Strona 1 z 4 1 2 3 4 >
Opcje tematu
#1617222 - 24/09/2007 23:08 Robimy wino :)
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Postów: 26258
Skąd: Fenway Park, Boston, MA
No wlasnie.

Babcia ma w ogrodzie sporo winogron.
Trzeba by to wykorzystac.

Czy ktos z was robil wlasne wino?

Jesli tak niech sie podzieli spostrzezeniami, bo ja jestem w tym zielony.

Szperalem juz co nieco w necie, ale im wiecej osob podzieli sie wlasnymi doswiadczeniami tym lepiej ;\)

Pozdrawiam

Do góry
Bonus: Unibet
#1617235 - 24/09/2007 23:11 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
Platini Offline
Porucznik

Meldunek: 15/04/2005
Postów: 32699
Skąd: Pers Y Siro Sun Camp
doświadczen nie mam ale moge tego twojego swojaka Lupus spróbowac \:p

Do góry
#1617264 - 24/09/2007 23:17 Re: Robimy wino :) [Re: Platini]
hbr Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/05/2005
Postów: 4417
Skąd: EŁK
a ja moge przetestować czy dobrze wyjdzie.

Do góry
#1617291 - 24/09/2007 23:23 Re: Robimy wino :) [Re: hbr]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Postów: 26258
Skąd: Fenway Park, Boston, MA
Testerem bede ja, wiec jak ma ktos nogi wyciagnac to bedzie to tworca ;\)

Do góry
#1617357 - 24/09/2007 23:51 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
siwy212 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/02/2004
Postów: 3304
Skąd: Rutka-Tartak
Originally Posted By: lupus
Testerem bede ja, wiec jak ma ktos nogi wyciagnac to bedzie to tworca ;\)


Ja robiłem całkiem całkiem wyszło ciut za słodkie ale sponiewierało \:\)

Do góry
#1617361 - 24/09/2007 23:52 Re: Robimy wino :) [Re: siwy212]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Postów: 26258
Skąd: Fenway Park, Boston, MA
Siwy to byl chyba jabol ;\)

Dawaj przepis. \:\)

Do góry
#1617369 - 25/09/2007 00:00 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
gobel Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/10/2005
Postów: 3666
Skąd: Katowice
Jak juz bedziesz mial Lupus to daj znac, wpadne na degustacje tylko tym razem pociagiem \:D

Do góry
#1617394 - 25/09/2007 00:20 Re: Robimy wino :) [Re: gobel]
kazow Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/11/2004
Postów: 7331
Skąd: Warszawa
Lupus siedzisz w Bostonie?

Do góry
#1617612 - 25/09/2007 02:07 Re: Robimy wino :) [Re: kazow]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Postów: 26258
Skąd: Fenway Park, Boston, MA
Originally Posted By: kazow
Lupus siedzisz w Bostonie?


Jeszcze nie, ale kiedys napewno.

Do góry
#1617625 - 25/09/2007 02:12 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
Goget Offline
Tenis Trader

Meldunek: 09/02/2003
Postów: 21438
Skąd: Bahamy
Originally Posted By: lupus
Originally Posted By: kazow
Lupus siedzisz w Bostonie?


Jeszcze nie, ale kiedys napewno.


Jeżeli to twoje największe marzenie siedzieć w Bostonie to może się złożymy chłopaki : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=231104712

Do góry
#1617629 - 25/09/2007 02:14 Re: Robimy wino :) [Re: Goget]
BZYCZEK Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 10/06/2004
Postów: 8023
Skąd: Tu gdzie jest najlepiej
\:D

Do góry
#1617647 - 25/09/2007 02:23 Re: Robimy wino :) [Re: BZYCZEK]
Misza_SB Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/12/2006
Postów: 1735
Skąd: UE
Lupus, a gąsiory masz?

Każdy przepis na wino dobry byleby z cierpliwością i z duszą podejść.

