#1320939 - 22/06/2007 02:35
"Moje miasto mnie wkurza"
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
W celu wyladowania swoich frustracji  Mieszkam w dziurze, nie oszukujmy sie, niech se to jest nawet jakis kurort, ale to dziura, nic sie tu nie dzieje, oprocz najazdu hanysow w weekendy. Generalnie fajna, cicha miejscowosc, duzo zielonego, ale wszedzie daleko  Jak na zakupy to do BB(35km), zrobili ekspresowke, to ja to pokonuje w 25min(sam), autobusem heh 1h :] Bilety drogie, nie ma znizek, a wszedzie indziej sa, busy sa koszmarne, to dluga trasa, a tam kiepskie siedzenia, ani sie ulozyc ani nic. Zasrany PKS. Do znajomych daleko, eh Kazdy hotel ma tu chyba basen, ale to pipki takie, ze sie raz dobije i jestem na drugiej stronie. Wielkie uzdrowisko, kompleks az 4 basenow, z czego w 2och se mozna dupe wymoczyc, a w dwoch pozostalych, plywaja kuracjusze, sama sol, okularki konieczne, inaczej oczy cale czerowne, jak tam bylem kuilka lat temu po kilku wejsciach, wyzarlo mi napis na kapielowkach  Byl u nas miejski basen, otwarty w lecie budowany iles tam lat temu, jak to za komuny  Miasto wpadlo na pomysl, aby na tym terenie wybudowac caloroczny kryty basen, silownie, zjezdzalnie. To zaczeli, zrobili fundamenty i robota stanela na kilka lat. Rok temu cos ruszylo, ale plany sie pozmienialy i teraz powstaje tam hotel+parking, jeee super, dzieki frajerzy za brak basenu  I na basen musze jezdzic do innej miejscowosci, tam miasto wybudowalo basen 25m, troche plytki moim zdaniem(w najglebszym 1,8)ale idzie poplywac. Miasto od poczatku wiedzialo, ze bedzie do niego doplacac, ale przynajmniej meijscowe dzieciaki maja lekcje wfu na basenie, a mieszkancy poprawiaja kondycje. To, ze coraz mniej boisk do grania w kosza. Na osiedlu obok, zlikwidowali by postawic se garaze. Kolo kosciola zlikwidowali, bo proboszczowi przeszkadzalo to, jak ktos czasem wypowiedzial niecenzuralne slowo  Kolo dawnej szkoly podstawowej byly 4 kosze(czyli 2 boiska), 1 zlikwidowali, zostawiajac to drugie, gdzie jak popada, kaluze sa przez 2 dni(na tym drugim wysycha dosc szybko) Co za idotyzm!! Jak mi sie jeszcze cos przypomni to napisze 
|
Do góry
|
|
|
|
#1320951 - 22/06/2007 02:38
Re: "Moje miasto mnie wkurza"
[Re: lupus]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 10/06/2004
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1321120 - 22/06/2007 03:17
[Re: BZYCZEK]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/09/2003
|
marudzisz  mieszkasz w jednym z najładniejszych miejsc Polski, jeszcze nie do końca skomercjalizowanym... przynajmniej ja te okolice uwielbiam - Wisła, Ustroń, Cieszyn..nawet centrum Skoczowa ma dla mnie więcej klimatu niż centrum Warszawy  w tym roku też będę..mam nadzieję... fajne góry  takie w sam raz do pochodzenia bez nadmiernego forsowania sił... nie ma McDonalda w centrum  mili ludzie - nie wiem z czego to wynika ale byłem kilka razy (nie zawsze turystycznie) i zawsze wracałem pod wrażeniem tego, jacy są tam ludzie... pozdrawiam serdecznie krótko - zamieniamy się? 
