#759746 - 30/11/2006 20:14
Re: Bezrobocie
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/09/2003
|
Quote:
Jeśli stroną wypowiadającą umowę o pracę, jest pracownik, to zasiłek dla bezrobotnych należy mu się po upływie 3 miesięcy.
Tak było na 100% i jest na 99% - proszę o ewentualną weryfikację
tak jest 
tak samo jeśli wypowiedzenie jest za porozumieniem stron...
czyli: jesteś zarejestrowany jako bezrobotny ale prawo do zasiłku uzyskujesz dopiero po 90 dniach
|
Do góry
|
|
|
|
#759747 - 30/11/2006 20:42
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/04/2005
|
W rzeczywistosci bezrobocie jest duzo nizsze. Miejsc pracy przybylo a multum ludzi na Zachodzie. Tak wiec stopa wynosi znacznie mniej niz 15% .... Ja zostaje tutaj. Bede mial niezle wyksztalcenie wiec i w Polsce cos osiagne. mam taka nadzieje .. Polska, mieszkam w Polsce, mieszkam tu tu. Nie ma to jak polskie dziewczyny i piwo. Nie sama kasa czlowiek zyje ... Pozdro 
|
Do góry
|
|
|
|
#759751 - 30/11/2006 22:35
|
Meldunek: 30/01/2001
|
Pamietam jak bylem w Poznaniu rok temu i szukalem prace. Bylo mase ogloszen typu: "administracja, marketing, magazyn, biuro - nowo otwarta hurtownia tel:xxxxx" Jeszcze sie wtedy nie znalem na takim badziewiu i poszedlem na rozmowe. Tyle ze wczesniej pomylilem miejsce, bo w tym samym budynku byly podobne firmy, to samo gowno, tez mase ogloszen w gazecie. Na rozmowie wchodzilo sie we dwoch. Ja mowie ze chce do marketingu, to mnie zapisal na nastepny dzien. Kolo obok mowi ze chce do magazynu. Szef mu gada zeby poszedl do marketingu bo w magazynie sie zmarnuje, ale kolo sie upieral przy swoim. Powiedzieli mu by czekal na telefon. (jak sie pozniej okaze tylko Ci co szli na marketing byli umawiani). Gdy przyszedlem na drugi dzien, przedstawili ze sa odzialem miedzynarodowej firmy, i inne gowno warte informacje. Po 5 minutach prezentacji firmy dowiaduje sie ze idziemy na miasto pytac sie ludzi czy znaja dany produkt (myslalem ze zwykla ankieta). Przed wyjsciem jakas tam gosciowa z zespolu zostala mianowana stopien wyzej (tyle ze dalej tak samo jak inni na miasto wychodzila) i kazdy jej skladal gratulacje, tak jakby zostala dyrektorem PZU  Na miejscie frajer ktory byl za mnie odpowiedzialny, wciskal ludziom jakas smierdzaca wode po niby promocyjnej cenie. Puszczal tekst typu: "w perfumeri obok ma byc jutro dostepny towar, my dzis go sprzedajemy po bardzo promocyjnej cenie" i pokazuje reka na druga strone ulicy (a tam zwykle sklepy spozywcze  ) Jak go z ciekawosci spytalem gdzie sa ich magazyny, to mi powiedzial ze nie wie, bo on sie tym nie zajmuje, ale ze maja tych magazynow pewnie kilka  (cwele nie mieli zadnego magazynu poza ich smieszna filia) Pozniej sie mnie pyta czy skladalem podania do innych firm, ja mu mowie ze tak i podalem nawet jaka. A ten sie wydal i powiedzial ze widzial to ogloszenie. Ale po chwili sie polapal ze wpadl, to jebnal tekst, ze oferty pracy oglada z ciekawosci bo on tu w firmie robi wielka kariere. Gdy sprzedal juz 2 towary (ja w tym czasie tylko obserwowalem), spytal sie mnie czy ja teraz moge zaprezentowac produkt. Powiedzialem mu ze sa naciagaczami, oszukuja ludzi itp. W odpowiedzi uslyszalem ze sie nie nadaje do tej pracy i zebym sobie poszedl  Poznan to oaza firm gdzie szukaja naiwniakow ktorzy beda im sprzedawac towar na ulicy. Jak dla mnie taka osoba to tepak na maxa jest. Jak juz chce tak stac i sprzedawac na ulicy, niech lepiej sam cos kupi w hurtowniach i sprzedaja na swoj rachunek, a nie dla naciagaczy, ktorzy odpalaja mu procent z zyskow.
