#1421841 - 24/07/2007 08:24
Idiotyzm narodowej żałoby ???
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/07/2006
|
Witam. Od poniedzialku mamy "kolejna" żałobe narodową w naszym pieknym kraju... Na jednym z portali znalazłem ciekawy artykuł i postanowiłem go tutaj wkleic.
Prezydent wszystkich Polaków ogłasza co jakiś czas okres tzw. żałoby narodowej. Zwykle wtedy gdy kilkanaście lub kilkadziesiąt osób zginie w odległości 100 metrów. Bo jak zginą na większym obszarze, to nikt się nimi nie przejmuje.
Poszło o autokar, który wjechał na niebezpieczną trasę i spadł ze skarpy. A następnie spłonął. Na miejscu zginęło 26 osób, popołudniu kolejna osoba zmarła w szpitalu w wyniku odniesionych ran. Pozostałe 23 osoby żyją.
No i się zaczęło
Parafie odprawiają specjalne msze. Stacje informacyjne nie mówią o niczym innym. FAKT publikuje nazwiska osób znajdujących się w feralnym autobusie. Media starają się dojść do tego, jak to się mogło stać. Analizuje się sekunda po sekundzie niewesołą podróż. Próbuje się dojść, co by było gdyby...
Prezydent nie byłby sobą, gdyby z zatroskaną twarzą nie kazał smucić się 40 milionom Polaków. I jak to prezydenci mają w zwyczaju - jak napisała pani Magdalena Głowala w Interia360 - w tych okolicznościach Lech Kaczyński słusznie ogłosił żałobę narodową.
Czym jest żałoba narodowa?
Jak definiuje ją Wikipedia: "Żałoba ogłaszana przez władze państwowe po śmierci wybitnej osobowości (najczęściej związanej z krajem jej ogłoszenia) lub z powodu wielkiej katastrofy. W Polsce żałobę narodową wprowadza Prezydent Rzeczypospolitej w formie rozporządzenia. Powinno ono określać przyczynę wprowadzenia żałoby narodowej oraz czas jej trwania. W okresie obowiązywania żałoby narodowej flagi państwowe na gmachach publicznych zostają opuszczone do połowy masztu i przepasane kirem. Do uczczenia pamięci zmarłego zobowiazane są też media, poprzez ograniczenie w nadawaniu programów rozrywkowych".
Wobec tego, nawet jeżeli ktoś nie odczuwa specjalnego smutku z powodu śmierci paru osób, musi się przez parę dni umartwiać oglądając nakazany z góry smutek.
Idea żałoby narodowej ma w Polsce nie do końca chlubną historię. Ogłoszona była tylko dwanaście razy, co kontrastuje z nasileniem ostatnich lat, gdy ogłasza się ją z byle powodu. Żałoba w 1953 została wprowadzona z powodu śmierci Józefa Stalina, a parę lat później z powodu zgonu Bolesława Bieruta. Do tego grona w 2005 roku dołączył Jan Paweł II. Jak widać, jakie czasy, tacy bohaterowie żałoby, co jest akurat pocieszające.
W 2001 roku żałobę ogłoszono z powodu śmierci prawie 3 tys. osób w WTC. W 2004 poprzeczka spadła do 191 ludzi w Madrycie. Co ciekawe pominięto kilkaset tys. ofiar Tsunami, nie licząc kilkudziesięciu konfliktów zbrojnych. Wyliczajmy dalej. W 2006 roku uczczono tak śmierć 65 fanów gołębi. Parę miesięcy później już tylko 23 górników.
Jak tak dalej pójdzie, będziemy zmuszeni opłakiwać każdą ofiarę wypadku drogowego. A propos warto wspomnieć, że w roku ubiegłym zginęło na drogach ponad 5 tys. osób - wynika z raportu na temat stanu bezpieczeństwa drogowego. Daje to ok. 450 martwych osób miesięcznie, czyli około 15 dziennie.
Oznacza to ni mniej ni więcej, że w czasie ostatniej żałoby, tylko na drogach zginęło 45 osób. Z ich powodu nikt nie zakazuje puszczania programów rozrywkowych. Nikt nie odwołuje koncertów, dyskotek, wystaw, portale nie czarnieją, prezenterzy nie przestają się uśmiechać itd. itp. A przecież byłoby tak dobrze żyć w permanentnej, niekończącej się żałobie.
Parę dni temu moja znajoma wróciła z USA i powiedziała jedną ważną rzecz:
- Ameryka jest cudowna, bo pozbawiona tej polskiej cechy ciągłego umartwiania się.
Artykuł ten pochodzi z portalu interia.pl
Ciekaw jestem waszych opini na ten temat. Ja osobiscie podpisuje się obiema rękami pod wypowiedzia autora artykułu. Wygląda to także tak, ze jakby nasi "wybitni" politycy wykorzystywali takie tragiczne wydarzenia aby odwrocic uwagę opini politycznej od aktualnych waznych dla narodu spraw, czy ktos ostatnio oprocz tej tragedi slyszał np. o wspaniałej koalicji "LIS" ? Ale to nawet nie o to chodzi, rozumiem tragedie ludzka i zal ludzi zwiazanych z ofiarami wypadku, ale szczerze mowiac to reszte narodu mało to obchodzi w dzisiejszych czasach co sie gdzies tam stało( jak jestem w błedzie to mnie poprawcie) Codziennie ginie mase ludzi, wiele osob ma takze swoje problemy i porazki zyciowe, a jeszcze rzadzacy, telewizja, radio itp. napewno bez szczerych intencji nakazuja załobe... Nie będe się dalej rozpisywal, ponieważ wszytsko co chciałem tu napisac, opisane jest w tym artykule pod którym, jak wyzej napisalem podpisuje się i zgadzam.
A jaka jest wasza opinia na ten temat? Pozdrawiam Dziadek69
|
Do góry
|
|
|
|
#1421845 - 24/07/2007 08:35
Re: Idiotyzm narodowej żałoby ???
[Re: Izajasza53]
|
Carpal Tunnel
|
Znalazłem coś jeszcze na portalu interia.pl Postanowilem takze wkleic.
Za tydzień zginie kolejnych 100 osób!
Wszyscy wiemy, co dzieje się na polskich drogach. Wciąż giną ludzie.
Codziennie co najmniej kilka osób. Tydzień w tydzień kilkanaście. Bywa, że prawie 100.
Ale na miejscu wypadków nie pojawiają się ani premier, ani prezydent. Nie ogłasza się żałoby narodowej, a informacje o ofiarach wypadków drogowych telewizje podają między "njusem" o ślubie Nicole Kidman a tym, że wybrano najseksowniejszego Bonda w historii filmu. Jestem przekonany, że rodziny ofiar spod Grenoble nie chciały wycelowanych w siebie obiektywów kamer telewizyjnych. Nie chciały i nie chcą publicznie pokazywać swojego cierpienia i łez. Nie chcą ze swojego dramatu robić przedstawienia.