|
Do góry
|
|
|
|
#1321239 - 22/06/2007 03:46
[Re: PioKing]
|
antimadrista
|
Ja jestem b.mily, ale moje miasto tez nie jest idealne  Czasem trzeba ponarzekac stad ten temat  Jak juz Keep mi przypomnial, o nie ma u nas rynku, kiedys tam byl dowerzec, potem parking xD Kiedys wpadli na pomysl by tam postawic wielka bryle jakas piramide chyba, ale mieszkancy sie zbuntowali i pow, ze takie syfu nie chca na rynku  Po prostu nie ma czegos takiego jak Cieszyn, czy Skoczow, czy chcoby wisla, rynek centralny punkt, skad mozna sie udac w kilka miejsc  To wielka wada moim zdaniem, wszytko rozbite.
|
Do góry
|
|
|
|
#1321462 - 22/06/2007 05:33
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/11/2005
|
To, ze coraz mniej boisk do grania w kosza. Na osiedlu obok, zlikwidowali by postawic se garaze. Kolo kosciola zlikwidowali, bo proboszczowi przeszkadzalo to, jak ktos czasem wypowiedzial niecenzuralne slowo  Kolo dawnej szkoly podstawowej byly 4 kosze(czyli 2 boiska), 1 zlikwidowali, zostawiajac to drugie, gdzie jak popada, kaluze sa przez 2 dni(na tym drugim wysycha dosc szybko) Co za idotyzm!! ja mieszkam w Zabrzu i u mnie jest lepszy motyw z koszami...jakies 2 lata temu wybudowali za kase miasta swietna hale sportowa przy szkole podstawowej + boisko do kosza i siatki na zewnatrz (tartanik, ogolnie full wypas  ) i...po 3 dniach sciagneli obrecze, bo uznali, ze mlodziez te kosza pourywa  od tamtej pory mozna wypozyczyc obrecze za 20 zeta na dzien  na szczescie mam blisko na Śląską Akademie Medyczna (Rokitnica) i tam w tym roku wyprostowali obrecze i dolozyli siatki, ja i moi kumple z wlasnej inciatywy i z wlasnych srodkow za te obrcze pomalowalismy linie na nowo (stare byly juz malo widoczne) a tak poza moja dzielnica to w Zabrzu (na Koperniku) jest chyba najlepszy kompleks sportowy na Slasku (jak nie w calej Polsce, chociaz jak bylem w Głogowie to tam bylo cos podobnego), dwa boiska do siatki plazowej, jedno duze do pilki noznej, 4 boiska do kosza, 2 korty tenisowe) budowali to wszystko kolo roku za kase "wiernych" (ksiadz chodzil po domach i zbieral, kasa ze mszy tez szla na budowe tego), efekt...60% mlodych ludzi spedza tam cale dnie zamiast stac pod domem i pic browary i palic fajki
|
Do góry
|
|
|
|
#1321478 - 22/06/2007 05:42
[Re: yaaho]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/08/2004
|
Pierwsza sytuacja, którą opisał yaaho jest po prostu nienormalna, by nie powiedzieć chora, niedługo nawierzchnię asfaltową zaczną wypożyczać, ale niestety taki dziwny jest Nasz kraj. "Akcja" z księdzem, to genialna inicjatywa, i jak się okazało skuteczna. Niedawno wróciłem z kosza, z bosika, które zostało stworzone około 2 lat temu, naprawdę, bardzo fajnie się na nim gra, tuż przy nim jest hala sportowa (zazwyczaj po 15/16 pusta), ale kosze które zostały tam wstawione chyba zostały kupione w promocji, można było zrobić je dużo lepiej (tj. kupić bardziej profesjonalne  ), ale najważniejsze, że jest wymiarowe, i przede wszystkim bardzo fajnie się na nim gra. Pozdrawlaju wsiech katoryje intieriesujutsia sportam 
|
Do góry
|
|
|
|
#1321498 - 22/06/2007 05:51
[Re: Master.com back]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 17/09/2005
|
