Opcje tematu
#1129124 - 11/04/2007 21:33 Duza wygrana w internetowym pokerze... i co teraz?
Cigano Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 26/06/2003
Witam,

wiem ze na forum kiedys pojawialy sie juz podobne tematy? no wlasnie, poszukalem troche, ale odpowiedzi nie znalazlem. Zatem zapytam, jako ze jesli chodzi o prawo polskie jestem laikiem. Byc moze ktos juz kiedys mial podobny problem, dlatego prosilbym o odpowiedz.
Wiec sprawa wyglada tak: znajomy wygral troche kasy w pokera na necie i teraz chcialby to wyplacic, i stad pojawia sie pytanie... Jak ma to zrobic? Wyplacic od razu cala sume? czy czesciowo co jakis czas zalozmy po 15tys zl. Jak to jest z podatkiem od wygranych. I teraz pytanie teoretyczne ;\) co by bylo gdyby probowal niezaplacic tego podatku od wygranej? \:p Czy ktos kontroluje wplywy na konta bankowe? Lepiej bezposrednio wyplacac na konto, czy uzyc posrednika netellera? Bede wdzieczny za odpowiedzi

Pozdrawiam, Ciga

Do góry
Bonus: Unibet
#1129166 - 11/04/2007 21:54 Re: Duza wygrana w internetowym pokerze... i co teraz? [Re: Cigano]
qbasmuggy Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/03/2003
jesli dobrze pamietam, to banki mają obowiązek informować US o przelewach powyżej 10000 Euro, więc wg mnie wystarczy wyplacic to w czesciach i wszystko powinno byc ok, ewentualnie mozna sobie wyplacic na netellera, zamowic ich kartę i wyplacać w bankomacie

Do góry
#1129384 - 11/04/2007 22:48 Re: Duza wygrana w internetowym pokerze... i co teraz? [Re: qbasmuggy]
Marcin Offline
addict

Meldunek: 14/04/2004
Jesli to kwota rzedu 100 000 to spokojnie to "uplynni"
Jesli znacznie znacznie wiecej to warto poswiecic troche czasu i wybrac sie gdzies zagranice zalozyc konto. (Zurich, Londyn).

Do góry
#1129400 - 11/04/2007 22:54 Re: Duza wygrana w internetowym pokerze... i co teraz? [Re: qbasmuggy]
odgdog Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/08/2004
Originally Posted By: qbasmuggy
jesli dobrze pamietam, to banki mają obowiązek informować US o przelewach powyżej 10000 Euro, więc wg mnie wystarczy wyplacic to w czesciach i wszystko powinno byc ok, ewentualnie mozna sobie wyplacic na netellera, zamowic ich kartę i wyplacać w bankomacie

To nie takie hop-siup. Jest jeszcze tzw. "dochód z nieujawnionych źródeł", czyli jeżeli w jakiś sposób zainteresuje się nim Urząd Skarbowy (np.: "z obywatelskiego obowiązku uprzejmie donoszę"). Pozostaje jeszcze sprawa czy "hazard" w necie jest legalny. O ile w sprawach zakładów wypowiadał się już ETS (według mnie zakłady są legalne), to nic mi nie wiadomo o wygranych z pokera. Trudno mi powiedzieć czy poker w necie jest legalny i czy są jakieś szanse ew. "obrony"

Do góry
#1129403 - 11/04/2007 22:56 Re: Duza wygrana w internetowym pokerze... i co teraz? [Re: Marcin]
rivex Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/04/2005
Przygladaja sie transakcjom powyzej 10tys Euro. Nawet moga sie doczepic jesli pojdzie to w kawalkach z tego samego miejsca.
Ale przy 15 tys zl nie powinno byc problemu..... to jest stosunkowo mala kasa aby mieli sie temu przygladac

Do góry
#1129508 - 11/04/2007 23:28 Re: Duza wygrana w internetowym pokerze... i co teraz? [Re: Marcin]
Cigano Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Marcin
Jesli to kwota rzedu 100 000 to spokojnie to "uplynni"
Jesli znacznie znacznie wiecej to warto poswiecic troche czasu i wybrac sie gdzies zagranice zalozyc konto. (Zurich, Londyn).

no wlasnie jest to kwota powyzej 100 000 wiec moze rzeczywiscie sproowac zalozyc konto za granica... lecz z drugiej strony w Szwajcarii czy Angli tez chyba jakies prawo maja i tez chyba moga kontrolowac wplywy na konto?

z kolei tak jak pisze qbasmuggy mozna by sprobowac z karta netellera, lecz to tez moglo by byc ryzykowne ze wzgledu ze czasami blokuja konta "due to security reasons" a niezle mozna bylo by sie wkurzyc majac zablokowane konto z taka liczba srodkow \:p sam w ciagu roku uzywania netellerka mialem 2 razy blokowane konto bo podobno logowalem sie z "zagranicznych" IP...

no wlasnie a gdyby tak probowac zaplacic podatek, to ktos mi mowil ze w przypadku legalnosci pokera w sieci placi sie podatek od przychodu a to jest dla kwoty powyzej 70 000 pln bodajze 40% od nadwyzki, wiec sporo...

Do góry
#1129602 - 12/04/2007 00:01 Re: Duza wygrana w internetowym pokerze... i co teraz? [Re: Cigano]
groobel Offline
enthusiast

Meldunek: 01/04/2003
Ja bym to tak rozegral, ze otwierasz konta w 3-4 bankach. Zwykle rory z bebetowkami. Na kazde konto przelewasz czesc wygranej i majac karte do konta spokojnie dysponujesz sobie srodkami np robiac jakies wyplaty, placac karta w sklepie itd itp.