Trzymam kciuki za rannych w wypadku, ale nie chcę słuchać, czytać i oglądać tego wszystkiego, bo wiem, że za tydzień zginie kolejnych 100 osób na polskich drogach. I nie będzie tam kamer telewizyjnych ani prezydenta...
i naprawde cięzko mi sie z tym wszystkim co przeczytalem nie zgodzic...
|
Do góry
|
|
|
|
#1421848 - 24/07/2007 08:40
[Re: Dziadek69]
|
Carpal Tunnel
|
Przepraszam za post pod postem ale zamieszczę jeszcze notke z jednegoz blogow, ktora dotyczy poruszonej sprawy:
Z zapartym tchem i z przerażeniem śledziłem wczoraj wszystkie doniesienia dotyczące tragedii, jaka rozegrała się we Francji. Kilkukrotnie, jako kierowca miałem okazję podróżować drogą między Gap a Grenoble, tym bardziej poczułem się wstrząśnięty tą informacją. Po długiej przerwie postanowiłem więc wrócić do swojego bloga i napisać jak bardzo zaskoczyła mnie nieudolna, moim zdaniem, reakcja polskich władz. Otóż, dopóki media nie podały, że na miejsce katastrofy udaje się właśnie prezydent Francji, pan Nicolas Sarkozy, żaden z polskich polityków nie pokusił się nawet o wydanie jakiegokolwiek oświadczenia. Dopiero, gdy wszystkie światowe agencje skupiły się na tym, jakże tragicznym, wydarzeniu, rządzący zdali sobie sprawę z powagi sytuacji. Zorganizowano Panu Premierowi (Prezydentowi - przepraszam za pomyłkę, ale oni tacy podobni...) przelot do Francji a minister Piecha poleciał by zaopiekować się rannymi (po co?). Szanuję i doceniam zorganizowanie przelotu do Grenoble dla członków rodzin pasażerów rozbitego autokaru oraz obietnice wsparcia finansowego. Mam jednak wrażenie, że po „przespanym” starcie pewne reakcje są grubo przesadzone. Moje wątpliwości budzi zwłaszcza ogłoszenie przez Pana Prezydenta trzydniowej żałoby narodowej. Nie chciałbym, broń Boże, umniejszać rozmiarowi tej tragedii, ale to nie pierwszy wypadek polskiego autokaru zagranicą i nie po raz pierwszy w tego typu okolicznościach zginęli ludzie. 26 ofiar śmiertelnych to przerażający bilans, ale bywają weekendy, w czasie których na drogach Polski ginie dwa, a nawet trzy razy więcej osób i wówczas mówi się jedynie o „czarnym weekendzie”. Zapowiadane przez ministra Polaczka zmiany w systemie prawnym także do mnie nie przemawiają. Ofiarom życia one nie przywrócą, za to uprzykrzą je przewoźnikom i zawodowym kierowcom. A może zamiast zmieniać przepisy, lepiej byłoby zająć się respektowaniem tych już istniejących? A nie działać „pod publiczkę”?
|
Do góry
|
|
|
|
#1421860 - 24/07/2007 08:56
[Re: ziomal-111]
|
Ps 1; J 3,16; 2 Tm 2,3
Meldunek: 11/07/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1421861 - 24/07/2007 08:56
[Re: ziomal-111]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 25/11/2005
|
Niestety nie pierwszy raz taka historia się zdarza a te kurduple niczego się nie nauczyli... Widać walka o elektorat radio m. trwa... PS: CHWDP 4 rzeczpospoilitej i Kaczorom
A co do tego ma policja?
|
Do góry
|
|
|
|
#1421876 - 24/07/2007 10:53
[Re: loipop]
|
journeyman
Meldunek: 07/05/2005
|
sadze ze to wystarczajaca tragedia zeby wprowadzic zalobe. Ten temat to jakas prowokacja ? :| Co to znaczy "wystarczajaca"? To, ze zginelo 26 osob w jednym miejscu? Przeciez, tylko w samych wypadkach drogowych, w Polsce ginie dziennie kilkanaście osób a 10 razy tyle zostaje rannych. Dlaczego z tego powodu nie ma żałoby narodowej? Sa gorsi od tych co zgineli we Francji? Czy moze "po prostu" to ze nie gina razem?
|
Do góry
|
|
|
|
#1421877 - 24/07/2007 11:28
[Re: DaN3000]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/08/2005
|
100 tys dla rodzin zamrłych w wypadku a tylko 6 tys dla ofiar traby powietrnej ? co?? nie śledze na bieżąco doniesień informacyjnych , i akurat ta wiadomosc mnie ominęła. Ale serio? 100 tys dla rodzin zmarlych w tym wypadku?? za co?!?! juz rządzący naprawde nie mają na co wydawać kasy? taka bieda w kraju, tyle głodnych dzieci, wielu chorych nie stac na drogie leki/operaje, teraz ludzie potracili dobytki calego życia przez ta trąbę powietrzną, a tymczasem 2,6 mln zlotych idzie na co? eh.... zreszta co ja się jeszcze dziwie...  kampania wyborcza  jesli chodzi o artykuł to również spokojnie mogę sie podpisac pod jego treścią
|
Do góry
|
|
|
|
#1421881 - 24/07/2007 14:16
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Meldunek: 14/11/2000
|
Czego nie zrobi rząd w imię propagandy politycznej? Ostatnio mieliśmy pośmiewisko związane ze szczytem Unii (nasz prezio niby coś załatwił... ale pozostali przedstawiciele krajów unijnych nic o tym teraz nie wiedzą!), do tego totalną kompromitacją był przeciek do Andrzeja Leppera z policji partyjnej PiSuaru. A ostatnio nawet spieprzyli ekstradycję Mazura, co już w ogóle jest śmieszne ponieważ 90% takich spraw w USA kończy się przekazaniem oskarżonego obcym władzom. Ale nie w IV RP. Tak więc przydarzyła się teraz okazja żeby pokazać swoją twarz w nieco lepszym świetle niż w kolejnej wpadce. I pseudopolitycy rządzący to wykorzystują. Pamiętacie jak się dach zawalił na Śląsku a nasz mały premier pędził tam by się pokazać w hełmie strażaka?  Nihil novi...
|
Do góry
|
|
|
|
#1422170 - 24/07/2007 18:02
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
to ze nie gina razem - jak dla mnie tak , sytuacja i osoby ktore zginely (pielgrzymi), dla niektorych 26 osob to widocznie malo :| wszyscy potrafia to zrozumiec , pilkarze , stonesi... no ale dla niektorych tragedia jest to ze swiata wdg kiepskich nie obejrza. Znales kogos? Przyajazniles, sie ? Spotykales?
