#868971 - 16/01/2007 21:47
Re: Upadające Osiedla
[Re: Rancorn]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/11/2003
|
zawsze można wszystko ośmieszyć ale co tam  nie będę gorszy: dlaczego Twoj odol doprowadził do sytuacji że jestesmy najbiedniejszym krajem skad ludzie musza wyjezdzac za chlebem (Czesi czy Estończycy nie wyjeżdżają), podziękuj "panu" Balcerowiczowi, ta k...wa sterowała gospodarką defacto ostatnie 17 lat
|
Do góry
|
|
|
|
#868976 - 16/01/2007 21:49
[Re: Nirtz]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/01/2006
|
jakoś do dupy się zrobiło..nawet jeszcze 2 lata temu co neidziele gralem w piłke z ludkami z mojego miasteczka..teraz nie ma nikogo ..nawet nie spotykam ich na miescie..wszystko wyjechalo..anglia, irlandia inne..ja nie jade chociaz propozycje mialem bardzo intratne..chocby za duzo mniejsza kase ale bede tutaj. tyle ze coraz wiecej dziadkow na ulicach a coraz mniej młodych..po co wychodzic na dwor jak ma sie kompa i gadu :///
|
Do góry
|
|
|
|
#869064 - 16/01/2007 22:33
[Re: Rancorn]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 23/07/2003
|
Tak sie składa, ze sam pochodze ze Stalówki i bardzo czesto tu bywam. Sytuacja w miescie jest nastepujaca, dwa najwieksze zakłady: HSW i Elektrownia podupadaja, co prawda w ostatnim czasie powstało sporo mniejszych przedsiebiorstw, ale o znalezienie pracy niejest wcale łatwo a znalezienie pracy za godziwe pieniadze... to na chwile obecna bardzo ciezka sprawa. Z tego tez tez powodu własnie mamy do czynienia z tymi "ucieczkami". Jednak moim zdaniem niejest to najlepsze rozwiazanie, chyba ze ktos stracił całkowicie wiare w to, ze mozna tu zyc w wzglednie dobrych warunkach i planuje całe swe zcie spedzic na emigracji. Ozeszlol duzo moich znajomych wyemigrowało do Irlandii, Francji, Włoch, Szwecji itd. ,ale zeby byc obiektywnym trzeba przyznac ze sporo z nich pojechało tam na pewien okres po którym wrócili niemogac sie przystosowac do nowego miejsca, braku rodziny, bliskich itp. Zeby Cie podniesc na duchu powiem Ci o dwóch takich emigrantach. Obydwaj zaliczja sie do grupy under 25y i obaj postanowili wyjechac zarobic i rozkrecic własny interes po powrocie. Jeden z nich otworzył własna firme remontowo - budowlana, utrzymuje sie na rynku juz 1.5 roku, moze to nieduzo, ale chlopak jest ambitny podoba mu sie to, na zarobki nienarzeka i planuje dalszy rozwój, drugi (uzytkownik tego forum ale nicku nenapisze bo niewiem czy sobie tego by zyczył) na dniach otworzy swoja stacje z LPG (a spora czesc srodków zarobil pracujac za granica). Tak wiec sporo ludzi emiruje i prawde mowiac niesadze zeby sie to szybko zmieniło gdyz kazdy szuka lepszego jutra... faktem jest jednak, ze majac dobry pomysł i troche determinacji mozna równiez na miejscu sie niezle ustawic. To co napisałem moze niejest zbytnio poprawne gramatyczne, ale ciezko zebrac mi mysli z pewnych powodów osobistych. P.S. Odnosnie tego co napisałes o dobrym koledze który w 2003 przeniosł sie na stałe z rodzinka do Stanów to u mnie miała miejsce identyczna sytuacja, w pierwszej chwili pomyslało mi sie ze moze o tej samej osobie napisałes, ale to raczej watpliwe zeby chodziło o Arkadiusza Ch. 
