Strona 1 z 2 1 2 >
Opcje tematu
#1475562 - 10/08/2007 00:14 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007]
drfocus Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/03/2006

Zapraszam do dyskusji

Do góry
Bonus: Unibet
#1475587 - 10/08/2007 00:18 Re: 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007] [Re: drfocus]
antyfutbol Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/09/2005
10/08 19:00 Ruch Chorzów - Zagłębie Sosnowiec

W piątek dojdzie do świętej wojny, a mianowicie hanysy zagrają z gorolami z Sosnowca. W ostatnich 2 sezonach Ruch nie wygrał z Zagłębiem i na pewno będą chcieli się przełamać. Goście w tym sezonie nie zdobyli punkty, grają słabo. Ponadto wiadomo, że za rok spadną, więc o u niektórych piłkarzy mogą być problemy z motywacją. Jednak na pewno takiego problemu nie będzie u rodowitych gorali, dla których będzie to wyjątkowe spotkanie. W drużynie gospodarzy na pewno nie zagra Jezierski, który jak dotąd grał dobrze, strzelił bramkę i zaliczył asystę. Pod znakiem zapytania stoi występ Balaza, który także spisywał się przyzwoicie. W drużynie gości nie zagra Skrzypek. W tym zespole jednak spodziewam się większych korekt w składzie, bowiem słabo grają Gawęcki, Berliński, nie zachwyca Bagnicki, więc możliwe, że zamiast nich zagrają zmiennicy. Faworytem tej potyczki są gospodarze, jednak odpuszczam to spotkanie, bowiem jest zbyt dużo niewiadomych, co do wyjściowych składów. Goście mogą spodziewać się dużego dopingu, ponieważ ma być aż 2 000 przyjezdnych kibiców. Skandalem jest to, że kibice gości mają tańsze bilety niż gospodarze.

Do góry
#1476408 - 10/08/2007 03:11 Re: 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007] [Re: antyfutbol]
antyfutbol Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/09/2005
10/08 20:00 Wisła Kraków - Korona Kielce

Po wspaniałym starcie, Wisła Kraków gościć będzie Koronę Kielce. Wiślacy w pierwszym swoim meczu po doskonałej grze wygrał na wyjeździe z mistrzem Polski, Zagłębiem Lubin. Doskonale spisali się sprowadzenie w przerwie: Niedzielan i Kosowski, którzy jednak narazie nie są przygotowanie na pełne 90 minut gry. Na szczególne uznanie zasługuje ten drugi, który szalał na prawym skrzydle, stwarzając sytuacje dla swoich kolegów i samego siebie. Powoli do formy wraca Paweł Brożek, który strzelił bramkę na szalę zwycięstwa. Obrona "Białej Gwiazdy" też spisywała sie bez zarzutu, na przedpolu wszystkie piłki wyłapywał Pawełek. Korona znacznie poprawiła swoją grę, wygrywając z Lechem 1:0. Bardzo dobre zawody rozegrał wtedy Edi i Świerczewski. Korona zmarnowała w tym meczu sporo okazji, jeśli chcą nawiązać walkę z Wiślakami, muszą być zdecydowanie skuteczniejsi. Gospodarze podejdą do tego spotkania bez żadnych osłabień, natomiast w drużynie gości nie zagrają kontuzjowani Gajtkowski i Kaczmarek. Trener Wisły, Skorża zapowiada niespodziankę w składzie. Moim zdaniem w wyjściowej jedenastce zagra czeski pomocnik Jirsak,a zmieni on kogoś z dwójki Cantoro, Sobolewski (jest znany z "gorącej" głowy, lubi łapać głupie kartki). Zapowiada się nam dobre widowisko z dominacją zespołu gości. Myślę, że mieszanka doświadczenia i młodości jest gwarantem pewnego zwycięstwa gospodarzy.