|
Do góry
|
|
|
|
#1422203 - 24/07/2007 18:17
[Re: shane]
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
|
lupus tak nie można na to patrzeć. ja np. Papieża też nie znałem, a jednak jego śmierć chyba poruszyła wszystkimi. mamy żałobę, ok. zbiorowa śmierć Polaków, chyba coś się należy. czy przez tą żałobę ktoś aż tak ucierpi? Nie chodzi o to przeciez. Pewnie ze zal tych ludzi ktorzy zgineli, ich rodzin, jakby nie patrzec nie ma powodow do radosci, to oczywiste ale czy tak trudno zauwazyc ze wprowadzenie 3dniowej zaloby t5o zwykly i tani chwyt naszych rzadzacych?? Idealna ucieczka od nieudacznictwa i chcec przekucia tej tragedii w swoj sukces nic wiecej. Media jak sepy, zywia sie czyms takim wszystkie stacje tylko o tym nadaja bo to sie swietnie sprzedaje, a przeciez to nie sa stacje chartyatywne, swietnie na tym zarobia i zdobeda dodatkowe punkciki w rankingach ogladalnosci/sluchalnosci, a pozniej smialo mozna pokazywac potencjalnym klientom wzrosty. Inna kwestia ze Kaczynski byl tam potrzebny jak malo kto:] Proponuje sprawdzic ile kosztuje lot samolotu rzadowego z jego dupskiem na pokladzie, te pieniadze mogl spokojnie rozdysponowac z palacu prezydenckiego i wyszloby duzo korzystniej dla wszystkich. Jak sie gra pod publike to pozniej sa takie dyskusje jak ta, juz dawno do tego powinnismy przywyknac. Jedynie szkoda tych ludzi, zarowno ofiar jak ich rodzin, teraz wszystko ladnie wyglada, szkoda ze za miesiac nikt mimo tych pozowanych dzialan i miedialnego szumu nikt nie bedzie o nich pamietal. "Ciszej jedziesz, dalej zajedziesz."
|
Do góry
|
|
|
|
#1422213 - 24/07/2007 18:22
|
antimadrista
|
Spoko. Każdy tak mówi, dopóki kogoś z jego bliskich nie dotknie tragedia. I Wam i sobie tego nie życzę, nigdy! bless Dokladnie. Ale ani mnie ani Ciebie to nas zczescie nie spotkalo, wiec dla mnei to nie zrozumiale, to kolejne zagranie pod publiczke, zeby starsze osoby, nie oszukujmy sie bo takie sa najbardziej wrazliwe, na tego typu sprawy jeszcze bardziej sie przekonaly do PiS.
|
Do góry
|
|
|
|
#1422214 - 24/07/2007 18:24
[Re: Biszop]
|
pokakulka
Meldunek: 14/10/2002
|
lupus tak nie można na to patrzeć. ja np. Papieża też nie znałem, a jednak jego śmierć chyba poruszyła wszystkimi. mamy żałobę, ok. zbiorowa śmierć Polaków, chyba coś się należy. czy przez tą żałobę ktoś aż tak ucierpi? Nie chodzi o to przeciez. Pewnie ze zal tych ludzi ktorzy zgineli, ich rodzin, jakby nie patrzec nie ma powodow do radosci, to oczywiste ale czy tak trudno zauwazyc ze wprowadzenie 3dniowej zaloby t5o zwykly i tani chwyt naszych rzadzacych?? Idealna ucieczka od nieudacznictwa i chcec przekucia tej tragedii w swoj sukces nic wiecej. Media jak sepy, zywia sie czyms takim wszystkie stacje tylko o tym nadaja bo to sie swietnie sprzedaje, a przeciez to nie sa stacje chartyatywne, swietnie na tym zarobia i zdobeda dodatkowe punkciki w rankingach ogladalnosci/sluchalnosci, a pozniej smialo mozna pokazywac potencjalnym klientom wzrosty. Inna kwestia ze Kaczynski byl tam potrzebny jak malo kto:] Proponuje sprawdzic ile kosztuje lot samolotu rzadowego z jego dupskiem na pokladzie, te pieniadze mogl spokojnie rozdysponowac z palacu prezydenckiego i wyszloby duzo korzystniej dla wszystkich. Jak sie gra pod publike to pozniej sa takie dyskusje jak ta, juz dawno do tego powinnismy przywyknac. Jedynie szkoda tych ludzi, zarowno ofiar jak ich rodzin, teraz wszystko ladnie wyglada, szkoda ze za miesiac nikt mimo tych pozowanych dzialan i miedialnego szumu nikt nie bedzie o nich pamietal. "Ciszej jedziesz, dalej zajedziesz." Masz racje...tylko gdyby kartofel tam nie pojechal to zaraz pospolite ruszenie by sie wzmoglo ze ma to w dupie. I tak zle i tak bez sensu. Z zaloba rowniez sie nie zgadzam.
|
Do góry
|
|
|
|
#1422232 - 24/07/2007 18:36
|
antimadrista
|
? co ma piernik do wiatraka ? ksiazke piszesz ? :| Typowa odpowiedz kogos kto nie jest w stanie przedstawic zadnych argumentow.
|
Do góry
|
|
|
|
#1422246 - 24/07/2007 18:45
[Re: Da Bartek]
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
|
Masz racje...tylko gdyby kartofel tam nie pojechal to zaraz pospolite ruszenie by sie wzmoglo ze ma to w dupie. I tak zle i tak bez sensu. Z zaloba rowniez sie nie zgadzam.
Wystarczy troche pomyslunku, nie jade poniewaz po : 1. nie przydam sie tam bo niby co mam tam robic?? szum dookola siebie i utrudnienia w pracy ludzi ktorzy maja tam naprawde co robic, zreszta na miejscu sa kompetentne osoby, duzo bardzie kompetentne ode mnie 2. pieniadze ktore kosztowal lot daje rodzinom ofiar i dokladam drugie tyle ze srodkow kancelarii 3. rozmawiam z PZU aby wyplacilo nalezne pieniadze jak najszybciej. Jednak rozdawanie kasy i tak uwazam za glupote, nie chodzi o to zeby dawac rybe tylko zeby dac wedke. Pielgrzymi sa lepsi od innych?? w tym samym dniu rozbil sie autokar na A2, tez ktos zginal, oni tez dostana?? Bzdura i tyle, naprade nie chodzi mi o tych ludzi bo ich naprawde zal tylo o stronniczosc tych imbecyli ktorzy na spektakularnej tragedii robia sobie dobrze, nie dosc ze oblesne to jeszcze nie uczciwe wobec wszystkich innych, co tydzien powinna byc zaloba narodowa bo na naszych drogach kazdego tygodnia gina ludzie, a nie byli pielgrzymami to sie nie oplaca politycznie...