PS. Siwy nic nie robił tylko chlał \:D

Nawal do gąsiorów winogron zasyp cukrem, podlej wodą, dla przyspieszenia wrzuć kawalątek (kawałeczek minimalny bo będziesz miał wino na suficie) drożdży przykryj gazą i obwiąż gumką coby gaza nie odleciała w kosmos. Czekaj aż przestanie buzować (tj. dość długo). Zlej do butelek, nie dokręcaj, bo musi się odgazować. Po roku - trzech jak znalazł. \:\)

Można szybciej - wg mnie bardzo dobrze smakuje przy zlewaniu z gąsiorów - takie pierwsze tłoczenie. \:D

Do góry
#1617659 - 25/09/2007 02:27 Re: Robimy wino :) [Re: Misza_SB]
D@mian Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 05/03/2006
Postów: 9128
Skąd: Kraków
U mnie się wino w dwóch balonach tworzy \:D

Ponoć daje mocnego kopa, jeszcze nie piłem ;\)

Do góry
#1617660 - 25/09/2007 02:27 Re: Robimy wino :) [Re: Misza_SB]
Piecia Offline
podwórkowy attaché

Meldunek: 23/11/2004
Postów: 17060
lepiej może zamiast tak długo czekać na wino , zrób sobie podpiwek ;]

Do góry
#1617671 - 25/09/2007 02:30 Re: Robimy wino :) [Re: Goget]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Postów: 26258
Skąd: Fenway Park, Boston, MA
Originally Posted By: Goget
Jeżeli to twoje największe marzenie siedzieć w Bostonie to może się złożymy chłopaki : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=231104712


Mozesz mi kupic, nie obraze sie \:\)

Do góry
#1617729 - 25/09/2007 02:43 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
ajdam Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/02/2005
Postów: 2504
Robilismy w tym roku w lipcu z wisni, porzeczek i brzoskwin \:\)

Juz nie ma. Z brzoskwin troche chuj... wyszlo. Ale z browarkowa zapojka jakos poszlo.

Rok temu robilem z winogron na pcozatku wrzesnia, ale takie sobie.

Teraz troche bezsensu robic, bo wino musi stac gdzies przez 1,5-2 miesiace w cieplym (25C) i ciemnym pomieszczeniu. Nie wiem jak gdzie teraz takie znajdziesz

Do góry
#1617734 - 25/09/2007 02:45 Re: Robimy wino :) [Re: ajdam]
Piecia Offline
podwórkowy attaché

Meldunek: 23/11/2004
Postów: 17060
pod biurkiem na pewno się znajdzie trochę miejsca ;\)

Do góry
#1617735 - 25/09/2007 02:45 Re: Robimy wino :) [Re: Goget]
Skiper Offline
shaken not stirred


Meldunek: 07/07/2005
Postów: 10769
Skąd: Kraków


!!! DZISIAJ LICYTUJESZ JUTRO SIEDZISZ !!!

\:D

Do góry
#1617791 - 25/09/2007 03:04 Re: Robimy wino :) [Re: Skiper]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Postów: 26258
Skąd: Fenway Park, Boston, MA
Nie mam baniaka, ilu litrowy powiniem kupic?

Do góry
#1617827 - 25/09/2007 03:16 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
zostać modem_MLS Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/09/2006
Postów: 3801
Skąd: Wiadomości: 33333
Originally Posted By: lupus
Nie mam baniaka, ilu litrowy powiniem kupic?


Im większy tym lepszy. 30 litrowy na początek powinien wystarczyć.