Do góry
#1476448 - 10/08/2007 03:31 Re: 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007] [Re: drfocus]
rene Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 25/01/2006
Originally Posted By: drfocus

Zapraszam do dyskusji

No niestety, dla Korony, ale o punkty w Krakowie będzie bardzo ciężko. Wisła jest na fali i najprawdopodobniej zagra bardzo dobre zawody. Jeśli tak się stanie, to wygra mecz i zainkasuje 3 punkty. W ekipie Białej Gwiazdy szczególnie bardzo dobrze prezentuje się formacja defensywna. Poza tym Wisła b. dobrze wypadła jako zespół. O ile Kosowski rozegrał świetny mecz, to ja nie wiem, skąd takie pochwały pod adresem Niedzielana. Czyżby zaważyła na tym "stasiakowa" asysta \:D
Wtorek niczego wielkiego nie pokazał.
Bolaczką Wisły jest nadal skuteczność i tu upatrywałbym szans dla Korony
U złocisto-krwistych nie przekonuje mnie obrona, choć z Lechem było lepiej niż z Bełchatowem.
W drugiej linii będzie sporo walki - Cantoro, Sobolewski vs. Hermes, Świerczewski
Oby zagrał Bonin, to będzie jeszcze ciekawiej, bo Sasin jest pomimo wszystko gorszy.
Bardzo podobał mi się Edi i to nadzieja dla Korony
Pozostali napastnicy prezentują się już gorzej, obojętnie kto wyjdzie
Trzeba zwrócić też uwagę na H2H oraz na to, że Skorża ma pod górę na własnym boisku.
Wisła powinna wygrać, ale kurs trochę niski

W drugiem meczu faworytem jest Ruch. Sosnowiec co prawda w Poznaniu wypadł nieżle, ale popłynął i tak. W następnym meczu była już nędza i z taka grą Sosnowiec po rundzie jestennej moze nie wyjść spod kreski \:D i być na minusie
Ale takie mecze beniaminków typu hanysy - gorole chyba nie warte są gry.

Do góry
#1476591 - 10/08/2007 04:01 Re: 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007] [Re: rene]
drfocus Offline
Carpal Tunnel

To ja na początek odniosę się do meczów jak wy to piszecie hanysy-gorole. Niby na papierze bez problemów powinni wygrać Niebiescy jednak patrząc na H2H już wcale nie wygląda to tak rewelacyjnie, ale jak to się mówi biednemy wiatr w oczy \:D . Degradacja, ujemne punkty i do tego jeszcze tracą bramkę w 90' . Znając życie teraz czas na jakiegoś swojaka. Zagłębie chce być jak matka Teresa i karze wszystkich pokolei i uśmiecha się do leśnych dziadków z miodowej, że moze jednak zmianią zdanie - kto wie mają nato 9 miesięcy. Ogólnie mecz NO BET w końcu gdzieś gorole muszą punkty zdobywać.
P.S. michael89 - nie wiem co to za bzdurne informacje masz, że wielki skandal jeśli chodzi o bilety, bo nie wiem czy wiesz (a z tego co widze nie wiesz) to jest przepis, że kibice przyjezdni nie zależnie gdzie jadą cena biletów jest zawsze TAKA SAMA - 15 PLN

Co do meczu najwspanialszej drużyny na świecie, która jedzie spotkać się z drużyną Wisły Kraków to niestety muszę podzielić zdanie, że Korona ma małe szanse na zwycięstwo, ale bez przesady kursy 1.50 na krakowian to śmiech. Moim typem na ten mecz jest typ, że obie drużyny strzelą Korona w meczu z Lechitami oddała 25 strzałów Wisła bodajże 19 w meczu z Lubinem. Edi to naprawdę bardzo dobry zawodnik i w parze z Kowalczykiem jestem pewien, że uda im się choć raz rozklepać obronę i strzelić gola. Z drugiej strony obrona Kielczan i najwieksze osłabienie a mianowicie powrót Drzymonta \:\( . Co do Gajtka to już każdy zna moje zdanie, jeśli chodzi o Kaczmarka to jak już pisałem wielokrotnie to jest taki jeżdzieć bez głowy, Sobol moim zdaniem klase lepszy.
Jeśli chodzi o Bonina to każdy by go wolał od Saszy - ale chyba oprócz Zielka

Do góry
#1476944 - 10/08/2007 05:16 Re: 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007] [Re: drfocus]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/01/2006
Drfocus, nie porównujmy obrony Lecha i Wisły, bo to na bluźnierstwo zakrawa. Na pewno oglądałeś mecz Korony z Poznaniakami - połowa z tych strzałów miała miejsce po ewidentnych prezentach ze strony lechickiej obrony. Tutaj przyjdzie im się zmierzyć z dużo mocniejszą defensywą, a Czerwono-Krwiści sami tą formacją nie grzeszą. Oni też dali kilka prezentów rywalom w drugiej kolejce, a tutaj piłkarze pokroju Niedzielana czy Brożka zagrają dużo skuteczniej niż napastnicy z Wielkopolski.