Zaden bank nie zainteresuje jednorazowym wplywem powiedzmy 20 tys zlotych na konto bo... w skali danego oddzialu banku jest to smieszna kwota, ktora nikt sie nie przejmie.
Wazniejsze bedzie to, ze otworzyles akurat u nich konto i moga dopisac sztuke do realizacji planu sprzedażowego.
Bank sie przyczepi w momencie kiedy bedziesz robic jakies dziwne operacje, w stylu wplata powiedzmy XX tysiecy zlotych po czym przelejesz to na inny rachunek. Albo w druga strone.. otrzymasz przelew i od razu wyplacisz.

Bardziej obawiałbym się zyczliwości sasiadow, ktorzy moga narobic szumu jak beda widziec, ze np znajomy kupil sobie jakies super auto albo cos w tym stylu. Bo to moze sciagnac na kark Skarbowke, a wtedy raczej wyjda dochody z nieujawnionych zrodel.

Do góry
#1131086 - 12/04/2007 14:18 Re: Duza wygrana w internetowym pokerze... i co teraz? [Re: groobel]
moonlight Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 12/10/2005
Nie kombinować z bankami, tylko ze spokojem na netellera. Wypłacać kartą. Tylko nie wiem jak limity w NT wyglądają przy większych kwotach, ale całą kwotę przelałbym do pewnego bukmachera - betfair ( żeby nie trzymać wszystkiego w NT ).
Krok po kroku - kartą można wypłacać ( byle nie ciągle w tym samym bankomacie ). Po kilku tygodniach - kasa leży na stole.
Polskie konta bankowe lepiej w spokoju zostawić.
A co do wyprania pieniążków - to załatwcie sobie sporą wygraną w buku naziemnym i już \:\) Wiąże się to z pewną stratą kasy , ale potem można kupić najlepszy samochód - sąsiadowi na złość ;\)

Do góry
#1133993 - 13/04/2007 05:56 Re: Duza wygrana w internetowym pokerze... i co teraz? [Re: moonlight]
kristoskristof Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 01/03/2005
dzienny limit kartą netellera to bodajze 1k$ , wiec troche bys musial powyplacać ale przynajmniej nie bedzie zadnych problemów.

Do góry
#1134010 - 13/04/2007 06:12 Re: Duza wygrana w internetowym pokerze... i co teraz? [Re: kristoskristof]
AGASSI Offline
Knockin' On Heaven's Door

Meldunek: 21/03/2007
Panowie i Panie....bez obrazy ale postarajcie sie nie być tak naiwni i takie sprawy lepiej sobie opisywać i wyjaśniać na priv a nie na publicznym forum gdzie czytać może kazdy,urzedy pełne sa nadgorliwców a wiadomo że "wróg nie spi" i póki co to są to dochody nielegalne pommimo pozytywnych orzeczeń ETS wg naszego prawa granie w necie obojętnie w co jest przestępstwem chociaż wszyscy uważamy inaczej.......po co podpowiadać urzedasom co robimy by wypłacić taką kase.......pozdro

Do góry
#1134023 - 13/04/2007 06:37 Re: Duza wygrana w internetowym pokerze... i co teraz? [Re: AGASSI]
bolo_lacznik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 17/12/2004
Quote:
Panowie i Panie....bez obrazy ale postarajcie sie nie być tak naiwni i takie sprawy lepiej sobie opisywać i wyjaśniać na priv a nie na publicznym forum gdzie czytać może kazdy,urzedy pełne sa nadgorliwców a wiadomo że "wróg nie spi"
Amen , ja poki co az takich "problemow" nie mam , ale sami sobie powoli sramy w kasze ;/

Do góry
#1134027 - 13/04/2007 06:43 Re: Duza wygrana w internetowym pokerze... i co teraz? [Re: bolo_lacznik]
kristoskristof Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 01/03/2005
co racja to racja...

Do góry
#1134125 - 13/04/2007 14:47 Re: Duza wygrana w internetowym pokerze... i co teraz? [Re: kristoskristof]
moonlight Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 12/10/2005
To, że można wypłacać w pewien sposób anonimowo kartą Neteller - to każdy, kto będzie chciał ścigać graczy o tym doskonale wie. Nie ma co robić tajemnicy. Są ważniejsze rzeczy o których na szczeście na forum tu się nie pisze...

Do góry
#1136579 - 14/04/2007 04:06 Re: Duza wygrana w internetowym pokerze... i co teraz? [Re: moonlight]
iwosz Offline
journeyman

Meldunek: 07/03/2007
A takie coś jak raje podatkowe może przydać się do tego celu? Można tam pojechać (np Baliwat Jersey), założyć konto i ewentualnie zapłacić podatek (pewnie niewielki) legalizujący wygraną. Nie mam w tym żadnego doświadczenia - na razie nie było potrzeby ;\) Myślicie, że to może być dobre rozwiązanie?

Do góry
#1136978 - 14/04/2007 09:08 Re: Duza wygrana w internetowym pokerze... i co teraz? [Re: AGASSI]
devsman Offline
enthusiast

Meldunek: 26/11/2005
czy twoj kolega to nie jest przypadkiem osoba ktora zgarnela bonus za bat bet na party poker ?

Do góry
#1137246 - 14/04/2007 17:20 Re: Duza wygrana w internetowym pokerze... i co teraz? [Re: devsman]
Cigano Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: devsman
czy twoj kolega to nie jest przypadkiem osoba ktora zgarnela bonus za bat bet na party poker ?

bat bet? hmmm a co to takiego \:p

a zeby nie zrobilo sie OT to dziekuje wszystkim za odpowiedzi \:\)

pozdrawiam, ciga

Do góry

Moderator:  rafal08