Strona 13 z 17 < 1 2 ... 11 12 13 14 15 16 17 >
Opcje tematu
#1263896 - 31/05/2007 06:38 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: Pizza-man]
dardaw Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/03/2003
Powyzej Adrian pisał ze warto, więc :
28 czerwca XTB zawita na Sląsk.

Program :

Platforma transakcyjna X-Trader w praktyce: g. 10.00 - 11.30

dostępne rynki i instrumenty, sposoby składania zleceń i ich rodzaje, wykorzystanie platformy jako narzędzia analitycznego

Opcje, system transakcyjny Option Trader: g. 11.45 - 13.45

podstawowe informacje o o pcjach, praktyczne wykorzystanie opcji w inwestowaniu i zabezpieczaniu innych pozycji, określanie oczekiwanych wyników transakcji opcyjnych i strategii mieszanych

Analiza techniczna - podstawy: g. 14.00 - 16.00

podstawy, rodzaje wykresów, określanie trendów, pojęcie korekty, formacje cenowe, zarządzenie kapitałem, psychologia inwestowania

Analiza fundamentalna: g. 16.15 - 17.30

jak z sukcesem wykorzystać ogólnodostępne informacje

Dodatkowe pytania, dyskusja: g. 17.30 - 18.00

Szkolenie jest bezplatne i mozna na miejscu podpisac umowę.
Dodatkowo pomiedzy godz 19.00 a 21.00 odbędzie się szkolenie : "zaawansowana analiza techniczna "
* geneza formacji Gartley i Butterfly
* zniesienia i ciąg liczb Fibonacciego
* korekta Zygzak jako składowa w/w formacji
* wybrane formacje świecowe
* formacja Gartley222 kształty i zależnoście
* formacja Baterfly kształty i zależności
* przykłady i ćwiczenia

O formacji Gartley słysze po raz pierwszy warto więc chyba zajrzec i posluchac w czym rzecz ,ja najprawdopodobniej na tym szkoleniu sie pojawię.

Chetni Zagłebiacy i Slązacy znajdą wiecej informacji na temat ww szkolen na stronach XTB,ponoć sa jeszcze wolne miejsca a dodam od siebie iz szkolenie odbędzie sie w hotelu Diament przy Dworcowej.

Do góry
Bonus: Unibet
#1263924 - 31/05/2007 08:06 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: dardaw]
mura Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2006

LOL Dardaw taki wygra jak Ty nie słyszał o gartleyu?!? (bez uszczypliwości)

to nic innego jak jedna z najbardziej popularnych metod (obok butterfly) stosowanych w formacjach XABCD z wykorzystaniem wskaźników fibonacciego

dobrze opisał to Pesavento, choć ja osobiście czytałem i polecam Danielewicza (Geometrie Fibonacciego).

sam bylem na seminarium poświęconym tym układom i osobiscie polecam, choć sam nie mam jeszcze doświadczenia i dopiero raczkuję....

ale na pewno temacik bardzo ciekawy

pozdrawiam !

aha i jak z XTB będzie pan Śliwa to... będzie bardzo ciekawe... geniusz demagogiczny i fachowiec w najwyższym calu (i jeśli to będzie p.Śliwa to na pewno się przedłuży \:D )

Do góry
#1264635 - 31/05/2007 20:07 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: mura]
dardaw Offline
Pooh-Bah

Zanim napisałem powyzszy post oczywiscie przewertowałem siec,szukając co znaczy ów Gartley.Sporo na ten temat wyczytałem na forum forexnawigator i jeszcze w kilku innych miejscach .

Jednak nie grałem tu wariata bo i po co ,że sie na tym znam bo ten temat rzeczywiscie był i jest dla mnie nowy.
Z tego co widze w sieci to nie tylko dla mnie jest to nowy temat,mimo iz te formacje znane sa juz od ponad pól wieku dopiero chyba za sprawą szkoleń XTB robi się o nich głosniej.

Na pierwszy rzut oka wygląda to moze dosc ciekawie jednak chyba cięzko znaleźc odpowiednia formację, sporo jest niby "Gartley`ów" które wprowadzają w błąd.Dodatkowo niestety samo wyszukiwanie jest dosc uciązliwe i najprawdopodobniej z miernym skutkiem.Utwierdzil mnie w tym temat na forexnawigator gdzie po poczatkowej niemal euforii temat dosc szybko zamarł.
Jak pisałem , trochę o tym poczytałem co mnie zmienia jednak faktu ze jestem w tym(Gartley) zielony.

Mura - jesli masz jakies ciekawe własne obserwacje , zaleznosci itd to nakresli kilka zdan,chetnie o tym bym jeszcze przeczytał , moze moje pierwsze ,lekko negatywne wrazenie jest zbyt pochopne?

