Składniki na Croque Madame czyli francuską grzankę z serem, szynką i beszamelem:
(2 porcje)
4 kromki pieczywa
2 garści sera najlepiej typu cheddar , gouda również zda egzamin
4 plasterki szynki
2 jajka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
1 łyżeczka musztardy dijon
Przyprawy: 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, pieprzu oraz soli
Przygotowanie Croque Madame czyli francuskiej grzanki z pieca z beszamelem:
Krok 1
Przygotowanie beszamelu
W garnku rozpuść 2 łyżki masła.
Następnie dodaj 2 czubate łyżki mąki i ciągle mieszając podsmażaj przez około 2 minuty, aż mąka się przyrumieni.
Następnie dodaj 1 i 1/2 szklanki i przy pomocy trzepaczki mieszaj, aż powstanie dość gęsta, budyniowa konsystencja. Jeżeli beszamel jest zbyt gęsty dodaj więcej mleka.
Dopraw beszamel 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, soli oraz pieprzu.
Krok 2
Przygotowanie Croque Madame
Pieczywo pokrój w 1.5cm kromki.
Jedną kromkę posmaruj musztardą dijon i cienką warstwą beszamelu, drugą natomiast obficie samym beszamelem.
Posyp kromkę z beszamelem obficie serem, a następnie ułóż szynkę i złącz pieczywo ze sobą.
Wierzchnią warstwę grzanek posmaruj ponownie beszamelem i posyp serem.
Powtórz czynność z drugą grzanką.
Blaszkę wysmaruj delikatnie oliwą z oliwek, ułóż na niej przygotowane grzanki i piecz w 180 stopniach przez około 12 minut +. Grzanki powinny być chrupiące od góry przypieczone.
Serwuj z dobrą kawą i lekką sałatką z sosem winegret.
Brawo Biczyk !! Czyli to nowe stanowisko, to układacz menu w jadłodajni sejmowej...eh..
A tak baj de łej, to.
.to jest taki wątek pt..by dobrze zjeść!