#1488728 - 13/08/2007 17:29
Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy
[Re: dardaw]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/02/2006
|
Fajnie że coś ruszyło w temacie Jak będę miał więcej czasu to wniosę coś wartościowego do dyskusji. Narazie w wakacje delikatnie zerkam tylko na rynki. Dylu - dobry pomysł z założeniem tematu, tylko tak jak napisał Dardaw przydałoby się parę słów czemu wchodzisz i dlaczego zamykasz pozycję. O kursach nie wspomnę Pozdrawiam Adrian
|
Do góry
|
|
|
|
#1488829 - 13/08/2007 18:10
[Re: (J)]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/02/2006
|
Tak na szybkiego M5 EUR/JPY Długa 161.47 0.1 L S/L 161.24 Zobaczymy co z tego będzię
|
Do góry
|
|
|
|
#1491144 - 14/08/2007 04:38
[Re: (J)]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 14/03/2003
|
Może ktoś otworzy temat i tak lub podobnie będzie zapisywał swoje transakcje (oczywiście z uzasadnieniem). Piszę sie na to. Zostawię na rachunku coby się nie myliło ze 2 tys i mogę sie pobawić.Spróbuje w kilka miesięcy zarobić powiedzmy na bryczkę średniej klasy.Oczywiście nową.Dwie,trzy transakcje tygodniowo na wyprzedanym lub wykupionym rynku.Wszystko jak najbardziej w realu.Temat na forum dodatkowo zmotywuje do dobrej roboty.Jest szanse że sie uda.A jak nie wyjdzie to trudno, spróbuje jeszcze raz z wyzszym kapitałem początkowym, będzie wtedy krótsza droga.
|
Do góry
|
|
|
|
#1491185 - 14/08/2007 04:46
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/11/2004
|
Witam,
Zalozylem testowe konto w XTB. Pierwsza proba - sprzedalem JPY/USD i za kilkanascie minut odkupilem z 2 punktowym zyskiem. Patrzylem na linie ADX tak jak Dardraw napisal i korelacje indeksow w USA z kursem. Zysk nie wielki ale widze, ze od strony technicznej nie jest to skomplikowane. Jutro musze doczytac jak sie otwiera rachunek i chyba sprobuje pograc na prawde za jakis czas.
WojtekK
|
Do góry
|
|
|
|
#1491461 - 14/08/2007 05:52
|
Pooh-Bah
|
Na pewno zanim zaczne handel na prawdziwym koncie musze sporo poobserwowac i sie nauczyc. Nie wiem nawet czy w ogole sie zdecyduje ale wydaje mi sie to bezpieczniejsze niz GPW ostatnio gdzie sytuacja w USA wplywa na nasze kursy bardziej niz cokolwiek innego. Zobaczymy. Z AT jest ten problem, ze im wiecej wskaznikow bierze sie pod uwage tym trudniej sie zdecydowac bo zwykle znajda sie takie ktore dadza dwa rozne sygnaly. Szczegolnie jak sie spojrzy w roznych przedzialach czasowych. Zastanawiam sie nad gra przed danymi w USA na przyklad. Tj zakadam, ze dane beda gorsze niz prognoza i USD spadnie - zajmuje pozycje i ustawiam krotki stop gdyby nie byly gorsze. Sprobuje jutro tak zrobic.
WojtekK
|
Do góry
|
|
|
|
#1492120 - 14/08/2007 15:43
[Re: miglanc]
|
enthusiast
Meldunek: 28/12/2002
|
Dardaw - to taka moja patologia ,że zbyt szybko tne zyski, to nie było już pierwszy raz. Co do stopa to nie mogłem go przesunąć na tyle aby zamknąć pozycję z jakimś zyskiem. Zamknąłem pozycję w momencie gdy jeszcze nie doszło do zwały , kurs mocno zanurkował i zatrzymał się na chwilę w okolicach ostatniego dołka poczym zawrócił. Mam mały rachunek a jedna z zasad mówi aby pilnować go jak oka w głowie..
Nowy WK - zobacz na wykres godzinowy , można tam naliczyć 5 płaskich szczytów po każdym kurs spadał.. Dodatkowo często dochodzi do fałszywego wybicia tuż przed spadkiem.
