Opcje tematu
#1793081 - 20/11/2007 03:24 poczatki inwestycyjne
comp Offline
addict

Meldunek: 18/01/2005
Witam,ostatnio interesuje sie giełdą inwestycjami itp. zaczynam rozgryzać forex ale nie bardzo to mi idzię szczerze mówiąc.Chciałbym conieco poczytać o forexie moze znacie jakieś poradniki dla poczatkujących,gdzie mozna sie nauczyc podstaw i jakos przystępnie jest przedstawione,moze jakieś ebooki są?.Co do giełdy to w skrócie polega to na tym ze kupuje sie akcje np w mbanku i sprzedaje sie jak pojdzie w góre? mam juz podpisana umowe z domem maklerskim mbanku no ale jak sie za to zabrać,co lepsze forex czy giełda?jakie zyski mozna wyciągnąć,jak byście ocenili trudność osiagania zysku na forexie i gieldzie co jest lepsze na początek?

Do góry
Bonus: Unibet
#1794550 - 20/11/2007 23:05 Re: poczatki inwestycyjne [Re: comp]
Eska Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 11/02/2005
Na na debiut na gieldzie to troche lipny okres wybrales. Narazie niepewny rynek i jak nie masz zadnego doswiadczenia to mozesz dlugo czekac az cos wzrosnie. Jedynie co to mozesz grac na WIG20 ja tera ztylko na tym gram bo w MiS w ogole nie wchodz narazie. Warto sie przygladac bo niektore spolki w MiS sa juz po atrakcyjnej cenie ale panika na rynku jest wiec narazie nie ma sie co ladowac w to bo raczej pewne straty na MiS. Jak juz musisz wchodzic na rynek to proboj na WIG20 mniejsze ryzyko a nauczyc sie mozesz podstaw... poczytaj na bossa.pl/edukacja o gieldzie

Co do forexu to dardaw sie na tym zna.

Do góry
#1794686 - 21/11/2007 00:41 Re: poczatki inwestycyjne [Re: Eska]
rivex Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/04/2005
nie obraz sie ale wygladasz na dawce kapitalu

kompletnie bez doswiadczenia i juz sie o forex pytasz?

A na gpw tez sie nie spisz bo teraz niedoswiadczeni to tylko kase marnuja.

Do góry
#1794697 - 21/11/2007 00:50 Re: poczatki inwestycyjne [Re: rivex]
mura Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2006

rivex ma racje... chociaz prawdziwy inwestor predzej czy pozniej musi poczuc porzadna stratę zeby sie samemu czegos nauczyc \:D

poczatkowo to poczytaj sporo i pootwieraj sobie wirtualne pozycje/konta i zobacz czy choc na papierze potrafisz generowac zyski

co do forexu to na poczatek moze ksiazki piotra surdela ale nie znam sie na tym zbytnio..

w kazdym razie powodzenia i najlepiej na razie sie wyedukuj troche a wyjdzie ci to na dobre bo byc moze jak juz wejdziesz realną gotówka to i sytuacja na rynku bedzie ciekawsza

Do góry
#1796259 - 21/11/2007 06:00 Re: poczatki inwestycyjne [Re: mura]
comp Offline
addict

Meldunek: 18/01/2005
skąd mam wziąć to doświadczenie chyba od czegoś trzeba zacząć,nie mam zamiaru szybko startować tylko zbieram informacje,dlatego interesują mnie wszelakie poradniki,książki itp. jeśli macie inne sposoby inwestycji wolnych środków to chętnie poczytam,jeśli zaczynałbym to na pewno z niezbyt dużą kwotą.

Do góry
#1796279 - 21/11/2007 06:10 Re: poczatki inwestycyjne [Re: comp]
(J) Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/02/2006
http://www.mecz.pl/forum/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=695257&page=1&fpart=1

Wiele ciekawych pozycji się pojawiło. Zacznij od tego.

Do góry
#1809656 - 26/11/2007 05:07 Re: poczatki inwestycyjne [Re: (J)]
MichuTN Offline
veteran

Meldunek: 10/01/2006
Mam proste pytanko dla fachowców:
jaka jest kolej rzeczy po kolei...

przykładowo
Posiadam 100 akcji spółki XXX
na koncie pojawia się 100 akcji XXX PP
akcje XXX PP notowane sa na giełdzie i co dalej ??

znalazłem takie coś:
Harmonogram

1 Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy podejmuje uchwałę o emisji akcji z prawem poboru.
2 Dzień ustalenia prawa poboru - na rachunkach posiadaczy akcji zostają zapisane prawa poboru.
3 Notowania prawa poboru na giełdzie.
4 Składanie zapisów podstawowych na akcje nowej emisji.
5 Składanie zapisów dodatkowych.
6 Przydział akcji i ewentualne rozliczenie zapisów dodatkowych.
7 Na rachunkach w miejsce posiadanych praw poboru pojawiają się PNE (prawa do nowej emisji).
8 Notowanie na giełdzie akcji nowej emisji jako PDA.
9 Asymilacja akcji nowej emisji z dotychczas notowanymi na giełdzie akcjami spółki.

