#1134052 - 13/04/2007 07:11
Re: Orange Ekstraklasa - 21 kolejka (13-15.04)
[Re: Ignorator]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 25/01/2006
|
Lubin - ŁKS Ten typ jest prawdopodobny, ale ja raczej odpuszczę sobie ten mecz, bo: Miedziowi jakby nie patrzeć przegrali mecz za 7 punktów z GKS Bełchatów i ta porażka boli, choć w Lubinie robią dobrą minę do złej gry. Chęć szybkiej rehabilitacji jest duża, ale jak się bardzo chce... Lubin z pewnościa chce i musi ŁKS też chce, ale nie musi, bo choć jest bardzo wysoko w tabeli, to nie ukrywamy, gra o czapkę gruszek Smaczkiem tego meczu może być konflikt o Kolendowicza i tu główną rolę gra Tomek Hajto. A że ma on sporo do powiedzenie, to ŁKS-iacy mogą wybiec podwojnie zmotywowani na to spotkanie. Brak Tomka Kłosa bez wątpienia jest stratą, choć akurat na tej pozycji jest go kim zastąpić, bo tyły ŁKS ma dobre. Z tym jest gorzej u miedziowych, gdzie lider obnażył braki w obronie w sposob bezlitosny. ŁKS tego nie zrobi, ale kto wie, czy nie strzeli. Legia też chwali się obroną, a bramkę strzeliła. W tej chwili mozna dostać na jedynkę 1.60 Kurs ten oddaje układ sił, ale jakiegos extra bonusa juz nie zawiera powodzenia
|
Do góry
|
|
|
|
#1134225 - 13/04/2007 16:28
[Re: rene]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 17/04/2002
|
Mam pytanko do kibicow Korony czy w tej kolejce zagra w Koronie Gajtkowski czy jest zawieszony za kartki ?
|
Do góry
|
|
|
|
#1134253 - 13/04/2007 16:39
[Re: vonseb]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/03/2006
|
Mam pytanko do kibicow Korony czy w tej kolejce zagra w Koronie Gajtkowski czy jest zawieszony za kartki ? Zagra, czerwień dostał za 2 zółte a to jego 3 karta w tym sezonie
|
Do góry
|
|
|
|
#1134266 - 13/04/2007 16:48
|
Pooh-Bah
|
Wiadomo już, że mecze Legia - Arka oraz Łęczna Korona dojdą do skutku. To cieszy! Niestety, jest też druga strona tego medalu. PZPN uchwalił wczoraj przepis, który zmienia zasady rozgrywek w ich trakcie i powoduje, że nie za bardzo jest o co walczyć. Walka będzie tylko o mistrzostwo i drugie miejsce, które daje prawo do gry w UEFA. Tu praktycznie na placu boju pozostały 3 drużyny: GKS Bełchatów, Zagłębie Lubin, Korona Kielce. Wątpliwe jest, by ktoś jeszcze włączył się do tej rywalizacji. Arka i Łęczna, niezależnie od wyników, jakie osiągną, przesunięte zostaną na dwie końcowe lokaty na koniec sezonu. 14 zespół walczyć będzie w barażach o pozostanie w ekstraklasie.
Nie będę wnikać, kto za tym stoi, bo nie posiadam wystarczających informacji. Istotne jest to, iż ta decyzja zabija rywalizację sportową, a szkoda, bo tegoroczne rozgrywki są (przepraszam - były!) bardzo interesujące. Istotne jest to, że decyzja ta stawia typowanie spotkań ekstraklasy pod dużym znakiem zapytania, bo tak naprawdę Arka i Łęczna rozdawać będą teraz karty (punkty) a wiele spotkań granych będzie o puchar sołtysa bądź przysłowiową czapkę gruszek.
Jest jeszcze jeden aspekt prawny, który będzie się przewijać Bo skoro Arka i Łączna zajmą dwie ostatnie lokaty, to spadną do drugiej ligi. Wtedy czaka je kara w postaci degradacji o klasę niżej (Arka) i dwie klasy niżej (Łęczna) Może z tego wynikać, iż Arka znajdzie się w 3 lidze, a Łęczna w czwartej. Może, ale nie musi. Prawnicy trochę kasy na tym zarobią. Tak czy inaczej spowoduje to ogromne zamieszanie także w ligach niższych, zanim ten problem się nie wyjaśni. Zamieszanie i pewnie zmianę regulaminu.
