z
a dużo czytania
ban
Bo ja mam Kellys :-)) A mowilem, ze 21 bedzie duzo za duza.
Ten kellys w porównaniu do tego krossa wyzej, jest na podzespolach wyzszej klasy, przerzutka przednia Altus-a, tylna Alivio, w Krossie odpwiednio - Tourney, Acera. Tourney jest najnizej, taka do rowerów turystycznych, chociaz latwa ponoc w ustawieniu, jednak i w rowerach do rekreacyjnej jazdy jest tez ok. Acera to taka troszke wyzsza polka od Tourney, cos kolo Altusa, ale duzo nizej niz Alivio.
W Kellys masz z tylu Alivio, z przodu Altus, przodu rzadziej sie uzywa, ja np dzisiaj 40 km przejechalem a przodu w ogole nie uzylem.
Kaseta w Kellys tez jest Alivio - takze z tej samej klasy, w Krossie masz Altus - klase nizej.
A Kellys manetki Alivio - takze masz caly osprzet dobrej klasy. Oba maja suport na kwadrat, czyli taki "nie do zajechania" raczej, ale mniej sztywny niz w systemach zintegrowanych jak Hollowtech II, gdzie po 1000 km trzeba wymieniac lozyska!
Nawet korba w Kellys jest wyzszej klasy (teoretycznie) - obie są sautora, ale ta XCM jest drozsza od SR (ponoc).
Poza tym w tym krossie, nie wiem po co są hamulce tarczowe, zupelnie niepotzrbne wg mnie do jazdy innej niz jakas wyczynowa czy cos w desen wyczynowej, ladnie wygladają, a sa drozsze w ekspoatacji, w kellys masz v -brake. Rowery Kellys mają/miały zazawyczaj bardzo dobry osprzet, a co do ramy, obie AMELINIONOWE< takze nirmalną farba nie pomalujesz!
:-))