Strona 4 z 5 < 1 2 3 4 5 >
Opcje tematu
#1224486 - 15/05/2007 20:40 Re: ludzka perfidia... [Re: gnacik]
loipop Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/12/2004
no wlasnie tata ma firme ale chodzi tylko o krajowke bo to na kilka lat podpisane no i mam byc wspolwlascicielem i zrobic ten papierek \:\) 1.80 ojro za km...to rzeczywiscie duzo ale wtedy musisz miec w firmie powaznych kierowcow.

Do góry
Bonus: Unibet
#1225299 - 15/05/2007 22:59 Re: ludzka perfidia... [Re: loipop]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
no to jezeli Twoj ojciec ma licncje to Ty nie musisz miec, nawet jako współwłaściciel, wystarczy aby jedna osoba miała i cykada gra, mojego ojca kumpel jeździł bez licencji, tylko zatrudnił u siebie jakiegos kolesia z licencja na 1/8 etatu i nikt się do niczego nie przyczepił :)..no chyba, że na przyszłość, to warto mieć
..a co do tego 1,80 euro to pierwszy raz tak wyszło, po prostu mielismy ładunek z miasta w ktorym mieszkam na Litwę pod Wilnem gdzieś i tam też załadunek do Augustowa, i spod Augustowa na Łotwę, tam było gdzieś tylko 50pustych km, to na prawde mało \:\)
...a ile Wy macie ciężarówek i jakie ? jeżeli lepszy sprzęt to na prawde, robić międzynarodówkę i nie patrzeć \:\) ..w jakim województwie mieszkasz ?
..aha ojciec jutro będzie w chacie to się go zapytam gdzie ma te pytania to Ci prześlę \:\)

Do góry
#1225359 - 15/05/2007 23:11 Re: ludzka perfidia... [Re: gnacik]
loipop Offline
Carpal Tunnel

10 ciezarowek ... Scania , Mercedes , Volvo ... heh miedzynarodowa logistyke wlasnie ja mam zamiar isc studiowac wiec jakby co to za pare lat ;\) ..chlopaki tez do Augustowa jezdza. Kuj- pom

Do góry
#1225386 - 15/05/2007 23:18 Re: ludzka perfidia... [Re: loipop]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

10 ciężarówek i tylko po Polsce ? \:o szok ...od was jest sporo fajnych tras, tam od Ciebie całkiem niedaleko z Karlina, praktycznie codziennie sa ładynki na wschodnią Europę, Litwa, Łotwa i Estonia ...az się nie chce wierzyć, że tylko po Polsce śmigacie \:\)
..a prawko juz robisz ? ..ja własnie jestem w trakcie \:\)

Do góry
#1225516 - 15/05/2007 23:49 Re: ludzka perfidia... [Re: Logan]
Bzyku Offline
Blade Runner

Meldunek: 04/05/2004
Originally Posted By: Logan
W Lublinie/lubelskim jest jeden z najwyzszych wskaznikow bezrobocia. Ale teraz to co sie dzieje to szok, nie ma ludzi do pracy. Otwieraja centra handlowe Plaza (2000 osob), Gala (500). W Galeri Olimp w co drugim sklepie wisi kartka: Zatrudnimy sprzedawce. I to sie dzieje w miescie akademickiem w ktorym mieszka ok 100 tys studentow. Jak nie zwieksza plac to naprawde trzeba bedzie sciagac ukraincow nawet do sklepow.

To w całej Polsce tak jest. Wydaje się, że praca jest, a chętnych nie ma... jest tylko jedno ale.
Lwia część tej pracy, która jest to:

1) Wysokokwalifikowane stanowiska, na które nie ma ludzi, bo ci już siedzą na zachodzie. A potencjalni chętni nie mają kwalifikacji.

2) Zwykły wyzysk. Czyli jakieś harówy w marketach, fabrykach i magazynach, gdzie chcą płacić 600-700zł/m-c i żądają za to zostawania po godzinach, zapierdzielania na 100% itp.

3) Szajsy typu: długopisy, koperty, akwizycje itd. które co bardziej kumaci omijają z daleka, a mniej kumaci jak się dadzą na to złapać, to po kilku dniach się zmywają. Dlatego bez przerwy szukają ludzi do takich robót, co sprawia wrażenie, że jest jej pełno.

