#162377 - 25/03/2005 20:44
Re: Mistrzostwa Swiata Kobiet
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/12/2004
|
Witam po raz kolejny.
Dzisiejszy dzień na tych mistrzostwach był dla mnie dniem żałoby, jako że odpadły Rosjanki, czyli drużyna która bardzo polubiłem i z całego serca życzyłem jej wejścia do fazy finałowej. I chociaż curling to sport zespołowy to nie potrafię zrozumieć jak taka zawodniczka jak Ezekh, grająca na 3 pozycji w drużynie Rosyjskiej mogła w ogóle znaleźć się w tej reprezentacji. W porannym spotkaniu grała tragicznie i nie wychodziły jej żadne, nawet te najprostsze zagrania. PRzed spotkaniem barażowym byłem wręcz przekonany, że zostanie ona zastąpiona przez Olgę Jarkovą (do niedawna kapitan drużyny rosyjskiej), ale z kompletnie niewiadomych mi przyczyn tak się nie stało (może dziewczyny nie chciały robić przykrości koleżance) i to głónie włąśnie tej pani Rosjanki zawdzięczają porażkę w spotkaniu barażowym. Mówi się jednak trudno, Rosjanki już na tych mistrzostwach sobie nie pograją ale w moich oczach drużyna rosyjska i tak zaprezentowała się w przekroju tych mistrzostw bardzo dobrze, szczególnie 18-letnia pani kapitan Ludmiła Privivkova to moim skromnym zdaniem materiał na wielką gwiazdę w przyszłości, kto wie czy nawet nie pokroju choćby Anette Norberg. A ja wraz z tą imprezą stałem się wielkim fanem naszych wschodnich sąsiadek i mam nadzieję, że jeszcze nie raz będę mógł się cieszyć z ich zwycięstw na najważniejszych światowych imprezach.
Ale czas najwyższy przejśc do tego co przed nami, czyli do jutrzejszych spotkań półfinałowych.
I już pierwsze poranne spotkanie będzie z pewnością wielką ucztą dla fanów tej pięknej dyscypliny. Spotkają się w nim zdecydowanie najlepiej i najrówniej grające drużyny tych mistrzostw. Z jednej strony mamy bardzo doświadczoną i obytą na największych światowych imprezach Szwecję na czele z fantastyczną Anette Norberg, z drugiej strony pokarze nam się bardzo młoda i nie posiadająca jeszcze takiego obycia drużyna USA z fantastycznie spisującą się na tych mistrzostwach Cassandrą Johnson. W spotkaniu grupowym Amerykanki uległy Szwecji 4:6 dopiero po dogrywce, a samo spotkanie było niesamowicie wyrównane, co najlepiej świadczy o niezwykle zbliżonym poziomie obu drużyn. Moim zdaniem będzie to niezwykle równy mecz, podobny do tego jaki mogliśmy podziwiać w fazie grupowej, jednakże to doświadczenie i rutyna idących przez te mistrzostwa jak burza Szwedek powinny zatriumfować i to one jako pierwsze zapewnią sobie miejsce w finale. Spotkanie to obstawię z pewnością, jako że naprawdę dośc mocno optyję tu za Skandynawkami, ale z pewnością nie przeznacze na to spotkanie wielkich pieniędzy.
Drugie spotkanie to tak naprawdę rywalizacja dwóch drużyn, które na tych mistrzostwach rozczarowują. Kanada do tego półfinału awansowała z ogromnymi problemami, zaś jeśli chodzi o Norweżki to chyba cud sprawił, że będziemy w ogóle okazję jutro podziwiać je w akcji. Spotkanie grupowe obu tych drużyn miało niesamowity przebieg. Kiedy to po 9 endach Norweżki prowadziły zprzewagą 3 punktów i wydawało się że nic nie jest w stanie odebrać im zwycięstwa z pomocą Kanadyjkom przyszła sama Dordi Nordby, która w 10 i 11 endzie przeszła samą siebie psując nawet najbardziej banalne zagrania, co w konsekwencji dąło zwycięstwo drużyni spod klonowego liścia. Jeżeli chodzi o jutrzejsze spotkanie, to dla mnie wbrew kursom bukmacherów, faworytkami będą jednak Norweżki. Sytuacja wygląda tu nieco podobnie do spotkania Szwecja - USA i w największym skrócie tez można tutaj powiedzieć, że będzie to pojedynek rutyny z młodością, choć ta różnica w tym spotkaniu nie jest aż tak wyraźna jak w przypadku pierwszego półfinału. Dziwią mnie nieco kursy wystawione przez naszych kochanych bukmacherów, jako że chociażby grupowe spotkanie tych drużyn pokazało kto tak naprawde jest lepszy. I wbrew wynikowi tamtego spotkania lepsza i to zdecydowanie była Norwegia, a przecież drugi taki mecz Nordby z pewnością się nie przydarzy. Nie zagram w tym spotkaniu na zwycięstwo Skandynawek, ale niezwykle kusząca wydaje mi się być propozycja B&W w postaci handicapu 2:0 na korzyść Norweżek. Wszak z dużą dozą prawdopodobieństwa można powiedzieć, że będzie to zacięty i wyrównany mecz, no i dobrze mieć to zabezpieczenie na wypadek wygranej Kanadyjek różnica 1 pkt, a kurs na ów handicap (1.95) jest bardzo kuszący i w ofercie niejednego buka to zwycięstwo skandynawek bez żadnych handicapów wyceniane jest na 1.95.