Do góry
#1617857 - 25/09/2007 03:30 Re: Robimy wino :) [Re: zostać modem_MLS]
Ludwiczek Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 27/08/2007
Postów: 2004
Lupus - rozlewnia trunkow \:\)

Do góry
#1618191 - 25/09/2007 05:22 Re: Robimy wino :) [Re: Ludwiczek]
Bzyku Offline
Blade Runner

Meldunek: 04/05/2004
Postów: 27145
Skąd: Szczecin
Po skosztowaniu wina Lupusa wszyscy będą wyć jak wilki ;\)

Do góry
#1618309 - 25/09/2007 06:37 Re: Robimy wino :) [Re: Bzyku]
Stalion Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/10/2006
Postów: 2651
Skąd: Ruda Śląska
Powinienes powysylac to wino uzytkownikom forum \:D

Do góry
#1618476 - 25/09/2007 15:48 Re: Robimy wino :) [Re: Stalion]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Postów: 26258
Skąd: Fenway Park, Boston, MA
Wina jeszcze nie ma, a juz jest rynek zbytu.
Zarobie na was

Do góry
#1618478 - 25/09/2007 15:49 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
shane Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/04/2006
Postów: 19172
Skąd: Bydgoszcz, Polska
lupus będziesz ugniatał nogami te winogrona? \:p

Do góry
#1618526 - 25/09/2007 16:28 Re: Robimy wino :) [Re: shane]
Ramzes Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 16/06/2003
Postów: 3208
Swego czasu z kumplami w akademiku robiliśmy wino z .... ryżu \:\)
Paskudne i obrzydliwe w smaku ale poniewierało jak złoto \:\)

Do góry
#1618630 - 25/09/2007 17:49 Re: Robimy wino :) [Re: Ramzes]
blacky82 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/01/2004
Postów: 4183
Skąd: Paslek
jak niby bulgotac przestanie prponuje dodac spirytusu zeby calkowicie zamknac fermentacje a i kopniak wiekszy murowany \:\)

Do góry
#1618677 - 25/09/2007 18:28 Re: Robimy wino :) [Re: shane]
vindom Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/03/2006
Postów: 24366
Originally Posted By: shane
lupus będziesz ugniatał nogami te winogrona? \:p


jak nie Lupus to jego kot będzie

Do góry
#1618687 - 25/09/2007 18:33 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
blacky82 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/01/2004
Postów: 4183
Skąd: Paslek
Originally Posted By: lupus
Wina jeszcze nie ma, a juz jest rynek zbytu.
Zarobie na was


butelki skupujesz juz? \:\)

Do góry
#1618699 - 25/09/2007 18:40 Re: Robimy wino :) [Re: blacky82]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Postów: 26258
Skąd: Fenway Park, Boston, MA
Trzeba twardego tepego tluczka vindom.
Twoja czaszka idealna

Do góry
#1618703 - 25/09/2007 18:41 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
blacky82 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/01/2004
Postów: 4183
Skąd: Paslek
Originally Posted By: lupus
Trzeba twardego tepego tluczka vindom.
Twoja czaszka idealna



hehehe leze pamietaj o spirytusie

Do góry
#1619737 - 26/09/2007 02:24 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
vindom Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/03/2006
Postów: 24366
Originally Posted By: lupus
Trzeba twardego tepego tluczka vindom.
Twoja czaszka idealna


cóż za elokwencja

jeśli twoje wino będzie tak ciężkie jak typ twojego poczucia humoru to tylko pogratulować

Do góry
#1619979 - 26/09/2007 03:16 Re: Robimy wino :) [Re: vindom]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Postów: 26258
Skąd: Fenway Park, Boston, MA
Fuera \:\)

Do góry
#1620128 - 26/09/2007 04:02 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
Eriksson Offline
veteran

Meldunek: 22/08/2007
Postów: 1512
Skąd: Mysłowice
Originally Posted By: lupus
Trzeba twardego tepego tluczka vindom.
Twoja czaszka idealna


bravo za poziom wypowiedzi panie moderatorze

Do góry
#1620152 - 26/09/2007 04:12 Re: Robimy wino :) [Re: Eriksson]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Postów: 26258
Skąd: Fenway Park, Boston, MA
Jose zajmij sie soba, nie wiesz o co chodzi nie wtracaj sie.