A najazd ukraińców i innych wschodnich nacji jest nieunikniony i wkrótce będzie konieczny. A to dlatego, że w większości w Polsce nie szanuje się ludzi żądając maximum, oferując minimum (postawa typu: nie chcesz zap*****? Jest 5 innych na twoje miejsce). A tych, którzy starają się godne warunki pracy i płacy tworzyć skutecznie niszczy rząd (podatki, ZUSy i inne złodziejstwa) przez to ci dobrzy muszą przyjąć postawę tych "wyzyskiwaczy" aby się utrzymać na rynku. Albo uciekać w szarą strefę.

Do góry
#1225800 - 16/05/2007 01:43 Re: ludzka perfidia... [Re: gnacik]
loipop Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: gnacik
10 ciężarówek i tylko po Polsce ? \:o szok ...od was jest sporo fajnych tras, tam od Ciebie całkiem niedaleko z Karlina, praktycznie codziennie sa ładynki na wschodnią Europę, Litwa, Łotwa i Estonia ...az się nie chce wierzyć, że tylko po Polsce śmigacie \:\)

no wlasnie koncze mature i sie zapisuje na kurs robie C.. powiem ci ze strasznie sie boje ...cofania na lusterkach...reszta to tam luz nawet lepiej wysoko siedzisz duzo widac ;b ...ale z tym cofaniem to padaka ;b No ale wiesz we wszystko trzeba sie wkrecic miec odpowiedzialna ekipe

Do góry
#1225834 - 16/05/2007 01:56 Re: ludzka perfidia... [Re: loipop]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: loipop

no wlasnie koncze mature i sie zapisuje na kurs robie C.. powiem ci ze strasznie sie boje ...cofania na lusterkach...reszta to tam luz nawet lepiej wysoko siedzisz duzo widac ;b ...ale z tym cofaniem to padaka ;b No ale wiesz we wszystko trzeba sie wkrecic miec odpowiedzialna ekipe

mój tata mówi tak: kilka razy w coś przywalisz to się nauczysz szybciej niż Ci się wydaje \:\) i taka prawda \:\) ..najlepiej poćwicz osobówką na lusterkach, abyś poznał zasade w która strone trzeba kręcic kierownicą, w ciężarówkach jest dość podobnie \:\)

Do góry
#1225843 - 16/05/2007 02:01 Re: ludzka perfidia... [Re: gnacik]
loipop Offline
Carpal Tunnel

no wlasnie zakupilem sobie corse 1.2 93' ;bbb po wypadku...jeszcze tylko lakiernik i bede mogl pocwiczyc gdzies na placu...a teraz tak pomyslalem ze twoj tata pewnie ma ciagniki siodlowe , tak ?

Do góry
#1225901 - 16/05/2007 02:26 Re: ludzka perfidia... [Re: loipop]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

tzn. mamy jedno volvo fh12 i nosimy sie z zakupem kolejnego w te wakacje albo po wakacjach, moj tata miał 5letnia przerwę bo był w stanach, teraz od 2 lat znowu wkręca sie w ten biznes, dlatego tak cienko póki co \:\)
ale ze mając 10 ciężarówek nie próbować się pchać na zagranicę \:\) nie mogę zrozumieć \:\) hehe
ja też jakbym sie nie dostał na to co chcę to spróbuję na zarzadzanie, najwyżej zamiast projektowac domy zrobię potęzna firme transportową \:\) hehe

Do góry
#1225921 - 16/05/2007 02:35 Re: ludzka perfidia... [Re: gnacik]
loipop Offline
Carpal Tunnel

no tak ale czesc z tych samochodow to wiesz 4 scanie sa wziete od tego marketu wzamian masz jezdzenie , a reszta samochodow to juz nie takie ''nowki'' . Wkrecic sie najtrudniej... pozniej juz z gorki... no tata mowil ze myslal o zagranicy ale nie z tymi ludzmi ktorych ma za kierowcow.

