#857913 - 13/01/2007 11:07
Re: Jak najszybciej i najszybciej nauczyc sie j. angielskiego ?
[Re: ComeWithMe]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 10/12/2001
|
Witam,  .... wiem ze wszyscy sa zajeci teraz tematem AS Romka i zastanawiaja sie czy zrezygnowac z bukmacherki  czy dalej grac ...;)  Ale ja mam takie pytanie lub raczej prosbe. Moze znacie jakies przydatne strony do nauki jezyka angielskiego ? jakies programy ? posiadacie MP3, e-booki itp.... Oraz czy moze ktos zapodac linki z dobrymi translatorami, slownikami on line. I czy ktos uczyl sie angielskiego Metoda Callana, bo zastanawiam sie nad zakupiem zestawu CD i ksiazek (ale czy nie jest to zbedny wydatek?) Ja w chwili obecej korzystam z 2 stron http://www.languageguide.org/english/http://www.translate.pl/Z gory dziekuje za pomoc Człowieku, omijaj metodę Callana szerokim łukiem. To jest czyste nabijanie ludzi w butelkę, wiem, bo sam jestem nauczycielem i widziałem jak takie zajęcia wyglądają, czysty bulszit. Co do nauki z internetu, to zdania są podzielone, ja osobiście jestem zdania, że ciężko samemu nauczyć się czegokolwiek, w szczególności z internetu, gdzie jest dużo ale mało wartościowo. Od siebie polecam przebywanie z native speakerami jak najwięcej, najlepiej w środowisku uczelnianym, tak aby rozmowa nie była tylko o dupie marynie, ale również o pewnych bardziej istotnych sprawach. Pozdrawiam SLAV
|
Do góry
|
|
|
|
#857937 - 13/01/2007 11:15
[Re: slav007o]
|
veteran
Meldunek: 06/11/2006
|
Ja mam jeszcze taką poradę siedź na Angielskich chatach. Sprawdzaj newsy, jak nie chcesz wtopić to musisz czaić o czym piszą  Poza tym włączaj się do dyskusji. POZDRO 
|
Do góry
|
|
|
|
#864092 - 15/01/2007 19:45
[Re: Policeman]
|
veteran
Meldunek: 29/08/2005
|
Dziekuje za wszystie rady.
1) Najlepszym sposobem na nauke jezyka angielskiego jest rozmowa z anglikami,praca z nimi i przebywanie, zmuszamy wtedy umysl do pracy, staramy sie cos mowic itd... 2) Ogladanie angielskiej telewizji (najlepiej BBC), sluchanie angielskiego radia (np. RADIO 1), ogladanie filmow bez napisow ... po jakims czasi przynosi to efekty. 3)Ksiazki, podreczniki, kursy, kasety,linki w necie itd....
dzieki
|
Do góry
|
|
|
|
#864347 - 15/01/2007 20:40
[Re: ComeWithMe]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/04/2005
|
Oczywiscie najlepszy wyjazd ale mozna tez samemu w Polsce. Gramatyka - to wystarcza dobre ksiazki i cwiczenia .. no i chec. Listening - jak najwiecej sluchac, radio przez neta - bbc, albo teraz Australian Open :), gdzies widzialem kiedys stronke z listeningami oraz testami do tego za free, ale nie wiem czy znajde, wydawalo sie przydatne Reading-to czytac jak najwiecej, czyli net, jakies gazety lub ksiazka, najlepiej to co nas interesuje na poczatek Slownictwo- no to wiadomo bez czytania sie nie obedzie ale metody na zapamietanie nie mam, jedno jest pewne, trzeba tego co jakichs czas uzywac bo potem i tak zapomnisz, i najlepiej sie uczyc slowka i od razu wymowy i uzycia w kontekscie - tak najlepiej zadziala Speaking- jak jest okazja to gadac, moze samemu do siebie i nagrywac (jak tak mysle wyprobowac ale mi sie nie chce), np. bierzesz jakis artykul, czytasz i komentujesz, przez neta mozna na skype
P.S. Moze ktos poleci jakas dobra szkole w Wawie - chodzi mi jedynie o konwersacje, zeby w miare niedrgo i jakos na poziomie ....
|
Do góry
|
|
|
|
#865293 - 16/01/2007 01:32
[Re: superges]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/08/2003
|
Metoda Callana to shit. Ma wielka nosnosc marketingowa, ale dzieki niej nie nauczysz sie prawie niczego. Tak jak wspomniał mój przedmówca - jesli nie zaczniesz myśleć w obcym jezyku, bedzie Ci bardzo ciężko. Sprawa jest prosta: albo masz predyspozycje do nauki w ogóle, a jezykow w szczególności, albo też nie. Predyspozycje te sa genetyczne. Umiejetne nimi kierowanie pozwala je rozwinac i kontynuowac. Polecam Ci: 1) nauczenie się przede wszystkim tego jak się uczyć2) stronę http://www.ang.pl3) stronę http://www.tfd.com4) gry komputerowe 5) własne tłumaczenia W zeszłorocznym show Andrew Lloyd Webera pt "How would you solve the problem like Maria", w którym przeprowadzano casting do jego najnowszego musicalu, na główną w nim rolę, była dziewczyna, która nauczyła się śpiewać ze słuchu, nie mając w zyciu ani jednej lekcji profesjonalnego śpiewu ! A z językiem sprawa jest dużo łatwiejsza :).
|
Do góry
|
|
|
|
|
|