Biszop jest to podsumuję Mazde. Poczytałem. Faktycznie silniki benzynowe mają bardzo dobre opinie. Jedyne minusy o których doczytałem:
- słabe wygłuszenie. Daje się we znaki pow 120 km
- psują się silnikami lusterek
- rdzewieje wydech i podwozie. Polecają położyć wosk. Koszt 1500.
- psują się głośniki Bose. Membrana się odkleja
- szybko przeciera się skórzana tapicerka
Generalnie można kupować w ciemno ale trzymają te auta cenę. Trzeba się przespać
jedyne co bym sprawdził to o tym wydechu i podwoziu. Sam nic nie słyszałem ale są opcje zabezpieczenia podwozia i to spokojnie we wspomnianej cenie załatwisz temat na wiele lat.
reszta to jakieś bzdety, ew po 120km/h szumy były bo ktoś załadował na bagażnik dachowy, trumnę i 4 rowery to wtedy faktycznie mogło być głosniej
w weekend wybrałem się do teściowej na urodziny. eGolfem, na pełnym naładowaniu przy starcie pokazywał 240 km zasięgu, przejechałem 157 km i samochód pokazał, że zostało 18 km do przejechania. jechałem między 100, a 120 km/h, dzieci posnęły jak mopsy, żona z nudów prawie zasnęła, także ten tego. Nie polecam tego auta.
I o ile samo auto jak to Golf, do bólu poprawny, ze wszystkimi wadami i zaletami, tylko sposób napędu inny.
Obecnie za 130k można kupić od ręki, można się potargować i pewnie około 115k się zakręci.
Do miasta, jako drugie auto idealne, a jak ktoś ma dom i zainwestował w fotowoltaikę to w ogóle super. Plus co raz więcej stacji szybkiego ładowania, w dużej części darmowych.
2 lata temu zmieniałem żonie samochód i się mocno przymierzałem do elektryka, niestety z Nissanem były ciężkie rozmowy i poszła benzyna z innej marki
ale następne będzie chyba elektryczne, i patrzyłbym w kierunku Nissana Leaf, świetnie jeździ i w mocniejszej wersji 400 km przejedzie bez większego trudu, oczywiście nie mówię o autostradzie