1. o co chodzi z 4 punktem, gdzie i jak sie zapisac/ co jesli sie nie zapisze ??
2. jaki jest koszt zakupu takiej akcji ??

3. ile % z PP bedzie pozniej jako PNE ??

4. czy posaidając już te PNE to z czasem ta ilośc bedzie zamieniona na normalne akcje ??

Do góry
#2289521 - 24/04/2008 03:16 Re: poczatki inwestycyjne [Re: MichuTN]
True02 Offline
veteran

Meldunek: 05/01/2006
Panowie proszę o kilka rad:

1) biuro maklerskie dla początkującego gracza,jakie polecicie i dlaczego?

2) jak wyglądają podatki, rozliczanie się itp. Dużo z tym zachodu? Czy jakiegoś Pita lub cos w tym stylu musi mi na koniec roku wysłać Biuro Maklerskie?

z góry dzięki za pomoc

Do góry
#2289590 - 24/04/2008 03:41 Re: poczatki inwestycyjne [Re: True02]
rivex Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: True02

2) jak wyglądają podatki, rozliczanie się itp. Dużo z tym zachodu? Czy jakiegoś Pita lub cos w tym stylu musi mi na koniec roku wysłać Biuro Maklerskie?

z góry dzięki za pomoc

Polecam BOS SA ale tam chyba minimum na wejscie 5k. Jednak naprawde warto. Nie polecam w ogole mBanku bo to g*wno a nie biuro maklerskie.

Rozliczanie bez problemu. Przysylaja ci (styczen-luty) jakiegos PIta 8C czy coś i na jego podstawie można łatwo wypełnić PIT-38, ktory potem dajesz do swojego US. Jesli nie grasz na innych rynkach tylko polski to wypelnianie to kilka minut ...

Do góry
#2289630 - 24/04/2008 03:57 Re: poczatki inwestycyjne [Re: rivex]
True02 Offline
veteran

Originally Posted By: rivex

z góry dzięki za pomoc

Polecam BOS SA ale tam chyba minimum na wejscie 5k. Jednak naprawde warto. Nie polecam w ogole mBanku bo to g*wno a nie biuro maklerskie.

Rozliczanie bez problemu. Przysylaja ci (styczen-luty) jakiegos PIta 8C czy coś i na jego podstawie można łatwo wypełnić PIT-38, ktory potem dajesz do swojego US. Jesli nie grasz na innych rynkach tylko polski to wypelnianie to kilka minut ...

dzięki

No własnie miałem pytać o mBank, bo podobno za darmo itp. A macie jakieś doświadczenie z biurem ING Banku, bo mam u nich konto więc pomyśląłem,ze to by było o.k.

Ciesze się, że to żaden kłopot z tym rozlcizaniem, bo trochę się o to martwiłem.

Do góry
#2289645 - 24/04/2008 04:10 Re: poczatki inwestycyjne [Re: True02]
qbasmuggy Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/03/2003
ja korzystam z mbanku ale podobnie jak rivex nie polecam, funkcjonalnosc tego jest praktycznie zerowa

Do góry
#2289660 - 24/04/2008 04:22 Re: poczatki inwestycyjne [Re: qbasmuggy]
andrzejek_84 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/04/2004
Originally Posted By: qbasmuggy
ja korzystam z mbanku ale podobnie jak rivex nie polecam, funkcjonalnosc tego jest praktycznie zerowa

a czego sie spodziewac jesli cos jest za friko, zalezy od oczekiwan. Mi starcza mbank

Do góry
#2289766 - 24/04/2008 04:56 Re: poczatki inwestycyjne [Re: andrzejek_84]
True02 Offline
veteran

Panowie, narzekacie na funkcjonalmość konta w mBanku, powiedzcie z doświadczenia wąłsnego, na co zwrócić uwagę przy wyborze Rachunku?

Do góry
#2290036 - 24/04/2008 08:43 Re: poczatki inwestycyjne [Re: andrzejek_84]
rivex Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: andrzejek_84
Originally Posted By: qbasmuggy

a czego sie spodziewac jesli cos jest za friko, zalezy od oczekiwan. Mi starcza mbank

Pamiętam jak zrobili split na Fonie. W mBanku męczyli się niemal cały dzień aby go zrobić. Zatem akcje były zablokowane. Na open można było spokojnie pchnąc po 7gr, gdy mBank już naprawił swoje błedy to trzeba było już się w kolejce ustawić na sprzedaz po 6gr.

smiech na sali a nie biuro maklerskie. Już tyle się naczytałem o ich błędach, że az dziwne, że klienci tam siedza. Poza tym sam widzialem u znajomego ile trwa przyjmowanie zlecenia. Kilometry za Murzynami.