Do góry
#1620163 - 26/09/2007 04:16 Re: Robimy wino :) [Re: Ramzes]
codi Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/12/2005
Postów: 5796
Skąd: Ostrow Wielkopolski
Originally Posted By: Ramzes
Swego czasu z kumplami w akademiku robiliśmy wino z .... ryżu \:\)
Paskudne i obrzydliwe w smaku ale poniewierało jak złoto \:\)


Pilem ryzowe i jego jedyna wada, to strasznie smierdzacy zapach \:\) Ale tak to cud miod.

Do góry
#1620192 - 26/09/2007 04:23 Re: Robimy wino :) [Re: codi]
ajdam Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/02/2005
Postów: 2504
z mleczakow kiedys kumpel zrobil, calkiem niezly

ale jak ten koles w szafie w pokoju nie trzyma ubran tylko gasiory to wcale sie nie dziwie

Do góry
#1620207 - 26/09/2007 04:24 Re: Robimy wino :) [Re: shane]
rafal08 Online   karty
Zbanowany

Meldunek: 01/03/2005
Postów: 117169
Skąd: Las Vegas
Originally Posted By: shane
lupus będziesz ugniatał nogami te winogrona? \:p


No a czym ma ugniatać chyba nie jajkami

Do góry
#1648385 - 05/10/2007 16:06 Re: Robimy wino :) [Re: rafal08]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Postów: 26258
Skąd: Fenway Park, Boston, MA
Mam juz baniak, znalazlem u babci w piwnicy, nie wiem ile litrow ale pewnie wiecej niz 20 \:\)
Potrzebuje jeszcze ta rurke co nie? nie wiem jak to sie fachowo nazywa ;\)

Sasiad babci robi wina z jablek etc , pokazywal mi 5 pelnych baniakow
Mowil, zeby nie dodawac drozdzy.

Do góry
#1648401 - 05/10/2007 16:26 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
Misza_SB Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/12/2006
Postów: 1735
Skąd: UE
Rurkę? A co ty bimber pędzisz czy wino szlachetne robisz? \:D

Nie wiem może technika jakaś inna ale w baniakach tych owoce fermentują, wraz z cukrem i wodą, a baniaki te trzeba zasłonić tylko gazą, bo robactwo lubi leźć do tego typu specjałów. No i czekasz... \:\)

Z tymi drożdżami to różnie. Jedni preferują, bo to przyspiesza proces, inni wolą bez...Powodzenia! \:\)

Do góry
#1648408 - 05/10/2007 16:30 Re: Robimy wino :) [Re: Misza_SB]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Postów: 26258
Skąd: Fenway Park, Boston, MA
Co powiesz na ten sposob?


Robimy wino z winogron :

Czerwone winogrona zbierane na Podbeskidziu w połowie października są odpowiednie. Charakteryzowała je niezbyt wysoka zawartość cukru, około 120g/l. Z tego wynikało, że nie ma możliwości zrobić z nich typowego wina gronowego, trzeba było dodać cukru i w celu obniżenia kwasowości, dolać wody.
(Rys.1)

Poszczególne etapy :

1). Należy oddzielić szypułki od gron.

2). Potem należy rozdrobnić winogrona na miazgę(moszcz), (używając tłuczka do ziemniaków, miksera lub wiertarki ze specjalną końcówką, np. stali kwasoodpornej (szlachetnej, nierdzewnej).)(Rys. 2)
... Moszcz z czerwonych winogron (jak i z innych owoców) bardzo lubi pryskać w czasie rozdrabniania, plamiąc ubranie i w ogóle wszystko wokół.

