Strona 1 z 3 1 2 3 >
Opcje tematu
#1202761 - 08/05/2007 02:52 Jakie studia wybrać!!!
pszek Offline
veteran

Meldunek: 05/04/2005
Myślę, że czas już założyć temat, który pomoże tegorocznym, jeszcze niezdecydowanym maturzystom wybrać kierunek studiów.

Ja na szczęście maturę mam już za sobą (pisałem w zeszłym roku), dostałem się na studia, ale można powiedzieć, że problematyka wyboru studiów nadal mnie dotyczy. Studiuję prawo na UAM w Poznaniu i muszę powiedzieć, że jak na razie kierunek ten nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku, postanowiłem więc że warto byłoby rozpocząć jakiś drugi kierunek. W związku z moimi zainteresowaniami w grę wchodzi Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, ale tutaj właśnie zaczyna się problem. Waham się jaki wybrać kierunek, z myślą o późniejszej specjalności. W grę wchodzą Finanse i Bankowość na Wydziale Ekonomii oraz Inwestycje kapitałowe i strategie przedsiębiorstw na Wydziale Zarządzania.

Moja prośba polega na tym, aby ktoś obeznany w tematyce rynku pracy doradził mi który z tych kierunków jest bardziej perspektywiczny, a zarazem ciekawszy. Może na forum pisze ktoś kto studiuje/studiował na AE w Poznaniu. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Zapraszam również do wpisywania i wymieniania się informacjami na temat innych uczelni, na pewno pomoże to niektórym z tegorocznych abiturientów w podjęciu decyzji ;\)

Do góry
Bonus: Unibet
#1202776 - 08/05/2007 02:56 Re: Jakie studia wybrać!!! [Re: pszek]
pszek Offline
veteran

Zapomniałem dodać, tutaj jest link do listy i opisów kierunków i specjalności http://www.ae.poznan.pl/pages/i/1/9002.php

Do góry
#1202867 - 08/05/2007 03:22 Re: Jakie studia wybrać!!! [Re: pszek]
justine-1 Offline
enthusiast

Meldunek: 21/05/2006
jakich przedmiotów z matury wymagają w ogóle na AE w Poznaniu?

Do góry
#1202932 - 08/05/2007 03:40 Re: Jakie studia wybrać!!! [Re: justine-1]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
ja w tym roku znowu wybieram się na architekturę, ale jednak chcę wybrać jakiś dodatkowy kierunek, tak asekuracyjnie i właśnie myślę nad AE, jakie tam są wymagane przedmioty ? trudno się dostać? ile trzeba mniej więcej mieć aby być spokojnym, że się dostanę do takiego np. Poznania ?

Do góry
#1202942 - 08/05/2007 03:43 Re: Jakie studia wybrać!!! [Re: justine-1]
Rudzik Offline
veteran

Meldunek: 16/07/2004
A może jest tu ktoś kto studiuje turystykę i rekreację i może powiedzieć cos o tych studiach, bo nie ukrywam że bardzo mnie interesuje ten kierunek.Studia ciekawe ? Warto czy nie warto ?I może z jakimi wynikami z matury was lub znajomych przyjęto..

Do góry
#1202970 - 08/05/2007 03:48 Re: Jakie studia wybrać!!! [Re: gnacik]
pszek Offline
veteran

Originally Posted By: gnacik
ja w tym roku znowu wybieram się na architekturę, ale jednak chcę wybrać jakiś dodatkowy kierunek, tak asekuracyjnie i właśnie myślę nad AE, jakie tam są wymagane przedmioty ? trudno się dostać? ile trzeba mniej więcej mieć aby być spokojnym, że się dostanę do takiego np. Poznania ?

Witam Gnacik!!

Wszystkie przedmioty kwalifikacyjne są wyszczególnione na stronie http://www.ae.poznan.pl - znajdziesz bez problemu wszystkie informacje.

Myślę że na poznańska AE dostaniesz się bez problemu, moim zdaniem progi były dość niskie, ja się bez problemu w zeszłym roku dostałem z zapasem ok. 20 punktów, ale poszedłem na prawo.
Jeśli możesz to napisz mi ile miałeś z matury to porównam z zeszłorocznymi progami.
A tak na marginesie to ostro próbuj się dostać na architekturę w Poznaniu, będziesz zapewne rodzynkiem w grupie fajnych laseczek. Mam na architekturze dwie kumpele, ostatnio z nimi imprezowałem, to musze przyznać, że dziewczyny tam są pierwsza klasa ;\)
Jakbyś miał jakieś pytania czy coś to wal śmiało \:\)

Do góry
#1202996 - 08/05/2007 03:54 Re: Jakie studia wybrać!!! [Re: pszek]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
Originally Posted By: pszek
Originally Posted By: gnacik

Witam Gnacik!!