Do góry
#1265098 - 31/05/2007 22:14 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: dardaw]
(J) Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/02/2006
Tak warto jak najbardziej. Nic się nie płaci a zapewniam że parę rzeczy was zainteresuję. U nas w Białym nie było zaawansowanej analizy technicznej...no ale był pan Śliwa i parę jego tekstów zapadło mi w pamięci.
Dlatego zachęcam do udziału \:\)
Pozdrawiam
Adrian

Do góry
#1269970 - 02/06/2007 17:17 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: (J)]
mura Offline
Carpal Tunnel

pozwoliłem wkelic sobie formację fo trendu wzrostowego, tak dla przypomnienia bo pewnie wszyscy o tym wiedzą....

oczywiście bez metastocka (czy np. fibotradera) to ani rusz przy stosowaniu tej metody.
mimo wszystko ciężko ją wychwycić ze względu na to że jest korektą nieregularną, więc zachowanie technicznie kursu może być mylące... jednak warto próbować bo przynosi dużo większe korzyści (wybicie jest spore)

jak już pisałem bardzo dobrze to opisuje i pokazuje Danielewicz w swojej książce poświecajac ok 50str na te formacje xabcd.

jak na razie zauważyłem ze sprawdza się gł. na wiekszych spółkach, choć na mniejszych również można to dostrzec np. nafta bodajze i krosno jak pamiętam. jak robilissmy calkiem niedawno to również dobrze sie sprawdziła w przypadku cezu

kolejne moje spostrzeżenie: jesli znajdziemy taką formację przy której potencjalne wybicie może przebić ''psychologiczna granicę'' 10 czy 100zł to opłaca się to podwójnie bo notowania bardzo często pokonują tą barierę już ''na dłużej'' i mają solidniejsze wzrosty

aha równie podoba mi się stosowana przez p. Glinickiego z G&K Partners formacja ''batmana' . miałem też okazję być na kilku seminariach z jego udziałem i również mi zaimponowal (Dardaw wysłałem Ci na mejla krótką prezentację jego metody gry, który stostuje na rynku forex, twierdzi że skutki są bardzo pozytywne)

Do góry
#1270090 - 02/06/2007 18:26 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: mura]
Belisariusz Offline
old hand

Meldunek: 16/03/2002
A ile razy ta formacja się nie sprawdziła ??

Do góry
#1271198 - 02/06/2007 23:03 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: Belisariusz]
dardaw Offline
Pooh-Bah

Belisariuusz - w sumie raczej nie jest istotne ile razy ona sie sprawdziła.Ważne ile dała zysku i jak to sie ma do pozycji stratnych.Ni będe się w to wgłebial bo wiem iz Tobie tego tłumaczyc nie trzeba.

Dla chcących policzyc sobie jakby wygladał ich potencjalny wzrost kapitału polecam link do "generatora krzywej kapitału"
http://www.futures.pl/?did=80

mura- dzieki, doszło.
Przejrzałem i .. hmm ,na pierwszy rzut oka formacja jakich dzienie pojawia się mnóstwo na wykresach .Kazdy szczyt wyzej itd typowa formacja wzrostowa do której chyba batman nie jest potrzebny.Tylko czemu akurat umysleli sobie ze W i Y to ma byc 27% a nie np 29% ? Moze występuje jakis "Fibonacci" pomiedzy HY albo ZY.Trzeba bedzie nad tym jutro pomyslec, poza tym popatzre jutro wieczorem na kilku parach czy mialoby to sens.

Do góry
#1271543 - 03/06/2007 00:34 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: dardaw]
Belisariusz Offline
old hand

Nie oczekiwałem na odpowiedź :-)Chciałem tylko zasugerować, że jak ktoś podaje przykłady gdy formacja przynosi zysk to niech tez poszuka takich gdy przynosi straty, żeby w realu nie było płaczu. Wiem, że sama statystyka trafności pozycji to mało ale jak dla mnie jest to pierwszy krok do dalszych badań.

Do góry
#1274013 - 03/06/2007 23:04 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: Belisariusz]
mura Offline
Carpal Tunnel

no wiadomo Belisariusz, myśle że nie napisałeś tego kąśliwie w moją stronę a może bardziej dla innych użytkowników forum..

pewnie nie zawsze sięsprawdza, tym bardziej że ciężko to uchwycić na wykresie, ale jak ktoś operuje biegle w metastocku to widzi na pewnych poziomach opory/wsparcia i tam można ustawić się z dyspozycją kupna czy sprzedaży..

Dardaw: oczywiscie 27% bierze się z jednego z bardziej popularnych wskaźników Fibonacciego 127.2% i oni własnie na tym opierają swój styl gry

jesli znajdziesz jakieś ciekawe wykresy - możesz się pochwalić \:\)
ja zajmę się tym dogłębniej jak wyprostuję swą pozycję na uczelni :]

Do góry
#1282349 - 07/06/2007 07:17 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: mura]
dardaw Offline
Pooh-Bah

XTB biurem maklerskim.