|
Do góry
|
|
|
|
#759753 - 30/11/2006 22:54
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/03/2003
|
Kiedyś 2 dziewczyny chciały mi i koledze wcisnąć perfumy, prawie darmo (40zł). Tylko dlatego, że jesteśmy bardzo wyjątkowi, jedyni w swoim rodzaju i cool ,jazzy, bomba. Na początku gadały, czy znamy te perfumy, kazały wąchać. I nagle tekst o naszej wyjątkowości i mówią, że nam to dadzą za darmo. No to bierzemy i mówimy dzięki i nara. A one, że nie, bo żeby dostać tamte za darmo to musimy kupić te za 40zł 
|
Do góry
|
|
|
|
#759754 - 30/11/2006 22:59
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
|
W wiekszosci sie zgadzam ale kilka spraw wymaga sprostowania, Ci niby kierownicy, vice prezesi i inni na "wyzszych" stanowiskach zarabiaja na innych, tych ktorzy sa nizej, zdziwilbys sie mocno ile potrafia wyciagnac, warunek jest taki ze sami musza to robic czyli zapierdzielac po ulicy z tym towarem;-) Z ciekawosci moglbys podac nazwe tej firmy?? Dzis juz nazywaja sie na 100% inaczej ale akurat znam najwieksza firme w Poznaniu ktora kreci tym interesem, robia niesamowite pieniadze na tym, ktos kto nie jest zorientowany nawet nie zdaje sobie sprawy o co toczy sie gra i nie sa to dziesiatki tysiecy, a sporo sporo wiecej. Wiekszosc ludzi mysli ze "akwizycja" jaka pamietamy juz zniknela, a ona ma sie bardzo dobrze tylko zmienia swoje oblicze, wiele kosztowala zmiana wizerunku tego twora, Tymochowicz ze swoimi "pupilami" chcieli by takich pieniedzy za caly proces przepoczwarzenia Leppera  Kiedys byly prefum teraz jest... nawet nie pisze bo poprostu jest wszystko, te firmy to kopalnie diamentow tylko w czesto w obskornych siedzibach  Inna kwestia ze do takiej pracy trzeba sie nadawac, wywala Cie drzwiami ladujesz sie oknem i tak codziennie ale jedno jest pewne, tam mozna zarobic naprawde spore pieniadze choc nielicznym udaje sie dotrwac do tego poziomu ale jesli ktos wie o co tam chodzi, jak to funkcjonuje i wie ze sie do tego nadaje to  sam do kieszeni bedzie sie pchal po jakims czasie  Jeszcze slowo co do budowy i pracy na niej, Czy 2500 na reke to jest duzo czy malo??
|
Do góry
|
|
|
|
#759755 - 30/11/2006 23:00
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
to ja ostatnio też podobnie miałem - z kumplem (Azzaro) poszliśmy do takiej jednej rzekomo hurtowni - niby szukali roboty do magazynu, administracji i do handlu. Pomyślałem, że administracja to chętnie, magazyn też ok - ale do handlu nie idę bo to na bank akwizytorka.
Poszliśmy na rozmowę - tam tylko wypełnienie świstka, parę banałów i mieliśmy przyjść za dwa dni porobić dzień próbny i wtedy się zobaczy.
No to przyszliśmy - wchodzę do tego szefa - jeszcze nie zdążyłem nic powiedzieć gdzie bym chciał, nic zapytać itp. a on już przedstawia Błażeja (typowy studencik "picuś glancuś", okularki, kilo żelu na łbie, widać po wyglądzie że eskimosa by namówił na kupno lodówki) - dzisiaj zrobi Ci przeszkolenie. A Błażej od razu każe iść - to idziemy. Wyszliśmy przed budynek, a tu już stoi maluch - a w nim zapakowane 2 osoby. Każe wsiadać i jedziemy. Na to ja mówię: - hola gdzie jedziemy, czym wy się wogóle zajmujecie? Usłyszałem, że jedziemy zasuwać z towarem. To powiedziałem, że rezygnuję.
Nie będą mnie jakimś maluchem wozić po jakichś wiochach żeby wciskać ludziom jakiś szajs - nawet nie wiem co to za szmelc tam wciskali - na necie znalazłem tylko wzmiankę o nich, że ponoć w kosmetykach robią.
Studencik wrócił się do szefa, by zakomunikować, że "tamten pan powiedział, że nigdzie nie będzie jeździł i sobie poszedł". Po chwili wyszedł stamtąd kumpel - nie dotarł nawet do tego służbowego (leciwego na oko) samochodu marki Fiat 126p. I sobie poszliśmy.
Oczywiście żadnej administracji tam nie było, a magazyn to może i był, ale pewnie w mieszkaniu lub piwnicy u szefa. Jeszcze na pierwszym spotkaniu wspominał, że płaci 1300m-c na rękę i że kasę wypłaca codziennie. Nietrudno się domyślić, że to pierwsze to pewnie lipa, bo zarobki zapewne były prowizyjne (codziennie wciśnij X towaru, to coś ci skapnie), a o prawdomówności w sprawie codziennych wypłat to na szczęście nie miałem okazji się przekonywać.
Ot, kombinatorzy...
|
Do góry
|
|
|
|
#759756 - 30/11/2006 23:02
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/08/2004
|
Quote:
Jeszcze slowo co do budowy i pracy na niej, Czy 2500 na reke to jest duzo czy malo??
2500 jako....?
|
Do góry
|
|
|
|
#759759 - 30/11/2006 23:11
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/09/2004
|
Quote:
Quote:
Jeszcze slowo co do budowy i pracy na niej, Czy 2500 na reke to jest duzo czy malo??
2500 jako....?
jako pracownik fizyczny.
|
Do góry
|
|
|
|
#759760 - 30/11/2006 23:17
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/08/2004
|
Quote:
Quote:
Quote:
2500 jako....?
jako pracownik fizyczny.
ok, nie wnikam dalej... chcialem powaznie zapytac, czy tez napisac jak jest wg mnie, jak jezt rzeczywiscie z placa na rynku nazwijmy to "budowlanym". Trudno byc innym pracownikiem niz typu: "fizyczny", w aspekcie budowy, nawet tzw, rowniez w Polsce " Project Menager", w istocie jest prawcownikiem fizycznym, mialem na mysli troszke bliższe konkrety, ale ok...nieistotne.
Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
|
|