Opcje tematu
#825087 - 01/01/2007 21:09 Prowadzenie buka naziemnego
quincy Offline
Ekstraklasa Typer

Meldunek: 28/12/2005
Być może taki topic już kiedyś był. Zdaje się że są wśród nas osoby prowadzące punkty naziemnych buków różnych firm bukmacherskich. Jestem ciekawy jak wygląda ten biznes bo na wszystkich stronach jest tylko formularz zgłoszeniowy i zero konkretów - czy to jest opłacalne, przy jakim obrocie, jak wygląda to prawnie tzn czy jest to franczyza czy jakaś inna umowa, czy trzeba mieć swój lokal czy może to być wynajmowana miejscówka, przy jakim obrocie wychodzi się na plus i w ogóle jak wygląda współpraca z bukami. Także piszcie co wiecie, będę wdzięczny.

Pozdrawiam!

Do góry
Bonus: Unibet
#825136 - 01/01/2007 22:03 Re: Prowadzenie buka naziemnego [Re: quincy]
AL_Capone Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/11/2005
Rzecza najwazniejsza w tym biznesie na samym początku swojej
dzialanosci jest znalezienie lokalu o dobrej lokalizacji.
W najblizszej perspektywnie nie moze funkcjonowac zaden kosciol
ani szkoly podstawowe czy gimnazjum.
Natomiast sprawa indywidualna jest kwestia wynajmu lokalu ,
wiec priorytetem jest to aby ten lokal istnial , forma wynajmu
jest bez znaczenia wiec moze byc to zarowno wynajmowane miejsce
przez ciebie od danej osoby lub twoja wlasnosc.

Natomiast warunki umowy to juz inna strona medalu , pieniadze
ktore ty otrzymujesz to okreslony procent utargu jaki uda ci
sie zdobyc na przestrzeni danego miesiaca.
Jaki to procent to juz indywidualna sprawa danej firmy.
Po za tym oprocz lokalu ktory musisz oplacic do twich kosztow
nalezy oczywiscie oplacenie pracownika , chyba ze sam zajmiesz
sie prowadzeniem tego punktu , a takze oplacenie egzaminu ktory
ksztaltuje sie w granicach 700 - 800 złotych od osoby.

Czy to jest oplacalne ?
Odpowiedzi na to pytanie nie moge ci zagwarntowac poniewaz
oplacalonosc tego interesuje zalezy tylko i wylacznie od sposob
obracania pieniedzmi graczy , wiec im wiecej graczy tym wieksza
szansa na uzyskanie zysku.

Do góry
#825166 - 01/01/2007 22:25 Re: Prowadzenie buka naziemnego [Re: AL_Capone]
quincy Offline
Ekstraklasa Typer

W jakim przedziale kształtuje się procent od obrotu? Jak dużą uwagę poświęca się bliskości konkurencji? Jak małe może być miasto, żeby buk się zainteresował? A co masz na myśli pisząc "sposób obracania pieniedzmi graczy"

Do góry
#825362 - 02/01/2007 08:34 Re: Prowadzenie buka naziemnego [Re: quincy]
Kameleon Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/01/2003
W Gdyni najpopularniejszy profesjonał jest obok kościoła. Następne drzwi to toto-mix. Ale tam jest tłok w niedziele po mszy ;\)

Do góry
#825370 - 02/01/2007 08:46 Re: Prowadzenie buka naziemnego [Re: Kameleon]
19marcin08 Offline
ŁKS Łódź

Meldunek: 06/02/2005
Originally Posted By: Kameleon
W Gdyni najpopularniejszy profesjonał jest obok kościoła. Następne drzwi to toto-mix. Ale tam jest tłok w niedziele po mszy ;\)

Tak samo w Łodzi STS jest 20 metrów od kosciola i kilka innych punktów też,tak wiec nie wiem czy to jest problem \:\)