Tak to jest, jak za czyszczenie piłki biorą się ludzie niekompetentni.
W moim przekonaniu powinno być tak, że regulamin powinien być constans. Po zakończeniu sezonu dwie ostatnie drużyny winny spaść, 14 powinna walczyć w barażach, Arka powinna spaść do 2 ligi, a Łęczna do trzeciej. Cień jakiegoś ducha rywalizacji by pozostał. Byłby ponadto porządek. Nie piszę tego jako kibic Lechici (wtedy szanse biało-zielonych na awans by wzrosły) Chciałbym, by Lechita wywalczyła awans na boisku, a nie przy zielonym stoliku, bo pamiętam eksperymenty z Olimpią czy Polonią, które skończyły się tak jak musiały się skończyć. Uważam, że Lechita czy każdy inny klub powinny być przygotowane sportowo i organizacyjne do gry na najwyższym szczebli rozgrywek, bo tylko wtedy to ma sens, jest z korzyścią dla kibiców i polskiej piłki. _____________________________________________________
Patrząc na pełen zestaw kolejki trudno pokusić się o prognozę spotkań Legia - Arka, Łęczna - Korona, ale również kilku innych Trudno emocjonować się tymi meczami…
|
Do góry
|
|
|
|
#1134333 - 13/04/2007 17:26
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 19/10/2006
|
Odra Wodzislaw - Gornik Zabrze Mysle, mysle i nie wiem co myslec o tym meczu... Druzyny te walczyly(!) o pozostanie w lidze,a teraz... Ale mozna sobie pogdybac. Gornik ostatnio wygral na wlasnym stadionie z Legia 1:0 (chociaz wg mnie zdobyl 2 prawidlowe bramki). Zastanawia mnie jego forma teraz. Czy to byl tylko przebysk? Czy moze Gornik wkroczyl na sciazke zwyzkowa formy? A moze Legia grala tak slabo? Mimo, iz widzialem ten mecz trudno mi odpowiedziec na te pytania. Mozna powiedziec ze to sa jedyne derby Slaska w OE. Moze pilkarze beda grali o prestiz..(?) Tydzien temu pisalem ze dodatkowym atutem zabrzan w meczu ze stolecznym klubem sa kibice. I to byla prawda.Widownia dopisala... Jednak patrzac na frekwencje w Wodzislawiu(z calym szacunkiem dla osob chodzacych na mecze Odry), nie moge stwierdzic ze to cos pomoze ze Odra gra u siebie... Pamietam kiedy Wodzisialaw gral z Lechem.Mecz remisowy(nie jestem pewien teraz),a jego najwieksza atrakcja byli.........poznanscy fani. Dziwne to troche... Ostatnie 5 meczy pomiedzy tymi zespolami : Feb 24, 07 Puchar Ligi Gornik Z 1 - 1 Odra W Nov 21, 06 Puchar Ligi Odra W 0 - 1 Gornik Z Sep 9, 06 1. Liga Gornik Z 2 - 2 Odra W i Apr 4, 06 1. Liga Odra W 1 - 0 Gornik Z Aug 20, 05 1. Liga Gornik Z 1 - 1 Odra W Kursy na pewno bede interesujace,ale trudno przewidziec wynik... Z innych meczow widze zwyciestwo Korony z Gornikiem. Mecz w Lecznej,ale pilkarze gospodarzy nie bede mieli odpowiedniej motywacji. W przeciwienstwie do ich rywali, ktorzy uderzaja w europejskie puchary Mysle, ze w tej sytuacji jaka zapanowala w 1.lidze warto zwrocic uwage na 2.lige. Tam beda wieksze emocje. Walka o utrzymanie, walka o awans (np.w sobote Ruch gra z Zaglebiem). Z pewnoscia bedzie ciekawiej
|
Do góry
|
|
|
|
#1134357 - 13/04/2007 17:33
|
Carpal Tunnel
|
