Strona 1 z 2 1 2 >
Opcje tematu
#2050078 - 11/02/2008 22:31 Egipt - Sharm El Sheikh
SEFE Offline
old hand

Meldunek: 03/11/2001
Pytanie do osób które tam gościły. Które z hoteli byście polecili ?
I które biuro podróży?

Do góry
Bonus: Unibet
#2051568 - 12/02/2008 04:32 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: SEFE]
Ignorator Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/10/2005
Jeśli chodzi o latanie to proponuję lecieć Centralwings. Broń Boże żadnym egipskim przewoźnikiem. Większość firm z kraju "Faraonów" ma zakaz latania do krajów Unii Europejskiej. Z resztą samolot linii Flash Airlines już spadł bodajże w 2004 roku do Morza Czerwonego zabijając wszystkich Francuzów wracających do domu. Dlatego warto latać tym co dobre i polskie \:\)

.::Think Twice::. Ignorator.

Do góry
#2051835 - 12/02/2008 05:12 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: Ignorator]
tomo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/12/2004
Oj Kamil a co złego widzisz w lotach z egipskim przewoźnikiem?

Skoro dana linia jest dopuszczona do przewozów na terenie UE to znaczy, że spełnia wszystkie bardzo restrykcyjne normy bezpieczeństwa i nie ma się czego bać.

Do góry
#2051895 - 12/02/2008 05:24 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: tomo]
drfocus Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/03/2006
Jeśli chodzi o linie to tylko Egipskie Air Cairo lub AMC Airlines i mówie tu poważnie, samoloty są dużo lepsze niż centralwings. Lepsza obsługa i catering na pokładzie.

Jeśli Egipt to na początku polecam biuro Alfa Star, które w 2007 roku wysłało do Egiptu grubo ponad 100 tys. klientów. Teraz do 14.02 mają fajną promocje. Ew. możesz poszukać jeszcze ofert w biurach Exim Tours, Sun & Fun. Hotele to kwestia ile chcesz wydać. Najlepszy hotel w Sharmie to Club Farana 4+* w miare blisko centrum, i posiada najlepszą rafe przy hotelu do tego naprawdę super hotelik. Najlepiej podbij do mnie na priv to coś jakiś hotelik Ci mogę polecić. Bo akurat w sharmie znam sporo hoteli różnej klasy tak i coś dla Ciebie bym znalazł

Do góry
#2052194 - 12/02/2008 06:23 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: drfocus]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Ignorator ma rację, broń Boże Egipskie linie. Żadne. A AMC to już totalne dno, porównywać je do CentralWings to jak porównywać 2-dniowy pobyt w areszcie śledczym do weekendu w hotelu Marriott. \:\)

Ostatnio AMC o mało co się nie rozbił bo musiał lądować awaryjnie (bez kół) w Turcji gdy wszystkie systemy w samolocie zaczęły szwankować. Zdarzyło się, że piloci tej świetnej maszyny tak lądowali, że w polu skończyli (i to chyba w Poznaniu):

http://images3.jetphotos.net/img/1/1/5/9/96387_1115214951.jpg

CentralWings to jedyna poważna linia latająca do Egiptu, ale ze względu na cenę charteru trochę droższą... więc wiele biur wciska swoich klientów w stronę tandety zastępczej.

Jeśli chodzi o Sharm to zależy:

- ile chcesz wydać?
- czy zależy Ci na all-inclusive?
- czy chcesz być blisko centrum rozrywkowego (Naama Bay)?

Bardzo polecam Hilton Dreams, jeden z najlepszych hoteli w Sharmie jak rozważysz standard i położenie.

Do góry
#2052272 - 12/02/2008 06:46 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: Conrad]
tomo Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Conrad
Ignorator ma rację, broń Boże Egipskie linie. Żadne. A AMC to już totalne dno, porównywać je do CentralWings to jak porównywać 2-dniowy pobyt w areszcie śledczym do weekendu w hotelu Marriott. \:\)

Conrad wybacz, ale opowiadasz tak potworne bzdury, że się słuchać tego nie da.

