Strona 2 z 2 < 1 2
Opcje tematu
#2052964 - 12/02/2008 10:03 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: Conrad]
muppet Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/11/2003
a ja w samolotach śpię.

Do góry
Bonus: Unibet
#2052976 - 12/02/2008 10:08 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: Conrad]
tomo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/12/2004
Originally Posted By: Conrad
Wbrew pozorom drogo było na początku, już po kilku tygodniach ceny były jak dla połączeń w innych godzinach (3x dziennie lecą, pozostałe 2 rejsy to 747).

Leciałem tym nowym A380 pod koniec listopada. Bardzo fajna maszyna, w szczególności te piękne wyciszenie kabiny (ledwo silniki słychać nawet przy starcie). Entertainment system też świetny bo każdy miał bardzo duże ekrany przed sobą, jak się wstaje z siedzenia to widać "morze" ekranów lcd.

LOT ponoć jako pierwsza linia w Europie ma odebrać nowy Boeing Dreamliner. A kontrakty były podpisane jak kurs dolara jeszcze był ho ho ho... bardzo wysoki. Oby tylko nie było więcej opóźnień...

Pisząc "nie stać mnie" miałem na myśli ten dziewiczy lot A380 do Sydney, bilety na niego osiągały kosmiczne ceny, a z tego co pamiętam rozprowadzane były przy pomocy aukcji internetowych.

Co do Dreamlinerów... opóźnienia już są.

Do góry
#2053331 - 12/02/2008 18:48 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: tomo]
drfocus Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/03/2006
1. Jadłem w Faraanie \:\)
2. W Sharmie byłem 3 razy w tym 2 razy na Study Tourze
3. Nie napisałem, że Faraana ma najlepszą plaże ale że posiada najlepszą rafe przy hotelu a to sharmu głównie się jeździ właśnei po to, bo jesli chce polezeć na łądnym piasku to wybiore chociażby lagune Oludeniz w Turcji Egejskiej, albo Bługarie , która ma bardzo fajną piaszczystą plaże (niestety reszta jest do bani)

Co do hotelów i tych wszystich gwiazdek, to ja na to nie patrze bo sa hotele 5* do których w życiu bym nie poleciał a są hotele 3,4* w których wiem, że mi by się podobało. Pozatym ta cała stadaryzacja hoteli to jest smiech.

Też nie powiem Ci które hotele są najlepsze w Sharmie bo co roku powstają nowe, mogę Ci podać moje top-10 i to będe tylko te które sam widziałem lub znam z wiedzy innychosób co tam były

1. Laguna Vista
2. Ritz Carlton
3. Savoy
4. Baron
5. Hyatt Regency
6. Hilton Waterfalls
7. Sun Rise island View
8. Sofitel Sharm
9. Tropicana Grand Azure (dawne LTI)
10. Faraana \:\)

kolejność przypadkowa \:\)
A i jeszcze jest taki jeden fajny hotelik ale nei pamietam nazwy (może Ty pamiętasz) skąłda się z pięciu części a jedna z nich nazywa sie Harem - bodajrze 2 lata temu rezydowały tam kandydatki do wyborów jakiejś miss.

Co do airbusa A380 to nie wiem bo to nie moja działka, mnie interesują połączenie z Polski a te Airbusy nam nie grożą \:\) A te nowe Dreamlinery do Egiptu na bank latać nie będą.

Do góry
#2053556 - 12/02/2008 20:38 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: drfocus]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Plaża w Naama Bay jest wspaniała do kąpania się, możesz daleko wypłynąć i nadal mieć grunt, oczywiście wszędzie piasek. Tak, niektórzy lubią te mini-rafy, mnie to osobiście mało obchodziło bo jak bym chciał pooglądać rafy i rybki to na nurkowanie bym się wybrał. Wolę mieć super plażę do kąpania się i spędzania czasu w wodzie jak i przy barze. \:\)

Byłeś w Oludeniz? Plaża ładna, ale to jest zupełnie co innego od Naamy bo jak podejdziesz do wody to już nie ma piasku tylko same kamienie. Chyba że od strony zatoczki, ale tam ta woda nie jest najfajniejsza. W Naama natomiast wszystko jest piaszczyste, tak jak powinno być. Pod względem hotelu z najlepszą plażą to Hilton Fayrouz/Dreams jest tu #1. Oczywiście jeśli ktoś chce skałki zamiast tego to są inne opcje... Sam Hilton Fayrouz jest uważany za #1 w Sharmie przez użytkowników tripadvisor.com , a to jest praktycznie najlepsza strona dotycząca hoteli. Ja bym się z tym nie zgodził, plaża może i najlepsza, położenie też. Ale z basenami to nie jest tam tak fajnie.

