Strona 6 z 6 < 1 2 3 4 5 6
Opcje tematu
#782216 - 13/12/2006 09:00 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: odgdog]
moonlight Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 12/10/2005
Czytając temat zauważyłem spore zainteresowanie budownictwem, sam zdałem już wszystkie egzaminy na budownictwie, teraz w czerwcu obrona tylko \:\) Tak kilka słówek do przyszłych inżynierów..
Dobra znajomość matematyki to nie wszystko - przejdziesz bez problemów kurs analizy matematycznej i statystyki, ale o wiele ważniejsze są wytrzymałość materiałów i mechanika budowli. Później są różnego rodzaju konstrukcje, ale to na 3,4,5 roku.
Jak pamiętam, to wielu "piątkowiczów" z liceum poległo na np. mechanice budowli, dlatego do studiowania nauk technicznych przydatne będą także inne umiejętności poza samą matmą. Uważam zatem i generalnie tak było na studiach ( poza wyjątkami - ale one potwierdzają regułę ) że ludzie po technikum, pomimo słabszych kwalifikacji z matmy ( oj były poprawki, komisy ;\) ) w późniejszym czasie generalnie lepiej kumali te wszystkie konstrukcje.
Na co radziłbym zwracać uwagę ? Przede wszystkim języki. I to na każdym kierunku studiów. Lepiej być troszkę gorszym fachowcem ale znać naprawdę dobrze chociaż angielski( i to nie chodzi o to by mieć piątki w szkole - bo znajomość jezyka to co innego ). Na budownictwie szczególnie radziłbym się uczyć języka technicznego. Jeżeli inni dziwnie patrzą, że czytasz sobie "Streng materials" czy "Baumechanik" niż kolejny nudny wykład o różniczkach by mieć piątkę, olej to i rób swoje \:\)
Język to podstawa koniec i kropka. Dużno można by pisać jeszcze ale to temat nie o budownictwie ;\)

Do góry
Bonus: Unibet
#783352 - 13/12/2006 18:23 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: odgdog]
pszek Offline
veteran

Meldunek: 05/04/2005
Originally Posted By: odgdog
Originally Posted By: pszek
Originally Posted By: kfjatek
Imprezy studenckie? Można raczej o nich mówić gdy studiuję sie poza swoim miastem.

Ja mieszkam i studiuje w Poznaniu.
5 rok, ZiM, czyli koniec już blisko. I wrażenie mam jedno - niech to się już kończy, stracony czas.

A na jakiej uczelni studiujesz jeśli można spytać??
UAM

To może mijamy się w Collegium Cegielskiego \:D \:D \:D

Masz na myśli HPC? ;\)

Tak mam na mysli HCP. Troche to może zbyt ambitnie nazwałem Collegoum Cegielskiego, ale jak mi się wydaje to tak to się jakoś tam oficjalnie nazywa. Ale ja bym tej budy tak nie nazwał ;\)

Do góry
#783669 - 13/12/2006 19:41 Re: " Jakie polecilibyście studia...? " [Re: pszek]
kfjatek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/09/2004
Imprezy studenckie? Można raczej o nich mówić gdy studiuję sie poza swoim miastem.

Ja mieszkam i studiuje w Poznaniu.
5 rok, ZiM, czyli koniec już blisko. I wrażenie mam jedno - niech to się już kończy, stracony czas.

A na jakiej uczelni studiujesz jeśli można spytać??
UAM

To może mijamy się w Collegium Cegielskiego \:D \:D \:D
Możliwe \:\)

ps. pisał ktoś o sponsoringu sportowym?

Do góry
Strona 6 z 6 < 1 2 3 4 5 6

Moderator:  Biszop, rafal08