A tam, narzekacie  w du**ch wam sie poprzewracało haha  Ja mieszkam w małej mieścinie, ledwo może z 6 tysięcy mieszkanców. Jak juz poruszyliscie kwestię sportu. No cóż, najwięcej dzieje się pewnie na stadionie lokalnego klubu. Boisko do piłeczki, asfaltowe do kosza, tenisa - tudzież siatkówki. Co do tenisa: dwóch prywatnych wlaścicieli wybudowało 2 korty. Na jednym z nich nie byłem, wiec nie wiem - drugi był bardzo przyzwoity, ale co z tego. Interes chyba się nie kręcił, więc właściciel sprzedał wszystko - z przyrządami do zacierania mączki ceglanej włączie Kilka lat temu wybudowano przyzwoitą halę sportową. Niby wszystko cacy - boisko, siłowania itd. Szkoda tylko, że nikt nie pomyślał o żadnej klimatyzacji w niej i w miesiącach czerwiec - sierpien przeradza się ona w istną saunę. Podsumowując, jak na taką małą dziurę może nie jest tragicznie. Co z tego jak poza tym nie ma kompletnie nic. Nie ma gdzie sie wybrać, czym się zająć Ale ja tam wybitnie nie narzekam 
|
Do góry
|
|
|
|
#1321508 - 22/06/2007 06:05
[Re: hynek]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/04/2005
|
A ja to tak naprawde nie mam swojego miasta. Mieszkam (jedynie mieszkam  ) w malej miejscowosci pod Płockiem. Za Płockiem nigdy nie przepadałem i teraz rzadko tam bywam. Studiuje w Warszawie i nic wiecej. I tak naprawde to jestem jak bezdomny bo wobec kazdej z tych miejscowosci jestem neutralny ...
|
Do góry
|
|
|
|
#1321714 - 22/06/2007 16:22
[Re: rafal08]
|
antimadrista
|
Heh jeszcze odnosnie koszy  Kolo podstawowki nie ma siatek ani lancuchow, a tablice polsportu sa jakies dziwne, pilka sie dziwnie od nich odbija. Kolo tehcnikum sa fajne tablice, ale jedna ma juz wywalona dziure, oczywiscie brak siatek i lancuchow. Kolo bylego LO, jest fajne boisko, nawet siatka na jednym  Tam pykam najczesciej  Jedynym mankamet=netem jest to, ze obok jest dom, i czasem pilka wpadnie do ogrodu, a tam juz czeka na nas potezne bydle, by nas pozrec  Kolo kortow tenisowych sa lancuchy, ale znowu boisko jest male, a jeden kosz jest wyzej niz drugi  Przy montazu obreczy chyba im cos peklo, wiec przykrecili ja nizej ;/
|
Do góry
|
|
|
|
#1508324 - 21/08/2007 01:33
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 17/12/2004
|
Mieszkam w dziurze, nie oszukujmy sie, niech se to jest nawet jakis kurort, ale to dziura, nic sie tu nie dzieje, oprocz najazdu hanysow w weekendy. mieszkam w duzym europejskim miescie , nie oszukujmy sie,nie jest to jakies tam podrzedne miasteczko tylko Stolica Polski , dzieje sie tu duzo i nawet nie ma najazdu hanysow w weekendy. Generalnie fajna, cicha miejscowosc, duzo zielonego, ale wszedzie daleko Generalnie fajna glosna miejscowosc , duzo zielonego i wszedzie blisko. Jak na zakupy to do BB(35km), zrobili ekspresowke, to ja to pokonuje w 25min(sam), autobusem heh 1h :] Bilety drogie, nie ma znizek, a wszedzie indziej sa, busy sa koszmarne, to dluga trasa, a tam kiepskie siedzenia, ani sie ulozyc ani nic. Zasrany PKS. Na zakupy to wszedzie bliziutko , komunikacja w pyte , autobusy wyjebane , zajebiste siedzenia mozna sie niezle rozlozyc + Zajebiste metro. I na basen musze jezdzic do innej miejscowosci, i na basen nie musze nawet wychodzic do bloku naprzeciwko bo mam w swoim . Jak mi sie jeszcze cos przypomni to napisze  I tylko skoro jest tak zajebiscie to czemu mam czasem ochote wypie...stad chocby do Ustronia ;-)
|
Do góry
|
|
|
|
#1508368 - 21/08/2007 01:41
[Re: D@mian]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 12/10/2005
|
Dzisiaj wróciłem z wiochy Lupusa  Nie jest tak jak piszesz, chociaż widać pewne zacofanie regionu  Bywam tam 2-3 razy w roku Mi sprzed 3 tygodni najbardziej podobała się karczma , bodajże "Ustronianka", a poza tym rzeczywiście można popaść w depresje w tym Ustroniu  ;p nic a nic ciekawego ....