Ja raczej przewiduję spokojne zwycięstwo Wisły. Po ich grze wnioskuję, że są piekielnie mocni i według mnie wielce prawdopodobny jest powrót układu sił w Ekstraklasie "Wisła, Legia i długo, długo nic". Poczekamy, zobaczymy, ale na ten moment nie za bardzo widzę szanse dla Korony na wywiezienie punktów z Reymonta.

Do góry
#1477336 - 10/08/2007 06:16 Re: 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007] [Re: drfocus]
pycio26 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/10/2005
Originally Posted By: drfocus

P.S. michael89 - nie wiem co to za bzdurne informacje masz, że wielki skandal jeśli chodzi o bilety, bo nie wiem czy wiesz (a z tego co widze nie wiesz) to jest przepis, że kibice przyjezdni nie zależnie gdzie jadą cena biletów jest zawsze TAKA SAMA - 15 PLN

Tu sie mylisz było tak, ale już nie jest. Teraz ceny biletów dla gości mogą ustalać władze klubu, zresztą lektura niżej.

http://www.kibicewisly.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=892&Itemid=107

pozdr. \:\)

Do góry
#1477774 - 10/08/2007 07:20 Re: 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007] [Re: pycio26]
LASZLO1908 Offline
stranger

Meldunek: 27/02/2007
Radek niestety moj poprzenik ma racje!Teraz nie bedzie to 15 zł jak kiedys. Terwaz wykombinowali,ze cene biletu gosci bedzie ustalal gospodarz w porownaniu z cenami biletow sektorow zajmowanych przez gospodarzy sasiadujaych z klatka! Wlasnie w ten sposob jadac do kielc poderzewam ze z 40-50 zł bedzie kossztowal sam bilet!Jesli jest ktos z Poznania to moze wyprostowac ta cene!

Do góry
#1477821 - 10/08/2007 07:26 Re: 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007] [Re: LASZLO1908]
Ignorator Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/10/2005
Słuchajcie skoncentrujmy się na lidze a ceny biletów zostawcie na boku. O takich rzeczach możecie godzinami pisać w temacie: "rozmowy o polskiej piłce". Sam nie wiem czemu ten temat został wywołany, bo moim zdaniem nie ma on żadnego wpływu na rywalizację Ruchu Chorzów z Zagłębiem Sosnowiec. Bardziej myślę, że absencję czy też karna degradacja drużyny z Sosnowca jest tutaj bardziej istotna.

Postarajmy się aby w tym temacie były sprawy czysto sportowe. W końcu już jutro rusza 3 kolejka.

.::Think Twice::. Ignorator.

Do góry
#1477864 - 10/08/2007 07:34 Re: 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007] [Re: LASZLO1908]
pycio26 Offline
Carpal Tunnel

Laszlo były po 15zł.

Co do postu Radka to dla mnie jest to skandal! Kibice gości jeszcze płacą za dojazd. Więc zawsze ich wyniesie więcej, a zawsze ciekawiej jest na stadionie jak są kibice gości (nie ważne czy kosy czy zgody) \:\) \:p

Do góry
#1477882 - 10/08/2007 07:37 Re: 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007] [Re: pycio26]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/01/2006
Dlaczego cały czas nawiązujecie do mojej osoby ws cen biletów dla gości. Przecież w mojej wypowiedzi nawet przecinek niewiele ma z tym wspólnego. Nawet półsłowem o tym nie wspominałem - Michael o biletach pisał.

Do góry
#1478090 - 10/08/2007 08:15 Re: 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007] [Re: pycio26]
pycio26 Offline
Carpal Tunnel

Miało być "nie jest to skandal!"

Lech - Górnik

W Poznaniu mowa tylko o zwycięstwie, aż strach pomyśleć co by się działo po "niespodziance". Na pewno posadka Franza by się "zachwiała". Już po porażce w Kielcach słychać było o zmianie trenera (mowa o kibicach).
Smuda po ostatnim meczu narzekał na wąską kadrę Kolejorza. Sytuacja już sie zmieniła pozyskano (nareszcie) lewego obrońcę - Serba Ivana Djurdjević'a, który może zagrać już w sobotę \:\) . Lech testuje także kilku innych piłkarzy, którzy mogą zasilić kadrę. Myślę, że w Poznaniu zostanie także lewy obrońca rodem z Peru (reprezentant kraju)- Luis Henriquez, którego Smuda chwalił w wywiadach.
Więc w szeregach gospodarzy na pewno nastroje polepszone i powinny być troszkę podrażnione nabywaniem nowych zawodników. Rywalizacja się przyda, aby żaden zawodnik nie przechodził już obok spotkania tylko nim żył!