Wszystkie przedmioty kwalifikacyjne są wyszczególnione na stronie http://www.ae.poznan.pl - znajdziesz bez problemu wszystkie informacje.

Myślę że na poznańska AE dostaniesz się bez problemu, moim zdaniem progi były dość niskie, ja się bez problemu w zeszłym roku dostałem z zapasem ok. 20 punktów, ale poszedłem na prawo.
Jeśli możesz to napisz mi ile miałeś z matury to porównam z zeszłorocznymi progami.
A tak na marginesie to ostro próbuj się dostać na architekturę w Poznaniu, będziesz zapewne rodzynkiem w grupie fajnych laseczek. Mam na architekturze dwie kumpele, ostatnio z nimi imprezowałem, to musze przyznać, że dziewczyny tam są pierwsza klasa ;\)
Jakbyś miał jakieś pytania czy coś to wal śmiało \:\)

rok temu byłem na egzaminie w Poznaniu, ale zawaliłem, zresztą nie wiem czy chce znowu do Poznania, wprawdzie miasto bardzo zadbane, strasznie podoba mi się stary rynek i malta, ale więcej atrakcji tam nie widziałem, ewentualnie może zbyt mało widziałem \:\) ..no wiem, że tam dużo laseczek, praktycznie na każdym wydziale architektury jest ich dużo \:\) ..jeszcze się zobaczy

polak miałem 51 z podstawy, rozszerzenia nie pisałem
angol miałem 71 podstawa i 35 rozszerzenie
no i amtma, mam juz na 100% 2 z rozszerzonego, a w nastepny poniedziałek powtarzam podstawę \:\)

jak widać, rewelacji nie ma \:\)

Do góry
#1203008 - 08/05/2007 03:57 Re: Jakie studia wybrać!!! [Re: gnacik]
12-latek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/12/2004
wlasnie panowie mamy pytanie jestem sobie pieknie ladnie na 1 roku i po zakonczeniu tego roku jak sie uda przejsc na 2-gi \:\) to wlasnie....

chcialebym przerwac nauke na jakies 2 lata i czy jest mozliwosc jak wroce zaczac od tego frugiego roku czy musialbym od poczatku jak to jest???

Do góry
#1203125 - 08/05/2007 04:21 Re: Jakie studia wybrać!!! [Re: 12-latek]
lelu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/11/2006
dlaczego na zadnen z wydzialow na AE nie biora pod uwagi wosu :/ :(((

Do góry
#1203197 - 08/05/2007 04:34 Re: Jakie studia wybrać!!! [Re: lelu]
Stalion Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/10/2006
Originally Posted By: lelu
dlaczego na zadnen z wydzialow na AE nie biora pod uwagi wosu :/ :(((

Bo to jest uczelnia ekonomiczna \:p

Do góry
#1203217 - 08/05/2007 04:37 Re: Jakie studia wybrać!!! [Re: 12-latek]
Stalion Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: 12-latek
(...)
chcialebym przerwac nauke na jakies 2 lata i czy jest mozliwosc jak wroce zaczac od tego frugiego roku czy musialbym od poczatku jak to jest???

A to zalezy od uczelni. Na niektorych uczelniach nie dostanie sie dziekanki po I roku (poza wyjatkowymi sytuacjami jak np. ciaza \:D ). Musialbys sprawdzic i sie upewnic...
Ale jesli wszystko ulozyloby sie po Twojej mysli to pozwola Ci wznowic nauke po przerwie ;\)
pozdrawiam

Do góry
#1203596 - 08/05/2007 06:11 Re: Jakie studia wybrać!!! [Re: Rudzik]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Originally Posted By: Rudzik7
A może jest tu ktoś kto studiuje turystykę i rekreację i może powiedzieć cos o tych studiach, bo nie ukrywam że bardzo mnie interesuje ten kierunek.Studia ciekawe ? Warto czy nie warto ?I może z jakimi wynikami z matury was lub znajomych przyjęto..

Moja dziewczyna to studiuje dziennie na Uniwerku, jej kuzyn i jeszcze mój kumpel w prywatnej uczelni.

Jeśli chodzi o uniwerek to jest żenada. Obiecywali, że będą kursy na przewodników, stopnie żeglarskie, żółte czepki itp. a jest lipa bo niczego nie uczą, trzeba samemu tak jakby się nie było na tych studiach. Wyjazdy też z dupy, bo sporo kosztują a nic ciekawego się nie robi. Albo np. pilotaże - każdy dostaje jakąś trasę i musi o niej opowiadać z autokaru. Jednak w drodze prowadzący ma widzi-mi-się i zmienia trasę i każe opowiadać o czymś innym (z czego się nie jest przygotowanym).