|
Do góry
|
|
|
|
#1508395 - 21/08/2007 01:48
[Re: AGASSI]
|
veteran
Meldunek: 05/12/2004
|
ale i tak bytom zwany bytowem rządzi
|
Do góry
|
|
|
|
#1508545 - 21/08/2007 02:29
[Re: moonlight]
|
antimadrista
|
Dzisiaj wróciłem z wiochy Lupusa  Nie jest tak jak piszesz, chociaż widać pewne zacofanie regionu  Bywam tam 2-3 razy w roku Mi sprzed 3 tygodni najbardziej podobała się karczma , bodajże "Ustronianka", a poza tym rzeczywiście można popaść w depresje w tym Ustroniu  ;p nic a nic ciekawego .... Karczma ustronianka? pierwsze slysze. Coscie tacy niesmiali, zescie sie nawet nie odezwali? Pewnie z zonami byli pantofle 
|
Do góry
|
|
|
|
#1508862 - 21/08/2007 04:06
|
antimadrista
|
No coś takiego, nie pamiętam ulicy, ale w pobliżu były takie ośrodki jak : sasanka, dąb, czy colonia-arkadia, przy ulicy  Jak z żonami ... ja byłem z kumplem To pewnie na jaszowcu  Bo tam jest Colonia. Kumpel tez pewnie taki niesmialy, a moze to jaki taki straszny?:D
|
Do góry
|
|
|
|
#1508917 - 21/08/2007 04:27
[Re: [T]-error]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 14/12/2006
|
-error]Cały lupus  Kiedyś nie rozumiałem...teraz już wiem...  Lupus dlaczego narzekasz? Że daleko to cena ciszy i zieleni o której pisałeś. Na PKS nie narzekaj, bo jak zabraknie autobusu to wtedy lament i trwoga. Że do znajomych daleko? Później się znudzą, a i niepokoić nie będą zbyt często. Hotele macie? Baseny? Matko, miasto Suwałki ma chyba dwa hotele...dwugwiazdkowe  Basen 25 metrów? Chlorowana woda, wysusza skórę, włosy Ci szybko wypadną. 25 metrów...możesz sobie nawroty ćwiczyć. Brak boisk do grania w kosza. A curling? Sami postawcie kosz. Mieszkasz koło granicy - cudownie jak można narzekać? Jeżeli uważasz, ze to zadupie to ja Tobie powiem, że za jakiś czas wspomnisz moje słowa i z sentymentem zapragniesz tej ciszy i zieleni sprzed lat... Nie bójcie się skansenowych miast i wiosek - wbrew nowoczesności to prawdopodobnie ostatnie azyle spokoju...  Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#1508931 - 21/08/2007 04:38
[Re: Misza_SB]
|
antimadrista
|
Argument z hotelami mnie nie przekonuje, bo ja w nich nie mieszkam  Z basenami tez nie, bo to ze jest kilkanscie basenow, ale w kazdym mozesz co najwyzej dupe wymoczyc za 15zl, bo plywac sie w tym nie da. Jak nie masz co z kasa robic, przyjezdzaj wybudujesz mi boisko.
