drab, i byle szczeniak W odwieczne kłamstwo ich uwierzy, Że trzeba iść i z armat walić, Mordować, grabić, truć i palić; Gdy zaczną na tysięczną modłę Ojczyznę szarpać deklinacją I łudzić kolorowym godłem, I judzić "historyczną racją", O piędzi, chwale i rubieży, O ojcach, dziadach i sztandarach, O bohaterach i ofiarach; Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin Pobłogosławić twój karabin, Bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba, Że za ojczyznę - bić się trzeba; Kiedy rozścierwi się, rozchami Wrzask liter pierwszych stron dzienników, A stado dzikich bab - kwiatami Obrzucać zacznie "żołnierzyków". - - O, przyjacielu nieuczony, Mój bliźni z tej czy innej ziemi! Wiedz, że na trwogę biją w dzwony Króle z pannami brzuchatemi; Wiedz, że to bujda, granda zwykła, Gdy ci wołają: "Broń na ramię!", Że im gdzieś nafta z ziemi sikła I obrodziła dolarami; Że coś im w bankach nie sztymuje, Że gdzieś zwęszyli kasy pełne Lub upatrzyły tłuste szuje Cło jakieś grubsze na bawełnę. Rżnij karabinem w bruk ulicy! Twoja jest krew, a ich jest nafta! I od stolicy do stolicy Zawołaj broniąc swej krwawicy: "Bujać - to my, panowie szlachta!"
|
Do góry
|
|
|
|
#2090255 - 22/02/2008 23:36
[Re: Szewa]
|
Pooh-Bah
|
Króle z pannami brzuchatemi;
Och, te ciezarne - jakie to zadziorne 
|
Do góry
|
|
|
|
#2090330 - 22/02/2008 23:55
|
Live fast, die young
Meldunek: 25/02/2004
|
A jaka z tego ma być wojna? Serbowie się odłączą i tyle. Bardzo możliwe, że eskalacja `zimnego` konfliktu doprowadzi do wybuchu kolejnej wojny za kilka-kilkanaście lat ale nie teraz. W tej chwili nikt tam nie jest gotowy do wojny i nikomu takie rozstrzygnięcie nie jest bezpośrednio na rękę. pozyjemy, zobaczymy.
|
Do góry
|
|
|
|
#2094390 - 24/02/2008 02:37
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
Ja jestem przeciwko powstaniu państwa Kosowa - z kilku powodów - głównie geopolitycznych.
Po pierwsze - sytuacja Kosowa zachęca inne grupy etniczne lub narodowości do walki o swoje samostanowienie. Tam, gdzie przez lata takie głosy były słyszalne, dziś za sprawą Kosowa i uznania jego niepodległości przez niektóre państwa, zaczyna to być niebezpieczne. Mamy przykłady:
- Abchazja i Osetia Południowa. Separatystyczne republiki Gruzji. Rosja już obwieściła, że jeśli niepodległość Kosowa zostanie uznana, to "zmieni politykę" wobec tych regionów (które chcą przyłączyć się do Rosji).
- Baskowie i Katalończycy też by chcieli się odłączyć od Hiszpanii.
- Podobnie jak Szkoci coraz głośniej przebąkują o niezależności od brytyjskiej królowej. Kto wie, czy także w Walii takie ruchy nie nabrały by na sile?
- Cypr - tam jak wiadomo też niezły burdel. Ten kocioł może wybuchnąć ze zdwojoną siłą.
- Podobno też w Belgii coraz mocniejsze są jakieś ruchy dążące do rozdzielenia państwa pomiędzy Flamandię i Walonię.
Te wszystkie dążenia niepodległościowe gdzieś tam istnieją - u jednych w mniejszym, u innym w większym stopniu. I można się obawiać, że jeśli Kosowo zostanie uznane jako niepodległe przez świat, ośmieli to inne grupy etniczne roszczące sobie pretensje i te podejmą nowe krucjaty, co nierzadko będzie kończyć się rozlewem krwi, a być może jakąś regularną wojną domową.
Igor już wkleił tekst, z którego wynika, że już Serbowie w Bośni chcą odpowiedzieć tym samym (bo czemu nie?), a jeśli teraz te wszystkie ruchy nie zostaną ukrócone, to niechybnie znów skończy się to wojną na Bałkanach.
