Strona 1 z 2 1 2 >
Opcje tematu
#960545 - 14/02/2007 18:29 Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii.
dimes Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 03/09/2003
Nasza mistrzyni w podnoszeniu ciężarów po zakończeniu kariery sportowej została bez środków do życia. Jeszcze niedawno żyła marzeniami o złotym medalu olimpijskim w Pekinie. Kontuzja nadgarstka przerwała jednak jej wspaniałą karierę.
Wyjechała z Polski i słuch o niej zaginął. "Super Express" odnalazł Agatę Wróbel. Słynna sztangistka pracuje w Anglii. Zarabia na życie, segregując śmieci.

Dwukrotna medalistka olimpijska w podnoszeniu ciężarów mieszka i pracuje w Peterborough, niewielkim mieście w północnej Anglii. Jest jedną z wielu Polek zatrudnionych w fabryce zajmującej się segregacją odpadów.
- Kiedy się do nas zgłosiła, nie mogłem w to uwierzyć - opowiada Klaudiusz Wesołek, który zatrudnił Wróbel. - Jaka to smutna historia! Medale igrzysk, sukcesy, sława. A teraz? Została na lodzie, bez środków do życia.

Była mistrzyni świata pracuje, stojąc przy taśmie.

- Tylko tak jej mogłem pomóc - przyznaje Wesołek, kierownik - jak to określa - "polskiej zmiany". - Polaków jest u nas dużo. Wielu z nich wie, kim jest Agata. Odnoszą się do niej z dużą życzliwością. Ale tak jak ja, nie mogą się nadziwić, że tak utytułowana sportsmenka musi wykonywać taką pracę, że w Polsce została olana. Zanim do nas trafiła, długo nie mogła znaleźć pracy.

Sportową karierę sztangistka zakończyła w grudniu.

- Ból nadgarstka jest nie do zniesienia - tłumaczyła. - Dalsze treningi nie mają już sensu, jestem zbyt słaba psychicznie...

Wiem Super Experes, ale to podbno prawda

Do góry
Bonus: Unibet
#960597 - 14/02/2007 18:42 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: dimes]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
prawda prawda, mam nadzieję, że znajdą się jacyś ludzie i pomoga jej choćby w znalezieniu lepszej pracy dla tak zasłużonego człowieka, chociaż czytałem że jakiś tam koles trener czy ktoś przed wyjazdem jej mówił, że może jej dac dobra oferte jako trenerka czy coś, ale odrzuciła

Do góry
#960602 - 14/02/2007 18:43 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: dimes]
Loki Offline
newbie

Meldunek: 14/02/2007
Lepiej tam, niż tu

Do góry
#960608 - 14/02/2007 18:44 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: gnacik]
miazoo Offline
veteran

Meldunek: 18/11/2006
Bleeeeh po co tutaj robic ONET.pl ?

Ta wiadomosc byla podana wczoraj z samego rana w jakims serwisie informacyjnym w TV.

Kazdy chyba przeglada jakies portale informacyjne.

Do góry
#960615 - 14/02/2007 18:45 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: dimes]
Master.com back Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/08/2004
<żygi> na "taką Polskę"

ps. jestem, w pełni świadom, co teraz napisałem, i przyjmuję, każde ostrzeżenie, ale jak można inaczej reagować na ... "coś" takiego, może szanowny Pan Lipiec ruszy dupe, i spojrzy trochę niżej, bo mam wrażenie, że z każdym dniem jego broda sięga co raz wyżej, w sporcie nie odniósł sukcesów, w polityce chce sie dowartościować? Ot i cała "piękna" Polska, chciało by się napisać setki słów, głownie o dżwieku: "cenzura" pod adresem pseudo- reformatorów, niszczycieli komunizmu, i innych baranów, podgrzewajacych chodzniki na trasie marszu Wodza "Najwyższego", parodia i farsa.

Do góry
#960638 - 14/02/2007 18:50 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: Master.com back]
Loki Offline
newbie

A co ma do tego Lipiec? Żyjemy w wolnym kraju, każdy robi co chce, może ona lubi to co robi? Dlaczego "SE" się wtrąca w jej życie?

Jesteś w Londynie, masz blisko, może jakoś jej pomóż? Znajdź lepszą pracę dla niej! To i o tobie "SE" napisze! Lipiec wiedział o jej losie tyle co i ty.

Do góry
#960672 - 14/02/2007 18:58 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: Loki]
Master.com back Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Loki
A co ma do tego Lipiec? Żyjemy w wolnym kraju, każdy robi co chce, może ona lubi to co robi? Dlaczego "SE" się wtrąca w jej życie?

Jesteś w Londynie, masz blisko, może jakoś jej pomóż? Znajdź lepszą pracę dla niej! To i o tobie "SE" napisze! Lipiec wiedział o jej losie tyle co i ty.

