Strona 3 z 5 < 1 2 3 4 5 >
Opcje tematu
#711116 - 07/11/2006 22:35 Re: Mundurki !
Pierniczek Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 30/10/2005
Quote:

Pierniczek: statystyczny Polak, wymieni najmniej kilkanaście stanów w USA, statystyczny amerykanin, nie wie gdzie leży Polska, a co 10 nie wie co to Polska.

Więc wybacz, ale się nie zgodzę z tymi twoimi twierdzeniami.
Mechanikiem nie staje się człowiek w szkole czy po szkole, tylko konkretnie już w pracy! W szkole może zdobyć podstawy itd.
Tak samo nie zgodzę się, że ogólne wykształcenie jest złe.
Oczywiście są tego plusy i minusy, można a nawet trzebaby ograniczyć uczenie tzw głupstewek, co pomału zaczynam widzieć w programie jaki jest realizowany, przynajmniej narazie ; u córki w klasie 3 podst.

No właśnie!!! Bo statystyczny Amerykanin wie tylko i wyłącznie rzeczy o swoim kraju. A na co mu wiedzieć gdzie leży Polska?! To tylko Polacy są takimi lizodupami...Polacy nawet jak jadą do Ruskich to muszą mieć wizę, a AMerykanów wpuszczamy bez nicZego do naszego kraju i od razu traktujemy ich jak bogów...

A powiedz mi na co przyda Ci sie budowa DNA jeżeli nie jesteś biologiem, laborantem itp ?! Do niczego...to jest wbijanie zbędnej wiedzy do głowy i czas młodego człowieka w POlskiej szkole jest zmarnowany, a młody Amerykanin uczy sie w szkole samodzielnosci i przedsiebiorczosci. Tam młodzi ludzi pracują już w wielku 7-8 lat dostarczajac gazety...a w Polsce?! sam sobie dopowiedz...

Do góry
Bonus: Unibet
#711117 - 07/11/2006 22:38 Re: Mundurki !
[T]-error Offline
I see dead people

Meldunek: 04/08/2001
Durnym, niewykształconym narodem łatwiej sterować
Chociażby po to warto się uczyć i wiedzieć więcej, żeby cie żaden dupek nie zaszachował przykładowym "kodem dna" ; że niby to z mąki się robi

Starczy?

PS>Idę spać.
Dobranoc.

Do góry
#711118 - 07/11/2006 22:41 Re: Mundurki !
Pierniczek Offline
Pooh-Bah

Quote:

Durnym, niewykształconym narodem łatwiej sterować
Chociażby po to warto się uczyć i wiedzieć więcej, żeby cie żaden dupek nie zaszachował przykładowym "kodem dna" ; że niby to z mąki się robi

Starczy?

PS>Idę spać.
Dobranoc.

A nawet niech mi powie, ze to sie robi z piasku...i tak tego od niego nie kupię

Do góry
#711119 - 07/11/2006 23:06 Re: Mundurki !
th0mas Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/08/2005
HEhe, a wiedza przydaje się do rozwiązywania krzyżówek i wygrywania kasy w teleturniejach.

Ja od 1-3 klasy podstawówki chodziłem w mundurku i mi to w ogóle nie przeszkadzało. Rozumiem, że w szkołach średnich już nie powinny one obowiązywać, ale garnitury mogliby wprowadzić.

Niedawno siostra opowiadała mi jak była na lotnisku w Londynie pewną sytuację.

Pewna młoda kobieta poprosiła ją o pomoc. Nie mogła poradzić sobie z bagażami bo pilnowała dodatkowo dziecka. I tak się nawiązała rozmowa. Skąd jesteś itp. Tamta powiedziała, że z USA, a moja siostra, że z Polski. Tamta w szoku i zapytała się: "A gdzie to jest?"

Ja tam nie żałuję, że uczyłem się wielu przedmiotów, teraz przynajmniej po troche moge konwersować na każdy temat.

Pozdrawiam.

Do góry
#711120 - 07/11/2006 23:23 Re: Mundurki !
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/09/2004
Co jest złego w mundurkach ? Obecnie szkoła to rewia mody. Stringi, tapety, białe kozaczki, spodnie spadające z dupy W innych krajach, oraz w nietkórych szkołach w Polsce dzieciaki noszą mundurki i nikt z tego powodu nie płacze. Przynajmniej w tym aspekcie biedniejsze dzieciaki nie miałyby kompleksów. Poza tym jeżeli już nosisz mundurek, to w jakiś sposób identyfikujesz się ze szkołą. No i nie rozpraszasz się na lekcjach patrząc na skąpo ubrane koleżanki

Ja już mam ten okres edukacji za sobą ale gdyby w czasach szkoły podstawowej czy liceum ktoś kazał mi nosić mundurek, to nie miałbym nic przeciwko.