Po drugie w kontekście sytuacji politycznej na świecie martwi mnie powstanie w Europie kolejnego państwa muzułmańskiego. Świat powoli zmierza do wielkiego starcia religijnego, Islam w wielu europejskich krajach zyskuje coraz większe wpływy, a tu kolejne państwo muzułmańskie.
Abstrahuję już od całej tej wojny na tle etnicznym jaka tam trwa od lat - nie chcę osądzać kto tam jest bardziej winny, kto mniej - pewnie jak to zwykle bywa, wszyscy się tam tłuką, spirala przemocy wzajemnie się nakręca i nikt już nie pamięta od czego się zaczęło. A równie bezwzględni i okrutni są zarówno Serbowie, jak i Albańczycy.
|
Do góry
|
|
|
|
#2094544 - 24/02/2008 03:16
[Re: Bzyku]
|
Carpal Tunnel
|
Ja jestem przeciwko powstaniu państwa Kosowa - z kilku powodów - głównie geopolitycznych.
Po pierwsze - sytuacja Kosowa zachęca inne grupy etniczne lub narodowości do walki o swoje samostanowienie. Tam, gdzie przez lata takie głosy były słyszalne, dziś za sprawą Kosowa i uznania jego niepodległości przez niektóre państwa, zaczyna to być niebezpieczne. Niebezpieczne ?  Takie argumenty jak Twoje pewnie z checia uslyszeliby na przyklad zwolennicy uczynienia z polski kolejnej republiki Zwiazku Sowieckiego ,czy nie ? Poza tym ,Bzyku ,wkladasz do jednego wora bardzo rozne "przypadki". Katalonczycy i Baskowie stanowia w swoich krajach jednosc etniczna ,wiec nie widze tu zadnego zagrozenia. Z Kosowem oczywiscie jest inaczej i pewnie najlepiej by bylo ,aby to dziadostwo podzielic pomiedzy Serbie i Albanie ,pozostawiajac kazdemu z mieszkancow wolnosc wyboru obywatelstwa. Stalo sie jednak jak sie stalo i nie ma co biadolic ,nowe panstwo ma swa osobowosc i...istnieje. Dziwne ,ze Polacy ,ktorym szczegolnie wolnosc winna byc droga, staja okoniem ,gdy ktos inny wolonosc proklamuje.
|
Do góry
|
|
|
|
#2094570 - 24/02/2008 03:22
|
veteran
Meldunek: 13/02/2006
|
A jaka z tego ma być wojna? Serbowie się odłączą i tyle. Bardzo możliwe, że eskalacja `zimnego` konfliktu doprowadzi do wybuchu kolejnej wojny za kilka-kilkanaście lat ale nie teraz. W tej chwili nikt tam nie jest gotowy do wojny i nikomu takie rozstrzygnięcie nie jest bezpośrednio na rękę. mylisz sie mówiac ze nikt nie jest gotowy do wojny. Stany Zjednoczone chyba tylko tu widza ratunek dla swojej upadajajacej gospodarki. Pamietajcie co uratowalo ich gospodarke podczas kryzysu w latach 20-30 ubieglego wieku. Prawda jest taka ze swiatem rzadzi masoneria i rekoma fantyków czy tez ludzimi bieda zmuszonymi do skrajnej desperacji uprawiaja swoja brudna pseudopolityke. Wkur..a mnie to ze nasz kraj angazuje sie w to. Raz zostalismy wykiwani w Iraku teraz na skiniecie Amerykanów tanczymy tak jak chca. Robia z nas idiotów w imie idei o samostanowieniu narodów a tak naprawde znów chodzi tylko o to zeby cos tam gdzie stanialo a wi innym miejscu podrozalo. Moim zadaniem kraje balkanskie powinny same rozwiazac ten problem. Rozdzielic sie ewentualnie w taki sposób zeby to mialo uzasadnienie narodowosciowe i ekonomiczne. Jesli one siebie uznaja moze to dopiero wtedy moze to zrobic reszta panstw. A ze sie nie dogadaja to raczej pewne bo spójrzmy prawdzie w oczy tozsamosc narodowa Serbów oparta jest na nienawisci do Chorwatów czy tez tez wyznawców islamu i vice versa. One potrzubeja sie nawzajem zeby usprawiedliwic nedze, bezprawie i zwykle morderstwa.