Przewidywany skład:

Znowu oficjalnie mowa jest o występie Dolhy od pierwszego gwizdka. W defensywie głośno jest o jednej zmianie, tzn kibice marzą o tym by Wilka przesunięto na jego nominalną pozycje - lewą pomoc, a na lewej obronie powinien zagrać nowy nabytek - Djurdjević. To było by chyba dobre wyjście tym bardziej, że Pitry ma drobny (niby) uraz. W środku i na prawej powinno zostać bez zmian (Heniek, Szeryf i Muraś), Smuda słabą postawę Quinterosa tłumaczył prywatnymi problemami. Z przodu powinien zagrać wracający po jedno meczowej przerwie Reksio.

Czyli ustawienie defensywne (4-5-1) do czego przyzwyczaja Nas Smuda \:\(

Przewidywany skład:

Dolha - Djurdjević, Dymkowski, Tanevski, Kikut, - Wilk, Scherfchen , Quinteros, Murawski, Zając, - Reiss

Osobiście wolałbym ustawienie 4-4-2 (zamiast Quinterosa, Rengifo przesunięty do Reissa). Ale to tylko moje malutkie marzenie... \:D

z Niebiesko-Białym pozdrowieniem \:\)

Do góry
#1478209 - 10/08/2007 08:39 Re: 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007] [Re: Radek_89]
rene Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 25/01/2006
Originally Posted By: Radek_89
... a tutaj piłkarze pokroju Niedzielana czy Brożka zagrają dużo skuteczniej niż napastnicy z Wielkopolski...

...według mnie wielce prawdopodobny jest powrót układu sił w Ekstraklasie "Wisła, Legia i długo, długo nic"...

Odnośnie skuteczności Wisły, to ja takowej nie zauważyłem ani z Sevillą, ani z Zagłębiem. Biała Gwiazda w obu tych meczach stworzyła sobie mnóstwo sytuacji do strzlenia gola, a skuteczność była wiosenna, czyli niewiele się zmieniło.

Wbrew pozorom Wisła w meczu z Koroną tak wielu sytuacji wypracować nie musi, bo moim zdaniem Korona zagra piątką pomocników i jednym wysuniętym napastnikiem, co zmusi Wisłę do ataku pozycyjnego. Niedzielan, Brożek to są napastnicy do kontrataku bardziej. Ja spodziewam się, że wybiegnie Ćwielong i Brożek. Kosowski zagra tym razem po swojej lewej stronie, a na prawej pomocy Boguski lub Paulista. Zieńczuk może iść pograć, ale do kasyna
Myślę, że Wisła pomimo wszystko wygra, ale po ciężkim meczu.

Co do twierdzenia, że w tym sezonie wracamy do układu Legia - Wisła, a potem dalej nic - absolutnie się nie zgodzę. Bełchatów i Lubin są bardzo mocne, choć może jeszcze tego nie widać. Lech i Korona mnie nie przekonały, ale sporo namieszają i być moze któryś z tych klubów zamelduje się w czubie. Oprócz tego jest kilka zespołów, z którymi niełatwo będzie o punkty.
W tym sezonie bdzie większa przepaść pomiędzy czołową 6-8, a resztą

Do góry
#1478262 - 10/08/2007 08:53 Re: 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007] [Re: pycio26]
dardaw Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/03/2003
Ruch Chorzów - Zagłębie Sosnowiec
Bilety :
Skandalu nie było i nie ma ponieważ ceny biletów dla fanów gości nie odbiegają od cen biletów w analogicznych miejscach na stadionie dla kibiców Ruchu,cennik :
- trybuna górna - 40 zł
- trybuna dolna - 30 zł
- pozostałe sektory - 20 zł
Kibice Zagłebia zajmą sektory za bramką gdzie cena biletów wynosi 20 zł zas kibice Ruchu zapłacą ciut wiecej z uwagi że Ruch wzorem zachodnich klubów wkalkulował w cenę atrakcyjnośc przeciwnika.Logiczne więc jest ze atrakcyjnośc rywala płaci jedna strona.Ponadto jakby nie patrzec 2000 biletów to calkiem niezly hurt.
Cele i zaangazowanie
Nie jest prawdą michael89 iż Zagłebie nie ma o co grac poniewaz jak piszesz po sezonie zostaną zdegradowani.Po pierwsze - przy ul.Miodowej jest wszytsko mozliwe a do wiosny jest wiele czasu i nie zdziwi mnie zmiana decyzji.Po drugie - jesli nawet Zagłebie zostanie zdegradowane to i tak cel jest bardzo wysoki bo jest to walka o spadek ale tylko o jedna klase rozgrywkową.Ponadto poczekajmy co dalej z afera korupcyjną,przeciez Arka,Zagłebie czy Leczna nie kupywaly meczy między soba.Z pewnością afera zatoczy wieksze kregi i moze byc jeszcze caliem ciekawie z tymi spadkami.Nie czarujmy sie , czystych klubów nie ma w OE ani w 2 lidze.Kazdy klub ma cos na sumieniu.