Do góry
#711121 - 07/11/2006 23:26 Re: Mundurki !
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Przepraszam za post pod postem.

Ktoś tam się bulwersował, że w wieku 20 lat nie będzie chodził w mundurku. Należy tutaj podkreślić, że "mundurek" to bardzo szerokie pojęcie. I w przypadku licealistów chodziłoby pewnie o garnitury więc nie rozumiem tego oburzenia

Do góry
#711122 - 07/11/2006 23:31 Re: Mundurki !
Pierniczek Offline
Pooh-Bah

Ale Polska szkoła nie jest do tego przystosowana. Wyobrażasz sobie Szewczenko, że przebierając sie na WF ściągasz cały garnitur i wieszasz go w obskórnej szatni?! A potem cały spocony zakładasz na siebie białą koszulę?! Przecież to nie ma sensu...

Do góry
#711123 - 07/11/2006 23:45 Re: Mundurki !
Zbigniew Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/03/2003
Wątpię żeby chodziło o garnitury. Nawet wtedy jeden koleś miałby od Armaniego, a inny od Chińczyka z bazaru.

Do góry
#711124 - 07/11/2006 23:46 Re: Mundurki !
Igor Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 16/11/2004
Jakie szczęście że dzieci i ryby głosu nie mają

Do góry
#711125 - 07/11/2006 23:46 Re: Mundurki !
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Pisząc swój post nie myślałem o szczegółach "technicznych". Wiem, że w większości szkół infrastruktura jest tragiczna ale z drugiej strony obecnie co za różnica czy na spocone ciało zakładasz "normalne" ubranie czy mundurek.

Generalnie temat "mundurków" jest tematem zastępczym i nie rozwiąże on problemów trapiących polską szkołę ale mimo wszystko nie ma niczego złego w tym, żeby wszyscy uczniowie danej szkoły chidzili ubrani podobnie.

Do góry
#711126 - 07/11/2006 23:49 Re: Mundurki !
Igor Offline
Carpal Tunnel

Uczeń powinien być dumny z tego że ma zaszczyt nosić mundurek i tarcze danej szkoły.

Do góry
#711127 - 07/11/2006 23:50 Re: Mundurki !
Pierniczek Offline
Pooh-Bah

Igor jesteś Polakiem i powinieneś byc z tego dumny czy w związku z tym nosisz codziennie koszulkę z godłem Polski, a w kieszeni konstytucję?!

Do góry
#711128 - 07/11/2006 23:52 Re: Mundurki !
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
Quote:

Obecnie szkoła to rewia mody. Stringi, tapety, białe kozaczki, spodnie spadające z dupy W innych krajach, oraz w nietkórych szkołach w Polsce dzieciaki noszą mundurki i nikt z tego powodu nie płacze. Przynajmniej w tym aspekcie biedniejsze dzieciaki nie miałyby kompleksów. Poza tym jeżeli już nosisz mundurek, to w jakiś sposób identyfikujesz się ze szkołą. No i nie rozpraszasz się na lekcjach patrząc na skąpo ubrane koleżanki

popieram, spoko można załozyć spódnice, do kolan, ale jak w mim liceum dziewczyny potrafiły ubrać się w taka typowa dyskotekowa miniówkę, bez przesad, nie wspomnę o dekoldach i o czym ja wtedy myslałem na lekcjach

Quote:

I w przypadku licealistów chodziłoby pewnie o garnitury więc nie rozumiem tego oburzenia

wg. mnie bardzo fajna sprawa i szkoda, ze nie było tego za moich czasów ...aż rok temu hehe ...i fajnie, jeżeli w większym mieście, każda szkola ma inne mundurki więc jak chodzisz do renomowanej szkoły to bynajmniej ja, nosiłbym wtedy takowy mundurek/garnitur z dumą ..za mundurem panny sznurem hehehe...

Quote:

Wyobrażasz sobie Szewczenko, że przebierając sie na WF ściągasz cały garnitur i wieszasz go w obskórnej szatni?! A potem cały spocony zakładasz na siebie białą koszulę?! Przecież to nie ma sensu...

ja sobie wyobrażam, tutaj własnie powinno wziąć się przykład z usa, gdzie wf, nie trwa 45minut lekcyjnych i w czasie przerwy trzeba sie szybko przebrac i ochłonąc, wf. powinien trwać 2h lekcyjne albo nawet dłużej, aby potem było conajmniej 20-30minut czasu, aby wziąć prysznic ...niby w każdej skzole sa te prysznice, ale co z tego jak skorzystac nawet nie mozna :/

Do góry
#711129 - 07/11/2006 23:53 Re: Mundurki !
Igor Offline
Carpal Tunnel

Quote:

a w kieszeni konstytucję?!