Jesli chodzi o decyzje wczorajsze to moim skromnym zdaniem powinno być tak, że Arka i Łęczna spadaja o 2 klasy rozgrywkowe, czyli jak zajmią ostatnie miejsca w pomarańczy to spadają odpowiednio do 3 i 4 ligi. Jeśli natomiast by się utrzymały, to spadają do 2 i 3 ligi natomiast o te wolne miejsca powinny być baraże, które by tak wyglądały: 3 druzyna od końca w 1 lidze gra baraż z 5 z 2 ligi przedostatnia w 1 lidze gra z 4 z 2 ligi ostatnia w 1 lidze gra baraż z 3 z 2 ligi. Czemu tak?? Beticos, daltego że tak samo jak w tym przypadku zeminili zasady w 1 lidze, to tak samo w tym przypadku co Ty mówisz były by zmienione zasady 2 ligi gdyż awansowało by więcej zespołów. Dlatego najlepszym wyjściem było bo rozegranie baraży i wygrałaby drużyna lepsza (albo ta która da więcej sędziemu ) Dobra a teraz wróce do meczu dzisiejszego Zagłębie Lubin - ŁKS Łódź Jeśli chodzi o gospodarzy to ta drużyna mi bardzo śmierdzi. Wracając do afery korupcyjnej to właśnie od nich zaczełą się cała sprawa i przez długi czas to oni byli głównymi winnymi, a teraz wychodzi, że są czyści jak łza - dziwne. Z drugiej strony ekipa ŁKS, która nie będe ukrywal lubię. Jednak miejsce zajmowane przez Łodzian nie jest adekwatne do poziomu jaki prezentują. Oglądałem ich spotkania z Legią i Widzewem wróże ŁKSowi maz środek tabeli. Moim zdaniem już i tak sporo osiągneli i na tle słabiutkiej Legii i cienkiego Widzewa prezentowali się mizernie, ostatnio remis u siebie z Odrą. Dodatkowo zagrają bez Kłosa. Jeśli chodzi o gospodarzy to ja ich nadal uważam ze b. dobrą ekipa z doskonałym trenerem taktykiem. Porażka z GKS Bełchatów wynikała głównie z doskonałej gry Garguły i zneutralizowania Iwańskiego. I tu pytanie brzmi czy w ŁKSie jest taki zawodnik, który powstrzyma Iwańskiego?? Ja nie widzę. Do tego Lubinianie mają świadomość, że przed nimi jeszcze potyczki z Koroną, Legią, Wisłą a jedyna szansa na puchary to 1 lub 2 miejsce w lidze. Mój typ: 1 8/10 1 (-1) 2/10 over 2,5 gola 2/10 Szkoda tylko, że ostanimi czasy co się dotkne to wtopa Ale w sumie Koronie to na ręke
|
Do góry
|
|
|
|
#1134383 - 13/04/2007 17:49
[Re: Stalion]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 06/08/2002
|
Z tego co mi sie wydaje i z tego co bylo mówione to Arka i Lęczna (i inne zespoly z dolu tabeli) mają jeszcze o co grać, Jako że kary degradacji bedą obowiązywać od przyszlego sezonu. Znaczy to że jeśli przykladowo Arce uda sie 'utrzymać' to spadnie ona o jedną klase rozgrywkową (do II ligi), a jeśli nie uda to spadną do III ligi (analogicznie dla Lecznej, tylko o lige niżej). Znaczylo by to że z I ligi moglo by spaść nawet 5 zespolów (Arka, Lęczna, 2 z ostatniego miejsca i 1 z barażów) i tyle samo by awansowalo z II ligi co zupelnie zmienia sytuacje na tym poziomie. Taka interpretacja jest na przyklad tu: http://sport.onet.pl/0,1248675,1518338,wiadomosc.html
|
Do góry
|
|
|
|
#1134835 - 13/04/2007 19:36
[Re: drfocus]
|
Pooh-Bah
|
Jesli chodzi o decyzje wczorajsze to moim skromnym zdaniem powinno być tak, że Arka i Łęczna spadaja o 2 klasy rozgrywkowe, czyli jak zajmią ostatnie miejsca w pomarańczy to spadają odpowiednio do 3 i 4 ligi. Jeśli natomiast by się utrzymały, to spadają do 2 i 3 ligi natomiast o te wolne miejsca powinny być baraże, które by tak wyglądały: 3 druzyna od końca w 1 lidze gra baraż z 5 z 2 ligi przedostatnia w 1 lidze gra z 4 z 2 ligi ostatnia w 1 lidze gra baraż z 3 z 2 ligi.