Masz za to 100% racji że motywacji nie zabraknie jak to nas nazywasz u "goroli".Jednak powinienes pójśc krok dalej i sprawdzić ile to tych "goroli" gra w Zagłebiu.Obecnie w kadzre mamy tylko 3 czy 4 Zagłebiaków:
Skrzypek - kontuzja, wystep maloprawdopodobny
Adrian Marek -kadrowicz młodzieżowki ,kontuzja ,występ raczej wykluczony
Berliński - bez formy,szybkosci, przygotowania mam nadzieję iz nie zagra
Szatan- syn sponsora, jesli wejdzie to na kilka ostatnich minut
Zanosi sie więc na to iz od pierwszych minut nie wystapi zaden rodowity Zagłebiak(chyba nikogo nie pominalem) a Ty michael89 piszesz ze jestes spokojny o motywacje wsród rodowitych "goroli"?!

Skoro jestesmy przy graczach którzy nie zagrają, dodam do powyzszej listy Zubanovica,Pacha i Kosciukiewicza oraz Prymulę którego w Sosnowcu juz nie ma.Trzeba jeszcze wspomniec iz najwieksza bolączką sosnowiczan jest obecnie pozycja bramkarza.Jak wiadomo Peskovic opuścil nasz klub i nie posiadamy godnego nastepcy.Gąsiński który szczęsliwie ale niezbyt pewnie bronil w meczu z Kolejorzem jest kontuzjowany.Sprowadzony w zeszlym tygodniu z Ukrainy niejaki Kopyl wyjechal po wizę pozostaje więc jedynie wychowanek Sląska Swiętochlowice niedoswiadczony Adam Bensz.Jesli Ukrainiec nie dotrz edo jutra do Sosnowca bramkarzem rezerwowym bedzie Kurdziel - trener bramkarzy i kierownik druzyny.
Chwalone po meczu z Lechem(ciekawe za co, skoro zaczeli grac przy stanie 0:3 a raczej to Lech odpuscil a gdyby wykorzystal Lech choc polowe doskonalych szans nie skonczyloby sie na 4 golach a 6-7) zagrało w Wodzislawiu bardzo slabo.Mimo iz bramkę stracilismy w 89 min moznaby powiedziec pech, ale to nic bardziej mylnego, sprawiedliwosci stalo sie zadosc.Pomijając pierwszy kwadrans pozostale 75 min Zagłebie zagralo nie tylko ponizej oczekiwań ale i na poziomie drugoligowym co w sumie nie dziwi bo wartosciowych zawodników jak na lekarstwo.

Nasz rywal zza miedzy chorzowski Ruch w okresie letnim poczynil zdecydowanie lepsze zakupy czego efekty widać juz po 2 pierwszych kolejkach.Znokautowana Dyskobolia,dobry wystep z Cracovia pozwalają fanom Ruchu patrzec w przyszlość optymistycznie.

Gdyby to był zwykły mecz nietrudno byloby wskazac faworyta jednak sa to derby województwa,jest to nazywana przez wielu Swieta Wojna a ona rzadzi sie swoimi prawami.Zawsze bez wzgledu na zajmowane przez oba zespoły pozycje na boisku bylo goraco, bardzo gorąco.
Tutaj sie wklada głowe tam gdzie w innym meczu strach wlozyc nogę.
To po prostu Swieta Wojna, juz po raz 75 ty i jak zwykle wynik jest sprawa otwartą.

W dotychczasowych 74 meczach Ruch byl górą 31 razy, 21 razy był remis zas Zagłebie wygralo 22 razy.Co ciekawe od prawie 15 lat Ruch nie wygrał z Zagłebiem,najczesciej w Sosnowcu wygrywalo Zaglebie zas pzry Cichej przewaznie był remis...