|
Do góry
|
|
|
|
#869255 - 17/01/2007 00:24
[Re: Nirtz]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/04/2005
|
jak osiedla umierają, wyludniają się to niech ktoś mi powie do k...wy nędzy dlaczego zwykłe mieszkanko w bloku z płyty jest dziś 100% droższe niż 2 lata temu?? wymarli? wyjechali? osiedla opustoszały? 5 razy więcej chętnych na mieszkanie na takim osiedlu niż parę lat temu, dziś dzieciaki siedzą po domach, zamiast bawić się na podwórku, ale to temat na inną dyskusję Zalezy gdzie. Bo na pewno w duzych miastach drozeja. A powody sa: -duzo osob przyjezdza ze wsi i z malych miast, w koncu studentpow mamy bardzo duzo obecnie -w Polsce zawsze brakowalo mieszkan, i liczba osob na jedno mieszkanie byla duza w porownaniu z innymi panstwami -jakos popyt teraz wiekszy, widocznie troche ludzi ma kase a nowych mieszkan w duzych miastach brakuje, jak drozeja nowe to i wiadomo ze i uzywane I lepiej niech ci politycy nie pieprza o mieszkalnictwie bo sie g**no na tym znaja. Obiecywac potrafia a nic nie robia. Juz nawet nie poruszam kwestii 3mln bo to bylo glupie od poczatku. Bo tak naprawde obecny rzad nie zrobil jeszcze nic aby sytuacje polepszyc. Jka nie bylo planow zagospodarowania przestrzennego tak nie ma. A duza w tym zasluga biernosci rzadu. W ogole to w Polsce politycy sa oderwani od rzeczywistosci. jest coraz gorzej z tym. Kiedys krytykowalem Millera bo klamal w zywe oczy. A Kaczynscy nie inni obecnie. Nic nie robia - tylko walka o stolki i trzymanie koalicji. Ludzi do rzadzenia w ogole nie maja. I jak na to ludzie popatrza to sie nie dziwie ze wyjezdzaja. Gdy bylem w USA to przynajmniej przez wakacje o glupotach polskich politykow nie wiedzialem. Mowia, ze Amerykanie glupi - tylko , ze politykow 100razy madrzejszych maja. Narod w koncu wybiera. Ja reczej nie wyjade bo mam niezle wyksztalcenie (bede mial  ) i jestem optymista. Ale to, ze jest lepiej (wzrost, nizsze bezrobocie) to na pewno nie zasluga rzadu. Niech lepiej nie pomagaja juz bo tylko zaszkodza. to na tyle ...
|
Do góry
|
|
|
|
#869659 - 17/01/2007 04:24
[Re: rivex]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/03/2006
|
Kilka podstawowych spraw bez ktorych Polska nawet nie ma co marzyc zeby byla normalnym krajem: A. Drogi i autostrady - takiej szansy na ich wybudowanie jeszcze nie bylo, oprocz mozliwego do wykorzystania strumienia pieniedzy z UE pobierana jest krociowa akcyza w cenie paliwa, podatek drogowy (wtopiony w cene paliwa, a tymczasem kierowcy autobusow i ciezarowek placa go jeszcze raz), akcyza na sprowadzane samochody z UE (w roznej formie) - i co za to mamy?? Ciezko wybudowac kilometr autostrady a jak nawet cos juz sie uda to za rok remont....W takiej Chorwacji dalo sie wybudowac autostrady wykute w skale, przerywane odcinkami nadmorskimi, i wszystko to jest darmowe. A u was?? Szkoda slow. Slyszymy tylko o jakichs Generalnych Dyrekcjach Drog, autostrad itp. Na autostradach biznes robia Kulczyki i inne matoły co w odpowiednim czasie dorwali sie do zloba jakim byla wspolpraca z odpowiednimi sluzbami w pewnych latach i dostali niezle wyposazenie i kontakty - Gierek wybudowal autostrade Krakow - Katowice a Stalexport postawil bramki i kasuje oplaty - wystarczylo kupic Wasacza posadka czy trzeba bylo komus jeszcze posmarowac???. Do czego zmierzam: UE daje pieniadze na drogi, jest multum oplat w cenie paliwa czy zwiazanych z samochodami, warunki budowy autostrad (uksztaltowanie terenu) nie najgorsze, ale autostrady buduje sie najdluzej i najdrozej w swiecie, a jeszcze chca zeby po wybudowaniu placic za przejazd nimi - czy ktos tu widzi ze cos tu jest gruuuuubo nie tak? 2. Lacznosc - internet macie najbardziej zacofany w Europie nie liczac krajow typu Albania czy Bialorus lub Ukraina - ktos w pewnych latach