|
Do góry
|
|
|
|
#1422264 - 24/07/2007 18:54
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
Meldunek: 12/08/2002
|
Spoko. Każdy tak mówi, dopóki kogoś z jego bliskich nie dotknie tragedia. I Wam i sobie tego nie życzę, nigdy! bless W takim momencie rodziny ofiar to chialyby troche spokoju, a tutaj jest jeden temat, ktory jest non stop w tv, wiec wcale tak nie jest ze jest im to na reke ten caly szum medialny. Poza tym jakies marne 100 tys. zl. za ludzkie istnienie? Zalosne, Kaczor przygotowuje sie pod wybory, to widac. Zaloba narodowa? Rozumiem jeden dzien, ale az trzy? Z drugiej strony mega przegiecie to byla ta zaloba z gornikami, jak jeszcze te rozumiem, to zaloba za gornikow to nieporozumienie.
|
Do góry
|
|
|
|
#1422285 - 24/07/2007 18:59
[Re: Biszop]
|
addict
Meldunek: 07/07/2005
|
hmm!Nie przepadam za Kaczynskim,ale wedlug mnie dobrze,ze polecial do Francji.W sumie to chodz widzialem tam Bielana to wierze,ze Kaczynski nie zrobil tego dla paru procent.Byl widocznie zasmucony itd...choc z drugiej strony po co az tyle konferencji prasowych tam dla niego organizowano?Moze zle mysle jednak?Sam nie wiem:)Marnotrawienie kasy?Mozna mnozyc setki mniej potrzebnych rzeczy na ktore rzad wydaje pieniadze...
ale dla mnie bardziej niezrozumiala jest jedna rzecz...dlaczego tak pozno premier pojechal zobaczyc skutki wichury?Dlaczego Ci ludzie dostana mniej niz ofiary pielgrzymki?pieniadze zycia nie wroca,za to moga pomoc zbudowac dach nad glowa...
Biszop piszesz o innych ofiarach.Zauwaz,ze tutaj chodzi o rozmiar tragedii...Caly autobus to jednak nie samochod osobowy wedlug myslenia naszej wladzy,niestety.
|
Do góry
|
|
|
|
#1422404 - 24/07/2007 19:31
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/03/2006
|
Znales kogos? Przyajazniles, sie ? Spotykales?
? co ma piernik do wiatraka ? ksiazke piszesz ? :|
drfocus : minuta ciszy przed meczem itp co do stonesow przeznaczaja kase dla rodzin ofiar. No właśnie minute ciszy przed imprezą ale nie odwoływanie wszystkiego przez 3 dni. Właśnie chyba o tym gadamy, żeby była minuta ciszy i wystarczy Pozdro
|
Do góry
|
|
|
|
#1422432 - 24/07/2007 19:35
[Re: lupus]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/12/2004
|
? co ma piernik do wiatraka ? ksiazke piszesz ? :| Typowa odpowiedz kogos kto nie jest w stanie przedstawic zadnych argumentow. nie poprostu nie rozumiem po co te pytania i co to ma do tematu i mojej postawy wobec tego co sie wydarzylo :| nie musze nikogo znac etc. zeby bylo mnie stac na ludzki odruch i wspolczucie. A argumenty do czego mam przedstawiac ? bym znal kogos to by byl jakis argument bo nie rozumiem ? :|
|
Do góry
|
|
|
|
#1422672 - 24/07/2007 20:42
[Re: Haz$]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/01/2004
|
Wszystkie glosy krytyczne bardziej by mnie przekonaly ,gdyby nie byly pisane przez pryzmat
1)niecheci do rzadzacych 2)nienawisci do Kosciola
/-niepotrzebne skreslic/
Jestem zdania ,ze wszelkie rozporzadzenia nakazujace zalobe maja taki sam sens ,jak np. domniemany dekret o "3 dniach powszechnej radosci" ,w czasie ktorych obywatele szczerzyliby zeby ,czy bym im sie to podobalo czy nie.
To ,ze na ludzkim nieszczesciu zeruja wszelkiej masci hieny (politycy ,dziennikarze),wiadome jest wszystkim.
I zgadzalbym sie z wieloma tutaj przedmowcami ,jednakowoz na sile radia ,nadajacego muzyke ,jednak nie szukalbym.
I jeszcze jedno. Rozmiar "ekwiwalentow za nieszczescie" ,jak i szybkosc podjecia decyzji w tym wzgledzie ,po raz kolejny pokazuje ,ze w Polsce nie rzadza "prawicowcy" ,tylko....oblakany redemptorysta. I pisze to jako praktykujacy katolik.
|
Do góry
|
|
|
|
#1422740 - 24/07/2007 21:08
[Re: Amkwish]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 14/12/2006
|
Amkwish ma rację. Tylko dlatego, że Kaczek się nie lubi, czy jest się ateistą, czy antyklerykałem nie znaczy, że można za każdy ruch czy pierdnięcie Kaczek obwiniać je i obarczać złem tego świata (trochę niegramatycznie napisane). MI też się nie podoba zachowanie premiera i prezydenta lekką ręką dających 110k (wypadkowiczom) i ponad 160k (ofiarom trąby), ludziom, które te pieniądze wybitnie się nie należą, chyba, ze wróciliśmy do socjalistycznych zabiegów obłąkanego wyrównywania nierówności na siłę. Może mnie mierzić to, że Kaczka pojechała i wzięła udział w nabożeństwie ale skoro jest prezydentem to może sobie po świecie jeździć i czasami jak udostępni jakimś ofiarom samolotu to też Polska nie upadnie. Że kapitału trochę zbije? Cóż...dziś on jutro może Tusk czy Olejniczak (nazwiska przypadkowe). Niech Kaczka jedzie, niech się modli, jego sprawa, polityk z innej opcji przeżywałby to (cynicznie czy nie) inaczej i też by połowa Polski narzekała. I wreszcie żałoba... wg mnie zbyt przesadzona, bo argumenty przytoczone na początku z interii są trafne, ale: *Prezydent ustala żałobę i skoro katolicki prezydent chce płakać i umartwiać się po katolicku trudno. **Trochę powagi nie zaszkodzi, a może i do kogoś dotrze coś przez ten czas. ***Nie ma to jak zbiorowa integracja Polaków wokół wspólnej tragedii, większość Polaków odczuwa ulgę, bo umartwianie to nasza narodowa cecha przecież.. 