Dla niezorientowanych: bossa jest za darmo!!! Placisz jedynie za pakiety wyzsze gdy chcesz wiedziec najlepsze oferty. A;le i tak ew. zrobiony obrot zwalnia z placenia.
Sa za darmo i nie przeszkadza im to w byciu w czolowce biur maklerskich. Poza tym swietnie rozbudowany dzial edukacja, teraz blogi, analizy itp. Tam pracuja profesjonalisci a nie mBank biuro maklerskiej z przypadku. Nawet zlamanego grosza bym im nie powierzyl.
Bossa jest darmowa. Sa inne rachunki i tam jesli placisz to najwyzej kilkadziesiat zlotych rocznie. raczej nieduze pieniadze. Lepiej zaplacic za cos dobrego. Bo w kiepskich biurze to wystarczy jakas awaria i nawet 1h bez dostepu moze oznaczac wieksza strate. W Pekao juz nieraz im siadl system podczas sporych spadkow. Ja z bossy korzystam bardzo duzo i w ciagu 1,5roku moze 2-3 razy były jakies male problemy ale to jedynie z dostarczaniem notowan. Jednak ja korzystam z 2 roznych zrodel wiec to nie sprawilo zadnego problemu. Gorzej jest gdy caly system siada ale tego jeszcze nie doswiadczylem.

A co do banku itp. Ja sam mialem konta w roznych bankach typu PKO, ING czy Citi. Ale nie było dla mnie problemem zalozenie rachunku maklerskiego w innej instytucji. Umowe podpisuje i dziala.

Z opinii znajomych to kojarze, ze m.in. ING i WBK są naprawde dobre. Pekao ma czasami wpadki. BPH to sprzedalo klientow i w ogole wczesniej widzialem ich system - troche pogmatwany. O innych ciezko mi cos napisac.
Osobiscie radzilbym wybrac sprawdzone biuro. Z dobra marka, ktore profesjonalnie sie tym zajmuje.
Internetowe rachunki są teraz tanie albo w ogole darmowe wiec roznica kosztow jest minimalna. Jednak ew. problemy w dzialaniu moga sie kiedys okazac bardzo kosztowe. Niby mozna potem reklamowac ale z tego co czytalem to roznie z tym bywa.

Do góry
#2290539 - 24/04/2008 18:51 Re: poczatki inwestycyjne [Re: rivex]
mura Offline
Carpal Tunnel

zgadzam się w pełni z tym co napisał rivex

ja akurat zaczynałem karierę w multi - ogólnie ok, ale potem trzeba była wejść na wyższą półkę, gram w bzwbk i uważam że ten bank (nie tylko ze względu na rachunek maklerski) to najbardziej profesjonalny bank w Polsce (55zł/rok)

dla studentów, z tego co słyszałem, bardzo dobre warunki (prowadzenie rachunku za darmo + najniższe opłaty transakcyjne 0,26%) na ING - sam tego nie sprawdzałem ale sporo moich znajomych tam gra i są zadowoleni

Do góry
#2293505 - 25/04/2008 21:10 Re: poczatki inwestycyjne [Re: mura]
devlin Offline
old hand

Meldunek: 27/11/2002
Bossa jest niezla. Jedyna zaleta mBanku jest to ze jezeli srodkow nie mamy w papierach to leza na koncie oprocentowanym.

Do góry
#2316023 - 05/05/2008 19:52 Re: poczatki inwestycyjne [Re: devlin]
True02 Offline
veteran

Panowie, co oznacza ilość jakimś tam punktów na giełdzie?Czego toi jest wyznacznikiem, z góry dzięki

Do góry
#2316152 - 05/05/2008 20:26 Re: poczatki inwestycyjne [Re: True02]
mura Offline
Carpal Tunnel

Panowie, co oznacza ilość jakimś tam punktów na giełdzie?Czego toi jest wyznacznikiem, z góry dzięki

mógłbyś bardziej sprecyzować pytanie?

czy chodzi ci o ilość punktów np. indeksu WIG20? który na chwilę pisania posta wynosi 2 876,50 pkt? ;\)

czy też może kursy-notowania akcji spółek?

a wszystko zależy od byków i niedzwiedzi, czyli siły popytu i podaży \:\)

im więcej kupujacych tym lepiej dla poziomu odniesienia bo wartość indeksu czy akci rosnie \:\)

Do góry
#2316621 - 05/05/2008 23:39 Re: poczatki inwestycyjne [Re: mura]
True02 Offline
veteran

Originally Posted By: mura

czy chodzi ci o ilość punktów np. indeksu WIG20? który na chwilę pisania posta wynosi 2 876,50 pkt? ;\)

im więcej kupujacych tym lepiej dla poziomu odniesienia bo wartość indeksu czy akci rosnie \:\)

Dokładnie o te punkty chodzi \:\)

Do góry
#2316856 - 06/05/2008 00:44 Re: poczatki inwestycyjne [Re: True02]
qbasmuggy Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/03/2003
Originally Posted By: mura

Dokładnie o te punkty chodzi \:\)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Indeks_gie%C5%82dowy
Krótko: indeks giełdowy jest wyznacznikiem/obrazem notowań wszystkich (w Polsce WIG) lub wybranych spółek (np WIG20- 20 największych) no i wyrażany jest właśnie w punktach

Do góry