a tymczasem pojutrze Polska - Walia
To była środa. Piękna, słoneczna pogoda. Już od kilku dni mecz elektryzował kibiców z Radomia. 13 tysięcy biletów sprzedano błyskawicznie. To był pierwszy międzypaństwowy mecz w Radomiu z udziałem pierwszej kadry. Później Polacy grali przy Struga 63 jeszcze w 1993 z Finlandią i 1994 z Białorusią.
- To było dla nas historyczne wydarzenie. Byliśmy bardzo dumni z tego, że możemy przyjąć kadrę. Swego czasu bardzo mocno zabiegał o ściągnięcie kadry Kazimierz Bukowski, swego czasu wybitny sędzia, potem działacz i prezes honorowy naszego związku. Udało mu się doprowadzić do tego, aby biało - czerwoni mogli zagrać w Radomiu. Ja byłem wówczas spikerem na tym meczu. Byłem z tego niezwykle dumny. Pamiętam, że bardzo chwalono nas za organizację meczu, przygotowanie murawy. Zapewne dlatego kadra jeszcze dwukrotnie zaglądała do naszego miasta - wspomina Jerzy Figas, dziś prezes honorowy Radomskiego Okręgowego Związku Piłki Nożnej, niegdyś dziennikarz Słowa Ludu.
Samo spotkanie pod względem piłkarskim mocno rozczarowało. Poziom był słaby, niewiele było sytuacji podbramkowych i to dlatego gazety ogólnopolskie pisały o tym wydarzeniu "Piknik w Radomiu". Biało - czerwoni pod wodzą trenera Andrzeja Strejlaua przygotowywali się do eliminacji mistrzostw Europy 1992. Mecz z Walijczykami miał być dobrym sprawdzianem przed meczami z Anglią i Irlandią. Polacy do Radomia przyjechali w najmocniejszym składzie. Swoje okazje mieli Roman Kosecki, Ryszard Tarasiewcz, który trafił w słupek. Po drugiej stronie gwiazdy światowego futbolu - Ian Rush, Mark Hughes. Ten pierwszy również w Radomiu miał swoją szansę na bramkę, ale jego strzał obronił Jarosław Bako.
Polska - Walia 0:0
Polska: Jarosław Bako (46 Józef Wandzik) - Dariusz Kubicki, Czesław Jakołcewicz, Piotr Soczyński, Dariusz Wdowczyk (80 Michał Gębura), Krzysztof Warzycha (46 Roman Szewczyk), Janusz Nawrocki, Ryszard Tarasiewicz Jacek Ziober, Roman Kosecki (73 Tomasz Cebula), Jan Furtok.
Walia: Neville Suthall - Andy Melville, Mark Aizlewood, Kevin Ratclife, David Phillips, Peter Nicholas (68 Jeremy Goss), Barry Horne, Paul Bodin, Mark Hughes, Ian Rush, Dean Sunders (84 Colin Pascoe).