|
Do góry
|
|
|
|
#1422757 - 24/07/2007 21:12
|
journeyman
Meldunek: 17/07/2007
|
smiech na sali jak slysze w tv "Barke" zfragmentow koncertu po smierci JP2. jaja nie z tej ziemi kosmos, w polsce to juz naprawde sie ponarabialo ze az milo wyjezdzac stad jak najszybciej bo nic tutaj juz nie trzyma. Zaloba ktora tak naprawde kazdy z kogo nie dotknela ta tragedia olewa. Dla przykladu czarny kolorek kanalu TV Puls a o 23 erotikon leci hehe( slaby bo slaby ale leci hehe) TVN Turbo czarny szyld program erotyczny 23:30 00:30 . Ale za to na TVN gra komunikat do odwolania o zawieszeniu emisji. Tragedia we Francji zginelo 26 osob to prosze mi powiedziec co na to polski rzad jak w wyniku wypadkow na drogach( w wiekszosci oprocz predkosc zle wyprofilowane zakrety , dziury na drogach) ginie o wiele wiecej ofiar. No tak ale wtedy latow tluymaczyc ze to kierowcy blad i koniec bo tylko pasaze zginal i kierujacy pojazdem wiec co tam zalobe bedziemy robic z tego ze te wypadki na dzien nalezy pomnozyc razy 15.
Szczerze to zalobe moge miec w sercu a nie sztuczna na pokaz obserwowoana w tv.Siostrze urodzilo sie dzis dziecko to co mam nie wypic, nie bawic sie , nie cieszyc się bo zaloba??!! nie w dzien tragedi pomodlilem sie zarowno za zmarlych jak i wlaczacych o zycie. A teraz moge tylko zyc dalej swoim zyciem i zyciem najblizszych. JAk piekny teraz jest wierz Milosza, ktory oddaje pieknie caly sens tego swiata.
|
Do góry
|
|
|
|
#1422828 - 24/07/2007 21:34
[Re: Luc Nilis]
|
Carpal Tunnel
|
Dla przykladu czarny kolorek kanalu TV Puls a o 23 erotikon leci hehe( slaby bo slaby ale leci hehe) TVN Turbo czarny szyld program erotyczny 23:30 00:30 . tu sie trudno nie zgodzic z tym co piszesz - obłuda i tyle  no ale te laceczki najlepsze są na Polonia 1... Polskie Foki, ogladacie moze ?  ta blondi z balonikami... yyyyyyyy no to teraz temat o zalobie zmieni sie w temat o duzych balonach  , czy to michalach jak tu na forum ostatnio zaczeto tak nazywac nasze ulubione "zabwki" (bynajmniej moje  ) 
|
Do góry
|
|
|
|
#1422835 - 24/07/2007 21:37
[Re: Dziadek69]
|
journeyman
|
no mi juz wycieli polonie 1 u operatora hehe ale polskie foki lece nieraz na itv hehe taka w zielonej bieliznie jest spoko hehe, widze analityk ze mamy podobne kanaly mlodosci heheheheh kiedys rano bajki teraz nocne seanse hehe
|
Do góry
|
|
|
|
#1422907 - 24/07/2007 21:59
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/10/2005
|
? co ma piernik do wiatraka ? ksiazke piszesz ? :| Typowa odpowiedz kogos kto nie jest w stanie przedstawic zadnych argumentow. nie poprostu nie rozumiem po co te pytania i co to ma do tematu i mojej postawy wobec tego co sie wydarzylo :| nie musze nikogo znac etc. zeby bylo mnie stac na ludzki odruch i wspolczucie. A argumenty do czego mam przedstawiac ? bym znal kogos to by byl jakis argument bo nie rozumiem ? :| Że wiatrak może się spierniczyć 
|
Do góry
|
|
|
|
#1422944 - 24/07/2007 22:10
[Re: Luc Nilis]
|
journeyman
|
hehe no no a O TYM TYGRYSIE TO JAK sie nie myle to Maska tygrysa ino ostatniego odcinka nieobejrzalem bo starsi na wakacje mnie zabrali a ten koncowy odcienk byl wlasnie z poczatkiem lipca hehe.
|
Do góry
|
|
|
|
#1423151 - 24/07/2007 23:22
[Re: Goget]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 25/01/2006
|
Od wypłacenia odpowiednich odszkodowań są firmy ubezpieczeniowe...
Obawiam się, że tak może być, że są to tylko pieniądze wirtualne. Jak przyjdzie co do czego, to z wypłatami mogą być problemy Firmy ubezpieczeniowe nie są od wypłacania odszkodowań, tylko od zbierania składek. Jeśli występuje szkoda, to oni nie kwapią się, by coś wypłacić, a raczej robią wszystko, by nie wypłacić. W tym celu zatrudniają sztaby fachowców, którzy szukają dziury w calym i zazwyczaj znajdują. Jeśli ktos ma wykupione ubezpieczenie na życie + następstwa wypadków, to taki prawniczek na usługach ubezpieczyciela potrafi udowodnić, że delikwent wcale nie poniósł śmierci w wyniku wypadku, bo chwilę wcześniej miał zawał serca i to było przyczyną zgonu. Coś o tym akurat wiem. Poza tym prawnicy na usługach ubezpieczycieli grillują i piją razem z sędziami "niezawisłych" sądów, a kto wierzy, że jest inaczej, może poogladać sobie program Sędzia Anna Maria Wesołowska na TVN Co do odszkodowań, to uważam, że w tym konkretnym wypadku rodziny ofiar odszkodowana powinny dostać z ZUS-u, a nie od kaczek, bo niby dlaczego. Wtedy ofiary innych wypadków też powinni dostawać Mało osób zaś ubezpiecza się, bo ludzie podświadomi wyczuwają, że ubezpieczyciele to jedna wielka mafia.
|
Do góry
|
|
|
|
#1423315 - 25/07/2007 00:10
[Re: rivex]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/06/2002
|
Jestem przeciwko zalobie bo to wszystko pod media. Media maja co robic. Caly czas szopka. Dziennikarze biegaja za rodzinami ofiar. G¤¤no ich obchodzi ta tragedia. Jedynie wazne sa informacje, sensacja a nie ludzie w szoku po stracie bliskich.