|
Do góry
|
|
|
|
#2094774 - 24/02/2008 04:05
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
Katalonczycy i Baskowie stanowia w swoich krajach jednosc etniczna ,wiec nie widze tu zadnego zagrozenia. Ja nie mam nic przeciwko Baskom, Katalończykom czy komukolwiek innemu, kto chce mieć własne państwo. Pisałem to w kontekście ogólnej sytuacji politycznej. A niebezpieczne oczywiście jest - jak by tak Baskowie sobie ogłosili niepodległość to myślisz, że Hiszpania by na to, ot tak, pozwoliła? Że wszystko było by spokojnie? Nie sądzę, żeby aż tak różowo było. Na Cyprze niechybnie wzięli by się za łby przy każdej zmianie obecnego status quo. To miałem na myśli. A przypadki po prostu wymieniłem kilka grup/narodów mających roszczenia w sprawie swojej terytorialności i państwowości. Niczego nie oceniam. Oczywistym jest, że każdy przypadek jest inny. Z Kosowem oczywiscie jest inaczej i pewnie najlepiej by bylo ,aby to dziadostwo podzielic pomiedzy Serbie i Albanie ,pozostawiajac kazdemu z mieszkancow wolnosc wyboru obywatelstwa.
Akurat tam zdaje się jest podobny procent Albańczyków w Kosowie, co Katalończyków w Katalonii. A jasne, że najlepiej by było to podzielić - ale wtedy by się wzięli za łby o to - jak to podzielić (nie mówiąc o tym, że Serbia i tak by się nie godziła na de facto rozbiór części kraju), więc i tak był by kocioł i tak. Dla mnie cała ta sprawa Kosowa to tylko powierzchowna zmiana - problem jak był, tak wciąż jest.
|
Do góry
|
|
|
|
#2095095 - 24/02/2008 05:23
|
Carpal Tunnel
|
Dziwne ,ze Polacy ,ktorym szczegolnie wolnosc winna byc droga, staja okoniem ,gdy ktos inny wolonosc proklamuje. Ja tu nie widzę nic dziwnego. Albańczycy mają już swoje wolne państwo. Nazywa się ono Albania.
|
Do góry
|
|
|
|
#2095960 - 24/02/2008 19:35
|
Pooh-Bah
|
- Podobnie jak Szkoci coraz głośniej przebąkują o niezależności od brytyjskiej królowej. Kto wie, czy także w Walii takie ruchy nie nabrały by na sile?
Secesja Szkocji to juz sprawa raczej nieunikniona. Poparcie dla Scottish National Party jest rzedu ok. 40 %. Natomiast w Walii (a to akurat znam z autopsji, bo mieszkam kilkanascie km od granicy walijskiej) to rzecz absolutnie niemozliwa. Ogromna wiekszosc Walijczykow jest zadowolona z ksztaltu obecnej autonomii i urzedowej dwujezycznosci. Poza tym - przeciwienstwie do swoch braci z Highlands wiedza, ze ich gospodarka nie podolalaby samodzielnie. - Podobno też w Belgii coraz mocniejsze są jakieś ruchy dążące do rozdzielenia państwa pomiędzy Flamandię i Walonię.
Nawet na pewno ! Daza do tego Walonowie z Vlaams Blok i podobnie jak w Szkocji sa potega. Zreszta Belgia to twor mocno naciagany i az dziw, ze udalo mu sie przetrwac prawie 200 lat.
|
Do góry
|
|
|
|
#2096127 - 24/02/2008 20:51
|
Pooh-Bah
|
Dawno nie sledzilem belgijskiej sceny politycznej. Okazuje sie, ze 3.5 roku temu VB zmienil nazwe na Vlaams Belang ( Flamandzki Interes).
|
Do góry
|
|
|
|
#2097375 - 25/02/2008 01:07
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/12/2004
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2098222 - 25/02/2008 04:58
|
Pooh-Bah
|
No, wreszcie !!! W polskich mediach przebijaja sie glosy rozsadku. Moze wielbiciele "wolnosci ponad wszystko" przejrza na oczy?
|
Do góry
|
|
|
|
#2098847 - 25/02/2008 07:30
|
shaken not stirred
Meldunek: 07/07/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2103585 - 26/02/2008 21:52
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 18/06/2003
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2103685 - 26/02/2008 22:42
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
Pisem smierdzi na kilometr. Kosowo nie Kosowo, jakby nie było wazniejszuch spraw do zrobienia. Panstwo powstalo, choc sam jestem temu przeciwny, ale nic nie wskoram. Jak chcesz zawsze mozesz sobie w ramach protestu podpalic jakis budynek.