3). (Rys.3)Do takiej właśnie pulpy, jak na zdjęciu, dodjemy wrzątku, w celu wybicia dzikich drożdży i bakterii, a po ostudzeniu zaczyny drożdżowego "Burgund". Nakrywamy wiaderko ściereczką i postawiamy w ciepłym miejscu i tak to sobie stało z 12 godzin, aż tu nagle... (Rys.4)...nagle zaglądam pod ściereczkę i widzę, pulpa zafermentowała. Na jej wierzchu pojawiły się części stałe, które koniecznie trzeba było zamieszać, bo miały wielką ochotę opuścić wiaderko.Tak wygląda sytuacja, gdy prowadzi się fermentację w miazdze, niezależnie od rodzaju owoców. Zawsze trzeba być w pogotowiu, by zamieszać zawartością wiaderka. Na wszelki wypadek, na noc, można włożyć wiaderko do wanny.(Rys.5), gdzie widać, jak po zamieszaniu pulpą, wydziela się CO2, który to spowodował u pulpy chęć wyjścia z wiaderka.

4). Po kilku dniach fermentacji w miazdze, przyszła pora na oddzielenie moszczu od części stałych. (Rys,6) Ciecz o wyglądzie zabielanego barszczu i niezbyt piękne wytłoki. Wytłoki zostały wyrzucone, jako rzecz bezwartościowa dla winiarza, natomiast ciecz, pomimo niezbyt pięknego wyglądu, była już gotowym do doprawienia moszczem. Dodajemy do niej odpowiednią, wyliczoną ilość cukru (oczywiście w postaci syropu - czyli roztworu wodnego), pożywkę w ilości 4g na 10l wina, uzupełnić wodą i przelać do baniaka, który po zamknięciu rurką fermentacyjną (Rys.7) umieścić w pokoju, gdzie temp. w mieszkaniu wyn. ok.22-24oC. Po kilku dniach bardzo burzliwej fermentacji przenieść wino do pokoju, w którym panuje zwykle trochę niższa temperatura (około 19-20oC), by w spokoju dokończyło fermentację.

5). A kiedy się stwierdzi, że wino już zakończyło fermentację, wtedy trzeba będzie ściągnąć je po raz pierwszy znad osadu. Najlepiej, gdy z rurki fermentacyjnej będzie wychodzić mniej niż jeden bąbelek na minutę, albo po 6 tygodniach od rozpoczęcia fermentacji, zależy co będzie pierwsze... Po jakimś czasie, gdy znowu na dnie pojawi się osad, znowu ściągnąć wino znad osadu i czynność tę powtarzać jeszcze kilkakrotnie, aż wino stanie się zupełnie klarowne i nie będzie zrzucać osadu.

6). Wtedy można już napełnić nim butelki, zakorkować i wynieść do piwnicy, gdzie poleży jeszcze parę dni, by móc rozkoszować się wspaniałym bukietem domowego wina.

Do góry
#1648415 - 05/10/2007 16:41 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
Misza_SB Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/12/2006
Postów: 1735
Skąd: UE
Przyznam, ze niesamowicie laboratoryjny przepis Lupus ;\)

W sumie to na jedno wychodzi, u mnie robiliśmy to tak że wrzuciliśmy do baniaków winogrona (całe bez miażdżenia), cukier, wodę, ociupinkę drożdży, gaza na baniaki (muszki-pijaczki), i czekać czekać czekać...

Do głowy by nam nie przyszło wyciągać to po czasie liczonym w godzinach. Dopiero jak skończyło fermentować (proces ten widać, słychać i czuć szczególnie jak zbyt agresywnie fermentacja nastąpi, wtedy winko ucieka wierzchem ;)) przelewa się odcedzając do butelek. I jakby jeszcze zapomnieć o tych butelkach na rok (jak u mnie na trzy lata) to wtedy będzie bukiet \:\)

Ale z tą pulpą to pewnie i lepiej i szybciej aczkolwiek tak nie widziałem więc nie będę tego sposobu oceniał.

Oj Lupus smaku robisz od rana na winko...