Prawie/dokładnie tak Twoja interpretacja jest nie do końca ścisła Gdyby zdarzyło się tak, że Łęczna i Arka zajmą dwa ostatnie miejsca (bez żadnych przesuwanek, tylko w normalnej tabeli) to wtedy Arka do trzeciej, Łęczna do czwartej, a 14 drużyna ekstraklasy gra baraż z trzecią drużyną drugiej ligi i na tym koniec jeśli chodzi o ekstraklasę (niżej nie opisuje i nie wnikam) Gdyby na 16 lub 15 miejscu znalazła się tylko jedna z drużyn Arka - Łęczna, to wtedy obie spadają do odpowiednich lig, ale są tylko dwa baraże Ale jest jeszcze jeden przykład - wyjątek Arka bądź Łęczna zamelduje się na 14 miejscu np. ............ 13. Korona 14. Łęczna 15. Płock 16. Pogoń Bądź tu mądry i pisz wiersze Dla mnie oczywiste jest, ze Korona w barażach grać w tej interpretacji nie może i nie powinna Ale są jeszcze dwa pytania 1. Czy Łeczna powinna grać baraż Moim zdaniem nie 2. Do której ligi w takim przypadku powinna zlecieć? Moja odpowiedź brzmi, do czwartej Reasumując zastanawiam się, co nam przyjdzie typować: Orange ekstraklasę czy jakieś piczipolo
|
Do góry
|
|
|
|
#1134845 - 13/04/2007 19:42
|
journeyman
Meldunek: 13/04/2007
|
Według mnie Zagłębie-Łks X A to dlatego, że Lubinianie to żadna potęga,i napewno nie będą wygrywać wszystkich spotkań,nawet u siebie.Pozatym Łks to nie ogórki i na wyjazdach radzą sobie nieźle. A teraz taka ciekawostka: Bardzo często jak na gospodarza jest kurs ok 1,5 mecz kończy sie remisem, niezależnie od tego jaka"potega " gra
|
Do góry
|
|
|
|
#1135260 - 13/04/2007 21:27
[Re: maycj]
|
Pooh-Bah
|
Zauważcie że PZPN napisal że kary obowiązują 'od przyszlego sezonu' czyli ten sezon jest rozgrywany 'normalnie' i dopiero po jego skończeniu i barażach następują przesunięcia Arki i Lęcznej. (przykladowa Lęczna z 14 miejsca powinna grać baraż. jak wygra spada do III ligi, jak przegra to do IV) Teraz jest tak, że Arka i Łęczna lecą, nikt oprócz tego nie spada Baraż będzie grała tylko ostatnia drużyna ekstraklasy z 3 w drugiej lidze maycj - to co piszesz to nie ma sensu, by np. Łęczna grała baraż Bo z kim i po co? Jak by Łęczna wygrała, to ta druga drużyna i tak musiałaby wejść do pierwszej ligi. Rezultat takiego spotkania byłby praktycznie znany P.S Wdowczyk out z klauzulą natychmiastowej wykonalności O 16.00 będzie konferencja i wtedy zostanie to ogłoszone. Nie wiadomo, kto będzie następcą Ponoć w meczu z Arką Stawowy ma poprowadzić obie jedenastki A tak na poważnie Jeśli Legia planuje zwolnić Wdowca latem, a już teraz ma następcę, to uważam, że to dobra decyzja, bo ten "młokos" będzie miał więcej czasu na poznanie drużyny i naprowadzenie jej na właściwe tory JANAS ?