|
Do góry
|
|
|
|
#2103691 - 26/02/2008 22:44
[Re: lupus]
|
Pooh-Bah
|
Pisem smierdzi na kilometr. Kosowo nie Kosowo, jakby nie było wazniejszuch spraw do zrobienia. Panstwo powstalo, choc sam jestem temu przeciwny, ale nic nie wskoram. Jak chcesz zawsze mozesz sobie w ramach protestu podpalic jakis budynek. To masz kiepski wech, kolego !! A czy Kosowo jest takie malo wazne, to od poczatku tego tematu udowadniamy.
|
Do góry
|
|
|
|
#2103719 - 26/02/2008 22:54
|
Pooh-Bah
|
"Państwo serbskie powstało w IX wieku, a więc słowiańska Serbia jest rówieśniczką słowiańskiej Polski ma około 1000 lat. Na terenie Kosowa Słowianie osiedlali się już w VII wieku, stąd, mimo dzisiejszej muzułmanizacji tego regionu, 98% nazw geograficznych Kosowa ma źródłosłów słowiański. Kosowo w XII wieku stało się integralną częścią, a dwa wieki później centralną częścią państwa serbskiego, pełną miast, wsi, zamków tudzież chrześcijańskich monastyrów i kościołów. Od tamtej pory Serbowie nigdy nie przestali mówić, że ziemia kosowska jest kolebką narodu serbskiego. Jej utrata staje się dla nich tym samym, czym dla Polaków byłaby utrata ziemi krakowskiej lub gnieźnieńskiej. Jest Kosowo dla Serbów również ziemią świętą, głównym terenem narodowej i religijnej martyrologii. Tam Serbowie próbowali zatrzymać muzułmański potop. 28 czerwca 1389 roku 40 tysięcy serbskich witezi przyjęło przedśmiertną komunię świętą wokół kościoła Samodrerza i stanęło na Kosowym Polu przeciwko 120 tysiącom Turków. Nie mieli żadnych szans i nie mieli złudzeń wiedzieli, że zginą. Lecz mieli świadomość konieczności swej ofiary dla obrony krzyża i państwa. Zginęli co do jednego, a Kosowe Pole zostało ich ciałami uświęcone jako serbskie Termopile. W kwietniu roku 1982 serbski kler ogłosił (tekstem o serbskich sanktuariach), że dla narodu serbskiego nie ma droższego słowa niż Kosowo, ani cenniejszej rzeczywistości niż Kosowo, ani wspanialszegosanktuarium niż Kosowo święte. Napływ muzułmańskich Albańczyków do Kosowa zaczął się po klęsce antytureckiego buntu Serbów (1689) i wzmógł w stuleciu XIX, bo wtedy Serbia toczyła szczególnie ciężkie walki o wyzwolenie, więc Turcy chcieli tu mieć sprzymierzeńców. Zgodnie z planem Stambułu imigranci (kosowscy Albańczycy) chętnie brali udział w zwalczaniu narodowowyzwoleńczej walki Serbów; chętnie i okrutnie już wtedy okrucieństwo Albańczyków było ich cechą przysłowiową. Serbia odzyskała niepodległość w roku 1878, lecz bez Kosowa, dlatego przez następne dekady Turcy dalej masowo zaludniali Albańczykami kolebkę serbskiego narodu. Gdy armia serbska wyzwoliła wreszcie Kosowo (1912) i gdy wróciło ono do serbskiej macierzy (1913) nie stało się areną zemsty zwycięzców; muzułmanom dano pełną swobodę religii i kultury. Odwdzięczyli się po swojemu trzy dekady później, kiedy Kosowo zostało zajęte przez wojska Hitlera i Mussoliniego. Nigdzie w Europie naziści i faszyści nie znaleźli równie chętnych sprzymierzeńców, co wśród bałkańskich muzułmanów (Albańczyków i Bośniaków). Notabene Europejczycy nie pamiętają już o tym, że Hitler był idolem całego świata muzułmańskiego właśnie za to, że masakrował chrześcijańsko-żydowską Europę (a Polacy nie pamiętają o tym, że wrześniowa klęska i kapitulacja państwa polskiego była w stolicach państw muzułmańskich fetowana jak święto narodowe, wybuchem entuzjazmu!). Włączone przez hitlerowców i faszystów do Wielkiej Albanii, Kosowo stało się muzułmańską rzeźnią eksterminującą