Do góry
#1649271 - 05/10/2007 23:22 Re: Robimy wino :) [Re: Misza_SB]
boozieee Offline
addict

Meldunek: 11/09/2007
Postów: 562
Jak 13sto latek moze wino robic?

Do góry
#1649282 - 05/10/2007 23:26 Re: Robimy wino :) [Re: boozieee]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Postów: 26258
Skąd: Fenway Park, Boston, MA
Czesc Filemon \:\)

Do góry
#1649320 - 05/10/2007 23:36 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
boozieee Offline
addict

Meldunek: 11/09/2007
Postów: 562
??
Kolegow szukasz

Do góry
#1687886 - 18/10/2007 00:32 Re: Robimy wino :) [Re: boozieee]
Piecia Offline
podwórkowy attaché

Meldunek: 23/11/2004
Postów: 17060


tylko 59.99 za sztukę ;\)

Do góry
#1688133 - 18/10/2007 01:14 Re: Robimy wino :) [Re: Piecia]
phenomenon Offline
veteran

Meldunek: 26/01/2005
Postów: 1327
Skąd: Łódź
Originally Posted By: Piecia
tylko 59.99 za sztukę ;\)

za tą małą butlę czy za to w tle?

Do góry
#1688350 - 18/10/2007 01:50 Re: Robimy wino :) [Re: phenomenon]
Piecia Offline
podwórkowy attaché

Meldunek: 23/11/2004
Postów: 17060
za małą

Do góry
#1688365 - 18/10/2007 01:53 Re: Robimy wino :) [Re: Piecia]
Misza_SB Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/12/2006
Postów: 1735
Skąd: UE
Originally Posted By: Piecia
za małą


A na co nam mała???

Do góry
#1688426 - 18/10/2007 02:04 Re: Robimy wino :) [Re: Misza_SB]
Piecia Offline
podwórkowy attaché

Meldunek: 23/11/2004
Postów: 17060
dobra spokojnie , Lupus zapewniał mnie iż ma buteleczkę już więc spokojnie Panowie \:\)

Do góry
#1689968 - 18/10/2007 08:01 Re: Robimy wino :) [Re: Piecia]
czepek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/05/2003
Postów: 4543
Skąd: Olkusz
u mnie ojciec jak zrobi jabko ;p to nie ma mocnych ;]

Do góry
#1690249 - 18/10/2007 17:48 Re: Robimy wino :) [Re: Piecia]
phenomenon Offline
veteran

Meldunek: 26/01/2005
Postów: 1327
Skąd: Łódź
Originally Posted By: Piecia
za małą

mała butla w tej cenie to bandyctwo, w Łodzi w markecie taka stoi bodajże po 15 zl

Do góry
#1690719 - 18/10/2007 21:21 Re: Robimy wino :) [Re: phenomenon]
paczanga Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 13/04/2003
Postów: 1658
Skąd: gliwice
witam


Wina u mnie w domu są robione od wielu lat, w smaku są fantastyczne. Przepis jest prosty : na baniak 40 litrowy daje się 10 kilogramów cukru, 10 kilogramów owoców.

Owoce należy wydrylować ( mowa o wiśniach ) cukier należy rozpuścić w wodzie dość dokładnie, najlepiej w takiej, którą można zdobyć w hipermarketach w butlach 5 litrowych, wszystko tak się zostawia w butli aż przestanie buzować - trwa to różnie- nie dodaje się już więcej nic, ani spirytusu, ani drożdży itp.

Wino jest pyszne, nie ma żadnego dziwnego posmaku, jest dość mocne i uwielbiają je kobiety, choć nie tylko \:\)

pozdrawiam

Do góry
#1697945 - 20/10/2007 23:45 Re: Robimy wino :) [Re: paczanga]
Skull Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 21/04/2004
Postów: 1804
Skąd: DiaBłystOK
Odnośnie wina to tegoż roku sam robilem winko i nie narzekam, wyszło wyśmienite ale mam uraze do ów trunku...

