Hehe, siwylubin wymieniłeś całą kolejkę, a ja aż takim ekspertem nie jestem, żeby poprawnie wytypować wynik 7 spotkań.
Z całej kolejki staram się wybrać 1-2 pewne mecze o ciekawych kursach i na nich się skupiam, a pozostałe odpuszczam.
Ponieważ wkrótce wyjeżdżam, będę dopiero po południu, więc tak na szybko przegląd obecnej kolejki:
Najpewniejszy wydaje się mecz Sparty z Kladnem, inna sprawa, że kurs 1,4-1,45 trochę niski... Mimo, iż nadal 4 graczy Sparty jest kontuzjowanych, to ostatnio kilku powróciło i tak prawdę mówiąc mecz z Karlovymi Varami powinna wygrać. Widziałem skróty ostatniej kolejki, praska drużyna przez całe spotkanie przeważała, a ostatniego gola straciła w końcówce już po wycofaniu bramkarza. Teraz sądzę, że nie będzie miała problemów z pokonaniem (być może nawet wysokim) przeciętnego Rabatu Kladno.
Innym ciekawym meczem jest dla mnie: České Budějovice - Vítkovice
1 @ 2,05.
Budějovice w ostatniej kolejce przegrały po dogrywce z silnym Zlinem, jednak w przekroju całego spotkania były drużyną lepszą. Widać było, iż powrót Fadrneho zdecydowanie pomógł całej drużynie. Można oczywiście dywagować i pojawiają się w Czechach takie głosy, że ponieważ głównym sponsorem Extraligy jest jeden z większych czeskich bukmacherów, ten, jak i poprzedni mecz Zlina (także przegrany u siebie) był ustawiony, ale ja do końca nie wierzę w te spiskowe teorie.
Zlin rzeczywiście w trzeciej kwarcie dość mocno cisnął, ale Budějovice umiejętnie się broniły i wywalczyły 1 punkt na trudnym terenie. Myślę, że ich ostatnia pozycja w tabeli Extraligy niezbyt dobrze odzwierciedla obecną siłę zespołu, który powinien odnieść zwycięstwo nad osłabionymi Vítkovicami, w których nadal nie zagra 4 graczy z podstawowego składu.
Co do innych meczów, to ja ich nie ruszam, po tym co ostatnio pokazuje Zlin wydaje się, że w meczu na szczycie Pardubice powinny odnieść łatwe zwycięstwo, ale tutaj przestrzegam, że nadal są bez Lubiny i Janecka, a występ kolejnych dwóch graczy stoi pod znakiem zapytania. Kurs 1,60 jak dla mnie więc zdecydowanie nie do grania.
Podobnie jak 1,65 na Třinec, który będzie grał bez Skořepy (najskuteczniejszy gracz zespołu wg punktacji kanadyjskiej), a Plzeň po zmianie trenera (co zawsze przynosiło w przypadku czeskich drużyn hokejowych pozytywne efekty) tak łatwo ograć się nie dadzą. Poza tym Třinec miał dziś w nocy 4 godzinną podróż z Pragi, co dodając do tego trudny wczorajszy mecz może się nieco odbić na sile zespołu. Dla mnie to spotkanie więc także z typu: no bet.
Pozostałych meczy również nie ruszam, ale jeśli miałbym się zabawić, to Vsetín wygra z Orłami ze Znojma, Liberec wygra lub zremisuje ze Slavią, a będący ostatnio w kryzysie Litvínov przegra z Karlovymi Varami.
Miało byc krótko, a wyszło tego całkiem sporo, mam nadzieję, że komuś się przydadzą te moje "wypociny" i że nie popełniłem zbyt wielu błędow stylistycznych, które mimo ukończenia studiów w Polsce jeszcze zdarza mi się robić.
Język czeski jest jednak zdecydowanie prostszy.