Mam pytanie do osob 'obeznanych' z gielda Betfair.
Otoz przydarzyla mi sie opisana ponizej sytuacja (i to juz nie pierwszy raz) i chcialbym sie dowiedziec 'dlaczego':
Zalozmy, ze wystawione sa kursy BACK (przykladowe, sluzace jedynie opisowi) na poprawny wynik 0-0 (przykladowo, jako ze moze sie to odnosic takze do innych rynkow Betfair) w pilce noznej (ponizszy przyklad moze wystapic takze w innych dyscyplinach). Dla ulatwienia podane bede w kolejnosci, w jakiej wystepuja na Betfair razem z dostepna maksymalna kwota do postawienia w czasie 'obstawiania':
BACK: 11.0 (£50), 11.5 (£200), 12.0 (£100) LAY: 12.5 (£30), 13.0 (£10),...
I teraz chcialbym zagrac zaklad back na wynik 0-0 za £25. Wiec wybieram (klikam na) kurs (12.0), wpisuja kwote za ktora chcialbym zagrac (£25) i potwierdzam zaklad.
I w momencie kiedy moj zaklad jest obstawiany te £100 dostepne na kurs 12.0 'przechodza' na kurs 11.5 (cala kwota £100 po kursie 12.0 znika, i (ta sama kwota, lub troche wieksza/mniejsza) pojawia sie pod kursem 11.5. Moj zaklad jest na ten czas 'nie przyjety' po kursie 12.0 (w sensie zagrany, matched) i przechodzi na strone LAY. Teraz zaklady na dany market wygladaja tak:
BACK: 10.5 (£10), 11.0 (£50), 11.5 (£200+£100=£300) LAY: 12.0 (£25), 12.5 (£30), 13.0 (£10)
Na ten czas moj zaklad widnieje jako 'unmatched' i czeka na przyjecie.
Po pewnym czasie (to roznie bywa, ale mniej wiecej 5-10 minut) moj zaklad zostaje przyjety i ta 'znikajaca' kwota ponownie pojawia sie (wczesniej znika z kursu 11.5) pod kursem 12.0 i moj zaklad zostaje przyjety a sytuacja na rynku wyglada nastepujaco:
BACK: 11.0 (£50), 11.5 (£200), 12.0 (£100-£25=£75) LAY: 12.5 (£30), 13.0 (£10),...
Czy ktos wie moze, dlaczego tak sie dzieje?
Dodam od siebie, ze nie jest to odosobniony przypadek i zdarzyl mi sie wielokrotnie.
Czyzby mozliwe bylo, ze w tej samej sekundzie kiedy ja chce obstawic, ktos kto wystawil taki kurs 'zmienia zdanie' i wycofuje kurs?
A moze sa to kursy 'sterowane' jakimis tam programami majace na celu wystawienie kwoty (albo przynoszenia zysku/straty) po jak najmniejszym kursie znajdujacym popyt, a moze jeszcze cos innego?
Jak juz pisalem powyzej, sytuacja ta przydarzyla mi sie nie pierwszy raz i to na kilku roznych rynkach z kilku dyscyplin. Gdyby nie to, to nawet nie podejmowalbym tematu ze wzgledu na 'przypadkowosc'. Ale czy to mozliwe, ze przypadek sprawil, iz sytuacja sie powtorzyla wielokrotnie?
Musze to rozgryzc
Bede wdzieczny za odpowiedz.
Pozdrawiam
Lukasz