Ja sam spędziłem kilka dni przeszukując fora internetowe w poszukiwaniu dobrej nagrywarki. Jak czytam opinie typu : "Mam nagrywarkę XYZ - nagrywam nią już kilka lat i sprawuje się bardzo dobrze" to mnie normalnie trafia. Od razu widać, że taka osoba wypali płytkę i jest zadowolona, bo płytka się nagrała. Mogę się założyć, że taki osobnik nie ma pojęcia o istnieniu takich narzędzi jak "Nero cd-DVD speed" czy KProbe (ten ostatni jest tylko do palników Lite-Ona). Opinie użytkowników napędów LG są jeszcze bardziej śmieszne (nie obrażając ich samych), gdyż w napędach LG nie możemy sprawdzić jakości nagranej płytki- ta funkcja jest po prostu zablokowana. Tak tu się rozpisuję o jakości nagranych płyt, wielu ludzi za pewne powie, że jest to im nie potrzebne i jest dobrze tak jak jest - i tu popełniają wielki błąd. Każdy ma na pewno jakieś cenne dane, np. zdjęcia i filmy rodzinne, nagra je na płytę CD bądź DVD, a po roku okaże się, że płytka nie chce się otworzyć, no i mamy problem.
@Lord_Viader - w 90%s sklepów polecają produkty, które nikt nie chce kupić, a polecenia napędu LG jest przecież takie oczywiste (nie twierdzę, że każda nagrywarka LG jest zła, wyprodukowali oni też kilka dobrych modeli).
Nie wiem gdzie ty widziałeś dobre płyty za 1.50

- za jakość się płaci
@lukiwa - widziałem ten test Chipa z nagrywarkami w trochę innej kolejności (wynik testu podany był też w necie, więc nie mam pojęcia, który jest prawdziwy) i musze przyznać, że twoje zestawienie mi się bardziej podoba
@raiders_ - Co od nagrywarek Lite-On to zgadzam się z tobą - ale tylko częściowo. Pierwsze palniki DVD tej firmy rzeczywiście były do d*** , lecz teraz firma wyszła już na prostą i jej nagrywarki są jednymi z najlepszych na rynku. Co do nagrywarek Benq to najlepsze modele to Benq 1640 i 1655(1650) - ale tych modeli to już tylko na Allegro szukaj(a jak znajdziesz to ostro licytuj) . Z tego, co wiem to nowego modelu Benq 1655 już w Polsce nie kupisz.
Zapraszam wszystkich do odwiedzenia forum
http://forum.cdrinfo.pl/index.php Tam wam doradzą, jaką nagrywarkę kupić.
Ja sam mam Lite-Ona LH-18A1H, ostatni wgrałem najnowszy BIOS i nie narzekam na jakość nagrywania (TAK-JAKOŚĆ, sprawdzam każdą nagraną płytkę, aby wybrać te na których mój napęd nagrywa najlepiej).
P.S Zdaję sobię sprawę, że mogłem kogoś urazić moim postem, ale takie jest życie, wszystkim nie dogodzisz.