Dlatego też jeśli nie masz o czymś pojęcia to proszę nie wypowiadaj sie na ten temat.

Do góry
#2052455 - 12/02/2008 07:17 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: tomo]
Eska Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 11/02/2005
Jesli chodzi o egipt to jak na moje wchodzi tylko i wylacznie all-inclusive w gre. Bo na miescie to tak srednio bym radzil jesc. Jeszcze cie pozniej dopadnie zemsta faranona.

Aha no i badz przygotowany ze mozesz dostac biegunki w kazdym momencie. Wiec warto wziasc ze soba vodke i pic troche rano i wieczorem. Do tego juz na miejscu kupic tabletki - wchodzisz do apteki i oni juz odrazu wiedza o co chcesz poprosic takze dogadasz sie bez problemu.

A jak na moje egipt to syf nie wazne czy sharm czy kair %-)

ja bym polecal najwyzej wybrac jakis dobry hotel z plaza i siedzec w nim przez caly pobyt to wtedy moze i jest fajnie.

Ja tam ogolnie nie polecam arabusow. Jeszcze turcja ujdzie ale juz dalej na poludnie to bym nie polecal. No ale jest tanio. Cos za cos.

Do góry
#2052486 - 12/02/2008 07:20 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: Eska]
Big_star Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 17/05/2002
Właśnie Conrad, nie wypowiadaj się - Tomo składa modele samolotów, i wie który się nadaje do latania \:p

Do góry
#2052503 - 12/02/2008 07:22 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: tomo]
drfocus Offline
Carpal Tunnel

Echhh Conrad tomo dokładnie Ci napisał, jak nie wiesz jak jest to nie pisz bzdur. Wierz mi, że troszke znam się na tej branży i Centralwings jest BEZNADZIEJNY. Nie czarteruje samolotów gdyż nie chce to raz a dwa to ma mało smolotów. Centralwings ma większy interes na połączeniach na wyspy chociażby. AMC z lini latających do Egiptu ma najnowszą flote m.in 4 boeingi zakupione w 2006 roku. Jeśli jakąs linie miałbym odradzić to Prima Charters.

Co do Hotelu Holton Dreams to mam pytanie ile widziałes hoteli w sharmie skoro uwazasz go za jeden z lepszych?? Bo w podobnej cenie znajde ci conajmniej 5 bardziej godnych polecenia. Jedyny jego plus to że jest w centrum Naama, ale z drugiej strony w tamty rejonie plaża jest do d....
Hilton Dreams do Faraany się nie umywa, ogólnie im dalej od centrum tym lepszy hotel. Najbardziej ekskluzywne mieszczą się w rejonie Nabq oraz w zatoce Sharks Bay.
Ale tak jak napisał Conrad musisz odpowiedzieć sobie na kilka pytań:
1. Ile chcesz wydać na taką impreze
2. Po co chcesz tam jechać (posiedzieć w hotelu czy pozwiedzać)
Ogólnie jeśli chodzi o Egipt to ja odradzam hotele w samym centrum Naama bo i tak gwarantuje Ci że wybierzesz się tam max 2,3 razy. Wiekszość czasu spędza się w hotelu gdzie sa różne imprezy.
3. Czy hotel musi być przy samej plaży??
4. Jaka forma wyżywienia?? Weź pod uwagę, że jesli chcesz sporo zwiedzać to nie opłaca sie brać all in gdyż poprostu przepada Ci formuła all in przy każdym wyjeździe na wycieczke.

Jak chcesz to mogę Ci pomóc znaleźć fajną ofertę.

Do góry
#2052542 - 12/02/2008 07:28 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: drfocus]
rivex Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/04/2005
Centralwings to chyba finansowo najlepiej nie wychodzi. Takze slyszalem troche zlych opinii. Moi znajomi narzekali na opoznienia bo podobno w tym liniach to sie czasami zdarza.
Prima Charter to jedynie co wiem, ze sa niemal w stanie upadlosci. Mialo byc pieknie ale na razie ledwo sobie radza ...