Zrobiłem tak, mam galonik ok. 15l i do niego dodałem tak ok. w 1/3 wiśni i pestek, oczywiście nie chciało się wszystkich drylowac. Zagotowalem ok. 8l wody i rozpuściłem w nim 4kg cukru, kiedy woda ostygła wlałem ją do galonika gdzie już były wisnie. Po 2-3 tyg. dodałem paczuszke drożdży winnych z pożywką i dosypałem niecały kg. cukru. Postało jakieś 6-7 tyg. i przecedziłem je raz, jak narazie \:\) . To taki przepisik na oko, winko wyszło lecz może troszki przy słodkie, ale ważne że grzeje \:\)

Do góry
#1698547 - 21/10/2007 01:33 Re: Robimy wino :) [Re: Piecia]
Valverde Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/11/2005
Postów: 15207
Skąd: Allenstein
U mnie niemal identycznie robi się winko. Butla(e), owoce, cukier, kapke drożdzy do wina (nie takich zwyklych jak do ciasta), rurka i sobie winko pyka, pyka.... Później rozlewamy do butelek (które lepiej nie dokręcać w celu odgazowania) tudzież robimy destylacik (coś na wzór węgerskiej palinki)


Lupus jak będziesz robił winiawę na masową skalę trza się zatroszczyć o nazwę...

Proponuję "Taste of Fenway" albo trywialnie "Home Run"

Do góry
#1773829 - 13/11/2007 06:25 Re: Robimy wino :) [Re: Valverde]
Misza_SB Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/12/2006
Postów: 1735
Skąd: UE
Jak postępy? Szumi wino?

Czy już Lupus opędzlowałeś winiacza? \:\)

Do góry
#1777388 - 14/11/2007 17:31 Re: Robimy wino :) [Re: Misza_SB]
Spoon82 Offline
journeyman

Meldunek: 14/04/2007
Postów: 67
Hehe patrzę a tu temat o winie.Przypomniała mi się historia jak w wojsku z kumplami wpadliśmy na pomysł żeby wyprodukować wino :).Był to mój pierwszy raz.Jako,że byłem kucharzem w wojsku to nie mialem żadnych problemów z załatwieniem stuffu :).Niestety nie dysponowaliśmy profesjonalnym sprzętem do produkcji i nre mieliśmy zielonego pojęcia o wytwarzaniu tego napoju więc zaimprowizowaliśmy.Pod ręką były mandarynki \:\) i wlaśnie z tego owocu powstalo nasze winko.Więc stworzyliśmy zaprawę z wody i cukru zalaliśmy mandaryny w sloiczkach po dżemie i do naszej sauny :).Sauna nazywaliśmy starą kotlownię w ktorej temperatura była bardzo wysoka a parowało,że hoho.W takich warunkach nasze winiacze czekały na spożycie bardzo długo.Po jkaichś trzech tygodniach przypomnieliśmy sobie co mamy w saunie.Ku naszemu ździwieniu po usunięciu grzybka z wierzchu winko nieźle rozgrzewalo jak na towar dojrzewający tylko 3tygodnie :)Kiedyś mialem zamiar sobie kupic baniaka i coś wyprodukować,ale ostatnimi laty wycofałem się z biznesu winnego :P.

Do góry
#1777406 - 14/11/2007 17:37 Re: Robimy wino :) [Re: Spoon82]
Misza_SB Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/12/2006
Postów: 1735
Skąd: UE
"Grzybka"? \:D ostro

Do góry
#1777411 - 14/11/2007 17:43 Re: Robimy wino :) [Re: Misza_SB]
Spoon82 Offline
journeyman

Meldunek: 14/04/2007
Postów: 67
no ten osad \:D przecież pisałem,że to była amatorska produkcja \:\)

Do góry
#5135621 - 08/01/2012 23:53 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Postów: 26258
Skąd: Fenway Park, Boston, MA
Slodkie wyszło, ale bedzie dobrze

Ktoś robił jeszcze wino w minionym sezonie?