Jedna wazna rzecz, nie wazne czy to PIS, PO czy SLD, i tak bylaby zaloba. Kazda partia rzadzaca by tak zrobila. Nie wiem czemu obwinia sie PIS. Kiedys byly tragedie i tez byly zaloby. Kwaśniewski był prezydentem 10 lat, ja sobie jakoś nie przyopominam żeby on rozdawał jakieś odszkodowania itp. Może mam słaba pamięć to przypomnij mi to. Cimoszewicz jak była powódź to wyjechał z tekstem, że mogli się ubezpieczyć.
|
Do góry
|
|
|
|
#1423594 - 25/07/2007 01:13
[Re: connor]
|
Carpal Tunnel
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1423639 - 25/07/2007 01:22
[Re: rcsade]
|
Pooh-Bah
|
Moim marzeniem jest aby udział w wyborach był obowiązkowy a nie jak dotychczas.... ruszy banda mocherów itp i potem ludzie się dziwią,że "władza" to "władza" tamto.... Jestem pewien,że gdyby były obowiązkowe to Kaczory mogłyby jedynie pilnować kaczek w zagrodzie a nie rządzić krajem... Chyba coś dziś wąchałeś  Swoje marzenia mozesz spuścić z wodą w klozecie Są ludzie, do których ja się zaliczam, którzy mają politykę i polityków wszelkiej maści jeszcze głębiej w d..ie, niż politycy nas. Przymusem nic tu się nie wskóra, bo ja wtedy i tak wrzuciłbym pustą kartę albo napisal tym burkom, co o nich myślę Zamiast iść głosować wole iść na piwo czy na mecz Dla mnie jest absolutnie obojętne, kto rządzi u góry, bo to wszystko ta sama swołocz, tylko ubrana w inne garniturki
|
Do góry
|
|
|
|
#1423741 - 25/07/2007 01:50
[Re: rene]
|
shaken not stirred
Meldunek: 07/07/2005
|
Firmy ubezpieczeniowe nie są od wypłacania odszkodowań, tylko od zbierania składek. Jeśli występuje szkoda, to oni nie kwapią się, by coś wypłacić, a raczej robią wszystko, by nie wypłacić. W tym celu zatrudniają sztaby fachowców, którzy szukają dziury w calym i zazwyczaj znajdują. Jeśli ktos ma wykupione ubezpieczenie na życie + następstwa wypadków, to taki prawniczek na usługach ubezpieczyciela potrafi udowodnić, że delikwent wcale nie poniósł śmierci w wyniku wypadku, bo chwilę wcześniej miał zawał serca i to było przyczyną zgonu. Coś o tym akurat wiem. Poza tym prawnicy na usługach ubezpieczycieli grillują i piją razem z sędziami "niezawisłych" sądów, a kto wierzy, że jest inaczej, może poogladać sobie program Sędzia Anna Maria Wesołowska na TVN
Jak znasz jakichś prawników działających za ubezpieczycieli co to z sędziami piją, to podaj nazwiska jednych i drugich. A i jeśli masz jakiś zastrzeżenia do pracy sądów, to również chętnie poczytam.
|
Do góry
|
|
|
|
#1423769 - 25/07/2007 02:02
[Re: Skiper]
|
Pooh-Bah
|
Jak znasz jakichś prawników działających za ubezpieczycieli co to z sędziami piją, to podaj nazwiska jednych i drugich. A i jeśli masz jakiś zastrzeżenia do pracy sądów, to również chętnie poczytam.
Oczywiście, że znam nazwiska, ale nie zaspokoję twojej ciekawości Ale jeśli to cię dręczy, to w necie jest sporo stron, z których można dowiedzieć się, jakie to wyroki zapadają Sporo też możesz dowiedzieć się odwiedzajac Kazimierz nad Wisłą trochę tam grillują itp. Daleko nie masz
|
Do góry
|
|
|
|
#1423815 - 25/07/2007 02:22
[Re: Skiper]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/09/2006
|
Nie warto pielgrzymować...
|
Do góry
|
|
|
|
#1423872 - 25/07/2007 02:40
[Re: Logan]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/04/2005
|
Dzis jak codzien punktulanie o 9.00 rano stawila sie w empiku grupa chlopcow zeby pograc sobie na kompach i konsolach. Innych darmowych rozrywek w wakacje nie maja. Niestety przyszedl prikaz z gory ze w zwiazku z zaloba narodowa nie ma grania. Farsa No i dobrze, ze nie ma grania. Codziennie w tych empikach masa gowniarzy. Jakby tyłki ruszyli to pewnie juz dawno by na konsole sobie zarobili. Moze nie PS3 czy Xbox ale cos na pewno by bylo. Robia tylko balagan. Empik to tylko na tym ma pewnie w plecy bo jesli ktos jest zainteresowany i chcialby konsole wyprobowac to nie ma szans sie dobic bo kolejka stoi jak z PRLu  A teraz na temat. Jesli jest juz zbiorka to moze by tak telewizje sie dorzucily. Przykladowo TVN24 - non stop tylko wypadek. Dziennikarze rozsiani po Polsce (Stargard, Szczecin, Wawa, siedziba organizatora) i okolicach Grenoble. Ciagle chca miec cos nowego wiec zadaja coraz glupsze pytania. Mecza znajomych ofiar. Biegaja za nimi i nie daja chwili spokoju. Tu nie trzeba naglasniac az tak tej tragedii bo kazdy wie o wypadku. Robia szum i dzieki temu ogladalnosc rosnie. A wyzsza ogladalnosc to i wieksza kasa. Nie zaszkodzi aby pomogli i oni skoro jakies zbiorki ktos robi. Bo tak naprawde robia wiecej problemow. Gdybym ja byl na miejscu tych rodzin ofiar to pewnie komus z dziennikarzy naprawde bym przylozyl. Rozumiem, ze mozna cos probowac sie dowiedziec ale widze, ze robia sie coraz bardziej wscibscy i meczacy. Media zaczynaja powoli robic z kazdej tragedii kolejne programy typu reality show.
