Strona 5 z 5 < 1 2 3 4 5
Opcje tematu
#97757 - 08/07/2003 21:46 Re: Partia
miglanc Offline
addict

Meldunek: 16/01/2003
Witam!
Zgadzam się, że teraz jest dobry moment na założenie nowej partii - nowoczesnej formacji, wykorzystującej np. internet w komunikacji pomiędzy członkami partii i potencjalnymi wyborcami.

Obecnie kiedy mamy szczególne nasilenie afer polityczno-gospodarczych spora część społeczeństwa jest zdezorientowana. Szczególnie widać to w grupie ludzi młodych - nie chodzą na wybory bo jak mówią "nie ma na kogo głosować".
Może właśnie taka partia jak nasza byłaby alternatywą dla młodych i trochę starszych, którzy nie mają w sobie wytworzonego zachowania "psa ogrodnika". A znaczna większość ma dostęp do internetu i miałaby możliwość popierania i głosowania na ludzi w podobnym wieku i podobnie myślących jak oni.

Proponuję, żeby zainteresowani podzielili się lub działali w trzech kierunkach:

1) tworzenie (chociaż podstaw) statutu, w którym zostaną określone cele partii;

2) stworzenie i wypromowanie (najlepiej w internecie) nazwy partii;

3) zebranie 1000 podpisów wymaganych do rejestracji oraz nabór chętnych, którzy chcialiby zasilić szeregi naszej organizacji;

Jezeli przeprowadzimy to sprawnie, to wieść się szybko rozniesie...
I dlaczego nie spróbować?

Proszę o opinie.

jimprofit

Do góry
Bonus: Unibet
#97758 - 09/07/2003 04:01 Re: Partia
Kodi Offline
enthusiast

Meldunek: 30/09/2001
witam

ufff a juz nie wierzyłem ze cos drgnie w tym temacie, a tu masz ... nawet fajna dyskusja sie wywiazała. mam tylko nadzieje ze starczy nam zapału aby utworzyc naszą partie.

gdzies po drodze widziałem spór na temat: ilu jest w polsce rencistów. otóz jak muwia oficialne zródła jest ich w polsce 2 RAZY WIĘCEJ niz w krajach OECD, wniosek z tego taki ze co drugi rencista to symulant. mało tego, renta NALEŻY SIĘ tak samo biednej wielodzietnej rodzinie jak i małóżenstwu o wysokich zarobkach. aby juz całkowice was dobic powiem z własnego doswiadczenia ze nikt nie kontroluje co sie z tymi pieniedzmi dzieje, wiec mozna je wydawać na tanie wino i nikt nam nic nie zrobi. takim sposobem mój znajomy puscił przez 5 lat ok. 60 TYS ZŁ na "nauke". z naszych podatków. co wy na to ???

takich bagien w polsce jest mnóstwo, przyjdzie nam o nim pisać, ale teraz mamy wazniejsze sprawy.

jest kilka kwesti które trzeba by rozwarzyc:
czy przypadkiem taka organizacja juz nie istnieje
po co to robimy
czy mamy szanse powodzenia
jak mamy wygladać
---------

pierwszym krokiem powinno byc stworzenie własnej strony, po uporzadkowaniu jej mozna by napisac pare przewrotowych artów i załozyc forum.
jesli wam to odpowiada to proponuje zastanowic sie gdzie kto i kiedy.

ktos wspominał o potrzebujacych pomocy, otóz moglibysmy załozyc fundacje, a o pieniadze strac sie w sądach (nawiazki od wypadków-ponoc o nie łatwo), i u prywatnych sponsorów. mogła by ona rozpropagowac nazwe naszej parti - choc nie wiem czy to fair.

pozdrawiam ... Konrad

Do góry
#97759 - 09/07/2003 04:06 Re: Partia
Kodi Offline
enthusiast

aaa i moia propozycja nazwy to ePartia - moze troche oklepane ale jak na warunki interenetowe wydaje mi sie sensowna, mozna by tak na razie na nia mówic - doputy nie wymyslimy czegos lepszego.

sorki za błedy i literówki ale jestem na wakacjach iwo: , a w głowie burzy mi sie od pomysłów na działanie eParti

