Witam
Przedstawiłem majnerowi projekt zmiany formatu rozgrywek i wyraził zainteresowanie, więc postanowiliśmy go przedstawić do szerszej dyskusji.
Zmiana polegałaby na eliminacji obecnego systemu play-off takiego jaki obowiązuje w turniejach tenisowych i zastąpieniu go systemem play-off takim jaki obowiązuje w turniejach golfowych.
W praktyce oznaczałoby to zniesienie kojarzenia typerów w pary head-to-head. Każdy podaje w I rundzie 6 typów i na koniec rundy organizatorzy tworzą tabelę z wynikami wszystkich typerów. Połowa z najsłabszym bilansem odpada, połowa awansuje dalej. W następnych rundach podobnie : połowa awansuje, połowa odpada i tak aż do finału gdzie zostaje dwóch typerów, czyli tak samo jak obecnie. Żeby ułatwić reszcie orientacje, organizatorzy mogą codziennie podawać aktualną tabelę, żeby każdy miał rozeznanie jaki jest mniej więcej próg do przekroczenia. W I rundzie mogłaby wystartować dodatkowo obojętna liczba uczestników i ustalić, że odpadnie więcej jak połowa tak żeby od drugiej rundy była już odpowiednia liczba uczestników podzielna przez 32

Co by to dało ? wyeliminowanie odpadania w wyniku podania przez rywala typu rozpaczy po wysokim kursie. System play-off taki jaki jest obecnie sprawdza się w turniejach tenisowych, ale tam trudno sobie wyobrazić, żeby Federer przegrał z Olejniczakiem. W golfie się może zdarzyć, że jakiś leszcz zamknie oczy i ze 100 metrów trafi do dołka i potem nawet Tiger Woods go nie dogoni. Tak samo ma się z typowaniem. Ja już nie raz odpadałem z tego konkursu, czy z konkursu play-off mecz.pl chociaż miałem bilans lepszy niż większość typerów co awansowała dalej, ale miała gorszych rywali.
Jak mamy wybrać serio najlepszych, to obecny system jest wogóle nie praktyczny. NO i po co mamy być klonem play-offów mecz.pl, jak możemy mieć orginalny system

Ewentualne zmiany obowiązywałyby od przyszłej edycji, chyba, że się wszystkim spodoba już teraz. No albo się nikomu nie spodoba

Czekamy z majnerem na opinie...
za:- Goget
- majner
- michael89
- rafael86
- Radek_89
- yaaho
- kurson
przeciw:- pacyfista
- Kameleon
- lukiwa
- Fro_Lech