Pozdrawim, tomo
|
Do góry
|
|
|
|
#162378 - 25/03/2005 20:56
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/01/2004
|
Witam, stawialem dzis na Rosjanki i pewien bukmacher (niepowiem ktory) rozliczyl po mojej mysli, tzn sie pomylil. Ciekawe kiedy cofna
|
Do góry
|
|
|
|
#162380 - 25/03/2005 22:00
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/01/2004
|
Mi tez pasuje Szwecja, ale z 2gim typem bym sie nie zgodzil. Norwezki slabo sie prezentowaly, co prawda Kanada miala sporo szczescie, ale uwazam, ze sa zespolem lepszym i rzadziej popelniajacym bledy (co przy partiach z duza liczba kamienia w polu jest bardzo wazne).
Napisalem taka informacje niejako pytanie. Czy innym tez tak rozliczyli?!
|
Do góry
|
|
|
|
#162382 - 25/03/2005 22:46
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/12/2004
|
Quote:
Do tomo (odnosnie tego co pisałes przed meczem Rosja - Norwegia) - Ogladałem mecz Kanady z Norwegia i widziałem co prezentowała Nordby. To co pokazała w ostanich endach hmmmm... pozostawiło niesmak i złe wrazenie, ale ocen jej postawe na grze we wszytkich endach i wtedy moze zmienisz zdanie. W koncu to przewage która w koncówce stracily najpierw jakos tzreba bylo zdobyc.
Ależ absolutnie się z Tobą zgadzam, Nordby to jedna z najlepszych na świecie curlerek i nawet to co wyprawiała w pojedynku z Kanadą nie jest w stanie tego zmienić. Tylko po prostu to zdanie w którym napisąłeś, że Nordby grała cora zlepiej strasznie mi się gryzło z tymi jej wyczynami w 10 i 11 endzie wiadomego spotkania.
|
Do góry
|
|
|
|
#162383 - 26/03/2005 12:43
|
Pooh-Bah
Meldunek: 07/01/2004
|
Obojętnie z kim Szwecja zagra o awans do finału, to trzeba obstawiać przeciw nim !!!! Jak mają grać o stawkę to nie potrafią wykonać prostego rzutu, ręce im się trzęsą a w oczach widać strach. Jak dla mnie 8/10 że Szwecja przegra i nie zdobędzie medalu .
|
Do góry
|
|
|
|
#162386 - 26/03/2005 13:04
|
Pooh-Bah
Meldunek: 07/01/2004
|
Quote:
Szwecja umie grac w meczach o wysaka stawke a jesli ktos ma inne zdanie niech pzesledzi ich wyniki na kilku Mistrzostwach Europy wstecz.
Rozumiem, że mecz który zakończył sie przed chwilą nie był meczem o wysoką stawkę ??? końcówkę zagrały tragicznie, a 2-3 rzuty były FATALNE. Moim zdaniem to wynik stresu i nerwów. W meczu o finał gdzie już nie będzie, żadnej dodatkowej szansy na awans do meczu o złoto stres będą miały jeszcze większy i to moim zdaniem zadecyduje. Wystarczyło popatrzyć na twarze Szwedek w końcowych fragmentach spotkania, jak i zaraz po meczu. One były PRZERAŻONE. Psychiki nagle nie odmienisz, a na takim poziomie właśnie ten element w sporcie jest decydujący.
SZWECJA przegra 8/10
|
Do góry
|
|
|
|
#162393 - 26/03/2005 18:31
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/08/2004
|
1.7 w expekcie,1.6 w unibecie na Szwecję,betawin nie wystawił kursów...
|
Do góry
|
|
|
|
#162395 - 26/03/2005 21:29
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/08/2004
|