Nie bo znam ją na pamięć podobnie jak Pana Tadeusza.

Do góry
#711130 - 08/11/2006 00:12 Re: Mundurki !
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
Pierniczek , co Ty pierniczysz

amerykańskie szkoły? chcesz mieć gangsta w I klasie podstawówki? tato! tato, a jasiu ma nowy złoty łańcuch!

dojczland też ciekawe rozwiązanie, tam 13-latki wiedzą więcej o seksie niż polskie panie magister
oglądam sobie durnego Lost'a. prócz irakijczyka nikt nie ma zielonego pojęcia co to jest n a d a j n i k. z ledwością wymawiają to jakże skomplikowane słowo rozumiem, że to film, ale coś w tym musi być.

człowiek wykorzystuje 30% swojego mózgu. amerykanin chyba koło 5%
pamiętacie co dżordż busz kiedyś odstawił? pewnego kraju stolicę z nazwą państwa pomylił czy co?

w patologicznej rodzinie biorą udział dorośli, a ci odpowiadają za siebie.

w szkole dzieci za siebie nie odpowiadają. jest tylko kwestią czasu jak do paki będziemy wsadzać 10-latków.

Do góry
#711131 - 08/11/2006 00:27 Re: Mundurki !
hbr Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/05/2005
Także w podstawowce 1-3 nosiłem mundurek z tarczą szkoły na piersi i jakoś nikt w to nie wnikał. W sumie chcialybym zobaczyć wzór takich mundurków. Może bedą fajne :P Nie łamcie sie. Dobrze ze 4 lata temu skonczylem edukacje

PS. 3xTAK

Do góry
#711132 - 08/11/2006 00:31 Re: Mundurki !
Pierniczek Offline
Pooh-Bah

Tylko, że Amerykanin wykorzystujący 5% swojego mózgu ma więcej kasy niż 10 Polaków wykorzystujacych 30%...zaprzeczysz?! Mówiąc o Amerykańskich szkołach mówiłem o systemie szkolnictwa, a nie o slumsach więc proszę Cię nie czytaj między wierszami...

Tylko, ze w patologicznych rodzinach największą krzywdę ponoszą dzieci, a nie dorośli. Z Twojego sposoby myślenia wynika, że skoro dorośli odpowiadają za to co dzieje się w patologicznych rodzinach to nauczyciele powinni odpowiadać za to co dzieje sie w szkołach. Czyż nie?!

Jak będą wsadzać do paki 10-latków to będą i jak taki gówniarz będzie chciał zgwałcić dziewczynę to nie musi tego robic w szkole...może poza jej terenem i wtedy już żadne kamery nie pomogą...

Poza tym kto zapłaci za te kamery?! My podatnicy...Od czego w szkole są nauczyciele?! Nie mogą stać na korytarzu na przerwie?! Same kamery nic nie dadzą...zaraz trzeba będzie wynajmować firmy ochroniarskie, bo dzisiejsza młodzież taka niebezpieczny itp. Przecież to jest chore!!! Trzeba zwalczać przyczyny, a nie skutki. Co z tego, że gnoje nie przeskrobią czegoś w szkole skoro zrobią to po szkole i wtedy za to będę odpowiadać patologiczni rodzice, którzy jak sam napisałeś biorą odpowiedzialnosć za siebie...więc powstaje błędne koło...pozdrawiam.

Do góry
#711133 - 08/11/2006 01:24 Re: Mundurki !
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
nauczyciel podczas przerwy ma przerwę

oczywiście że trzeba zwalczać przyczyny. jednak efekt zwalczania przyczyn może być widoczny za jakieś 10-15 lat. więc należy zwalczać również skutki.

nauczyciele mają za mało narzędzi do tego aby zapanować nad barachłem. oczywiście nauczyciele odpowiadają za dzieci w szkole. one są przecież wtedy pod ich opieką. nauczyciel idzie za kratki, jeśli coś się stanie smarkaczowi.

'obyś uczył cudze dzieci'
na ulicy porządku pilnuje policjant. jakie ma uprawnienia nauczyciel, a jakie ma policjant?

to jest chore, że w ogóle się dyskutuje o tym, jak należy dbać o bezpieczeństwo dzieci w szkołach. jak ja kończyłem podstawówkę, coś takiego w ogóle było nie do pomyślenia.

nijak nie można porównywać gospodarki USA do naszej.oni się niesamowicie wzbogacili na I i II wojnie światowej. gdzie bezpiecznie produkowano aliancką broń i bomby które zrzucano właśnie na obszary nam bliskie?