Dokładnie, żyjemy w wolnym kraju, i mam prawo do wygłaszania myśli i poglądów, zgodnie z prawem i w ramach przepisów prawa, któremu podlegam. Jeżeli mogę jakikolwiek stan krytykować, i uznam taką ktytykę, nie patrząc nawet jak bardzo- ptrzebną, po prostu robię to, bo właśnie m.in. to gwarantuje mi swoboda myśli!

ps. w celu wyjaśnienia odległości:

Do góry
#960761 - 14/02/2007 19:25 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: Master.com back]
Loki Offline
newbie

A Lipiec - co pewnie z twojej mapki wynika - ma bliżej? \:\)

Zresztą dlaczego on ma się nią zajmować? Jest dorosła, pełnoletnia, robi co chce - to jest wolność wyboru! Może jest szczęśliwa? Wiesz, że nie jest? Kolejny durny temat

Do góry
#960771 - 14/02/2007 19:30 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: Loki]
dimes Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 03/09/2003
Przykład Agaty pokazuje, jak można nisko upaść. Była na pierwszych stronach gazet, a teraz wykonuje najgorszą prace jaka może być, praca na taśmie, chyba niżej nie można upaść, praca którą można wykonywać nie mając ukonczonej podstawówki. Oby się podniosła. Podobno pracownicy tej fabryki zadzwonili do SE, aby to opisał.

Do góry
#960781 - 14/02/2007 19:37 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: Loki]
Master.com back Offline
Carpal Tunnel

Zresztą dlaczego on ma się nią zajmować? Jest dorosła, pełnoletnia, robi co chce - to jest wolność wyboru! Może jest szczęśliwa? Wiesz, że nie jest? Kolejny durny temat

Mapka nie jest moja. Liiec- minister sportu. Może jest szczęśliwa?- gratuluję poczucia hymoru! /Koniec tematu/

Do góry
#960783 - 14/02/2007 19:38 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: Master.com back]
Master.com back Offline
Carpal Tunnel

*Lipiec

Do góry
#960788 - 14/02/2007 19:40 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: Master.com back]
miazoo Offline
veteran

Meldunek: 18/11/2006
A kto to jest Lipiec dla niej? Tata? Za sukcesy itp kase napewno dostawala co miala dostac. A ze ja rozwalila i postanowila zakonczyc kariere to jej osobisty problem.

Do góry
#960801 - 14/02/2007 19:43 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: Master.com back]
Loki Offline
newbie

dimes można niżej upaść, można zacząć np. ćpać. Byłoby to lepsze dla niej? Ktoś taką pracę musi robić, a że ona się zgodziła... jej wybór! Przy tej taśmie zarabia lepiej niż tu pewnie by miała świadczenia np. z renty.

Do góry
#960968 - 14/02/2007 20:18 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: Loki]
djviejo Offline
veteran

Meldunek: 16/05/2006
świadczenia emerytalne jako medalistka olimpijska zacznie otrzymywać po skończeniu 35 lat życia .

nie wiem jakie ma wykształcenie ale to jest jej wybór .

jeśli podnoszenie ciężarów / profesjonalne / ją przestało bawić to tylko to jest jej broszka i nam nic do tego .

czy ona jest zadowolona z tego , że stoi przy taśmie w anglii to jest jej życie.

jeśli jesteście tak zbulwersowani to " załatwcie " jej pracę w polsce a ona może łaskawie powróci .

nie wiem czy wiecie ale to jest góralka o " trudnym " charakterze .

ma swoje zdanie i jest bardzo uparta i żadne okoliczności nie zminią jej decyzji .

Do góry
#960986 - 14/02/2007 20:20 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: Loki]
Zbigniew Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/03/2003
Jej wybór? Jasne. Napisane jest, że nie mogła znaleźć pracy. Swoją drogą to ciekaw jestem, czy jest zadowolona z tego, ze jakieś szmatławce opisują jej losy. A ministerstwo sportu powinno gwarantować jakąś kasę na resztę życia. Nie dużo, ale parę złotych mogliby odpalać. Przecież sportowcy reprezentują nasz kraj na arenie międzynarodowej i poświęcają temu całe swoje dzieciństwo i młodość. Chyba coś w zamian im się należy.

Do góry
#961157 - 14/02/2007 20:51 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: Loki]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005

Czesc Gse

Do góry
#961421 - 14/02/2007 21:55 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: lupus]
Master.com back Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: lupus

Czesc Gse

nie wierze ;-)

Do góry
#961666 - 14/02/2007 23:31 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: Master.com back]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
Quote:

Zaskoczony też całą sytuacją jest kolega Agaty z reprezentacji Szymon Kołecki.

- Wiedziałem, że chce gdzieś wyjechać do pracy, bo sama mi o tym mówiła. Twierdziła, że ktoś jej tam coś załatwił. Myślałem jednak, że ten ktoś się bardziej postara o Agatę i będzie ją traktować jak prawdziwą mistrzynię, a nie jak każdego Polaka wyjeżdżającego z kraju! Nie wychodząc z domu załatwiłbym jej lepszą pracę za lepsze pieniądze. Taką, gdzie ktoś by ją szanował i traktował poważnie – powiedział Kołecki.