Platforma X Trade . od przedwczoraj, decyzją GPW jest uprawniona do działania na naszej giełdzie.
Teraz będą trwały przygotowania adaptacyjne systemu transakcyjnego zas po wakacjach bedzie mozna juz handlowac na gieldzie poprzez XTB.

Do góry
#1282498 - 07/06/2007 15:21 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: dardaw]
Belisariusz Offline
old hand

Originally Posted By: dardaw
XTB biurem maklerskim.

Platforma X Trade . od przedwczoraj, decyzją GPW jest uprawniona do działania na naszej giełdzie.
Teraz będą trwały przygotowania adaptacyjne systemu transakcyjnego zas po wakacjach bedzie mozna juz handlowac na gieldzie poprzez XTB.

Coraz bardziej podoba mi się ta firma a kiedyś niektórzy twierdzili, że pójdą w ślady WGI

Do góry
#1283413 - 07/06/2007 22:13 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: Belisariusz]
dardaw Offline
Pooh-Bah

Po sieci krązyły i pewnie jeszcze krążą niezbyt pochlebne opinie o tej platformie.Miały byc klopoty z zamykaniem pozycji, poslizgi czy cżeste i niekorzystnie rozliczane szpilki i inne poroblemy.
Ktos tu na tym forum napisał ze to pewnie kolo tyłka im robia.I to jest racja w 100%

Zaryzykowałem,wplacilem do nich kase i nie zaluje .Praktycznie zadnych problemów.Smiga platforma bez zarzutów.Po ponad 2 miesiacach gry u nich moge ją z czystym sumieniem polecic.

Zeby nie było tak pieknie to nie pasuja mi tu 2 rzeczy :
1.ruchomy stop to min 15 pkt a pasowaloby mi by od 5 pkt
2.w momencie skladania zlecenia nie wiem ile kasy idzie na depozyt, musze sobie sam przeliczac.Na Oandzie bylo to widoczne w oknie zlecen a tu tego brak (albo jeszcze nie odkryłem)

Nie sa to jakies wazne problemy ale szczególnie ten "trailing stop" móglby byc mniejszy.

Do góry
#1456745 - 03/08/2007 17:56 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: miglanc]
Dylu Offline
enthusiast

Meldunek: 28/12/2002
Wczoraj na xtb grałem na eur/jpy wystawiłem zlecenie sprzedaż krótka w dobrym momencie po kilku minutach już odrobiona prowizja i kurs spada w dół. Przestawiłem stopa najciaśniej jak się udało i w kilka sekund po modyfikacji zlecenia patrzę w zakładkę handel i nie ma nic.. Wchodzę w historię i widzę iż moje zlecenie zamknięte stopem +3 pipsy. Problem w tym ,że na ekranie kurs był inny dopiero po ok 30 sekundach doszedł do mojego stopa czyżby aż takie opuźnienie między tym co jest w danej chwili a tym co widzimy na monitorach?? Dodam iż byłem trzeźwy \:\) Miał ktoś podobna sytuację?

Do góry
#1457160 - 03/08/2007 19:57 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: Dylu]
(J) Offline
Carpal Tunnel

Nie wiem czy pomogę \:\) Jak rozumiem dokonałeś sprzedaży EUR/JPY. Z tego co wiem S/L najciaśniej można tam ustawić 5 punktów. Zauważ tylko że na ekranie masz cenę sprzedaży (po takiej dokonałeś transakcji). Natomiast aby zamknąć krótką musisz walutę odkupić. Czyli kupujesz po wyższej cenie której nie ma na wykresie. Mogło się tak zdarzyć, że ustawiłeś STOPA np. 5 punktów i na wykresie było ok bo to cena sprzedaży. Natomiast po kilku/kilkunastu sekundach cena ruszyła, STOP się uaktywnił zamknął pozycję ale po cenie której na monitorze nie widać bo to jest tylko cena sprzedaży. Po tych nieszczęsnych 30 sekundach zauważyłeś dopiero "swoją" cenę na monitorze \:\) Cenę sprzedaży...

Nie wiem czy o to chodziło. Długo już w tym siedzisz?
Pozdrawiam
Adrian

Do góry
#1458037 - 03/08/2007 23:08 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: dardaw]
Belisariusz Offline
old hand

Originally Posted By: dardaw
Po sieci krązyły i pewnie jeszcze krążą niezbyt pochlebne opinie o tej platformie.Miały byc klopoty z zamykaniem pozycji, poslizgi czy cżeste i niekorzystnie rozliczane szpilki i inne poroblemy.
Ktos tu na tym forum napisał ze to pewnie kolo tyłka im robia.I to jest racja w 100%

Zaryzykowałem,wplacilem do nich kase i nie zaluje .Praktycznie zadnych problemów.Smiga platforma bez zarzutów.Po ponad 2 miesiacach gry u nich moge ją z czystym sumieniem polecic.