Do góry
#97760 - 09/07/2003 17:42 Re: Partia
JiroJiro Offline
1

Meldunek: 21/05/2003
[QUOTE]Oryginalnie wysłał jimprofit:
[qb]
1) tworzenie (chociaż podstaw) statutu, w którym zostaną określone cele partii;
[/qb][/QUOTE]Właśnie zacząłem tworzyć statut. Ale najlepiej aby nad tym pracowały dwie osoby wspólnie. Pozwoli to uniknąć błędów.

iwo:

Do góry
#97761 - 09/07/2003 21:42 Re: Partia
miglanc Offline
addict

Witam!
Ja także zacząłem opracowywać podstawy takiego statutu i myślę, że w ciągu 2 tygodni powinno coś powstać. Potem skonsultujemy statuty na forum i wybierzemy najlepsze postanowienia, tak abyśmy mogli wystartować z czymś do przyszłego elektoratu ( to brzmi dumnie ).

Jezeli jest jeszcze ktoś zainteresowany stworzeniem czegoś podobnego lub określeniem programu partii to zapraszam do dyskusji.

"... damy radę z lojalnym składem..."-WWO

Proszę o komentarze

jimprofit

Do góry
#97762 - 10/07/2003 15:04 Re: Partia
verkerk Offline
addict

Meldunek: 09/06/2003
Koledzy, cieszę się że podjęliście się tworzenia podwalin ePartii. Ja ze swej strony chętnie, oczywiście w miarę możliwości pomogę. Wiem coś niecoś o ekonomii, więc jeżeli potrzebowalibyście pomocy przy tworzeniu programu czy statutu to nie ma sprawy. Jeśli chodzi o zebranie podpisów czy nawet zwerbowanie członków to nie będzie z tym najmniejszego problemu.

Pozdrawiam iwo: iwo: iwo: iwo: iwo:

Do góry
#97763 - 15/07/2003 03:29 Re: Partia
Kodi Offline
enthusiast

temat troszke przycichł ale mam nadzieje ze niedługo wrzucicie tu projekt statutu.

ja chciałbym aby pierwszo planowe miejsce w nim zajeła sprawa pełnej jawnosci działania parti oraz kontrola naszych przedstawicieli przez członków.
to powinen byc fundament na którym można by zbudować partie z prawdziwego zdazenia jakiej w polsce nie ma i długo nie bedzie.

Do góry
#97764 - 16/07/2003 17:04 Re: Partia
szczeka Offline
old hand

Meldunek: 20/03/2003
Witam!
Od pewnego czasu obserwowałem dyskusję na temat rencistów w Polsce i uważam, że możliwe jest załatwienie renty bez żadnych problemów. Znam ludzi, którzy tak robili.
A propos rencistów: nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, ale ludzie, którzy mieszkają na wsi (byli rolnicy) prawie w 100% mają renty. Oczywiście załatwiają je po osiągnięciu określonego wieku (powiedzmy 50 lat). A schorzenia są najróżniejsze: nogi, ręce, kręgosłup, itd. (najpopularniejszy kręgosłup). Pomyślmy trzeźwo, rolnicy płacą na KRUS kilkadziesiąd złotych miesięcznie, nie płacą żadnych podatków od dochodów ("normalny" obywatel Polski daje minimum 35% swoich dochodów na różne składki), a potem każdy doi państwo ile może (w zależności jaką grupę inwalidzką sobie załatwi). W programie partii powinny znaleźć się postulaty opodatkowania rolników i zobligowania ich do płacenia pełnych składek do ZUS (KRUS to sztuczny twór, który daje miejsca pracy dla tzw. kolesi).
Trzeba przyzwyczajać naszych "kochanych" rolników do takich sytuacji, bo jak wejdziemy do Unii, to będzie już za późno Skończy się swawola i "... będzie płacz i zgrzytanie zebów ..."

Pozdrawiam i czekam na statut.

Do góry
#97765 - 16/07/2003 22:07 Re: Partia
miglanc Offline
addict

Witam!