zamrazajac monopol tepsie doprowadzil do tego stanu rzeczy i ci juz wiele lat sieja sie bezczelnie wszystkim w twarz ze swoja oferta - a jest ona smieszna. Raz wkurzony doliczaniem oplaty za internet mimo ze mialem pakiet nocny przeszedlem sie do starego dobrego BOK-u i wygarnalem im co o nich mysle mowiac wprost 'jestescie zlodziejami' itp - uslyszalem odpowiedz typu 'wiemy i co z tego nam zrobisz' - totalna bezczelnosc kogos przekonanego o swojej bezkarnosci i koniecznosci. Jak sie okazalo nawet wejscie do UE nie zalatwilo jeszcze tej zlodziejskiej organizacji, dalej walcza z klientami, urzedami i zdrowym rozsadkiem jednoczesnie - gdyby tepsa byla wlascicielem sklepow spozywczych do kazdego rachunku na kasie bylaby doliczana oplata 'za utrzymanie sklepu' - jakby byli laskawi to moze wprwadziliby takie oplaty miesieczne. Do czego zmierzam: wszyscy moga sobie pieprzyc o wartosciach, patriotyzmie i innych pierdołach a prawda jest taka ze bez infrastruktury, czyli transportu i lacznosci to wszystko sie nie ruszy, jest to warunek konieczny postepu i wzrostu gospodarczego i nie ma innej drogi. Bez tego nie bedziemy nawet taka przejazdowka jak NRD. Kolejna sprawa: uczciwy obywatel jest wrogiem panstwa, ja na ten przyklad gdyby naszly mnie jakies mysli powrotu do PL bylbym scigany za niezaplacony podwojny podatek, oczywiscie gdyby sie jakos dowiedzieli i musialbym zmieniac w ostatecznosci jeszcze raz miejsce zamieszkania na kilka lat, tym razem nie majac mozliwosci wjazdu do tego zapadlego kraju. A to wszystko dzieki ustawie o 'unikaniu podwojnego opodatkowania' - do ustawodawcy nie dotrze, ze pracujac w UK zylem tam i tam placilem miejscowe podatki a panstwo polskie nic mi w tym nie pomoglo zeby tak bylo i jedyne co moge dla niego zrobic to narobic mu do ust, moze sobie znajdzie w tym jakies wartosci odzywcze. Wladze sie zmieniaja, a podateczki zostaja bo dobrze tak jest politykom. Platforma trabila o zmianie tej kretynskiej ustawy, ktora doprowadza jedynie do tego ze panstwo ma jeszcze mniej pozytku z emigrantow bo nkt przy zdrowych zmyslach sie nie przyzna do pracy za granica i nie zainwestuje tam swoich srodkow - ciekawe czy by tak trabili bedac u wladzy - klade 3 konczyny, ze nie. Tymczasem slychac o aresztowaniach urzednikow MF, takich jak Halina Kąkol i kilku innych sysoko postawionych sekretarzy stanow tam - oni pewnie tez na ustach maja patiotyzm Inna sprawa: wspomniana akcyza na sprowadzane samochody - upierd... ze 3 razy i ewidentnie niezgodna z prawem wspolnotowym, tymczasem nasi kochani politycy zastanawiaja sie jedynie jaka nazwe wymyslic zeby jednak dodatkowo opodatkowac samochody sprowadzane z zagranicy, wladza sie zmienila ale pazernosc zostaje. Do Nirtza: nie mowcie hasel typu 'gospodarka pozniej' bo pozniej to wy nie bedziecie rzadzic, liczy sie tu i teraz - wiem jak platforma jest umoczona w bajorku ukladow i zdumiewa mnie wysokie poparcie dla nich, ale zrozumcie ze wielu glosuje na te bekarty okraglego stolu tylko dlatego, ze oni maja lub przynajmniej zdaje sie ze maja najlepszy program gospodarczy. Tymczasem PiS olewa gospodarke, wieszajac sie na swiatowych trendach i robiac zadowolona mine udaje ze wszystko jest OK i mozna sie zajac lustracja i wartosciami - przydaliby wam sie fachowcy od gospodarki, ale nie tacy jak ta stara kwoka Gilowska - sa naprawde lepsi i mniej umoczeni spece - biorac sie powaznie za gospodarke wygralibyscie drugie wybory z rzedu jak Aznar w Hiszpanii co byloby ewenementem w postzimnowojenej Eurpoie Wschodniej (Wegrow nie licze bo wyszlo dzieki czemu te czerwone scierwa tam sie utrzymaly przy wladzy)
|
Do góry
|
|
|
|
#869816 - 17/01/2007 08:05
[Re: Lord Devastator]
|
Wiara Gwarancja Wygranej
Meldunek: 19/07/2004
|