Serbów. Komanda albańskich oprawców zwanych ballistami (oddziały Balii Combetar), jak również muzułmańskie dywizje Waffen SS (bośniackie Hanczar i Kama, albańska Skanderbeg) wymordowały kilkanaście tysięcy Serbów (nigdy nie policzono dokładnie ofiar), a ponad 100 tysięcy Serbów zdołało uciec z Kosowa. Na ich miejsce Hitler i Mussolini sprowadzili tyle samo (ponad 100 tysięcy) Albańczyków z Albanii, co stało się fundamentem późniejszej (powojennej) silnej przewagi etnicznej Albańczyków w Kosowie. Bohatersko walczący z Hitlerem Serbowie zbudowali po wojnie nową Jugosławię, znowu nie mszcząc się na Albańczykach, tylko dając Kosowu mocą konstytucji bardzo szeroką autonomię, obejmującą m. in. sądownictwo i struktury władzy wykonawczej. Przedstawiciele Kosowa zasiadali we władzach Federacji i mogli podejmować samodzielne decyzje bez zgody rządu Republiki Serbii. Muzułmanie zaś mogli nie tylko bez przeszkód krzewić swoją kulturę i wyznawać swój kult, ale i regularnie zwiększać na swoją korzyść dysproporcję liczbową między nimi a kosowskimi Serbami. Zwiększali dubeltowo metodą szybszej rozrodczości i metodą stałego nacisku na swych serbskich sąsiadów. Tylko w latach 1968-1988, przy cichym wsparciu lokalnych albańskich urzędników, zmuszono do opuszczenia Kosowa aż 220 tysięcy Serbów, dzięki czemu liczba muzułmanów wzrosła aż do 74% wszystkich mieszkańców Kosowa (jak podaje Mała Encyklopedia PWN 1995). Kolejne fale emigracji Serbów zostaną spowodowane zbrojnym terrorem albańskim, co da muzułmanom przewagę 80:20 (80%, choć propaganda NATO mówiła aż o 90%). New York Times potępiający Serbów i piętnujący rzekome czystki etniczne Miloąevicia, zapomniał już, że 18 lat temu (1982) piętnował kosowskich Albańczyków, którzy wypędzają Serbów z ich domów Serbski socjolog, A. Djilas, zadał na łamach Die Zeit pytanie: Dlaczego Albańczycy nie chcieli korzystać z demokratycznych praw, jakie oferowała im autonomia? Mogli z niej korzystać pełnymi garściami. Dlaczego im to nie odpowiadało. Autonomia, chociaż tak szczodra, że trudno znaleźć gdzie indziej podobną, nie odpowiadała kosowskim muzułmanom, bo rozzuchwalił ich właśnie jej zakres. Zgodnie z regułą Tocqueville'a bunty wybuchają nie tam, gdzie panuje terror, lecz tam, gdzie panuje liberalizm, a zwiększanie obszaru wolności zwiększa potencjalną groźbę buntu. Duża autonomia dla będącej w Kosowie większością populacji albańskiej pchnęła tę mniejszość etniczną ku idei oderwania Kosowa zabrania Kosowa Serbom i przyłączenia go do Albanii. Na to Serbowie nie chcieli się godzić, tak jak Polacy przez dziesiątki lat nie zgadzali się oddać Niemcom ziemi wielkopolskiej."
Waldemar Lysiak "Stulecie klamcow"
|
Do góry
|
|
|
|
#2105170 - 27/02/2008 04:24
|
Pooh-Bah
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2107736 - 28/02/2008 00:42
|
Carpal Tunnel
|
Historyczna "serbskość" Kosowa to fakt nie do podważenia, tylko że przeszłość to przeszłość, a teraźniejszość to nieco inna bajka... Idąc tym tropem można by zapytać "Dlaczegóż to do Lwowa musimy jeździć z paszportem?". Miasto to przecież jak najbardziej polskie! Z drugiej strony zaś pojawia się pytanie "Dlaczego Breslau leży w Polsce"?  Czasy się zmieniają, granice też... Niemniej jednak uważam, że niepodległe Kosowo jest bytem sztucznym! Podzielić na część serbską i albańską i już jest OK 
|
Do góry
|
|
|
|
#2111690 - 29/02/2008 02:20
[Re: Emrod]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 29/05/2005