|
Do góry
|
|
|
|
#1424285 - 25/07/2007 04:32
[Re: raiders_]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/09/2003
|
JKM  E Lech Kaczyński ogłosił żałobę narodową, bo 26 obywateli zginęło we Francji. W Polsce tylu ginie na drogach dziennie. Tam jednak p.Prezydent będzie mógł się pokazać w telewizji. JE Mikołaj Sarközy de Nagy-Bocsa - również. Więc też się pokaże. Nie wiem, po co - bo u nich już po wyborach? Może dlatego, że sezon ogórkowy, a ludzie nie powinni zapomnieć, jak wygląda nowy prezydent. Lepiej zaś pokazać się w ciemnym garniturze, niż na plaży. Na plaży prezydent wygląda mało dostojnie. A w czarnym garniturze - ho-ho! Gdy na Wielkiej Brytanii rozwala się autokar, JKM Elżbieta II nie pojawia się. Cóż - Ona nie bierze udziału w wyborach, to nie musi grać komedii. Pamiętam słynne video pokazujące p.Wilusia Clintona, wtedy prezydenta USA, idącego na uroczystość żałobną ku czci min.Rona Browna, który zginął w katastrofie na Bałkanach. Szedł żartując i śmiejąc się - po czym, zobaczywszy kamerę TV, wyciągnął chusteczkę i zaczął ocierać nieistniejące łzy. I ja Go rozumiem - śp.Brown to dlań ani brat, ani swat, To czemu miał płakać? Tam był to Jego minister, więc prezydent (który w USA jest szefem rządu) musiał pójść na ten pogrzeb. Protokół... Ale po co tę komedię odgrywa JE Lech Kaczyński? P.Ryszard Czarnecki, CEP, basuje: "Wielka tragedia polskich pielgrzymów we Francji. To wręcz narodowy dramat. Wszystko inne staje się od razu mniej ważne łącznie z polityką". Rzygać się chce. Obiecuję solennie, że nie pojawię się na żadnym publicznym pogrzebie - choćby zginęło i 10.000 ludzi. Konstytucja gwarantuje obywatelom równe prawa - więc dlaczego ten, co zginął w samochodzie z żoną i dziećmi, jest przez władze państwowe traktowany gorzej, niż ten, kto zginął wraz z 25 pielgrzymami? Nie będę się pojawiał na takich pogrzebach. Chyba, że wśród zabitych byliby moi krewni lub dostatecznie bliscy znajomi... Na swoim blogu (na I stronie ONET.pl) "niestrudzony" jest w moralnej rozterce: nie czuje jakoś żałoby z powodu tej "tragedii" i czuje się z tego powodu "winny". A dlaczego ma się czuć "winny"? Codziennie giną na świecie tysiące ludzi - na ogół znacznie boleśniej kończąc życie - i to jest normalne. Nienormalny jest tylko świat, który stwarzają nam media. W normalnym świecie żyję w swoim otoczeniu i zauważam śmierć wyłącznie ludzi ze swojego otoczenia. Zdarza się to w naturalnym środowisku raz na rok - i ta śmierć wywołuje wtedy naprawdę szczery smutek. Jest czymś niezwykłym. Jeśli natomiast TV podaje codziennie wiadomość o dziesięciu "tragediach" w Nepalu, Peru, Suwałkach i na Nowej Zelandii - to człowiek się na to uodpornia, tak jak organizm uodpornia się na coraz większe dawki trucizny. I przestaje reagować. I to jest zdrowa reakcja organizmu. Gorzej, że osłabia się również reakcja na śmierć sąsiada. Myślę: "Umarł sąsiad - ale co to jest w'obec śmierci 237 pasażerów samolotu w Brazylii!". I to już jest niebezpieczne. Narasta znieczulica - i za to winne są szukające sensacji media. Następnym efektem rosnącej znieczulicy będzie zgoda na euthanazję sąsiada... ======= PS. Proszę znaleźć mi kogoś, czyj krewny zginął w tym samym dniu (tj. w niedzielę) w wypadku samochodowym - a zainicjuję proces o wypłacenie takiego samego odszkodowania, jakie otrzymały rodziny ofiar spod Grenoble. =======
|
Do góry
|
|
|
|
#1425253 - 25/07/2007 17:18
[Re: Bzyku]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/06/2006
|
ja nie mam nic przeciwko zalobie
nie piszcie co czujecie bo nic nie czujecie zapytajcie sie rodziny ofiar macie cos przeciwko to sami mogliscie jechac w tym autobusie i zobaczyc z bliska ta tragedie bo ja nie chcial bym albo jak zgineli licealisci?? obojetnosc??
tu liczy sie symbolika a nie ze caly narod ma chodzic ubrany na czarno, ale faktycznie co do pseudoreklamy dogersow to jestem zniesmaczony
|
Do góry
|
|
|
|
#1425298 - 25/07/2007 17:39
[Re: zaberek1987]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/06/2002
|
nie piszcie co czujecie bo nic nie czujecie zapytajcie sie rodziny ofiar macie cos przeciwko to sami mogliscie jechac w tym autobusie i zobaczyc z bliska ta tragedie bo ja nie chcial bym albo jak zgineli licealisci?? obojetnosc??
tu liczy sie symbolika a nie ze caly narod ma chodzic ubrany na czarno, ale faktycznie co do pseudoreklamy dogersow to jestem zniesmaczony NO tak tylko żałobę narodową powinno się wprowadzać kiedy jakieś przykre wydarzenie dotyczy całego społeczeństwa. A tu mamy tragedię kilkudziesięciu rodzin a nie całego kraju. Skoro to według ciebie ma wymiar symboliczny to dlaczego prezio nie wprowadza żałoby narodowej jak na drogach zginie w jeden dzień np 50 osób. Też tragedia i to większej ilości rodzin.
|
Do góry
|
|
|
|
#1425311 - 25/07/2007 17:46
[Re: Tetfol]
|
Carpal Tunnel
|
tu liczy sie symbolika a nie ze caly narod ma chodzic ubrany na czarno, ale faktycznie co do pseudoreklamy dogersow to jestem zniesmaczony NO tak tylko żałobę narodową powinno się wprowadzać kiedy jakieś przykre wydarzenie dotyczy całego społeczeństwa. A tu mamy tragedię kilkudziesięciu rodzin a nie całego kraju. Skoro to według ciebie ma wymiar symboliczny to dlaczego prezio nie wprowadza żałoby narodowej jak na drogach zginie w jeden dzień np 50 osób. Też tragedia i to większej ilości rodzin. fakt ze by mogli ale wtedy zaloba trwala by caly rok, ten wypadek jest naglosniony bo zobacz ile osob zginelo w jednym miejscu o tej samej godzinie?? czy poszulbys to dopiero gdyby Twoja matka, ojciec tam jechali?? czy jestes kolesiem bez uczuc
|
Do góry
|
|
|
|
#1425323 - 25/07/2007 17:57
[Re: zaberek1987]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/04/2004
|
fakt ze by mogli ale wtedy zaloba trwala by caly rok, ten wypadek jest naglosniony bo zobacz ile osob zginelo w jednym miejscu o tej samej godzinie?? czy poszulbys to dopiero gdyby Twoja matka, ojciec tam jechali?? czy jestes kolesiem bez uczuc
Staje w obronie Tetfola. czy poszulbys to dopiero gdyby Twoja matka, ojciec tam jechali?? Poczuć coś w sercu, a pokazywac uczucia pod publiczke to dwie rózne sprawy. Czy to powód żeby wprowadzać załobe narodowa ? A Ty co bys poczuł gdyby Twoi tam jechali ? Chciałbys zeby pod drzwiami twojego domu stali dziennikarze i wypytywali sie jak sie pan czuje? O czym bys pomyslał ? I czy w twoim mniemaniu poczucie ze jest załoba narodowa ułatwiło Ci cierpienie? Watpie
|
Do góry
|
|
|
|
#1425459 - 25/07/2007 18:54
[Re: Tetfol]
|
Carpal Tunnel
|
ale pisze to u zalobie a nie tej nagonce medialnej bo to sa dwie rozne rzeczy kazdy ma inne zdanie ja mam takie
|
Do góry
|
|
|
|
#1426530 - 25/07/2007 22:59
[Re: dimes]
|
antimadrista
|
Nie warto pielgrzymować... A jebnij sobie w łeb  Gdyby pielgrzymac pieszo tez by nic sie nie stalo  Nie rozumiesz chlopie ironii?