|
Do góry
|
|
|
|
#1508962 - 21/08/2007 04:59
|
antimadrista
|
Moj post byl z czerwca mamy sierpien. To, ze tu mieszkam, to nie znaczy, ze to utopia. Kazde miasto ma swoje wady i zalety, ja doceniam spokoj i cisze, mimo, ze mieszkam na osiedlu, moglbym tu na golasa po nocy biegac i tak by nikt nie zauwazyl bo o tej porze wszyscy spia, nie ma pieprzonych gowniarzy na lawkach etc Ale to zadupie, suwalki zreszta tez, tak samo jak ruta tartak  Fajnie byloby tu miec dom na starosc, no jak mnie bedzie stac, bo ceny sa tu porazajace 
|
Do góry
|
|
|
|
#1509052 - 21/08/2007 05:45
[Re: Bzyku]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 26/02/2005
|
A ja ostatnio jestem nawet dumny, że moje miasto potrafiło zorganizować świetną imprezę jaką był zlot żaglowców Tall Ship Races 2007.
Przynajmniej na kilka dni Szczecin stał się wioską nie tylko z tramwajami, ale i żaglowcami. Byłem na tym samym zlocie żaglowców 2 lata temu w Newcastle. Najbardziej mnie rozśmieszyło ,że wszystkie jednostki tętniły życiem ,aby turyści mogli co oglądać. A nasze rodzime żaglowce co ? Dwóch nieprzytomnych na pokładzie reszta pod ;). Jak było w Szczecinie Bzyku ?
|
Do góry
|
|
|
|
#1509209 - 21/08/2007 07:13
[Re: panKa$a]
|
Pooh-Bah
|
Taka mnie na koniec dnia naszła myśl, że co by nie gadać, to w każdej Naszej miejscowości (czy to będzie miasto, czy też wieś) są tzw plusy i minusy. Wielkie miasto: wiadomo że jest wszystko, poza świętym spokojem... Średnie miasto: wiele dogodności ale bliskość metropolii bywa męczące... Małe miasto: większość dogodności w postaci niedoskonałej (patrz Basen w mieście Lupusa), dużo spokoju, wysokie ceny (bo mało ludzi a chętnych sporo)... Duża wieś: Wszystko i nic Średnia wieś: O to to...  Mała wieś...ech..a czasami nie ech...tylko ochhh... Cholerka jedziemy do Lupusa!!!
|
Do góry
|
|
|
|
#1509234 - 21/08/2007 07:44
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/09/2004
|
Wielkie miasto: wiadomo że jest wszystko, poza świętym spokojem... nie zgodzę się, wystarczy, że masz dom nawet nie tak daleko od centrum miasta ( 15 minut rowerem jak mi dobrze idzie ), a mam ciszę i spokój jak makiem zasiał
|
Do góry
|
|
|
|
#1509238 - 21/08/2007 07:47
[Re: Baqu]
|
Pooh-Bah
|
Wielkie miasto: wiadomo że jest wszystko, poza świętym spokojem... nie zgodzę się, wystarczy, że masz dom nawet nie tak daleko od centrum miasta ( 15 minut rowerem jak mi dobrze idzie ), a mam ciszę i spokój jak makiem zasiał Baqu sam dobrze wiesz: ilu jest takich szczęściarzy?:)
|
Do góry
|
|
|
|
#1509240 - 21/08/2007 07:52
|
Knockin' On Heaven's Door
Meldunek: 21/03/2007
|
Wielkie miasto: wiadomo że jest wszystko, poza świętym spokojem... nie zgodzę się, wystarczy, że masz dom nawet nie tak daleko od centrum miasta ( 15 minut rowerem jak mi dobrze idzie ), a mam ciszę i spokój jak makiem zasiał tylko,że miasto się rozwija i potrafi bardzo szybko zjeść te 15 minut i nagle masz bloki za oknami
|
Do góry
|
|
|
|
#1509251 - 21/08/2007 07:56
|
Carpal Tunnel
|
Baqu sam dobrze wiesz: ilu jest takich szczęściarzy?:)