Co do kupna to teraz się wydaje dobry moment ale osobiście dziś sobie odpuszczam
|
Do góry
|
|
|
|
#1492132 - 14/08/2007 16:18
[Re: miglanc]
|
enthusiast
Meldunek: 28/12/2002
|
Oj chyba bardziej prawdopodobne bedą jednak dalsze spadki.. Fajnie dardaw ,że też postanowiłeś pokazać swoją grę. Ja zacznę prwdopodobnie w czwartek.
|
Do góry
|
|
|
|
#1493120 - 15/08/2007 01:03
[Re: Dylu]
|
Pooh-Bah
|
Poprosze o lopatologiczne wytlumaczenie jak w XTB zmienic wartosc SL? Probowalem przed chwila zlozyc zlecenie USD/JEN kiedy po spadku przebije 118 (tj. po 18,04) z SL na 117,96 ale nie umialem :-( - to juz doczytalem: http://www.xtb.pl/strona.php?p=179&mm=69Pomysl z gra "pod dane USA" skonczyl sie strata przy SL. Obserwujac to co sie dzisiaj dzialo trzeba by grac pod reakcje amerykanskiej gieldy na dane a nie samych futow. I pewnie lepiej unikac momentow, ze podawane jest kilka danych tego samego dnia. Zaczyna mi sie podobac ale nie wiem czy sie zdecyduje na gre za prawdziwa kase bo wyglada na to, ze jest to zbyt wciagajace ;-) WojtekK
|
Do góry
|
|
|
|
#1495717 - 15/08/2007 23:04
[Re: nowy WK]
|
stranger
Meldunek: 10/08/2007
|
Ja oczywiście nie wytrzymałem na mojej krótkiej pozycji USD/CAD. Gdy sie obudziłem następnego dnia i zauważyłem, że kurs wcześniej przekroczył już poziom 1.06, szybko zamknąłem z miłą stratą jedynie 20 pkt. W tym tygodniu "dziobię" sobie na EUR/JAP i CAD/JAP. Puszczam krótką pozycję, ze ST i TP na 30 i jakoś mi się udaje. Teraz jednak chyba nieco odpuszczę. Poziom 157 na EUR/JAP wygląda na cięzki do przebicia. Wypisują, że dość dużo TP ustawionych jest na tym poziomie. Ale jeśli Dow dalej będzie leciał w dół, bez jakiegokolwiek odbicia to 157 pęknie jak bańka (albo i nie jak to na walutach):).
Ja gram na forex.com. Chyba jedyny argument to przyzwyczajenie. Coś co mi odpowiada, to podawane na bieżąco informacje, nie tylko gospodarcze, ale także w stylu "bank ze wschodniej europy sprzedaje właśnie duża ilość yen'ów" itp.
Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#1496998 - 16/08/2007 03:54
[Re: nowy WK]
|
Pooh-Bah
|
Poprosze o lopatologiczne wytlumaczenie jak w XTB zmienic wartosc SL?
WojtekK Na dole w zakladce handel wybierasz którą otwartą pozycje chcesz zmienić,klikasz w nią i wyskakuje nowe okienko.W oknie tym ustawiasz na "modyfikuj" i już możesz przesuwac stop jak i poziom zamkniecia.
|
Do góry
|
|
|
|
#1497032 - 16/08/2007 04:03
[Re: Bebu]
|
Pooh-Bah
|
.... ale także w stylu "bank ze wschodniej europy sprzedaje właśnie duża ilość yen'ów" itp.
Pozdrawiam
No to czemu sie nie podzielisz takimi rewelacjami.Moglbyś machnąć choc jedno zdanko o tym na forum.
|
Do góry
|
|
|
|
#1497536 - 16/08/2007 05:49
|
stranger
|
To akurat są informacje podawane po fakcie, które w pewien sposób tłumaczą nagły, niespodziewany ruch na walutach. Zdecydowanie bardziej interesujące są te o dużej ilości TP lub SL ustawionych na określonych pozycjach. Tutaj akurat dzisiaj bardzo przydatna była dla mnie informacja, że pokonanie poziomu 117,60-65 USD/JPY w górę będzie bardzo trudne. Myślę jednak, że lepiej takie informacje wysyłać ewentualnie na skype lub cos takiego.
|
Do góry
|
|
|
|
#1497567 - 16/08/2007 05:59
[Re: Bebu]
|
stranger
|
Przy takich ruchach jak w obecnym tygodniu zdecydowanie przychylam się do "skalpowania". Otwieram pozycję, i jeśli jest już około 10 pipsów na plus ustawiam SL na 0 i ewentualnie zamykam przy +18 do 20. Jak do tej pory daje rezultaty. Oczywiście gdybym pozostał na dłużej byłoby zdecydowanie lepiej, ale ryzyko zdecydowanie większe i nie łamię podstawowej zasady "nie bądź zbyt chciwy". Pozdrowienia dla wszystkich fx'ów.
|
Do góry
|
|
|
|
#1498273 - 16/08/2007 19:53
[Re: rivex]
|
stranger
|
AUD/YEN w swoim minimum był 650 pipów poniżej dzisiejszego otwarcia.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|