Do góry
#5137090 - 10/01/2012 01:29 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
Coronach Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/06/2003
Postów: 4406
Skąd: Szczecin
Ja się bardziej wn nalewkach specjalizuję i muszę przyznać, że dopóki nie zacząłem to nie wiedziałem ile to frajdy sprawia wink a produkcja w sumie trochę mniej kłopotliwa od wina, tyle że bardziej kosztowna. Teraz trochę już nie pora na owoce ale mam nastawioną żenichę kresową (z dzikiej róży, miodu i ziół) a jak już rozleje do butelek, to nastawiam żurawinową i dodatkowo krupnik.

Smak i satysfakcja gwarantowana, najprostsza, najłatwiejsza i niezmiernie pyszna jest na malinach, i bardzo szybko jest gotowa, bo około 3-4 tygodni wystarczy i można pić, choć jak poleżakuje to nabiera smaku

Do góry
#5158604 - 20/01/2012 03:50 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Postów: 26258
Skąd: Fenway Park, Boston, MA
Mozesz dac sprawdzony przepis? smile

Do góry
#5163777 - 22/01/2012 06:22 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
Coronach Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/06/2003
Postów: 4406
Skąd: Szczecin
Przepisów to mnóstwo mam i znam, teraz trochę kiepski sezon na nalewki, bo z mrożonek albo suszu trzeba lecieć wink

malin nie ma, róży nie ma, musiałbyś napisać na co byś chciał, bo ja sprawdzonych przepisów to mam kilkanaście wink

ale zimą to raczej nic nie nastawiam, poza krupnikiem (a to nie każdy lubi)

żurawinówkę na mrożonce będę robił pierwszy raz więc nie wiem jaki efekt będzie wink

Do góry
#5186066 - 02/02/2012 02:07 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Postów: 26258
Skąd: Fenway Park, Boston, MA
Przepis zawsze możesz dać.
Teraz niby jechalem wg przepisu sprawdzonego, ale i tak byla obawa czy cos poszlo nie tak i czy sie winko nie zepsuje.

Poki co jest wszystko ok, slodkie wyszlo, ale calkiem mocne.
Bedzie dobry melanz grin

Do góry
#5192685 - 05/02/2012 17:02 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
Baqu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/09/2004
Postów: 26931
Skąd: ‎Mindfields
Jak zrobić grzaniec z wina, grzaniec z rumem lub gorzką żołądkową. Przepisy ekspresowe.

http://racjonalne-oszczedzanie.blogspot.com/2012/02/jak-zrobic-grzaniec-z-wina-grzaniec-z.html

Do góry
#5192708 - 05/02/2012 17:12 Re: Robimy wino :) [Re: lupus]
Danielsan Offline
tkliwy nihilista

Meldunek: 18/06/2006
Postów: 19492
Skąd: Bednary / Poznań
5 kg owocow dzikiego bzu, 2 kg winogron ciemnych, 3,5 kg cukru, paczka drozdzy winiarskich, woda

bez koniecznie zagotowac przed dodaniem winogron i cukru - intensywna fermentacja trwa okolo 2 tygodni, potem po 6 tygodniach wino gotowe do rozlewania.

geste, intensywnie ciemne, pyszne.

enjoy toast

Do góry
Strona 1 z 4 1 2 3 4 >

Moderator:  Biszop, rafal08 

Kto jest online
6 zarejestrowanych użytkowników (rafal08, Sensei, forty, $-man, ElNinho[mmdea], alfa), 1304 gości oraz 11 wyszukiwarek jest obecnie online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
24780 Użytkowników
105 For i subfor
51062 Tematów
5801299 Postów

Najwięcej online: 5410 @ 06/10/2024 14:47