Zeby nie było tak pieknie to nie pasuja mi tu 2 rzeczy :
1.ruchomy stop to min 15 pkt a pasowaloby mi by od 5 pkt
2.w momencie skladania zlecenia nie wiem ile kasy idzie na depozyt, musze sobie sam przeliczac.Na Oandzie bylo to widoczne w oknie zlecen a tu tego brak (albo jeszcze nie odkryłem)

Nie sa to jakies wazne problemy ale szczególnie ten "trailing stop" móglby byc mniejszy.

Dopiero dzisiaj zauważyłem ten wpis. Stawiasz takiego ciasnego stopa ? Na jakim interwale grasz ?

Do góry
#1458176 - 04/08/2007 00:13 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: Belisariusz]
dardaw Offline
Pooh-Bah

Grałem na 5 minutowym i to rzeczywiscie dośc ciasno wstawiając stopy ale nie zdało to w moim przypadku egzaminu z dwóch powodów :
1.zbyt często stopy i tak trzeba było przesuwac
2.zbyt czasochłonne

Obecnie mądrzejszy o doswiadczenia gram prawie wylącznie na 1h i 4h,jest to dla mnie o tyle lepsze że nie trzeba siedzieć godzinami z nosem przy monitorze,drobniejsze ruchy po prostu olewam.Z racji że gram z duzym zabezpieczeniem stopy obecnie ustawiam dość daleko,praktycznie zamknięcie stopa wskazuje na zmianę średnioterminowego trendu.
Dodatkowo wprowadzilem od połowy czerwca 2 dodatkowe zasady których w zdecydowanej więksszości przypadkow sie trzymam:
1.wchodze tylko w tym kierunku jaki wskazują wskaźniki dobowe
2.wchodze w dodatni swap

Szczególnie ten drugi punkt ma dla mnie kolosalne znaczenie i o jego zaletach moglem juz sie przekonac.Jak juz wczesniej pisałem gram z duzym zabezpieczeniem czyli praktycznie wywalenie z rynku mi nie grozi a swap dodatni zdecydowanie lagodzi skutki nie trafnego wejścia a z czasem pozwoli na odrobienie ew strat zas przy dobrym wejsciu zwiększa zyski.

Do góry
#1458243 - 04/08/2007 00:40 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: dardaw]
Belisariusz Offline
old hand

Tez moją edukację zaczynałem od 5 min po czym stwierdziłem, że to jest bez sensu i dzisiaj też się trzymam 1h ale do tak dużego stopa jeszcze nie dorosłem :-)

Do góry
#1458578 - 04/08/2007 02:26 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: Belisariusz]
(J) Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Belisariusz
Tez moją edukację zaczynałem od 5 min po czym stwierdziłem, że to jest bez sensu i dzisiaj też się trzymam 1h ale do tak dużego stopa jeszcze nie dorosłem :-)

Uuu \:\) To jeszcze dużo przedemną. Dopiero na 5 min gram. Potwierdzenia szukam na dłuższym interwale, podobnie wskaźniki. S/L różnie, zależy od sytuacji.

Do góry
#1459499 - 04/08/2007 06:48 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: miglanc]
Dylu Offline
enthusiast

Meldunek: 28/12/2002
(J) - chyba masz rację. A co do Twojego pytania to siędze w tym ok 3 miesiące więc pomyłki się zdarzają.

Do góry
#1459851 - 04/08/2007 08:49 Re: FOREX - pytania, odpowiedzi, komentarze, prognozy [Re: Dylu]
dardaw Offline
Pooh-Bah

Tak,(J)agielończyk dobrze Ci to wytłumaczył.

Jak nie za bardzo to na poczatku łapiesz otwórz sobie okno zleceń,tam znajdziesz wykres tickowy a na nim własnie są pokazane obydwie ceny.

Dodam jeszcze od siebie że dobrze sie sprawdza zaznaczenie okienka "max. odchylenie" przy egzekucji natychmiastowej,wartośc mozna pozostawic zero a i tak jak zauwazyłem dośc czesto poprawia to prędkośc zamknięcia/otwarcia pozycji.
Zas pzry tak szybkich ruchach jak dzis po poludniu dobrze jest wstawic w to okienko 1 lub 2, nie powoduje to kolejnych zmian kwotowan czyli transakcje zawrzemy duzo szybciej.

Do góry
Strona 13 z 17 < 1 2 ... 11 12 13 14 15 16 17 >