Na pierwszy rzut oka: za duzo budowlanki!!!! Bo wszystkie spolki to z tej branzy masz.
Budopol - nie wiem jak oni dzialaja ale nie miec jeszcze zysku to kpina. Niby przychody wzrosly ale jesli pracuja razem z Gantem to az dziwne, ze nie maja zyskow. Cos jest nie tak. Ciezko mi oceniac bo mamy tu brak zysku. Jedynie ostatni kwartal. Kapitalizacja ponad 200mln - to nie jest malo. Chyba, ze maja jakies dobtre plany. Bo jesli oceniac ostatnie okresy to jest kiepsko. Ale na gieldzie kupuje sie przyszlosc - chociaz roznie z tym bywa.
Gant - tu juz lepiej z wynikaMoze przy takiemi. Niezle przychody, jest niezly zysk. Chociaz przy takiej kapitalizacji powinno byc lepiej. C/Z nie jest porywajacy. Nawet jak na taka branze. Tutaj takze nie wiem co maja w planach ale deweloperka juz nie bedzie tak oplacalna. Widoczny jest spadek popytu na drogie mieszkania. Ceny wiekszych mieszkan juz nawet spadaja. Byc moze bedzie jeszcze wzrost cen ale juz nieduzy. Natomiast koszty beda rosnac. grunty drozeja (tu Gant ma jakis zapas bo ostatnio kupowali). Koszty pracy beda rosnac a takze materialy budowlane. A zatem marze narzucane przez spolke beda raczej malec. Nie bedzie to juz tak swietny biznes jak to bylo w ostatnim okresie. Jednak duzo zalezy od spolki - jak buduja, gdzie i ogolnie zarzadzanie.
FON - wynikow nie bylo i nie ma. Jest fatalnie pod tym wzgledem. Za to duzo jest obietnic. I te obietnice zle (na papierze) nie wygladaja. Roboty drogowe - to moze byc niezly interes. Jednak spolka nie jest na razie przygotowana do takiej dzialalnosci. Trwaja przygotowania. Jak wiadomo - w takiej branzy licza sie przetargi (tutaj FON ma male szanse bo sa nieznani). Jest szansa raczej przy pracach dla wiekszych firm. Kurs juz wiele uwzglednil wiec jedynie jakies kolejne dobre newsy moga wybic kurs. Robia tez PP - moze to podbije (osobiscie nie lubie takich gierek czyuli PP, split ale czasami dziala).
Duzego kopa daloby wejscie jakiegos fundu ale nie wiem czy ktos teraz bedzie chcial w to wchodzic. Jak na razie sa obietnice i wszyscy czekaja na dzialania.
Stalexport - jedyna spolka ktora posiadam. W srode moze bedzie podana ugoda. Wazne jakie to beda warunki. jesli dojdzie do przejecia przez Wlochow to bedzie swietnie. STX ma duze mozliwosci i Wlosi potrafiliby je wykorzystac. I do tego przejecia pewnie dojdzie bo zalezy na tym zbyt wielu osobom. Bez tego STX by zginal. Przed ta spolka sa dobre perspektywy.
MSX - juz troche pisalem. Niby mialem ale sprzedalem. Duzo obietnic bylo, na razie malo dzialan. Prezes nagle ucichl. Bo przy madrym zarzadzaniu to spolka powinna sie rozwijac. Mialy byc kontrakty w Rosji ale nie wiem czy to bedzie mozliwe w obecnej sytuacji politycznej. Kurs jest duzo nizej od szczytu z euforii Me2012. MSX nie jest drogi. Wskazniki ma swietne tylko, ze ostatnio mieli pojedyncze duze projekty. Sprzedaja spolki zalezne: byc moze jakie przejecie sie szykuje. Tak wiec: nie jest drogo wiec zle nie powinno byc. Spolka czeka na jakis sygnal. Ja stracilem cierpliwoscx ale tu chodzilo o ogolna sytuacje na rynku. Eska ma MSX chyba wiec on moze cos wiecej wiedziec.
Fasing - s[polka juz duzo urosla ale podstawy byly. Wyniki niezle. Zwiekszaja przychody i zyski. Nie powinno byc zle. jednak czy cena jest dobra to juz trudno powiedziec. Branza nie jest przebojowa ale przy dobrym dzialaniu zyski powinny rosnac.
Elektromontaz - tu sie cuda dzieja ale to dlatego, ze jakies zmiany sie szykuja. To znaczy tam juz cos sie zmienia. Wyniki mieli fatalne. Kurs rosnie bo wszyscy oczekuja dobrej przyszlosci. Tak naprawde to nie wiem dokladnie co z tego bedzie ale jeszcze kurs moze zostac troche podbity. Obecna wycena jest na wyrost ale tak to juz jest w takiej fazie hossy. troche ryzykowna iwnestycja ale i zysk moze byc niezly. Dobrze bylo wczesniej brac (moj kumpel kupil za wszystko wlasnie te akcje i zarobil szybko 100% ale potem sprzedal przy 12zl).
Moje opinie sa takie mieszane bo ciezko mi wskazac czy spolka jest dobra czy nie jesli mamy patrzec na kurs. Jedno jest pewne: jest drogo ale to nie znaczy, ze nie bedzie jeszcze bardziej. Tutaj mozna byloby zrobic jakas dywersyfikacje - niby kilka spolek ale branza prawie ta sama. Sa perspektywy przez budowlanka ale trzeba pamietac, ze wyceny juz sa wysokie i w cenach mamy zdyskontowane wiele przyszlosci.
Poza tym ja mam ostatnio pecha i jakos kiepsko spolki wybieralem w maju