|
Do góry
|
|
|
|
#1135321 - 13/04/2007 21:50
[Re: madirek]
|
Carpal Tunnel
|
Według mnie Zagłębie-Łks X A to dlatego, że Lubinianie to żadna potęga,i napewno nie będą wygrywać wszystkich spotkań,nawet u siebie.Pozatym Łks to nie ogórki i na wyjazdach radzą sobie nieźle. A teraz taka ciekawostka: Bardzo często jak na gospodarza jest kurs ok 1,5 mecz kończy sie remisem, niezależnie od tego jaka"potega " gra No to miałem szczęście, że zagrałem po kursie 1.62 . Takie argumenty są więcej niż śmieszne. ŁKS dobrze przedewszystkim dobrze sobie radzi z drużynami z dołu tabeli i to spowodowało, że jest gdzie jest w tabeli. Tak sobie patrze na wyniki ŁKSu na wyjeździe i właściwie tylko wygrana w Bełchatowie (gdzie było 1500 kibiców z Łodzi) na pewno budzi respekt z innymi druzynami z góry już nie było tak rózowo 0-4 z Lechem, 1-2 z Legią, 0-1 z Koroną no i jeszcze z drużyn z górnej połówki 1-1 z Craxą. H2H tez jest po stronie Lubina ostatnie siedem meczy 4-2-1 Może kolega Marcin napisze kilka słów o ekipie Łódzkiej - tylko boiektywnie
|
Do góry
|
|
|
|
#1135360 - 13/04/2007 22:15
[Re: drfocus]
|
ŁKS Łódź
Meldunek: 06/02/2005
|
Zostałem wywołany do tabicy. Wszystko ładnie zgadzam się co do dzisiejszej wygranej Zagłębia. Ale po kolei... Nie zgadzam się tylko z tym,ze ŁKS ''dobrze radzi sobie z drużynami z dołu tabeli'' ponieważ od zawsze ŁKS dobrze gra z silnymi rywalami ale... no właśnie jest jedno ale wygrywa na własnym stadionie. Przekonały się o tym jesienią Legia czy też Wisła z Krakowa.Na wyjazdach to juz niestety nie ta sama drużyna. Bardzo dziwi mnie polityka ŁKSu ponieważ jesteśmy w czubie tabeli a Chojnacki i tak mówi,że nie mamy szans na puchary i robi jakieś eksperymenty w składzie.Bardzo szanuje Chojnackiego bo jest moim zdanie dobrym fachowcem. Miałem przyjemność ogladania meczy które ŁKS rozgrywał na wyjazdach i musze przyznać,ze niestety nic ŁKS poza własnym podwórkiem nie gra, a Zagłębie walczy o Misrzostwo Polski i bardzo potrzebuje punktów.Dodatkowo brak Kłosa w obronie .Tak tylko skromnie dzisiaj bo czas mnie goni. Zagłębie win @1.60 7/10HT/FT X/1 @4.33 2/10Myśle,ze obiektywnie Do boju ŁKS
|
Do góry
|
|
|
|
#1135370 - 13/04/2007 22:20
|
Pooh-Bah
Meldunek: 06/08/2002
|
Teraz jest tak, że Arka i Łęczna lecą, nikt oprócz tego nie spada Baraż będzie grała tylko ostatnia drużyna ekstraklasy z 3 w drugiej lidze
Gdzie masz napisane że teraz jest wlasnie tak jak ty piszesz?? Na glownej stronie pzpn jest napisane, ze 'Kary będą obowiązywać od przyszłego sezonu.' Znaczy to że inne zespoly tez jeszcze mają szanse by bezposrednio spaść z Ekstraklasy.
|
Do góry
|
|
|
|
#1135426 - 13/04/2007 22:54
[Re: maycj]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/02/2006
|
To chyba wyjaśnia kto i gdzie spada: http://www.sport.pl/pilka/1,65050,4055994.html Jeżeli drużyny zajmą na koniec sezonu miejsca spadkowe, degradacja liczy się od klasy, do której spadły.Ja dałem se na luz z polskimi ligami, obojętnie czy 1, 2, czy też 3...
|
Do góry
|
|
|
|
#1135455 - 13/04/2007 23:06
[Re: (J)]
|
enthusiast
Meldunek: 02/11/2003
|
To chyba wyjaśnia kto i gdzie spada: http://www.sport.pl/pilka/1,65050,4055994.html Jeżeli drużyny zajmą na koniec sezonu miejsca spadkowe, degradacja liczy się od klasy, do której spadły.Ja dałem se na luz z polskimi ligami, obojętnie czy 1, 2, czy też 3... Czyli teoretycznie z 2 ligi moze wejsc nawet 5 zespolow w przyszlym sezonie...
|
Do góry
|
|
|
|
|
|