Nic w tym dziwnego.Cos sie konczy a cos zaczyna ,juz niedlugo praca ,pieniadze ,rodzina.JA wyjechalem w wieku 18,5 roku zycia,i co mam sobie myslec majac teraz 20 lat i 1 miesiac ,ciagnie mnie do Polski ,na swoje smieci (osiedle).CHodz zanim wyjechalem bylo nas ponad 20 osub zarypistejh ekipy ,chlopacy i dziewczyny.Wyjazdy pod namioty razem wszyscy ,grile ,piwko ,boisko.Teraz z tego co wiem osiedle razi pustkami.Chodz jest jesszcze kilka osub.OK. To jest tak ,kazdy na swoj rozum robi ,stales sie dorosly ,skonczyles szkole i teraz myslisz co dalej bede robil ,ano przydala by sie jakas praca ,by miec dla siebie cos pieniedzy ,obciazyc troche rodzicow.Na tyle szczesiarzem ktos chyba z nas nie jest i 6 w duzym nie trafi.Czeba myslec na przyszlosc nie tylko tym momentem.ALe dobra. Chodz ja tu gdzie jestem jest duzy rasizm ,nie chodzi juz o ulice ale w pracy ,gonia tylko obcokrajowcow a najbardziej Polakow(chodz co niektorzy zapomnieli chyba skad pochodza ,gdzie sie wychowali ,mniejsza z tym).Planuje jakis powrut w tym roku ,mialem isc zamiar isc do szkoly sie dalej uczyc ale nie wiem ,roznie bywa raz sie chyba raz nie chyba. Kiedys napewno wroce do Polski bo pomimo nedzy i biedy i tak jest ZAJEBI.SCIE / Tak jak mowicie ciezko jest zyc za granica samemu ,wszystkich najblizszych sie zostawilo w Polsce.Ale trzeba byc mocnym psychicznie i nie dawac sie popasc w depresje.Chodz kazdy ma tam tylko chwilowe takie zalamania nerwowe ale to moze byc spwodowane przesileniem ,zmeczeniem lub czyms innym.I to jest nie dziwne ze osiedla upadaja ,bo ludzie wyjezdzaja i wyjezdzac beda. Lord wspomnial o tych podatkach ,ze powinnismy placic w Polsce ten jakis tam procent za to ze pracujemy w Angli ,to jest gorzej nisz smieszne.Zlodziejstwo w bialy dzien ,tak jakbym wszedl do sklepu i na oczach ochroniarza ukradl paczke fajek i wyszedl jakby nigdy nic.To w krajach typu Litwa ,Rumunia takich rzeczy nie ma a W Polsce ,kur.. gorzej niz Telenowela Z Boliwi.Co to ja z urzedu pracy wyjechalem czy ki wafel.Szkoda gadac/ Zobaczymy jak to bedzie na naszych soiedlach ale lepiej juz nie bedzie bo wiadomo jak jest a morze byc tylko gorzej bo mammy chora mlodierz w wieku od 12 do 16 lat. Aha a jest taki motyw ,z mojego osiedla jest w tym samym miescie i okolice 30 mil z jakis 12 osub.I co dziwne utrzymuje kontakt staly tyylko z 2 osobami.Parodia jak ludzie sie zmieniaja.Poznalym tez z mojego miasta 2 kolesi ,teraz kumple spoko razem robimy ,i teaz z innych miast paru nowych znajomych ale ci co z nimi sie bawilem dawniej jakos zamarli zero odzewu zero nic,a nie bede sie wypowiadal bo szkoda tuszy z klawiatury ale jak ktos sie uczyl na matematyce o jakis piierwiastkach czy cos podobengo i umie liczyc niech LICZY NA SIEBIE hehe.Ludzie tak sie zmieniaja ze hej.A w Polsce to trzymam kontakt ,jakis sms co tam co tam ciekawego z kilkoma znajomymi,a odziwo odnawiaja mi sie kontakty z osbami z ktorymi w Polsce dlugo nie trzymalem ,dziwne ale prawdziwe. DObra troche to nie poukladane wszystko ,sral pies hehe ale wypijmy za lepszy czas  Narciarz ,pozdrawiam.
|
Do góry
|
|
|
|
#870070 - 17/01/2007 09:43
[Re: retoox]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 10/05/2004
|
P.S. Odnosnie tego co napisałes o dobrym koledze który w 2003 przeniosł sie na stałe z rodzinka do Stanów to u mnie miała miejsce identyczna sytuacja, w pierwszej chwili pomyslało mi sie ze moze o tej samej osobie napisałes, ale to raczej watpliwe zeby chodziło o Arkadiusza Ch. Niestety to nie Arkadiusz Ci co wyjechali już raczej nie wrócą . Na Celowniku jest nie tylko Anglia czy USA ale bardzo często pada słowo Grecja czy Hiszpania oraz Szwecja , a chętnych przybywa . Trzeba stąd uciekać chyba tu i tak nic juz ciekawego się nie wydarzy 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|