ok, najwyzsza pora aby wreszcie przewidzieć Eliteserien do końca i w całości. W zeszłym roku była to przeciez najlepiej zyczaca graczom liga...
Składów wklejał nie będę bo mija się to z celem, jak ktoś chce >
www.masarna.nu - to dla tych, którzy nie znają jeszcze tej stronki( jest ktos taki?
)
No to lecimy...
Vargarna- Vastervik
Na początek dwie istotne uwagi:
1. Tym razem w Vargarnie nie pojedzie Crump, nie zobaczymy tez Gjedde, czyli gospodarze de facto bez dwójki najlepszych jeźdzców.
2. rzecz jasna w Vasterviku zabraknie Drabika- do podstawowego składu wszedł będący w neiziemskiej formie Iversen - tylko jak sobie poradzi jadac pod 2?
Patrzac na posuniecia kadrowe wyglada na to, ze druzyna Vargarna oddaje ten mecz niemal walkowerem, bo nei wspomniałem jeszcze o rezygnacji[?] z usług Allena i choc Ronni Pedersen prawdopodobnie bedzie wygrywał z Hultgrenem to zyski na pozycjach 6-7 nie beda takie jakie mogłyby byc, o ile w ogóle beda. Jak zwykle totalnie niewiadomo co pokaze duet Johnston & Lyons, u siebie niby klapy byc nie powinno, jednak póki co ich dyspozycja jest daleka od ideału, wiec nadmiernego błysku nie ma co oczekiwac. Nie widac w vargarnie osoby, która mogłaby tym wszystkim 'pociagnac', tak jak w Vasterviku moga to uczynic Gollob czy megasilna para Zorro - N.K. Iversen.
Mysle ze spokojna dwójka 6-8, ciekawe jeszcze po jakim kursie? wyjazd, wiec moze uda sie złapac 1.35-1.4 :rolleyes: :rolleyes:
Własciwie jedyne co troche zle zyczy to słaba postawa Vasterviku na torze Vargarny w 2 ubiegłych latach, tylko ze mimo wszystko były to zupełnei inne realia, no i przede wszystkim gospodarze jechali wtedy pełną parą...
Vetlanda - Smederna
No i małe schody...bo Smederny na wyjezdzie jeszcze nie widzielismy. W składzie niby_jest Nicki Pedersen, ale przeciez wiemy ze nie pojedzie - w 90%. Pozostaje wiec troche zaczekac na jutrzejsze newsy ze stronki Masarny... Na wyjazdach nie powinni tak błyszczec Sawina i Nahlin, co wobec kłopotów/absencji Pedersena moze zyczyc gorzej niz sie wszystkim wydaje. Owszem sa jeszcze Hamill, Jensen, Howe, ale czy pociagna wynik? raczej beda bronic honoru
VMS jak na razie zaskakuje i nietsety jest to zaskoecznie in minus. Sa dziury na pozycjach 6-7, ale z Solą powinnisobie chyba poradzic...Howe raczej poza zasiegiem. W dodatku nie ujrzymy ani Lukasa ani Alesa Drymla. Zamiast nich sa Ruud i Jedrzejak, czyli jeszcze nie tak zle, zwłaszcza jezeli chodiz o Tomka, ale czy nie bedzie to za mało na vice-mistrzów?
Naprawde ciezki mecz do wytypowania, ogólny no bet, wzglednie 2-6 punktowe zwyciestwo...gospodarzy-> zobaczymy jeszcze jak sytuacja z Nickim, czy RR czy jakis inny manewr (Kasprzak?, Nicholls?!).
Rospiggarna - Piraterna
W tym wypadku mozemy byc pewni zwyciestwa gospodarzy. Hancock, Jonsson i Brhel wsparci nieinajgorsza druga linią na pewno to wygrają. Pozostaje wiec kwestia handicapu, a to z kolei ugryzc juz ciezej. Osobiscie wydaje mi sie ze róznica bedzie oscylowała wokół 16 pkt... wsród gosci sa dziury, a poza Bjerre nie ma własciwie zagrozen. Oczywiscie Klingberg czy Andersson jezdzic potrafia, ale to moze byc zwyczajnie za mało.
Jedynka pewnie po smiesznym kursie... przy -10 zagrałbym handicap, do zastanowienia przy 12.
Indianerna - Kaparna
No i znów chyba nie do końca popisali sie na stronce Masarny - jutro na pewno bedzie weryfikacja, bo w składzie gospodarzy jest Swist. Przyznam natomiast ze jestem wkurzony, ze za Dobruckiego w Kaparnie pojedzie Chris Harris, bo moze byc on niewiadomą. Tak czy siak i tak pachnei dwójka i to spokojna[dosc], ale z Rafim byłoby bezpieczniej. Niewiadomo jak przedstawia sie sytuacja Kurmańskiego, który ma wiadome klopoty. Ostatnio jezdził niby_lepiej, ale do ideału sporo brakuje. Najwiekszym argumentem przemawiajacym za mistrzami Szwecji jest chyba słabosc gospodarzy. W dobrej formie sa takze szósta i siódemka czyli Jensen[Steen]i doswiadczony juz w ciezszych bojach Kim Jansson.
Ze wzgledu na Harrisa, moze byc nieznacznie +4-8 dla Kaparny...oby buki nie zrobiły 'niespodzianki' w postaci kursy wokół 1.15, wtedy nie ma co grac.
Na koniec mecz na szczycie,
Masarna - Luxo
Czy bedzie wielki rewanz? Tydzien temu trafiłem Luxo, ale teraz jestem w lekkiej kropce
No bo mimmo wszystko mysle ze Masarna da rade, tylko ze skład Luxo własciwie nie ma dziur:D W Avescie Adams i Rickardsson powinni sobie radzic ze wszystkimi...z kolei Luxo ma pod 7 Andersena. No ale Aspgren i Magnus Karlsson powinni dac rade Thomasowi Ljungowi wiec powiedzmy ze w tym elemencie na remis z lekkim wskazaniem na Luxo. Kluczowa prawdopodobnie bedzie postawa pary B.Pedersen - Lindback, która nalezy do jednych z najlepszych w lidze. Tylko ze tu moze byc im bardzo ciezko. Sadze, ze jednak NIECO odstawac moga PK i P. Ljung- no bo ktos musi, jak mocna stawka to mocna...W Masarnie z kolei nie oczekiwałbym zbyt wiele od Lindgrena, no moze jakies 4-5 pkt przy dobrym wietrze.
Dla mnie to jest jedynka, ale opieram to troche bardziej na przeczuciu i tym ze nie widze tu dwójki
Czuje ze Lindback bedzie jutro bohaterem, a wskazuje na to swietny sezon + zajebiscie opanowany tor. Mozna zagrac... ja chyba spróbuje, ale trzeba pamietac ze bez naprawde dobrej jazdy dwóch zawodników z trójki: Lindback, Pedersen, ewentualnie Lindgren moze sie nie udac.