Do góry
#2052581 - 12/02/2008 07:37 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: rivex]
tomo Offline
Carpal Tunnel

Centralwings to przoduje we wszystkich statystykach dotyczących opóźnień linii lotniczych.

A skąd te opóźnienia... ano najczęściej stąd, że samolot zamiast lecieć to stoi w hangarze i jest naprawiany...

P.S. Nie znaczy to Broń Boże, że lecąc z C0 coś wam grozi...

Do góry
#2052628 - 12/02/2008 07:44 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: tomo]
drfocus Offline
Carpal Tunnel

Centralwings to.... lot \:\) u nich opóźnienie są na porządku dziennym, ale jak napisał tomo lecąc z Centralem coś grozi, poprostu jeśli samolot nie jest sprawny to nie leci i są opóźnienia.

Jedyną linią co bym leciał z duszą na ramieniu to właśnie Prima Charters, samoloty tej firmy (całe 2) dawniej latały dla fischer air są troszke stare i w średnim stanie, firma upadła i teraz lata pod nazwą prima charters

Do góry
#2052779 - 12/02/2008 08:39 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: tomo]
Conrad Offline

Originally Posted By: tomo
Centralwings to przoduje we wszystkich statystykach dotyczących opóźnień linii lotniczych.

A skąd te opóźnienia... ano najczęściej stąd, że samolot zamiast lecieć to stoi w hangarze i jest naprawiany...

Tak głupiej i tępej odpowiedzi dawno nie słyszałem. Central Wings ciągle się psuje, tak? Psuje się i stąd ciągle te opóźnienia z sypiącego się samolotu? Buehehhehe.

Jak masz zerowe pojęcie o czymś to lepiej wejdź do tematu o klockach Lego i tam pogadaj z rówieśnikami.

Do góry
#2052787 - 12/02/2008 08:42 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: Big_star]
Conrad Offline

Originally Posted By: Big_star
Właśnie Conrad, nie wypowiadaj się - Tomo składa modele samolotów, i wie który się nadaje do latania \:p

Dokładnie. Czytałem ostatnio Toma wypowiedź, że buka nie obchodzą wyniki meczów bo jest im wszystko jedno kto wygra... bo tylko zarabiają na marży. Tak to jest jak się pracuje u buka, ale na portierni odbierając telefony. \:D

Do góry
#2052811 - 12/02/2008 08:56 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: Conrad]
tomo Offline
Carpal Tunnel

Ja Ci mówię, że C0 (ciekawe czy Ty w ogóle wiesz co to takiego jest C0) ma bardzo często opóźnienia, drfocus (który jak widzę chyba conieco zasmakował tej branży) mówi Ci to samo, ale pan panie prowadzący oczywiście wie lepiej.

Wejdź sobie na pierwsze lepsze forum poświęcone lotnictwu albo na rozkład lotów online dowolnego lotniska, z którego Centralwings operuje, i sie przekonaj na jaką linię i z jakiego powodu są najczęściej skargi bądź jakie loty mają magiczny napis "Delayed".

Do góry
#2052832 - 12/02/2008 09:08 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: Conrad]
Conrad Offline

Originally Posted By: drfocus
Wierz mi, że troszke znam się na tej branży... ...ile widziałes hoteli w sharmie skoro uwazasz go za jeden z lepszych??

Uwierz mi, znam się dużo lepiej od Ciebie pod względem tej branży jak i samego Egiptu, a w szczególności Sharmu.