Cały czas tworzę statut, a raczej jego podwaliny i chetnie usłyszałbym jakieś aktualne propozycje, które mają sie tam znaleźć.

Z góry dzięki.

Do góry
#97766 - 17/07/2003 00:35 Re: Partia
Kodi Offline
enthusiast

witam Jim

postaram Ci sie jakoś pomóc, ale jeszcze nigdy nie czytałem statutu partii politycznej.
pora nadrobic zaległosci

pozdrawiam ... Konrad

Do góry
#97767 - 21/07/2003 01:40 Re: Partia
Kodi Offline
enthusiast

uwazam ze pisanie statutu przez 1, 2 czy 10 osób troszke mija sie z celem. nie jest to zbyt skomplikowany dokument, taki bełkot prawny troszke, wiec powinni go pisać wszyscy zainteresowani powstaniem ePartii ... oczywiscie ktos powinien moderować ale taki styl pisania dokumentu odpowiadałby mi. a wam???

Do góry
#97768 - 21/07/2003 02:28 Re: Partia
donic Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/10/2002
Partia partią, ale ja nadal nie wiem jaki wy macie mieć cel ?
Bez urazy dla nikogo, ale mam rozumieć, że partia ta ma powstać z myślą o Polsce, czyli o przegonienie z Sejmu wszystkich złodziei i zrobienie poprządku w kilku sprawach w tym zniesienie podatku od gier losowych i wiele innych ważniejszych ustaw? Mam rozumieć , że nie chcecie zarabiać tyle co każdy z posłów i będziecie dumnie
rozwieszać hasła " Nic dla siebie - tylko Polska"?
Chciałem zauważyć, że większość partii, które siedzą teraz w Sejmnie z wypiętymi dupami na społeczeństwo powstawała właśnie w ten sposób, bo mieli dość złodziei i chcieli ich przegonić... Tymczasem zasiedli w Sejmie, wyborcze transparenty stały się niedoszłą historią i sami dobrali się do koryta . Zamiast robic coś pożytecznego czytają bezczelnie gazety przed kamerami...
Ja nie mówię, że wy też tak będziecie robić ja te pajace, ale kto wam uwierzy w obietnice, jak społeczeństwo ma już wszystkiego dość.
Mimo wszystko powodzenia i bez urazy. Wolno mi przecież wyrazić swoje zdanie.

Do góry
#97769 - 21/07/2003 03:25 Re: Partia
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
donic w 100% popieram, niema sensu tworzyć kolejnej parti której przedstawiciele liczą na łatwy zysk.

Do góry
#97770 - 21/07/2003 03:33 Re: Partia
verkerk Offline
addict

Meldunek: 09/06/2003
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Ezquerro:
[qb]donic w 100% popieram, niema sensu tworzyć kolejnej parti której przedstawiciele liczą na łatwy zysk.[/qb][/QUOTE]Rozumując w ten sposób nie poprzesz nigdy żadnej partii. Bo skąd niby będziesz wiedział na co liczą jej przedstawiciele.

Do góry
#97771 - 21/07/2003 18:00 Re: Partia
donic Offline
Carpal Tunnel

[QUOTE]Oryginalnie wysłał verkerk:
[qb]Rozumując w ten sposób nie poprzesz nigdy żadnej partii. Bo skąd niby będziesz wiedział na co liczą jej przedstawiciele.[/qb][/QUOTE]Nie tak trudno sie domyśleć na co liczą...

Do góry
#97772 - 21/07/2003 19:19 Re: Partia
Tetfol Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/06/2002
Celem każdej partii politycznej jest przejęcie władzy i realizacja swojego programu, swojego spojrzenia na pewne sprawy. Przynajmniej tak moim zdaniem powinno być.

Co do planów powstania partii to moim zdaniem nic z tego nie będzie. Jak na razie zainteresowanie wyraża kilka osób i tyle. Nie ma żadnych szczegółów określających charakter partii, ideii jakie mają przyświecać, informacji programowych.

