Wiem, ze o pomoc niebedzie łatwo, bo pytanie mam dosc konkretne, ale moze jest tu ktos kto w miare dobrze czuje sie w zagadnieniu
dynamiki maszyn. Szukałem na necie czegos, ale nic niestety neiudało mi sie znalesc, o jakas literature z podobnymi przykładami tez ciezko a costam jest podobno wmiare dobrze wyjasnione w starszych radzieckich ksiegach, ale o takie niełatwo po za tym z cyrylica tez niejestem zbytnio zapanbrat wiec moze pomoze ktos ugrysc taki temat: Temat mojego zadania wyglada tak:
Tresc zadania:
Dla mechanizmu płaskiego wyznacz plan prędkosci i przyspieszen punktu "E" dla zadanego połozenia mechanizmu, nastepnie wyznacz przegieg zmian drogi predkosci i przyspieszenia punktu "E" przy załozeniu, ze bryla pierwsza mechanizmu wykona pełny obrót ze stała predkoscia katowa. Dane jakimi dysponuje to:
fi=155 stopni omega1=1(rad/s) a=26 b=15 c=23 O1A=15 O2B=65 AB=51 BC=22 CD=38 (wszystko w cm)
Jesli ktos posiada jakies przykłady podobne do tego badz wie gdzie moge cos takiego znalesc byłbym wdzieczny. Moze znajdzie sie tez jakas dobra duszyczka ktora by mi rozrysowała tu przyspieszenia, bo tu mam kilka watpliwosci! Kazda pomoc mile widziana.