Do góry
#1478492 - 10/08/2007 16:53 Re: 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007] [Re: dardaw]
drfocus Offline
Carpal Tunnel

pycio26 dzieki za link i przyznam że o tej uchwale nie wiedziałem (padam do stóp i proszę o wybaczenie ;\) ) choś muszę przyznać, ze zarówno w Bełchatowie jak i na dzisiejszy wyjazd na Wisłe bilet kosztuje 15 PLN. To samo w Kielcach.

Ale nic wracam do tematu bo Ig]nuś będzie się denerwował \:p . Radek pisałeś, żeby nie porównywać obrony Wisły i Lecha i w 100% się z Tobą zgodze, ale ja pisze o foramacjach ofensywnej gdzie zagra para Kowalczyk-Edi (bardzo doświadczona para) i jestem pewien, że przynajmniej raz pokonają bramkarza gości (kiedyś wreszcie muszą strzelic na wyjeździe \:D ) . A i już jak się czepiam Radek_89 (echh ten rocznik chyba już mnie nie lubi ;\) ) to moim zdaniem nigdy, ale to nigdy nie powiem, że Paweł Brożek jest skuteczny.
No i jeszcze co do dominacji Legii i Wisły, hmmm poczekajmy trochę, bo troszkę smieszą mnie głosy że po 2 kolejkach już się mówi, kto będzie walczyl o mistrza. Nie zapominajmy o Bełchatowie i Zagłebiu - choć dla nich będzie zgubne to, że grają w pucharach.
Pozdro

Do góry
#1478599 - 10/08/2007 17:50 Re: 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007] [Re: drfocus]
Ignorator Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/10/2005
Ruch Chorzów
VS
Zagłębie Sosnowiec
Typ: Ruch Chorzów

Pierwsze spotkanie otwierające trzecią kolejkę zmagań w lidze polskiej odbędzie się w Chorzowie. Na przeciw siebie przy ulicy Cichej staną jedenastki Ruchu Chorzów i Zagłębia Sosnowiec.

Mecz, który zostanie rozegrany już o godzinie 19 jest określanym mianem "świętej wojny". Wszystko przez animozje, jakie dzielą od lat Śląsk z Zagłębiem Dąbrowskim. Wiadomo nie od dziś, że mieszkańcom Sosnowca jest bliżej do Warszawy niż Katowic.

W ostatnich latach Ruch Chorzów nie był w stanie pokonać odwiecznego rywala z Sosnowca. Czarna seria chorzowskiej jedenastki ciągnie się już od 15 lat. Ostatnia wygrana miała miejsce 29 kwietnia 1992 roku. Wówczas w Sosnowcu Ruch Chorzów po bramkach: Mieczysława Szewczyka i Marka Wleciałowskiego (trener, który wprowadził Ruch Chorzów do ekstraklasy. Zrezygnował z zajmowanej funkcji tuż przed sezonem ligowym 2007/2008) wygrał (2:0). Od tego czasu piłkarze z "eRką" na piersi nie potrafili pokonać Zagłębia Sosnowiec. Najczęściej wygrywało Zagłębie zwłaszcza na Ludowym a na Cichej padały remisy.

Jednak w ostatnim czasie w obydwu klubach doszło do poważnych zmian, które są w stanie zmienić tą złą serię dla Ruchu Chorzów. Podopieczni Duszana Radolsky'iego mieli wymarzony start w Orange Ekstraklasie. Wygrana (4:1) z Groclinem Grodzisk Wielkopolski pokazała, że praca, jaką wykonał Słowak w trakcie przerwy letniej da bardzo dobre plony. Potwierdzeniem tych słów będzie mecz z drugiej kolejki ligowej. W Krakowie Ruch po bardzo dobrym meczu przegrał minimalnie (0:1) z Cracovią Kraków. Niestety ostatnia potyczka także miała złe strony. Kontuzji w tym meczu nabawił się snajper Remigiusz Jezierski, który był bohaterem pierwszego meczu z Groclinem Grodzisk Wielkopolski a także Słowak - Pavola Balaza. Pomimo tego trener Duszan Radolsky ma godnych następców wystarczy tylko wymienić młodego Łukasza Janoszkę czy też Grażvydasa Mikulenasa, którego bardzo dobrze pamiętamy z występów w warszawskiej Polonii.

