O wlasnie ogladam RDO i widze ze kupili KGHM tez sie chca zalapac na dywiende heh
Tez myslalem nad KGHM ale najpierw musialbym troche przeanalizowac rynek miedzi.
Widze, ze Wigiem20 bedzie trzepalo do konca tygodnia.
Dzis niby wzrost ale Mwig na minusie. Ja juz chyba pisalem tutaj, ze podobno grubi gracze sa na pozycji dlugiej wiec teraz moze byc ostre podbijanie indeksu. Niestety chodzi tu tylko o wig20. I tak teraz bylo bo caly rynek mial sie duzo gorzej od blue-chipow.
Dobra sesja USA. Lepsza sprzedaz. Jednak widze, ze ceny w eksporcie spadaja a w imporcie rosna. No nie jest to najlepsza sytuacja ale rynek na to nie patrzyl.
Jutro polecam [przygladanie sie od 14:30 bo mamy info o inflacji w USA a na to patrza wszyscy inwestorzy na swiecie.
Rynek troche dziala po swojemu. Wczesniej oczekiwano spadku stop, teraz bardziej sie gada o podwyzce ale rynek jakos przestal reagowac. Anglicy tez mysla o podwyzce. Chiny z pewnoscia beda w tym roku podnosic. I to nie jest dobrym infem. Ale coz, na razie wszystko gra.
Obligacje tez mnie niepokoja. I tutaj nie chce mowic, ze beda spadki ale takie olewanie waznych danych makro moze w pewnym momencie sie skonczyc nieprzyjemnie. W koncu naprawde wazne instytucje dojda do wniosku, ze jednak gieldy juz sie nie da wiecej pompowac i zmienia miejsce inwestycji. A to bedzie oznaczalo mocne spadki. Polska tez jest w obliczu podwyzek. Gdzie nie spojrzec - chca albo juz podnosza stopy. Jeszcze tylko brakuje, zeby Japonia tak zrobila (wiadomo carry trade, jen i te sprawy).
Ja na razie nic nie kupuje. Moze cos spekulacyjnie ale tez czasu na to nie mam. Trzymam STX ale dzis lekko zredukowalem. Prochnik mi uciekl - mialem go kilka dni temu ale ssprzedalem z lekkim zyskiem. Spolka chyba nie jest zla. Dosyc tania jak na branze. Marke ma znana tylko, ze zarzadzanie do niczego. Gdyby ktos ich przejal albo jakis dobry manager wszedl to wtedy moze byc swietnie. Ja jednak nie wchodze bo nie czuje nadal rynku.
Jutro pewnie luka w gore bo dzis nawet mieli sile to juztro tym bardziej. Ciekawe czy tylko utrzymaja poziomy.
Z pojedynczych spolek - nie mam zadnego pomyslu co mozna wziac.
Debiut LC - powinno byc niezle ale trzeba brac pod uwage, ze ryzyko zawsze jest. Zwlaszcza przy zaciaganiu kredytu pod to. jednak bez kredytu sie nie da. Jesli bedzie dobra sytuacja na rynku to powinno wzrosnac ladnie. Ale nikt tego nie zagwarantuje.
ja sie jednak za to nie biore. Duzo zamieszania, czekania a efekt nie zawsze dobry. Na JWC bylo kiepsko.