Opcje tematu
#1429572 - 26/07/2007 20:10 Ostrava
djmuskla Offline
veteran

Meldunek: 24/04/2002
Witam

Mam zamiar wybrać się w przyszłym tygodniu na kilka dni w okolice Ostravy. Dlatego mam kilka pytań do forumowiczów którzy już tam byli.

1. W jakiej cenie kształtują się noclegi w Ostravie. Niepotrzebne mi są żadne luksusy, oprócz jednego: łazienki w pokoju. Zadnego Tv, ani aneksu kuchennego itp. nie potrzebuję.

2. Czy znaczna jest różnica w cenach noclegów w samej Ostravie w stosunku do okolic (chodzi oczywiście o czeską stronę).

3. Słyszałem o ulicy na której jest jedna dyskoteka obok drugiej. Znalazłem już info w necie ale zależy mi na ocenie kogoś kto tam był. Chciałbym się też dowiedzieć czy zabawa trwa tam cały tydzień do rana, gdyż raczej nie będę tam w weekend.

4. Ile potrzebuję w przybliżeniu koron, żeby dobrze się tam zabawić nie oszczedzając jakoś specjalnie (będę tam 3 dni) ;\)

5. Czy mogę jechać tam w ciemnu czy muszę wcześniej zaklepywać noclegi?

Jeśli ktoś miałby namiary na jakieś fajne, tanie noclegi to byłbym wdzięczny.

Do góry
Bonus: Unibet
#1429780 - 26/07/2007 21:03 Re: Ostrava [Re: djmuskla]
proof Offline
old hand

Meldunek: 30/03/2006
1. 1. Ceny hoteli w okolicach centrum Ostravy zaczynaja sie od 900 koron za noc

sprawdz tutaj

Oczywiscie tansze opcje tez wchodza w gre, np w Vitkowicach (dzielnica ostravy, 15 minut tramwajem od centrum) jest kilka hoteli gdzie ceny sa nizsze. Ja bylem kiedys w "Hlubinie" , 300 koron za noc, standard ala polskie akademiki 5 lat temu \:\)

3. Raczej nie warto wybierac sie na stodolnie przez 18, jesli chodzi o dni tygodnia to spokojnie, ludzi jest tam duzo caly czas, wiadomo w weekend wiecej, ale to tylko in plus dla Ciebie, zawsze mniejszy tlok.

4. Browar i jedzenie troche tansze niz w Polsce, ciezko okreslic ile potrzebujesz, ja zawsze na jedna noc rezerwowalem 1000 koron, a i tak czesc mi zostawala.

5. Ostatnio czyli na sylwestra pojechalem ze znajomymi w ciemno, i bylo troche problemow ze znalezieniem noclegu dla 10 osob, wiadomo teraz tam tylu ludzi nie bedzie, jednak na twoim miejscu bym zadzwonil wczesniej.

Do góry
#1431079 - 27/07/2007 03:11 Re: Ostrava [Re: proof]
MasTa Offline
enthusiast

Meldunek: 08/12/2004
Piątki zdecydowanie najlepsze na Stodolni \:\) Raj na ziemi....kto był ten wie jakie dziewczynki tam sa ;\)

Do góry
#1431132 - 27/07/2007 03:33 Re: Ostrava [Re: MasTa]
djmuskla Offline
veteran

Dzięki za pomoc panowie

Piątki mnie nie interesują gdyż będe tam prwdopodobnie pon - śr (lub wt - czw) dlatego pytałem o "życie towarzyskie" ;\) w środku tygodnia.

Mam nadzieję, że z poruzmiewaniem się nie będzie większych problemów? Głownie myślę o miejscach noclegowych.

pozdro

Do góry
#1431172 - 27/07/2007 03:51 Re: Ostrava [Re: djmuskla]
paczanga Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 13/04/2003
Och Stodolni rozmarzyłem się \:\) Ciekawa ulica, jak sami Ostrawianie mówią - znana w całej Europie. Pubów, dyskotek itp jest rzeczywiście sporo, chyba tylko one tam są ;\) Lokale są w różnym stylu i z różną muzyką, byłem nawet w takim, gdzie ludzie spokojnie palili trawe, a przy "bufecie" można było kupić lufki.

Pamiętam jak wyszedłem z jakiegoś lokalu po północy i na rogu ulicy smażono hamburgery \:\) szczerze mówiąc niezbyt smaczne, ale w jakim klimacie.

Ulica ożywa nocą, ale chyba właśnie o to chodzi, w ogóle Ostrawa to piękne miasto i mili ludzie, a kobiety jak to Czeszki - bardzo ładne.