Najlepsze jest to, że dziekan sam nie wie jeszcze jakie są zasady przyjmowania na magisterskie (bo jest podział na lic i mgr). Cały czas zmieniają się zasady. A kończenie na licencjacie raczej nic nie daje.
Praca po tym jest raczej średnia, chyba, że ktoś jest kreatywny.

Zaletami tych studiów są tylko praktyki. Hotel, biuro podróży itp. Można sobie wyrobić znajomości i ewentualnie później tam pracować. Ale to już indywidualnie co kto lubi.

Do góry
#1203751 - 08/05/2007 07:01 Re: Jakie studia wybrać!!! [Re: micha$]
Wahi Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/09/2003
zapraszam na AE Katowice ;\) najlepsza uczelnia w Polsce:D

Do góry
#1203759 - 08/05/2007 07:02 Re: Jakie studia wybrać!!! [Re: micha$]
Bolo Offline
old hand

Meldunek: 12/09/2005
Jeśli chodzi o turystykę i rekreację to moim zdaniem najlepiej w tym kierunku przygotuje Cię AWF. Mam wielu znajomych na TiRze i każdy jeden jest zachwycony studiami, muszę jednak dodać, że zachwyt ten jest wywołany niezbyt wygórowanymi wymaganiami na takich studiach i ogólnie panującą tam sielanką , no ale nazwa kierunku mówi sama za siebie \:\) Ale byli i tacy co mieli małe problemy, choćby z ekonomią czy marketingiem. Co do obozów ja słyszałem, że są świetne, znajomi fantastycznie się bawili przy okazji zdobywając nowe doświadczenia (narty, snowboard, jazda konna itp.) Z tego co wiem to i te kursy kończą i różnorakie stopnie zdobywają.
Być może różnica opinii wśród znajomych moich i micha$a jest spowodowana tym, że ja zasłyszałem zdania na ten temat od ludzi z AFW-u a On opisuje przypadki studentów prywatnych uczelni i Uniwersytetu ale najlepiej będzie jak się wypowie ktoś, kto osobiście ma do czynienia z tym kierunkiem.
Jeszcze odnośnie progów rekrutacyjnych to ja wiem tyle że na AWF w Krakowie rok temu było coś koło 3 osób na miejsce, teraz trzeba spodziewać się już trochę więcej chętnych bo ponoć kierunek staje się bardzo popularny a i co raz to lepsze perspektywy się w tym zawodzie rysują. Jak ktoś się dobrze zakręcić umie to i pracę konkretną znajdzie, ale teraz to chyba tylko "ścisłowcy" mogą być spokojni o pracę, choć też pewnie nie wszyscy \:\)

Do góry
#1204260 - 08/05/2007 19:24 Re: Jakie studia wybrać!!! [Re: Bolo]
Klakier Offline
old hand

Meldunek: 22/02/2005
Studiuje ktoś fizjoterapie? Chciałbym zaczerpnąć jakichś informacji na temat rekrutacji itp \:\)

Do góry
#1204263 - 08/05/2007 19:25 Re: Jakie studia wybrać!!! [Re: Klakier]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Baqu i gobel.

Do góry
#1205803 - 09/05/2007 02:03 Re: Jakie studia wybrać!!! [Re: Wahi]
Stalion Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Wahi
zapraszam na AE Katowice ;\) najlepsza uczelnia w Polsce:D

I z tym jak najbardziej sie zgodze \:D \:\)

Do góry
#1206063 - 09/05/2007 03:49 Re: Jakie studia wybrać!!! [Re: Stalion]
kristoskristof Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 01/03/2005
ja się wybieram na AE w Katowicach na finanse, chcialbym na dzienne ale niestety pewnie sie nie dostane (na maturze wybralem niemiecki podstawowy) wiec zostają zaoczne i pewnie tak uderze, a po roku spróbuje przenieść się na dzienne \:D taki jest plan ;\)

Do góry
#1206823 - 09/05/2007 16:32 Re: Jakie studia wybrać!!! [Re: kristoskristof]
Exp Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 10/07/2003
ja chyba sprobuje na TiR na AWF w Krakowie jako drugi kierunek, choc poczatkowo chcialem skladac w nast. roku, ale moze w tym jakos dam rade pogodzic z innymi zajeciami \:\)

Do góry
#1207219 - 09/05/2007 19:34 Re: Jakie studia wybrać!!! [Re: Exp]
arielo Offline
old hand

Meldunek: 27/09/2006
a taki mały OT na jakich kierunkach/uczelniach studijecie ? zobaczymy jakie są preferencje wsród użytkowinikó mecz.pl ;\)

jeśli chodzi o mnie to prawo na UMK \:\)

Do góry
Strona 1 z 3 1 2 3 >

Moderator:  Biszop, rafal08