No ok ja nie wmawiam ci mojej racji tylko poprostu pisze co wg mnie sie bardziej oplaca. Po to jest forum zeby dyskutowac. Jednego przekonuje skandia innego nie. Jesli tobie sie podoba to ok - przeciez nie bede cie namawial na sile
Chociaz
Jesli chodzi o fundusze to z tego co sie orintuje to skandia bije na glowe SMF w mBanku i chyba powinienes sie ze mna zgodzic. A to w co inwestuje: czy sa to fundusze akcji stabilnego wzrostu mieszane czy jakiekolwiek inne to tylko moja sprawa i ja decyduje o ryzyku nalozonym na moje srodki. do tego moge te pieniadze zawse wyplacic i to jest dobre. Wiec nie ma tu mowy o zamrazaniu.
Pozdrawiam.
Skandia bije na glowe inne fundusze? Jakos nie zauwazylem tego... Zauwaz ze nawet jak zyski sa troche wieksze to i tak zrzera ci je prowizja skandi. W mbanku nie placisz za NIC. Mozesz robic dokladnie to samo co w skandi czyli jak piszesz:
"A to w co inwestuje: czy sa to fundusze akcji stabilnego wzrostu mieszane czy jakiekolwiek inne to tylko moja sprawa i ja decyduje o ryzyku nalozonym na moje srodki. do tego moge te pieniadze zawse wyplacic i to jest dobre. Wiec nie ma tu mowy o zamrazaniu."
Dokladnie to samo mozesz robic na SFI tylko ze NIE PLACISZ PROWIZJI. I tym sie tylko rozni. To jest plus przemawiajacy za SFI... zyski skandi wcale nie sa wieksze, zreszta to jest tak ze jeden miesiac ten fund ma wiecej inny tamten. Wiec pewnie w jakims tak dluzszym czasie sie to zrowna albo to co bylo slabsze bedzie teraz mocniejsze wiec nie ma co zbytnio na to patrzec.
A starsznym minusem jak dla mnie w skandi jest to ze wlasnie jak by nie patrzez zamrazasz pieniadze. Bo zobacz ty teraz jestes w tej skandi i nie mozesz zainwestowac w nic co ma lepsze wyniki bo kase masz w skandi, albo mozesz ale nie z takim kapitalem jak bys chcial. Ja zainwestowalem w investor FIZ i w tym miesiacu byl to najlepszy fundusz w PL zarobil prawie 7 % i to uwzglednia spadki z konca lutego...
Wiec moge reagowac kapitalem - przenosic go nie tylko pomiedzy SFI ale tez inne 'produkty' innych firm i nie blokuje siana i nie place prowizji ktore jak dla nie w skadni sa przesadzone.
No ale jak wam sie podoba skandia to przeciez nie bede wam bronil w niej byc. Jak dla mnie nie ma ona takich plusow jak wmawiaja naganiacze na roznych forach i w reklamach. No ale wiadomo reklama zawsze lepiej przedstawia niz rysuje sie rzeczywistosc.
Pozdrawiam i zycze dobrych zyskow za 30 lat i donrej emeryturki i mowie to bez zlosliwosci. Moza sie spierac co lepsze ale i tak wszystko weryfikuje zycie i czas - nigdy nie bedzie wiadomo co sie bardziej oplaci dlatego ja nie lubie zamrazac kapitalu w jednej 'firmie' bez wzgledu na to jakie ma mozliwosci subfunduszy czy czegos innego... bo zawsze to bedzie ta sama firma i tylko w obrebie niej mozesz reagowac. Dla mnie minus jak stad to ameryki.