Goście z Zagłębia już na starcie sezonu dowiedzieli się, że po tym sezonie zagrają w drugiej lidze. Wszystko przez korupcję, w którą byli zamieszani działacze i piłkarze tego zasłużonego klubu. Niestety osób, który postąpiły nie godnie w klubie już nie ma a konsekwencje muszą wziąć na swoje barki nowi właściciele z Krzysztofem Szatanem na czele. Wspomniana sytuacja nasuwa nam wiele pytań. Skoro Zagłębie Sosnowiec ma do rozegrania, aż 28 kolejek wiedząc już o karnej degradacji to jak to wpłynie na piłkarzy?. Z resztą nie jest tajemnicą, że większość z zawodników Zagłębia reprezentuje drugoligowy poziom czego dowodem były spotkania z Lechem Poznań (4:2) czy Odrą Wodzisław Śląski (1:0). Dwie przegrane na początku sezonu do tego dochodzą karne punkty (-4 oczka na stracie) to wszystko tworzy bardzo zły klimat i atmosferę w drużynie. Dziwi mnie osobiście czemu futbolowa centrala pozwoliła na taki cyrk w nowym sezonie ligowym, bo tak naprawdę cierpią wszyscy związani z tym klubem. Jednak w tej chwili największym zmartwieniem dla Zagłębia Sosnowiec jest oczywiście mecz z Ruchem Chorzów. Oczywiście problemów trenerowi Jerzemu Kowalikowi nie brakuje. Największym jest obsada bramki.W dość dziwnych okolicznościach z klubu odszedł Boris Pesković, który dzisiaj szuka szczęścia w Górniku Zabrze. Niestety był on najlepszym bramkarzem w tej drużynie. Jego następcy zawiedli, chodzi mi głównie o Szymona Gąsińskiego i Adama Bensza. Klub w trybie awaryjnym sprowadził z Ukrainy - Jewhena Kobyła, ale on musi załatwić wizę, aby mógł występować w drużynie z Sosnowca. Najprawdopodobniej w meczu z Ruchem Chorzów trener Jerzy Kowalik zdecyduje się na postawienie między słupkami - Adama Bensza. Wszystko przez kontuzję Szymona Gąsińskiego. Tak jak widzimy na załączonym obrazku w drużynie Zagłębia Sosnowiec problemów przed tym meczem nie brakuje. Zobaczymy jak z tym wszystkim poradzą sobie piłkarza a także kadra trenerska.

Faworytem tej konfrontacji jest oczywiście Ruch Chorzów, który po bardzo udanym stracie (jedna wygrana i jedna przegrana) zagra na własnym stadionie. W zeszłym sezonie w konfrontacji pomiędzy Ruchem Chorzów a Zagłębiem Sosnowiec padł bezbramkowy remis. Jednak w tegorocznych rozgrywkach powinno to ulec zmianie. Wszystko przez problemy, jakie dosięgły zespół z Sosnowca. Widać, że sytuacja z degradacją tej drużyny wpłynęła bardzo źle na zawodników co może odbić się na dzisiejszym meczu w Chorzowie.

.::Think Twice::. Ignorator.

Do góry
#1478605 - 10/08/2007 17:56 Re: 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007] [Re: drfocus]
Toledo Offline
journeyman

Meldunek: 01/08/2006
Toledo Prewiev
1.Wisła - Korona
Tak jak się spodziewałem po wynikach i efektach pracy Skorży z Groclinem, gdy usłyszałem ,że został trenerem Wisły uznałem to za dobrą wiadomośc dla krakowskiego klubu. Już po pierwszym meczu widać podobieństwa gry Wisły do gry Groclinu z zeszłej rundy.Formacje grające blisko siebie,dobra gra w destrukcji i błyskawiczne kontry.Ponadto zauważalna świezżość.W zeszłym sezonie mówiłem ,że J.Żieliński prowadzący Legię nie sprosta
utopionej w kryzysie Wiśle.Tym bardziej teraz nie mam żadnych wątpliwości.
Typ : 1
2.Ruch Chorzów - Zagłębie Sosnowiec
Derby Śląska.Choć na samym początku nie możemy stwierdzić realnej wartości beniaminków to wydaje się,że najlepszym jest Ruch.Po ogromnej Walce wydaje mi się,że Ruch wygra to spotkanie.
Typ : Under oraz 1
3.Polonia Bytom - Cracovia
Choć mecze rozgrywane w miastach sląskich są uznawane za trudny teren to w tym przypadku mamy do czynieni z jasną sytuacją.Trener Majewski pod koniec tamtego sezonu powiedział,że w następnym Cracovia powalczy o mistrzostwo. I trzeba powiedzieć,iż drużyna jest przygotowana bardzo dobrze.Jeżeli Cracovia zagra na przyzwoitym poziomie to nie powinna miec problemu z odniesieniem zwycięstwa.
Typ : 2
4.Jagiellonia - ŁKS
Muszę przyznać,że nie spodziewałem się tak słabej gry Jagielloni.Wydawało mi się,że Jaga może być silna kiedy gra u siebie w domu. Groclin szybko wyprowadził mnie z tego błędu.Pomimo tego uważam,że zespół ma kilku zdolnych mogacych odgrywac jakąś rolę w naszej piłce zawodników takich jak Kwiek,Jarecki czy Sołdecki. Jednak w moim przekonaniu w meczu z
ŁKS wcale Jaga nie jest faworytem.Jezeli popatrzymy na kadrę ŁKS
to zrozumiemy,że jest tam kim graćI pomimo tego,że nie ma już trenera Chojnackiego to Madej i spółka dalej potrafią grać w piłkę.
Typ : X (Dokładny wynik 1:1)