Nie wiem ile kosztują noclegi itp gdyż tylko na jedną noc tam wpadłem i oczywiście nie spałem \:\)

Pamiętam jeszcze te popijawy z Czechami, którzy mówili, że pić umiemy, ale piwa robić to już nie - oczywiście się oburzyłem, ale kazali spróbować lokalnego Ostrawara. Nie powiem - niezły, ale jednak nasze "Leszki", "Żywczyki" czy "Tychacze" to klasa sama w sobie.

Ogólnie sporo fajnych wspomnień.

Dobrej zabawy djmuskla !

Do góry
#1431631 - 27/07/2007 06:44 Re: Ostrava [Re: paczanga]
panKa$a Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 26/02/2005
djmuskla ,na stodolni prawdziwe oblicze tej ulicy zobaczysz tylko w weekendy ;)!

Do góry
#1433621 - 27/07/2007 23:53 Re: Ostrava [Re: panKa$a]
djmuskla Offline
veteran

Dzięki za życzenia. Niestety zarówno ja, jak i osoba z która jadę pracujemy w weekend, tak więc zostaje nam środek tygodnia. Dlatego pytałem o to, czy kluby są tam wtedy otwarte do rana, gdyż zamierzamy się tam porządnie zabawić, a jeśli byłoby inaczej to nie warto byłoby tam jechać.

pozdro

Do góry
#1435577 - 28/07/2007 20:52 Re: Ostrava [Re: djmuskla]
MasTa Offline
enthusiast

wczoraj znowu odwiedziłem Stodolnie \:\) wybiera się ktoś dziś ? bo ja chyba sobie zrobie powtórke z rozrywki \:D

Do góry
#1435581 - 28/07/2007 20:54 Re: Ostrava [Re: MasTa]
MasTa Offline
enthusiast

a poropo mógłby mi ktoś kto był w piątek i w sobote napisać czy ludzi tyle samo ? bo szczerze to w sobote nie byłem nigdy,jakoś zawsze na piątek wypadło

Do góry
#1459567 - 04/08/2007 07:06 Re: Ostrava [Re: MasTa]
djmuskla Offline
veteran

Witam

W środę wieczorem wróciłem z Ostravy. Powiem szczerze podobało mi się i wiele Waszych obserwacji potwierdziło się, ale mimo wszystko pozostał mały niedosyt. Za chwilę wyjaśnię dlaczego.
Dotarliśmy w poniedziałek wieczorem i po "małych" problemach ze znalezieniem noclegu wylądowaliśmy w Vitkovicach. Ceny podobne, jak pisał proof.
Jak najszybciej udaliśmy się na stodolni, gdzie ku naszemu zdziwieniu cisza \:\( Godzina była gdzieś dwudziesta trzecia, no więc mimo wszystko wbiliśmy sie po szybkim zwiedzaniu tej ulicy do pewnego klubu, gdzie można było (jak pisał paczanga) nawet spokojnie zapalić. Kolejny zawód przeżyliśmy gdy około 3-3:30 barman pogasił wszystkie światła i delikatnie mówiąc wywalił nas za drzwi \:D I to jest właśnie ten niedosyt i mały minus o którym pisałem.
Wtorek jednak wynagrodził nam dzień wcześniejszy. Byliśmy na stodolni w tych samych godzinach i mogę powiedzieć: bez porównania. Ulica dudniła życiem, kluby może nie pełne, ale ilość osób bawiących się w pełni mi odpowiadała. Zabawa trwała dużo dłużej niż dzień wcześniej. W środku i na zewnątrz międzynarodowe towarzystwo z przewagą lokalnych cygańskich brudasów (to bardziej na zewnątrz) \:D
Ogólnie wyjazd oceniłbym na 4, pewnie byłoby wyżej gdybym wpadł w weekend, ale jak pisałem nie bylo to możliwe ze względu na pracę.
Jednego nie znalazłem, mianowicie czynnej 7 dni w tygodniu typowej dyskoteki, w której głownie się tańczy. Wszystkie były zamknięte w poniedziałem i wtorek. Natknąłem się na kluby w których raczej się siedzi przy piwie i gada, a tylko mniejsza część ludu się giba ;\) Niewiem, może źle szukałem.
Jeszcze jedno: poza Stodolni w Ostravie nie ma według mnie nic ciekawego, typowo robotnicze miasto (no może poza CEZ Arena, która prezentuje się imponująco).

Pozdrawiam i dziękuję za rady które okazały się bardzo przydatne

Do góry
#1459778 - 04/08/2007 07:29 Re: Ostrava [Re: djmuskla]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08