cóż... za pewne nie za wielu, może ja nim jestem ? tylko,że miasto się rozwija i potrafi bardzo szybko zjeść te 15 minut i nagle masz bloki za oknami wystarczy popatrzeć na zagospodarowanie przestrzenne danego terenu AGASSI, poza tym nie dostaniesz zezwolenia na stawianie bloków, w miejscu gdzie jest samo osiedle domków jednorodzinnych  a nawet jeżeli dostaniesz to tak Cie ludzie oprotestują, że nic nie wybudujesz 
|
Do góry
|
|
|
|
#1509257 - 21/08/2007 08:00
|
Knockin' On Heaven's Door
Meldunek: 21/03/2007
|
cóż... za pewne nie za wielu, może ja nim jestem ? tylko,że miasto się rozwija i potrafi bardzo szybko zjeść te 15 minut i nagle masz bloki za oknami wystarczy popatrzeć na zagospodarowanie przestrzenne danego terenu AGASSI, poza tym nie dostaniesz zezwolenia na stawianie bloków, w miejscu gdzie jest samo osiedle domków jednorodzinnych  a nawet jeżeli dostaniesz to tak Cie ludzie oprotestują, że nic nie wybudujesz i tu się mylisz,nawet w gazetach było już glośno o takich właśnie oazach spokoju gdzie nic nigdy nie miało być dobudowane a tu nagle wjeżdża developer.....życie i brak gruntów pod bloki
|
Do góry
|
|
|
|
#1509266 - 21/08/2007 08:06
[Re: AGASSI]
|
Carpal Tunnel
|
oczywiście, że takie coś może się zdarzyć, ale tylko w momencie jeżeli ludzie nie zdają sobie sprawy z tego co się wokół nich dzieje, także nie pisz, że się mylę bo wiem jakie mam prawa mieszkalne  można bardzo łatwo zablokować taką inwestycję różnego rodzaju pismami zgodnymi z regulacjami budowlanymi, które powodują opóźnienie lub wstrzymanie budowy  ale to temat rzeka, ja się cieszę z ciszy i spokoju i mogę Ci napisać, że wiem iż obok mnie nie zostanie wybudowane blokowisko, szybciej mi na głowie urośnie kaktus :> pozdr,
|
Do góry
|
|
|
|
#1509310 - 21/08/2007 08:47
|
shaken not stirred
Meldunek: 07/07/2005
|
cóż... za pewne nie za wielu, może ja nim jestem ? cóż...nie jesteś sam w każdym razie  też mam do centrum (rynek) 15min na rowerku, a spokój koło mnie wieczorami że hoho
|
Do góry
|
|
|
|
#1509378 - 21/08/2007 15:54
|
Pooh-Bah
Meldunek: 12/10/2005
|
Jaaasne, więcej na kortach spędziliśmy czasu na colonii niż na górach ( no i w karczmie  ). A karczma jest drewniana - jakieś 100-150 metrów od colonii-arkadia idąc w górę, po prawej stronie. Pachnie nowością, więc może jest tam od niedawna. Żarcie nawet do wytrzymania, możesz tam zajrzeć 
|
Do góry
|
|
|
|
#1509386 - 21/08/2007 16:00
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 05/03/2006
|
Szczerze mówiąc, w ostatnich latach wiele się zmieniło na minus. Przykładem zarastające nadbrzeża Wisły, kiedyś można było sobie poleżeć nad wodą, teraz ten wariant odpada, chaszcze nad rzeką niesamowite. Nadal cenię sobie jednak np. wycieczki rowerowe, dwa lata temu wybrałem się np. do Brennej z Nierodzimia, bo tam właśnie jestem kilka razy do roku. Ogólnie mały ruch uliczny więc można sobie pojeździć. A ze szczytów to Czantoria  oczywiście kolejką 
|
Do góry
|
|
|
|
#1509424 - 21/08/2007 16:24
|
antimadrista
|
Nom, nadbrzeza nigdy nie sa pielegnowane, trawa nie koszona, smieci tez pelno, przyjezdzaja hanysy i takie cos zostawiaja  Ale w tym roku mozna sie kapac, Sanepid wyrazil zgode, bo zwykle zakazuja, bo tam sam syf w tej wodzie, ale ludzie sie kapia  Na gorki se wjedz na rowerze  T-error by pewnie wymiekl. PS ja mieszkam w tych blokach 300m od targu 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|