Do góry
#1225958 - 16/05/2007 02:47 Re: ludzka perfidia... [Re: loipop]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

no tak, dobry kierowca to podstawa, dlatego najlepiej brac młodych, około 23-25 lat, taki który nie musi byc co tydzień w domu, tylko jedzie w Europę i nie wraca przez 2 miesiące, moj wujaszek pracował tak w Werberze czy jakoś tak, to za miesiąc zarobił 5tys pln, ale nie było go 7 tygodni w domu, więc jest to praca wymagająca poświęcen i zamiłowania, trzeba po prosu lubić siedzenie w kabinie ciężarówki, no ale wtedy jest i inna kasa \:\) ..a jakie te ciężarówki macie ? roczniki ?

Do góry
#1226002 - 16/05/2007 03:02 Re: ludzka perfidia... [Re: gnacik]
loipop Offline
Carpal Tunnel

96 - mercedesy , volvo (tak mniej wiecej roczniki podaje w tych okolicach) scanie sa 2001 /2002 tez nie jakies nowki no ale ich cena za jedna to i tak 120 tys zl ale wiesz GPS wszystko nowoczesne. Ja to lubie osobowke prowadzic...ciekawe jak z ciezarowymi bedzie...ale ogolnie podoba mi sie taka praca jesli mialbym do Augustowa itp jechac .. na 7 tygodni to juz jednak dosyc duzo wyrzeczen.

Do góry
#1227516 - 16/05/2007 19:52 Re: ludzka perfidia... [Re: gnacik]
Hornblower Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 07/11/2003
Originally Posted By: Zabielany
W Bytomski Realu jeszcze niedawno poszukiwali osób do pracy na monitoringu... siedzisz sobie... popijasz kawke... patrzysz w monitor... mozesz cos poczytac lub cos.

tylko tak Ci się wydaje, praca na monitoringu wymaga licencji pierwszego stopnia technika ochrony osób i mienia (tak bynajmniej fachowo to się nazywa) ..nie mając takiej licencji teoretycznie nie możesz na takim stanowisku pracować, w każdym innym przypadku jest to łamanie prawa, w razie jakiegokolwiek wypadku po przyjeździe policji byłbyś poproszony o pokazanie licencji, której niestety nie masz i dupa \:\)

..chociaż nie powiem robota na prawde fajna musi być \:\) ..ja aktualnie jestem na półmetku, szkoły ochroniarskiej na 1go i 2go stopnia no i po ukończeniu na wakacje do UK ponoć tam za taką robotę dzięki licencji rozmowa kwalifikacyjna zaczyna się od 12E, a rak do pracy brakuje w tej profesji \:\) ..tak nam bynajmniej na zajęciach mówią \:\)

rozczaruje Cie, polska licencja jest w UK niewazna, musisz wyrobic angielska - ze szkoleniem to 400-500 funtow

Do góry
#1228039 - 16/05/2007 22:34 Re: ludzka perfidia... [Re: Hornblower]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Hornblower
Originally Posted By: Zabielany
W Bytomski Realu jeszcze niedawno poszukiwali osób do pracy na monitoringu... siedzisz sobie... popijasz kawke... patrzysz w monitor... mozesz cos poczytac lub cos.

tylko tak Ci się wydaje, praca na monitoringu wymaga licencji pierwszego stopnia technika ochrony osób i mienia (tak bynajmniej fachowo to się nazywa) ..nie mając takiej licencji teoretycznie nie możesz na takim stanowisku pracować, w każdym innym przypadku jest to łamanie prawa, w razie jakiegokolwiek wypadku po przyjeździe policji byłbyś poproszony o pokazanie licencji, której niestety nie masz i dupa \:\)

..chociaż nie powiem robota na prawde fajna musi być \:\) ..ja aktualnie jestem na półmetku, szkoły ochroniarskiej na 1go i 2go stopnia no i po ukończeniu na wakacje do UK ponoć tam za taką robotę dzięki licencji rozmowa kwalifikacyjna zaczyna się od 12E, a rak do pracy brakuje w tej profesji \:\) ..tak nam bynajmniej na zajęciach mówią \:\)

rozczaruje Cie, polska licencja jest w UK niewazna, musisz wyrobic angielska - ze szkoleniem to 400-500 funtow

ok, nie zaprzeczam się, na najbliższych zajęciach dopytam się jak to dokładnie wygląda, nam przynajmniej mówili, że jest bez żadnych problemów akceptowana w całej UE

