Co do ostatniego zdania to wydaje mi sie, ze dam rade bo pogodzilem sie z brakiem komfortu psychicznego i cokolwiek kupuje to ustawiam zaraz zlecenie SL i jesli kurs zmienia sie w nie ta strone w ktora bym chcial to automat lepiej sobie radzi z decyzja niz ja ;-)
)
WojtekK
Szybkie ustawienie SL wcale nie oznacza ze dokonales slusznego wyboru.Ten SL nie moze Cie wywalic z rynku gdy ten zaraz sie odwróci.Wiem po sobie, ze na poczatku dobre ustwienie SL jest sporym problemem.Na porzadku dziennym były sytuacje gdy bylem wywalony w najmniej oczekiwanym momencie.Zeby było smieszniej najczesciej po takim zamknieciu pozycji rynek szedł w druga stronę.Byłem kiedys sklonny twierdzic ze reguluje ktos tym specjalnie przeciwko mnie hehe.
Drugim bardzo czestym błedem jest zbyt szybkie zamykanie zyskownych pozycji, tu jak nigdzie indziej trzeba pamietac ze trend to Twój przyjaciel.
I trzecia bardzo istotna sprawa to depozyt zabezpieczający.Trzeba miec jaja i trzymac sie swoich wczesniej ustalonych zasad.Nawet wtedy gdy jestes niemal przekonany co do kierunku indeksu nie otwieraj zbyt wiele kontraktów.Wczesniej czy pózniej zostaniesz wywalony bez mydła i automatycznie zamkną Ci pozycje wobec braku depozytu.To bardzo częsty błąd i bolesna lekcja.Ustal sobie kwotę na 1 kontrakt i tego się bezwględnie trzymaj.Na w miare bezstresową grę powinienes miec 8-10 tys na kazdy kontrakt.
Pamietej jeszcze o jednym.Na rynku akcji zjazd o 10 % to równiez tyle twoich strat, na kontraktach ruch o 10% w odwrotnym kierunku doprowadzic Cie moze do bankructwa. Ale na szczęście dziala to tez w druga strone i jesli pare razy pociagniesz w dobrym kierunku będziesz pieknie zarobiony i beda to pieniądze o jakich na rynku akcji nawet nie marzyłes.
Aha , jeszcze jedno, nie usredniaj nigdy strat bo to bedzie początek Twojego konca.
powodzonka i wreszcie poczujesz co to giełda