Do góry
#97773 - 22/07/2003 03:24 Re: Partia
Kodi Offline
enthusiast

ok. więc po koleji.

masz racje ze partią intereuje sie kilka osób... są dwa powody:
pierwszy to taki ze to takie forum które z polityka ma mało wspólnego a drugi ze w wiekszość ludzi jest za mało chceci i wiary w to ze cokolwiek uda sie zrobić wspólnie ... taka nasza narodowa przywara... samospełniająca sie przepowiednia. ludzie czakaja az ktoś to za nich zrobi ... leniwi sa i głupi ... cali polacy
żeby to zmienić trzeba wyjść do ludzi ... założyc własna strone i troche poreklamować na różnych stronach, forach itd. ALE trzeba z czymś wyjść ... STATUT ... chociaż podwaliny.

co do ideii to najważniejsza powinna byc uczciwość, jawność kontrolowana przez wszytskich członków. jeszcze jednym atutem ma byc (wg. mnie) pełny udział uzytkownika-członka parti na to sie w niej dzieje. od naszego przedstawiciela w terenie do "uzytkowanika" ma byc tylko jedno klikniecie.

wiadomo ze duży może wiele.... wykorzystajmy to ... taka incjatywa jak nasza moze przyciagnąc ludzi którzy już zadnym politykom nie wieżą, a są ich miliony

tylko trzeba troszke poswiecić swoiego wolnego czasu zamiast tkwic przed TV. przeciez nie trzeba chodzic na zadne zebrania wiece jak to jest w zwykłych partiach :zobacz: itd. wystarczy zasiaść przed kompem.

pozdro ... niezmordowany idealista

Do góry
#97774 - 22/07/2003 21:31 Re: Partia
Tetfol Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/06/2002
A jaki charakter mam mieć partia. Prawicowa, lewicowa, liberalna??? Optowałbym za liberalną oczywiście jeżeli idzie o spojrzenie na gospodarkę.

Do góry
#97775 - 23/07/2003 00:57 Re: Partia
donic Offline
Carpal Tunnel

Tak jak juz ktoś tu napisał, równiez ja podejrzewam, że nic z tego nie będzie. Rozumiem, że spora część ludzi marzy o władzy i łatwych pieniadzach, ale nie wszystkim się to uda. Szanse aby zaistnieć i coś zdziałać macie niewielkie według mnie.

Uczciwych partii powstawało już dziesiatki, a jakie mamy to każdy widzi. Ludzie w kolejne obietnice o uczciwości nie uwierzą, bo mają do tego prawo. Tak jak ja mam prawo ( nie obowiązek) nie uczestniczyć w żadnych wyborach.

Mimo wszystko powodzenia.

Do góry
#97776 - 23/07/2003 17:24 Re: Partia
Kodi Offline
enthusiast

witam

uwazam ze nasza partia powinna dążyć do jak najwiekszej wolności dla obywateli ale tak aby nie zatarła sie istotna rola państwa jako regulatora spraw które wolny rynek nie potrafi rozwiązać. w przeciwienstwie do np. UPR która opowiada sie czasami za naprawde bzdurnymi rozwiazaniami, jak np: zakaz kontroli ksiegowości spółek przez US.
ale czy musimy sie od razu nazywać liberałowie... może raczej partia zdrowego rozsądku

uczciwość dotyczy nie partii ale jej przedstawicieli, zaryzykował bym stwierdzenie ze 99% procent z nas kradło by tak jak nasi kochani ministrowie i inni politycy gdyby tylko dostali sie na stołek.... czemu? bo to nie ludzie są nie uczciwi tylko SYSTEM JEST ZŁY !!!
jesli wydawane sa publiczne pieniadze (czyli własciwie niczyje) bez publicznej kontroli (AGENCJE,FUNDACJE RZADOWE) to jest to MAGNES NA KORUPCJE

pryjorytetem partii powinno byc wprowadzenie takich rozwiazan jak np. w szwecji ... gdzie mozna przesledzic los kazdej publicznej złotówki od pobrania do wydania.
ciekaw jestem czy wiecie w którym roku wprowadzono tam takie rozwiazanie, mozna sie pomylić o 100 lat

przykład z ostatnich dni: jak zostają wydane pieniadze na budowe dróg

Do góry
Strona 5 z 5 < 1 2 3 4 5

Moderator:  Biszop, rafal08