Do góry
#1478640 - 10/08/2007 18:20 Re: 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007] [Re: Toledo]
Dziabor Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/08/2005
Wisla Krakow - Korona Kielce

Sily ofensywne obu druzyn bardzo silne, choc na papierze silniejsza wydaje sie byc linia Wisly. W tym sezonie Korona nie strzelila jeszcze bramki na wyjezdzie, choc rywal wydaje sie byc trudny to wierze ze Edi + Kowalczyk dadza rade cos dzis ukluc \:\) wszelkie media rozpisuja sie i rozpowiadaja ze bedzie to mecz kolejki (obok meczu Belchatow - Lubin). Wisla napewno nie bedzie grac na remis u siebie ani tym bardziej czaic sie na Korone, zaatakuja od pierwszych minut, beda chciali jak najszybciej strzelic bramke. Mysle ze Zielinski nastawia swoj zespol na szybkie kontry, w ktorych wysuniety bedzie Kowalczyk, gdyz dysponuje on o wiele wieksza szybkoscia od Ediego, ktory nadrabia braki w szybkosci swietnym wyszkoleniem technicznym. Swietna robote w destruckji robil w ostatnim meczy Swierczewski, stary wyga gra ostro co takze zaznaczyli pilkarze Wisly, czujac przed nim respekt, o 3 punkty na Reymonta bedzie bardzo trudno, jednak mysle ze remis jest jak najbardziej w zasiegu Zlocisto-Krwistych, mimo tego ze wielu fachowcow juz teraz umieszcza Koorne na fotelu Mistrza Polski...

Moj typ:
Remis @4.00 SportingBet 2/10
Over 2.5 1.80 Bwin (1.96 10Bet) 8/10

Do góry
#1478667 - 10/08/2007 18:35 Re: 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007] [Re: Dziabor]
pycio26 Offline
Carpal Tunnel

Aha jeszcze jedna kwestia co do meczu Lecha z Górnikiem. Otóż w Poznaniu nie pojawią się kibice gości, których jeszcze obowiązuje zakaz z poprzedniego sezonu. \:\(

Może ktoś z Zabrza przybliżyć sytuacje kadrowe oraz różne inne informacje, które dot. jutrzejszego spotkania?

ps.

PIŁKA NOŻNA DLA KIBICÓW !

Do góry
#1478722 - 10/08/2007 19:11 Re: 3 kolejka Orange Ekstraklasy [10-12.08.2007] [Re: pycio26]
tyszanin Offline
old hand

Meldunek: 18/09/2005
Wisła - Korona 1

Swój typ argumentuje tym że tak jak tu napisano Wisła jest bardzo mocna kadrowo z bardzo silnym blokiem defensywnym z podobnym potencjałem w ataku, dodatkowo w jednej i drugiej drużynie po poprzednim sezonie wymieniono trenerów do wisły przyszedł strateg skorża a do korony niechciany w legii zieliński. Oglądałem oba mecze korony i te spotkania były diametralnie różne. trener zieliński jak pamiętamy w waznych meczach poprzedniego sezonu nie umiał zmotywowac legii którą prowadził dodatkowo korona gra zupełnie inaczej u siebie a dużo słabiej na wyjazdach stąd mój typ na 1 w tym meczu

Do góry
Strona 1 z 2 1 2 >

Moderator:  Akhu, Biszop, Ojro