- Podczas tego całego zamieszania, jakie było ostatnio wokół Agaty, zaproponowałem jej przeniesienie się do naszego klubu z Otwocka. Dostałaby niezłe pieniądze i mogłaby potrenować w nowym otoczeniu. Powiedziałem o tym naszemu sponsorowi i on od razu się na to zgodził. Agata miała jednak wtedy inne plany i nie skorzystała z tej oferty. Gdyby jednak postanowiła wrócić, to drzwi są dla niej wciąż otwarte – apeluje Kołecki.

źródło: Onet.pl

jak widać był jednak, ktoś skory aby jej pomóc i najwidoczniej odmówiła, więc to był jej wybór :|

Do góry
#961705 - 14/02/2007 23:56 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: gnacik]
rivex Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/04/2005
No wlasnie troche to dziwne. W UK ledwo jej starczy na zycie. A w Polsce jakas prace by dostala: szczegolnie zwiazana z jej sportem. Na pewno by mozna bylo ja wkrecic na jakas posade w klubie itp. W koncu osoba znana i do tego z sukcesami. Jednak wybrala inaczej. pewnie byl jakis powod a nam ciezko zgadywac o co chodzi....
Mnie jej troche szkoda ale coz takie jest zycie ..

Do góry
#961880 - 15/02/2007 00:54 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: rivex]
Emrod Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 10/06/2004
Smutny jest widok medalistki olimpijskiej pracującej przy taśmie, ale to był jej wybór!
Agata Wróbel na własną prośbę przerwała uprawianie sportu, tak więc nie przysługują jej stypendia ani inne przywileje.
Podnoszenie ciężarów to był jej zawód - odmówiła jego dalszego wykonywania, więc musi ponieść konsekwencje!
Od 35 roku życia przysługuje jej emerytura olimpijska, tak więc i tak znajduje się w dużo lepszej sytuacji niż wielu innych ludzi.
Gdyby w grę wchodziła kontuzja to jak najbardziej ministerstwo powinno jej pomóc, ale w tej sytuacji sama tak chciała...

Szkoda Agaty, ale na siłę nikogo nie uszczęśliwisz.

Do góry
#961914 - 15/02/2007 01:19 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: Emrod]
Master.com back Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Emrod
Smutny jest widok medalistki olimpijskiej pracującej przy taśmie, ale to był jej wybór!
Agata Wróbel na własną prośbę przerwała uprawianie sportu, tak więc nie przysługują jej stypendia ani inne przywileje.
Podnoszenie ciężarów to był jej zawód - odmówiła jego dalszego wykonywania, więc musi ponieść konsekwencje!
Od 35 roku życia przysługuje jej emerytura olimpijska, tak więc i tak znajduje się w dużo lepszej sytuacji niż wielu innych ludzi.
Gdyby w grę wchodziła kontuzja to jak najbardziej ministerstwo powinno jej pomóc, ale w tej sytuacji sama tak chciała...

Szkoda Agaty, ale na siłę nikogo nie uszczęśliwisz.

"Nasza mistrzyni w podnoszeniu ciężarów po zakończeniu kariery sportowej została bez środków do życia. Jeszcze niedawno żyła marzeniami o złotym medalu olimpijskim w Pekinie. Kontuzja nadgarstka przerwała jednak jej wspaniałą karierę. "

"- Ból nadgarstka jest nie do zniesienia - tłumaczyła. - Dalsze treningi nie mają już sensu, jestem zbyt słaba psychicznie..."

Do góry
#961986 - 15/02/2007 01:48 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: lupus]
Kylo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/09/2005
Originally Posted By: lupus

Czesc Gse

Ta zaraz Nirtz wejdzie

Do góry
#962376 - 15/02/2007 10:55 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: Kylo]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Nie wiem po co ten temat...

Peterborough jest ładnym i spokojnym miastem (pracowałem tam w wakacje). Życzę powodzenia Agacie w tym co robi, byle by tylko nie szła pracować przez PMP.
A co do odległości to jest tylko półtorej godziny pociągiem od Londynu. 13 funtów w jedną stronę.

PS. Moderatorzy - moze temat do kasacji?

Do góry
#962752 - 15/02/2007 12:41 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: micha$]
Poetik Offline
addict

Meldunek: 16/08/2005
no niezle skonczyla..

Do góry
#965488 - 16/02/2007 10:24 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: Poetik]
1raul1 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/12/2006

Do góry
#967750 - 16/02/2007 23:44 Re: Agata Wróbel segreguje śmieci w Anglii. [Re: 1raul1]
Master.com back Offline
Carpal Tunnel

Czasami nagłośnienie sprawy, nawet przez SE pomaga;-)

ps. w radiu "Londyn", naprawde potrzebna jest jakaś "ekipa", która zrobi z tego "radia"- "radio", bo jak narazie z tego co zauważyłem, jest puszczana tam jedna płyta... i tak na okrągło
;-) ostatnio Kazik

Pozdrawiam.

Do góry
Strona 1 z 2 1 2 >

Moderator:  Biszop, rafal08