co roku konkursy informatyczne, matematyczne wygrywają Polacy, nie amerykanie. a gdzie jest cały kapitał? my mamy kapitalizm i wolny rynek podobno 15 lat. oni troszkę dłużej. wiesz ile tam kosztują studia? a wiesz ile u nas?
tam, nie żyje się wszystkim tak cudnie jak sobie to wyobrazasz, owszem % ludzi żyjących w nędzy jest o wiele mniejszy...

przyczyny będzie bardzo trudno zwalczyć, rozpuszczenie bachorów jest ogromne, poczucie bezkarności, brak szacunku do władzy i policji, chwdp to podstawa przeca. czy jakiemukolwiek gówniarzowi przejdzie przez łeb myśl, że policja to coś dobrego? to jest, pierwszy, najwiekszy i najważniejszy wróg, a zaraz po niej jest nauczyciel, skurwiel który chce, żebym miał jakieś książki czytał, kim on jest, ten madafaka co on sobie myśli.

pranie mózgu, tylko to uratuje naszą młodzież.

Do góry
#711134 - 08/11/2006 01:55 Re: Mundurki !
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
Quote:

wiesz ile tam kosztują studia? a wiesz ile u nas?

tak poza tematem, ile? bo interesuje mnie to

Quote:

przyczyny będzie bardzo trudno zwalczyć, rozpuszczenie bachorów jest ogromne, poczucie bezkarności, brak szacunku do władzy i policji, chwdp to podstawa przeca. czy jakiemukolwiek gówniarzowi przejdzie przez łeb myśl, że policja to coś dobrego? to jest, pierwszy, najwiekszy i najważniejszy wróg, a zaraz po niej jest nauczyciel, skurwiel który chce, żebym miał jakieś książki czytał, kim on jest, ten madafaka co on sobie myśli.

pranie mózgu, tylko to uratuje naszą młodzież.

zgadzam się, zdecydowanie za dużo swobód :| ..pranie mózgu konieczne

Do góry
#711135 - 08/11/2006 01:59 Re: Mundurki !
Stoin Offline
Profesor

Meldunek: 19/08/2005
Quote:

nauczyciele mają za mało narzędzi do tego aby zapanować nad barachłem. oczywiście nauczyciele odpowiadają za dzieci w szkole. one są przecież wtedy pod ich opieką. nauczyciel idzie za kratki, jeśli coś się stanie smarkaczowi.

Wszystko zależy od warunków jakie posiada szkoła. Narzędzi jest sporo i jest w czym wybierać: kije do palanta, tyczki, antenka od siatki, czasem pani sprzątaczka zostawi w kanciapie miotłe albo pan wozny łopate

Ale poważnie.Miałem kiedyś w jednej klasie (II technikum) chłopaczka...160 cm wzrostu, 50 kg wagi włosy ni w pi***e ni w oko jednym słowem totalny szmundak ale mąąąąąądry był aż głupi.Ą ę co mi pan może zrobić, pan mnie nie może dotknąć bo pójde do dyrektora na skarge że mnie pan bije.
Idiotyzował któregoś dnia na lekcji i nie wytrzymałem, wziąłem gnoja za kark, zaciągnąłem do kanciapy złapałem za gardło i nawtykałem mu to i tamto

Z wielkiego "cfaniaka" stał się malutkim szczurkiem z podwiniętym ogonkiem, zamknął ładnie buzie po czym poszedł na skargę do pani wychowaczyni że Pan od W-f'u chciał Go pobić.Dobrze że Pani wychowawczyni była na tyle kumata że zbagatelizowała sprawe a sama jeszcze wstrząsnęła nim pare razy.
Do czego zmierzam ? Tak naprawdę większość jest mocna tylko w gębie albo jak ma za sobą kolegów z którymi czuję się mocna.Będąć sam na sam z nauczycielem czy dyrektorem niekiedy nawet z rodzicem z klasowego twardziela przemienia się w przestraszonego ćwoka który wtedy zapomina języka w gębie!
Ktoś sobie pomyśli...pfff wziął szmundaka za kark i zwariował.Moim koledzy z wieloletnim stażem robią tak obojętnie czy jest to mały gnojek czy skoksowany knur z pustym łbem.
Za szmaty do kantorka i duszenie...jesli prośby, upominanie, ostrzeganie nie skutkuje.

Wiele zależy od nauczycieli a jeszcze więcej od dyrektora który nakłada na uczniów kary.Jeśli "pierwszy" jest miękką fają to nigdy nie będzie miał w szkole porządku i będzie dochodziło do tego czego jesteśmy świadkami ostatnimi czasy.
Mnie to przeraża bo za moich czasów w szkole podstawowej biegało się w fartuszku z tarczą na ramieniu a takie rzeczy jak dzieją się dziś można było tylko zobaczyć w filmach

Do góry
Strona 3 z 5 < 1 2 3 4 5 >

Moderator:  Biszop, rafal08