Mam następującą prośbę. Muszę napisać list z niemieckiego na następujący temat:
Interesujesz się ochronoą środowiska i chciałbyś przekonać do tego swoją rodzinę. W liście do niemieckiego kolegi:
- napisz, że rodzina nie sortuje śmieci i zużywa duże ilości wody
- napisz, dlaczego próbujesz przekonać rodzinę do ochrony środowiska i co chcesz przez to osiągnąć
- jak ty przyczyniasz się do ochrony środowiska
- zapytaj kolegi jak jest u niego w domu i jak jego zdaniem można zmienić zachowanie rodziny
Napisałem ten list, ale zapewne jest w nim trochę błędów gramatycznych, dlatego prosze kogoś, kto zna niemiecki, żeby postarał się je wskazać. Poniżej zamieszczam sklecony przeze mnie list oraz polskie znaczenie, które chciałem mniej więcej uzyskać.
Ich schreibe zu dir, weil ich die wichtige Sache.
Meine Familie nich sortiert den Mull. Sie verbrauchen viel die Wasser, statt dass diese zu sparen. Es ist entsetzig. Die Umwelt wird immer wieder verschmutzt. Ich glaube, dass wir die Umwelt schonen, weil es nur eins ist. Ich mochte sie saubere Welt haben. Ich schone unsere Umwelt, indem ich eine Stofftasche benutzen und die Abfalle trennen. Ich kaufe Getranke in Mehrwegflaschen, statt sie in Einwegflaschen zu kaufen. Ich fahre mit dem Fahrrad, statt mit dem Auto zu fahren. Was denkts du uber diese Meinung? Wie ist bei dein Haus?
Ich warte auf deine Antwort. Ich hoffe bald von dir zu horen.
Piszę do Ciebie, ponieważ mam ważną sprawę.
Moja rodzina nie sortuje śmieci. Oni zużywają duże ilości wody, zamiast jej oszczędzać. To jest przerażające. Środowisko staje się ciągle zanieczyszczone. Ja sądze, że powinniśmy chronić środowisko, ponieważ jest ono tylko jedno. Ja chciałbym mieć czysty świat. Chronię środowisko przez to, że używam toreb na zakupy oraz dzielę odpadki. Kupuję napoje w butelkach wielorazowego, zamiast jednorazowego użytku. Zamiast samochodem, jeżdżę rowerem. Co sądzisz o mojej postawie? Jak jest u Ciebie w domu?
Czekam na Twoją odpowiedź. Mam nadzieję wkrótce o Tobie usłyszeć.