|
Do góry
|
|
|
|
#1426574 - 25/07/2007 23:25
[Re: dimes]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/09/2006
|
Nie warto pielgrzymować... A jebnij sobie w łeb Ok, raz wystarczy czy więcej?
|
Do góry
|
|
|
|
#1426666 - 26/07/2007 00:12
[Re: rene]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/10/2002
|
Moim marzeniem jest aby udział w wyborach był obowiązkowy a nie jak dotychczas.... ruszy banda mocherów itp i potem ludzie się dziwią,że "władza" to "władza" tamto.... Jestem pewien,że gdyby były obowiązkowe to Kaczory mogłyby jedynie pilnować kaczek w zagrodzie a nie rządzić krajem... Chyba coś dziś wąchałeś  Swoje marzenia mozesz spuścić z wodą w klozecie Są ludzie, do których ja się zaliczam, którzy mają politykę i polityków wszelkiej maści jeszcze głębiej w d..ie, niż politycy nas. Przymusem nic tu się nie wskóra, bo ja wtedy i tak wrzuciłbym pustą kartę albo napisal tym burkom, co o nich myślę Zamiast iść głosować wole iść na piwo czy na mecz Dla mnie jest absolutnie obojętne, kto rządzi u góry, bo to wszystko ta sama swołocz, tylko ubrana w inne garniturki i właśnie dzięki takim jak Ty mamy takie a nie inne państwo. Demokracja jest ustrojem, w którym władza (teoretycznie) należy do ludu, a lud najwidoczniej nie ma ochoty rządzić więc oddaje władze w ręce tych którzy pchają się po nią. Nie twierdze, że któraś z istniejących frakcji politycznych mogłaby zmienić w znaczący sposób oblicze naszego kraju jednakże nie uczestnicząc w wyborach pozbawiasz siebie i innych obywateli szansy na inną (niekoniecznie lepszą) przyszłość. Chodzi mi o to, że w czasie ostatnich wyborów większość ludzi w wieku uprawniającym do głosowania nie skorzystała ze swojego prawa bo wszyscy byli pewni, że tak czy siak wygra teoretycznie lepsza opcja czyli PO. Niestety tak sie nie stało bo tłumy moherowych wyznawców ojca dyrektora poszły za jego przykazem do urn i zagłosowały na PiS, a wszyscy którzy olali sobie wybory gdy okazało się że ich wynik nie jest zgodny z ich przewidywaniami złorzeczyli i pluli sobie w brodę a teraz muszą żyć nie w państwie demokratycznym i solidarnym ale coraz bardziej policyjnym...
|
Do góry
|
|
|
|
#1426720 - 26/07/2007 00:27
[Re: marzano]
|
Carpal Tunnel
|
Marzano ,podaj mi definicje słówa "lud". Na marginesie wołałbym..."ludzie"  Demokracja...cóż... ...ustrój ,w którym menel,dzieciorób ,pasozyt ,k***a i złodziej ,maja taki sam róznoważny głos jak uczciwie pracujacy ,na tę hołotę, podatnicy. Szumowina głosuje i kogo wybiera ? Szumowine ,rzecz jasna albo cwaniaków ,którzy kariere robią na chwytliwych hasłach ,adresowanych do szumowin. Dla wyjaśnienia...jestem monarchistą 
|
Do góry
|
|
|
|
#1426729 - 26/07/2007 00:31
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/10/2002
|
a jeśli chodzi o definicję: lud 1. «warstwa społeczeństwa utrzymująca się z pracy fizycznej; dawniej głównie ludność wiejska» 2. «zbiorowisko ludzkie, tłum» 3. «ludzie żyjący na tym samym obszarze, mający wspólną kulturę i język, ale niemający świadomości narodowej ani tradycji państwowej» także chyba trochę niefortunnie nazwałem obywateli Polski "ludem" ale wyjaśniłem u góry co miałem na myśli 
|
Do góry
|
|
|
|
#1426759 - 26/07/2007 00:40
|
Carpal Tunnel
|
użyłem słowa "lud" ale na myśli miałem "ludzie" Claro  Ja celowo to wyłapałem ,ale niezłosliwie ,zobacz na emotkę,jaka tam dałem. A co odpowiesz na moja opinie o dwemokracji ? 
|
Do góry
|
|
|
|
#1426805 - 26/07/2007 00:52
|
Carpal Tunnel
|
Jeszcze o jednej sprawie. Jak wyczytałem ,"Caritas Polska" nie przyjmie pieniedzy o RS ,bo ....to są "brudne pieniadze"  Primo : czy od innych osób ,zarabiajacych w czas żałoby narodowej i cześć tych pieniedzy przekazujacych jako darowizny tez nie przyjmie ? Secundo : Czy "Caritas" zawsze dokładnie sprawdza darczyńców i nie zdarzyło sie ,by pieniadze przekazywali bandziory i wszelkiej maści typy spod ciemniej gwiazdy (np.politycy) ? Tertio : mam ogromny niesmak ,ze przez wiele lat przekazywałem regularnie darowizny "Caritasowi" ,ale własnie...zmadrzałem  Quatro : Twórczosci RS nie znoszę  (z wyjatkiem dwóch numerów :"Paint It Black" i "Ruby Thuesday"
|
Do góry
|
|
|
|
#1426874 - 26/07/2007 01:08
|
old hand
Meldunek: 09/03/2007
|
marzano chcial powiedziec za glowne media polskojezyczne uprawialy przed wyborami prymitywna propagande proplatformerska i gdyby na sile cale telewizyjne bydlo zagnac do urn to nie ma sily wynik bylby jeden - wygrali by ci w niebieskich koszulach  niestety tak jak po papier do dupy czy proszek do prania trzeba pojsc do supermarketu tak niestety kupowanie obiecanek poltykow nie jest niezbedne do normalnego funkcjonowania
|
Do góry
|
|
|
|
#1434570 - 28/07/2007 04:19
[Re: odgdog]
|
Carpal Tunnel
|
oprócz GPSu większość ludzi ma także urządzenie zwane mózgiem. Jednak nie wszyscy umieją go używać Ja ,czasami jak widze ,w jaki sposób niektórzy uzywają ,wołałbym ,aby nie uzywali  IQ 22-letniego kierowcy ,pomniejszony przez oklaski pielgrzymkowiczów ,nagradzajace "styl" jazdy. Ile zostało ?
|
Do góry
|
|
|
|
|
|