- Four Seasons
- Hyatt
- Ritz Carlton
- Savoy
- Baron
- Tropicana Grand Azur
- Radisson SAS
- Hilton Fayrouz (ostatecznie Dreams)
- Marriott Beach Resort
- Movenpick Golf (teraz zmienil nazwe chyba)

P.S. Takie dwa małe spostrzeżenia, jeśli chodzi o opcję AI to z doświadczenia wynika, że posiadanie tej opcji w hotelu jest odwrotnie proporcjonalne do jakości oferowanego tam jedzenia. Teraz jak przerobili Dreams na AI to na pewno jakość poleci w dół.

Drugie spostrzeżenie to nigdy nie wybierać hoteli z sieci Iberhotel. W szczególności w Makadi Bay. \:\)

Do góry
#2057243 - 13/02/2008 21:39 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: Conrad]
MR.FREESTYLE Offline
enthusiast

Meldunek: 30/10/2001
tomo, jestes strasznie pewny siebie!
Moim zdaniem, o tym kto ma większe pojęcie na temat usług i jakości linii komercyjnych decyduje to ile razy dany jegomość korzysta z nich. Z całym szacunkiem tomo ale założę się ze Conrad więcej razy wsiadał do samolotów różnych linii i na różnych trasach niż ty do tramwaju (chyba że codziennie dojeżdżasz do pracy, to przepraszam - haha).

Conrad, jakim Biurem podróży najlepiej leciec do Hilton Dreams? i czy liczyć na dobrą ofertę Last Minute czy lepszą cenę dostanę rezerwując dużo wcześniej?

PS: Leci ktoś do EGI na długi weekend majowy? Tam musi być wtedy mega gorąco

Do góry
#2057458 - 13/02/2008 23:24 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: MR.FREESTYLE]
raf Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 18/06/2001
Mr. Freestyle - bedzie cieplo, tak w sam raz, bo teraz troszke za chlodno, a w miesiace letnie bym sie tam w zyciu nie wybral:) na weekend majowy hmmm..to juz ciezko bedzie znalezc cos ciekawego podejrzewam, same "ochlapy" pewnie zostaly, trzeba sie bedzie niezle naszukac lub miec troche szczescia.

Ja bylem w Hilton Long Beach w Hurghadzie na sylwestra i moge smialo polecic ten hotel, jest rewelacyjny, a z tego co mi opowiadali zarowno polscy jak i zagraniczni turysci, oraz miejscowi to ten Hilton w Sharm jest jeszcze lepszy, szczegolnie jesli chodzi o jakosc wyzywienia. Jesli ma plaze, baseny, pokoje i reszte taka jak widzialem tu + lepsze jedzenie to musi byc totalny kosmos.

Do góry
#2065967 - 16/02/2008 05:02 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: raf]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Originally Posted By: raf
Ja bylem w Hilton Long Beach w Hurghadzie na sylwestra i moge smialo polecic ten hotel, jest rewelacyjny, a z tego co mi opowiadali zarowno polscy jak i zagraniczni turysci, oraz miejscowi to ten Hilton w Sharm jest jeszcze lepszy, szczegolnie jesli chodzi o jakosc wyzywienia. Jesli ma plaze, baseny, pokoje i reszte taka jak widzialem tu + lepsze jedzenie to musi byc totalny kosmos.

Witam, też byłem w tym hotelu. \:\) Dostałem świetny pokój w tych 2-piętrowych budynkach, ale głupota podpowiedziała żeby zmienić to na "main building". Mimo wszystko, warunki w hotelu bardzo dobre.

To, żę mają piwo Sakkara jest dużym plusem bo piwo Stella jest tragiczne. Tak więc duży plus. Baseny też świetne, aczkolwiek w Makadi też fajny basen ma ten Le Meridien a jeszcze lepszy według mnie Sunrise Royal Makadi (tuż obok Le Meridien), i jedzenie też lepsze w tym Sunrise. Najgorsze hotele w Makadi Bay to te z sieci Iberhotel. Baaaardzo słabe.

Hilton w Sharmie ma inaczej rozłożone te baseny niż w Long Beach, najlepiej trafić na pokoje z tyłu gdzie masz praktycznie prywatny basen dla siebie. \:\) Natomiast główny basen w Hiltonie w Sharmie jest gorszy od tego w Long Beach.

Jedzenie za to jest nieporównywalnie lepsze w Sharmie, stąd moja teoria że opcja AI jest odwrotnie proporcjonalna do jakości jedzenia w danym hotelu. To co było w Long Beach było bardzo marne w porównaniu z tym co kucharze w Sharmie przygotowywali.

Ale ogólnie hotel w Long Beach bardzo fajny jak na tę cenę.

Był ktoś może w tym Titanic Aqua Park Hotel?

Do góry
Strona 2 z 2 < 1 2

Moderator:  Biszop, rafal08