Do góry
#825379 - 02/01/2007 08:59 Re: Prowadzenie buka naziemnego [Re: Kameleon]
El Camino Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/05/2003
Interesowałem się konkretnie tym tematem jakieś trzy lata temu i IMO nie wygląda to specjalnie dobrze.STS i profek są (albo byli w tamtym okresie) zainteresowani jedynie wynajmem lokali w odpowiednio atrakcyjnych punktach miasta.Komuś płacą za wynajem,a ich są pracownicy,wyposażenie lokalu,sprzęt itd.Toto-mix szedł znacznie dalej i proponował coś w rodzaju franczyzy.Dawali sprzęt,swój know-how,a klient musiał wnieść swój lokal.O ile mnie pamięć nie myli to dawali 5% lub 7% od obrotu.Nic nie wiem jak jest z nowszymi bukami typu Millenium.

Wątpię by firma była skłonna zainwestować w mieście poniżej 25 tysięcy mieszkańców.

Co do opłacalności to musisz przeliczyć to w swojej konkretnej sytuacji.Jeśli miałbyś swój lokal i sam byś prowadził interes,to wówczas koszty znacznie spadną,a więc i łatwiej wyjść na swoje.Oczywiście dużo zależy od obrotów co jest powiązane z ilością klientów.Osobiście widzą to niespecjalnie.Po pierwsze dlatego że buki netowe są bardziej konkurencyjne (często wyższe kursy,brak podatku,różne bonusy,łatwa dostępność).Druga sprawa że w "ziemniakach" grają raczej drobni gracze.Co do ilości graczy trudno mi się wypowiadać,bo w żadnym punkcie nie byłem od baaardzo dawna.

Myślę,że ciekawą sprawą może być prowadzenie punktu w centrum handlowym.Największym plusem jest przewijanie się dużej liczby ludzi,szczególnie przy weekendach.

Do góry
#825708 - 02/01/2007 12:57 Re: Prowadzenie buka naziemnego [Re: El Camino]
quincy Offline
Ekstraklasa Typer

Centra handlowe odpadają. Wysoki koszt wynajmu powierzchni i zazwyczaj konieczność zawarcia dłogoterminowej umowy, co powoduje że nawet najlepsze marki biorą potężne kredyty na otwarcie sklepu w CH. Moim zdaniem lepsze rozwiązanie to pasaże handlowe, okolice dworców.

Co do klienteli to pomimo już powszechnej wiedzy o bukach internetowych, w punktach naziemniaków kiedy nie pójdę zawsze ktoś jest- zwłaszcze w STS. W weekend jest naprawde busy.

Ale nie o tym chciałem. Mnie interesuje tylko takie rozwiązanie gdzie ja wynajmuje lokale i otwieram punkty. Najlepsza wydaje mi się franczyza ale z tego co widzę to buków bardziej interesuje wynajem lokali na długi okres, najlepiej na preferencyjnych warunkach - a punkty prowadzą sami... Inna sprawa która mnie interesuje to czy jeśli już buk pozwala na prowadzenie punktu coś na zasadzie franczyzy to jakie są warunki umowy i ile można faktycznie na tym zarobić.

Jeżeli to jest 5% to bardzo biednie. Zeby mieć zysk w wysokości 5 tyś pln miesięcznie (co odliczając wynajem lokalu 2 tyś, pracownik 1 tyś - dałoby 2 tyś w kieszeni)obrót musiałby wynieść 100 tyś. Przyjmując, że to w weekendy jest największy ruch to w każdy z czterech weekendów klienci musieliby zagrać za ok 25 tyś złotych. Dalej przyjmując, że każdy zostawi średnio 10zł musiałoby nas w weekend odwiedzić 2,5 tysiąca klientów. NIEREALNE!

No ale nadal czekam na kogoś kto faktycznie taki punk prowadzi. Na pewno jest jedna osoba, która prowadzi Toto-mixa bo prowadziłem z nim ostrą polemikę w dziale Świat Bukmacherstwa. No ale ten Kolega może czuć do mnie urazę ;\)

Pozdrawiam!

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08