Szok i niedowierzanie w północnym Londynie! Arsene Wenger odchodzi z Arsenalu, którego menedżerem jest od 1 pażdziernika 1996 roku. Francuski trener Kanonierów przestanie piastować swoją funkcję wraz z końcem sezonu 2017/2018. Oficjalną informację o rezygnacji Wengera z pracy w Arsenalu opublikowała oficjalna strona angielskiego klubu. – Po dokładnym rozważeniu sytuacji i dyskusji z szefami doszedłem do wniosku, że to odpowiedni czas na rezygnację. Jestem wdzięczny za okazane mi zaufanie i możliwość prowadzenia klubu przez tak długi czas. Chciałbym podziękować sztabowi szkoleniowemu, zawodnikom, dyrektorom i fanom, dzięki którym Arsenal jest tak wyjątkowym klubem – napisał Wenger w oświadczeniu, które można przeczytać na stronie internetowej Kanonierów.
Arsenal pod wodzą Wengera trzykrotnie zdobywał mistrzostwo Anglii - w 1998, 2002 i 2004 roku. Ostatnie lata nie były jednak dla londyńczyków udane. W poprzednim sezonie zajęli piąte miejsce - najgorsze od przyjścia Wengera - i zabrakło ich w prestiżowej Lidze Mistrzów. Obecny prawdopodobnie zakończą na szóstej pozycji, ale awans do Champions League mogą jeszcze wywalczyć zwyciężając w Lidze Europejskiej. W półfinale czeka ich dwumecz z Atletico Madryt.
Tyle lat w jednym klubie i do tego topowym to wielka sprawa, mam nadzieje ze na koniec wygra jeszcze Ligę Europy, a swoją drogą niech kazdy sie zastanowi i jakos przypomni moze nie co robił dokladnie 1 pażdzernika 1996 roku bo tu trzeba miec pamietnik ale choć jedno wydarzenie z 1996 roku ze swojego życia