Do góry
#1228082 - 16/05/2007 22:50 Re: ludzka perfidia... [Re: gnacik]
Hornblower Offline
Pooh-Bah

ja ci to moge sam powiedziec, kolega pracuje w ochronie

Polska licencja (podobnie jak wiele innych papierow) nie jest tu uznawana). Musisz wyrobic miejscowa - zajmuje sie tym Security Industry Authority SIA.
Wiekszosc stawek to niestety ok 6 funtow, chyba ze masz licencje door supervisor, to juz zazwyczaj ponad 10.
Licencje wyrabiasz chodzac na kurs i oplacajac koszt licencji. Musisz rowniez oddac na kilka (nascie) tygodni paszport i dowod (lub prawko). Licencje dostaniesz po paru miesiacach - jesli zalatwiasz to i oplacasz sam, to raczej nie mozesz pracowac przez ten czas w zawodzie.
Jesli zalatwia to firma (czesto oplaca koszty) dostajesz permit (promese) i mozesz na jego podstawie pracowac. Oczywiscie podpisujesz wtedy kontrakt i przez jakis czas musisz pracowac dla tej firmy lub zwrocic koszty.
Watpie, zeby to ci sie udalo zrobic w wakacje - sprawa na ladnych pare miesiecy.

Informacje lepiej nie bierz ze szkoly, tylko bezposrednio z SIA
http://www.the-sia.org.uk

Do góry
#1228146 - 16/05/2007 23:11 Re: ludzka perfidia... [Re: Hornblower]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

dzieki Hornblower ...ja chyba sobie to jednak odpuszczę :/ po prostu myslałem, że mając ten papierek bede mógł sbie jeździc na wakacje i zarabiac niezła kase stojąc w supermarkecie :/

Do góry
#1228194 - 16/05/2007 23:20 Re: ludzka perfidia... [Re: gnacik]
Hornblower Offline
Pooh-Bah

Na pewno nie w UK
Poza tym w markecie dostaniesz max. 7.50 (jak dobrze trafisz), ale raczej ok. 6

I wiedz, ze teraz podstawa to komunikatywny jezyk. Pracy nadal jest mnostwo, ale nielatwo ja dostac bez znajomosci angielskiego. Na wakacje powinienes raczej poszukac sezonowej pracy w kurortach turystycznych, najlepiej na wybrzezu pd-zachodnim (Kornwalia, Devon, Dorset, Somerset)

Do góry
#1228220 - 16/05/2007 23:26 Re: ludzka perfidia... [Re: Hornblower]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

w wakacje jadę do koleżanki do Limerick w Irlandii, niestety ze względu na egzaminy na studia dopiero w połowie lipca, ale mam nadzieje, że uda mi się coś tam znaleźć ..mój angielski jest raczej wystarczająco komunikatywny \:\)
..znacie jakieś strony gdzie można, przez neta znaleźć jakieś oferty z tego całego Limerick, czy lepiej na miejscu ?

Do góry
#1228234 - 16/05/2007 23:33 Re: ludzka perfidia... [Re: gnacik]
Hornblower Offline
Pooh-Bah

niestety do Eire jezdze tylko turystycznie, ale poszukaj w google
i zamiesc anons na forum.gazeta.pl w dziale PRACA Wielka Brytania i Irlandia

Do góry
#1228246 - 16/05/2007 23:35 Re: ludzka perfidia... [Re: gnacik]
odgdog Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/08/2004
w wakacje jadę do koleżanki do Limerick w Irlandii, niestety ze względu na egzaminy na studia dopiero w połowie lipca, ale mam nadzieje, że uda mi się coś tam znaleźć ..mój angielski jest raczej wystarczająco komunikatywny \:\)
..znacie jakieś strony gdzie można, przez neta znaleźć jakieś oferty z tego całego Limerick, czy lepiej na miejscu ?

http://www.fas.ie

Do góry
Strona 4 z 5 < 1 2 3 4 5 >

Moderator:  Biszop, rafal08