Po drugie piszesz same bzdury na ten temat. Ale Cię poprawię:

- Club Farana najlepszy hotel? Nie bądźmy śmieszni. Nawet w Top 10 (czy nawet Top 20!) nie jest pod względem jakości hoteli tam, tak więc co Ty piszesz? To taki średni, 4-gwiazdkowy hotel, zaskakujące jest to że w Egipcie bardzo łatwo jest dostać 5*****, a ten hotel nawet do egipskiego 5-star się nie nadaje. \:\)

- W podobnej cenie do Hilton Dreams nie znajdziesz 5 lepszych ofert, chyba że na taki Faaaaarana ale nie porównujmy tego hotelu do Hilton Dreams, który jest o klasę wyżej... ;\)

- Jedynym plusem Hilton Dreams nie jest bycie w Naama Bay, ale sama jakość wszystkiego tam od pokoi po serwis czy wyżywienie. Jak byś tam zjadł kolację choć raz to byś przestrzegał wszystkich przed jakimiś Faaaaranami.... ;\) Do tego pokoje dobre, mnóstwo basenów, położenie wyśmienite.

- Plaża w Naama to właśnie jej największy atut. \:\) Do tego Hilton Dreams (razem z Hilton Fayrouz) mają największy odcinek tej przepięknej plaży dla siebie. Jest to jedna z najlepszych plaż w okolicy, bo jest piaszczysta (a nie jakieś wchodzenie do wody pomostem czy inne badziewia).

Co jeszcze... do Naamy nie wybierasz się 2-3 razy maks jak tam jesteś chyba że jesteś na jakimś zadupiu skąd musisz dojeżdżać, wtedy się zgodzę. Jeśli tam mieszkasz, a tam się praktycznie wszystko dzieje, to codziennie jesteś tam na promenadach wśród ludzi, super atmosfera. Nie ma nic gorszego niż hotelowe imprezy, nuda, nuda, nuda. \:\)

P.S. Ile razy byłeś w Egipcie?

P.S.2. Wymień top 10 najlepszych hoteli w Sharmie (ogólnie 10 najlepszych, bez względu na kolejność).

P.S.3. W jakiej linii i na jakiej trasie lata pierwszy A380 oddany do użytku w październiku (drugi i trzeci niebawem zaczną latać, ten ostatni za 5 tygodni do Londynu zaczyna regularne połączenie)?

Do góry
#2052872 - 12/02/2008 09:25 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: Conrad]
tomo Offline
Carpal Tunnel

P.S.3. Singapore Airlines, pierwszy komercyjny lot odbył na trasie Singapur - Sydney

To tak odnośnie znajomości samej branży lotniczej, wujek google tym razem nie był potrzebny.

Do góry
#2052883 - 12/02/2008 09:31 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: tomo]
Conrad Offline

Bardzo dobrze. \:\) Leciałeś nim może?

W marcu ta sama linia uruchamia połączenie z Londynem jako pierwsze połączenie do Europy (dla A380).

Do góry
#2052886 - 12/02/2008 09:31 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: Conrad]
tomo Offline
Carpal Tunnel

Nie leciałem, nie stać mnie.

Do góry
#2052923 - 12/02/2008 09:46 Re: Egipt - Sharm El Sheikh [Re: tomo]
Conrad Offline

Wbrew pozorom drogo było na początku, już po kilku tygodniach ceny były jak dla połączeń w innych godzinach (3x dziennie lecą, pozostałe 2 rejsy to 747).

Leciałem tym nowym A380 pod koniec listopada. Bardzo fajna maszyna, w szczególności te piękne wyciszenie kabiny (ledwo silniki słychać nawet przy starcie). Entertainment system też świetny bo każdy miał bardzo duże ekrany przed sobą, jak się wstaje z siedzenia to widać "morze" ekranów lcd.

LOT ponoć jako pierwsza linia w Europie ma odebrać nowy Boeing Dreamliner. A kontrakty były podpisane jak kurs dolara jeszcze był ho ho ho... bardzo wysoki. Oby tylko nie było więcej opóźnień...

Do góry
Strona 1 z 2 1 2 >

Moderator:  Biszop, rafal08